Na een openingsfase waarin Fortuna volledig wordt overrompeld is de eerste achterstand van het seizoen 20/21 een feit. En in de ruim 80 minuten die volgen is Fortuna op kansloze missie. Niets lukt en meer dan een 1-0 nederlaag lijkt er ook niet in te zitten. Nou ja, een 2-0 nederlaag dan. ‘Wil Fortuna vooruit op de ranglijst, dan zal dat toch vooral moeten gebeuren in uitwedstrijden’, zo schetst de Fortuna Online redactie in een voorbeschouwing op het seizoen. Maar voorlopig blijft Fortuna in hetzelfde bedje ziek…


12 september 2020

Niks, helemaal niks…

FC Twente 2 Fortuna Sittard 0

Doelpuntenmakers: 10. Menig 1-0, 51. Danilo 2-0.
Opstelling: Koşelev; Rota, Niňaj (63. Cox), Angha, Janssen; Rienstra (72. Semedo), Smeets, Seuntjens, Flemming, Polter, Hansson (84. Sambou).
Toeschouwers: 8.000
Scheidsrechter: A. Lindhout
Geel (Fortuna): –
Rood (Fortuna): –

Na een lange onuitgegeven oefencampagne is het eindelijk zover: de Eredivisie 20/21 gaat beginnen! Daar waar afgelopen seizoen een apart seizoen was, zo zal het huidige seizoen ook lang in ieders gedachten blijven hangen. Oorzaak: de COVID-19 pandemie die Nederland al sinds 13 maart in haar greep houdt.

13 maart 2020 blijft altijd de dag waarop er voor mij persoonlijk nogal wat veranderde. Niet alleen ging Nederland die dag in een intelligente lock down, ook leek ik bevrijd van een juk waaronder ik al maanden en misschien wel langer gebukt ging.

Maar van alle plannen die ik had komt helemaal niets terecht. Het leven lijkt maandenlang stil te staan. In de media tuimelen beurtelings mensen met kennis van zaken en mensen die niet geremd worden door enige kennis van zaken over elkaar heen. Dat wil zeggen: zo schat ik het in. Maar als ik Diederik Gommers aan tafel bij Eva Jinek een reëel verhaal hoor vertellen of ‘s avonds laat naar NPO1’s ‘Frontberichten’ kijk is kippenvel in combinatie met een onbehaaglijk gevoel niet veraf.

Het enige positieve aan de pandemie is de rust die twee weken het land regeert en de ongezien heldere luchten die aan de horizon verschijnen. Maar ondanks dat de intelligente lock down ervoor zorgt dat we niet volledig ten onder gaan aan de pandemie neemt het onbedoeld de jaarlijkse voorpret weg in de aanloop naar het voetbalseizoen. Oefenwedstrijden zijn slechts te volgen op tv of via sociale media en Fortuna’s nieuwe aanwinsten vallen pas tijdens de thuiswedstrijd tegen VVV-Venlo in levende lijve te bewonderen.

En dat zijn er nogal wat. Want ondanks dat de KNVB nog altijd geen akkoord heeft gegeven voor een aandelentransactie tussen eigenaar Işıtan Gün beoogd investeerder Acun Ilıcalı, leidt het geen twijfel dat er vanuit Turkije middelen beschikbaar zijn gesteld om de stap van degradatievoetbal naar een zorgeloos seizoen te zetten.

Het zorgt ervoor dat er vanavond heel wat nieuwe namen aan de aftrap verschijnen, vergeleken met afgelopen seizoen. Hoofdtrainer Kevin Hofland noemt dat ‘luxe’ en komt zodoende aan de volgende opstelling.

In doel verschijnt de onbetwiste Alexei Koşelev. De samenstelling van de achterhoede is eerder verrassend te noemen, want Martin Angha is in het centrum gekoppeld aan Branislav Niňaj. Lazaros Rota verdedigt de rechterflank en Roel Janssen de linkerflank. George Cox mag naast de technische staf plaatsnemen op de bank. Welkom in de wereld van het profvoetbal, George!


Emil Hansson, Lazaros Rota, Martin Angha en Ben Rienstra warmen op

Het middenveld bestaat uit Ben Rienstra en Jorrit Smeets als ‘Doppelsechs’ en Mats Seuntjens als meer vooruitgeschoven pion. De centrale spits is Sebastian Polter. De flanken worden bezet door Emil Hansson op links en Zian Flemming op rechts. Tesfaldet Tekie valt net als Cox buiten de basis, al zal hij sowieso niet spelen; Tekie is ziek.

Als we naar de tegenstander van vanavond kijken kennen we Lazaros Lamprou aardig goed en Dario Đumić vaag. Lamprou speelde twee seizoenen geleden voor Fortuna en deed dat betrekkelijk goed. Soms onzichtbaar, een aantal keren beslissend en daardoor steeds een speler die de tegenstander in de gaten diende te houden. Hij start vanavond op de bank.


Twee oude bekenden zien elkaar sinds lange tijd weer

Đumić zit ook op de bank. Hij werd in het recente verleden in verband gebracht met Fortuna, maar koos uiteindelijk voor de Tukkers. We zien het gebeuren vanaf de bank in een vakantiewoning in Zeeland. De heersende COVID-19 pandemie zorgt er namelijk ook voor dat uitfans niet zijn toegestaan en alle clubs prompt ‘famous for not travelling’ worden, waar een aantal clubs dat uiteraard al jarenlang was.

Als de klok een eerste keer slaat om 21.00 uur, de zoute zee een diepe zilte zucht slaakt en boven het vlakke land de warme lucht trilt, wordt buiten de Grolsch Veste een enorm vuurwerk ontstoken dat doet denken aan een ouderwetse nieuwjaarsnacht. Het vuurwerk geeft FC Twente het steuntje in de rug wat het nodig heeft, want het overvleugelt Fortuna in de openingsfase behoorlijk.


De nieuwe man in het centrum gaat een duel met Danilo aan

Na een handvol minuten wordt een eerste voorzet in het strafschopgebied gedropt. Dat lijkt een mooie vangbal voor Alexei Koşelev, maar de doelman bokst de bal halfslachtig weg. Het levert Wout Brama een schietkans op en via een Fortunees gaat de bal rakelings naast het doel. Wat volgt zijn enkele corners en het is van belang de openingsfase zonder kleerscheuren door te komen.

Dat lukt alleen door het wild wegtrappen van de bal, maar als de bal richting Sebastian Polter gaat is de Duitser de bal meteen weer kwijt. Van enige lijn in het Sittardse spel is hierdoor geen sprake. Het lukt maar niet om het evenwicht te herstellen en na een minuut of 10 valt de onvermijdelijke openingstreffer.

Een fraaie één-twee tussen Jayden Oosterwolde en Queency Menig zet laatstgenoemde alleen voor de doelman. Vanaf de zijkant sprint hij op Koşelev af en trapt de bal voorbij de doelman in de goal. Het zat er natuurlijk aan te komen. De Tukkers spelen aan een hoog tempo, een tempo dat Fortuna geen moment kan bijbenen.


Voldoende stof tot nadenken na de openingstreffer

Pas na een klein kwartier drukt Fortuna een eerste keer haar neus tegen het venster. Jorrit Smeets speelt vanuit het middenveld de bal in de diepte terwijl Roel Janssen (figuurlijk) in de ruimte duikt. Een afgemeten voorzet volgt, maar Emil Hansson trapt de bal wild over het doel van Joël Drommel.

Voor de Tukkers het sein om nog maar eens door de verdediging te snijden. Daar waar Roel Janssen op links nog wel zijn plan trekt, heeft Rota het op rechts duidelijk veel lastiger. Op pure snelheid komt hij tekort tegen Menig, maar lost dat vervolgens ook positioneel niet op. De hoogste tijd om orde op zaken te stellen achterin, maar wie moet dat doen? En als de spelers het niet doen / kunnen, dan dient de technische staf in te grijpen. Maar niet voordat Václav Černý vanaf rechts een haast niet te missen kans op 2-0 biedt aan Danilo.

Alexei Koșelev is al verslagen en Branislav Niňaj wilt redding brengen, maar het is louter en alleen aan de onkunde van de spits te wijten dat het slechts 1-0 blijft.


Roel Janssen trekt zijn plan wel op linksachter

Desondanks komt er meer evenwicht in het duel. FC Twente heeft in de openingsfase vol gas gegeven en moet even op adem komen. Dat geeft Fortuna de ruimte om wat meer in de wedstrijd terug te keren. Onder aanvoering van Ben Rienstra en vooral Jorrit Smeets krijgen de Sittardenaren weer meer grip op het middenveld en proberen de bakens te verzetten.


Rienstra heeft zijn draai nog niet gevonden op het middenveld

Maar op rechts beperkt Zian Flemming zich vooral met het intomen van de opkomende Jayden Oosterwolde, terwijl op links Emil Hansson moeite heeft enigszins in het spel voor te komen. En omdat Sebastian Polter niet of nauwelijks een bespeelbare bal krijgt aangespeeld is het verhaal van de aanval gauw verteld.


Hansson zit voornamelijk in de achterzak van Tyronne Ebuehi

En eigenlijk ook van de eerste helft. FC Twente begon als een wervelwind, maakte het verschil terwijl Fortuna tijdens het restant van de eerste helft nodig had om te bekomen waarbij het na 45 vaststelt dat de schade beperkt is gebleven tot één treffer.


Willkommen in der Eredivisie, Herr Polter

Na een kwartier pauze fluit Lindhout voor de tweede helft en neemt het team van Kevin Hofland de taak op zich om beter voor de dag te komen dan tijdens het eerste bedrijf. Maar dat plan kan na enkele minuten linea recta richting prullenbak. Op de linkerflank staat Janssen wat te prutsen en verzuimt de bal naar voren te trappen. Uiteindelijk trapt Angha de bal nog maar eens de tribune is. Blinde paniek.

Na de ingooi van FC Twente loopt Jesse Bosch met bal en al het strafschopgebied in en voelt de arm van Branislav Niňaj iets te nadrukkelijk op zijn schouder hangen. Hij gaat in ieder geval naar de grond, waardoor het scheidsrechter Lindhout wel al te makkelijk wordt gemaakt om te fluiten voor een strafschop.

Dit buitenkasje wordt geboden aan Danilo die het geschenk dankbaar in ontvangst neemt. Alexei Koșelev ligt in de juiste hoek, maar de bal is te hard en te zuiver getrapt: 2-0.


Niemand gelooft dat Fortuna dit nog rechtzet

Na de 2-0, die gevoelsmatig de nekslag betekent, verandert er niets aan het spelbeeld. Om toch iets proberen te veranderen gooit Hofland zijn achterhoede om. Doordat hij George Cox op de bank liet plaatsnemen, Janssen linksback zette en centraal Branislav Niňaj aan Martin Angha koppelde ontstond een situatie waarbij niemand zich senang voelde, er van geen opbouw sprake was en het eind van het verhaal is dat Branislav Niňaj het kind van de rekening wordt.

Oké, Niňaj eruit, Cox linksback, Janssen centraal links en Angha naar rechts. En ja, misschien is Cox niet in vorm, maar de competitie aanvatten met een samenstelling die tijdens oefenwedstrijden nog niet geprobeerd is lijkt op spelen met vuur. Ik verzin voorgaande passages overigens niet zelf; het zijn overpeinzingen die vrijdagmiddag in de Fortuna Online-WhatsAppgroep voorbij komen. We hebben met z’n alle 15 seizoenen naar verkeerde beslissingen gekeken en om die te herkennen, daar hebben we onderhand een neusje voor.


Nieuwbakken international Larazos Rota zet de turbo aan

Na het invallen van Cox sijpelt weer een beetje van het gekende Fortuna-spel door. Cox zoekt de aanval, probeert samen te spelen met Hansson en levert meteen een voorzet af. Op maat is deze niet, zodat het nog altijd niet is gelukt doelman Drommel tot een redding te dwingen.

Ongeveer een kwartier voor het einde, bij het ingaan van de slotfase, moet Ben Rienstra forfait geven. Hij grijpt naar zijn been en geeft meteen aan dat hij gewisseld moet worden. Zijn vervanger is Lisandro Semedo. De aanvaller verdween als een dief in de nacht naar Griekenland, gaf aan een rentree niet te zien zitten, maar speler en club zijn voorlopig tot elkaar veroordeeld. En zo moet de man die misschien niet meer het echte vertrouwen voelt de meubelen gaan redden voor Hofland cs.


Ben Rienstra kan niet meer verder…


… en wordt vervangen door verloren zoon Lisandro Semedo

Semedo neemt zijn vertrouwde positie van rechtsbuiten in en zorgt voor iets meer dreiging dan Zian Flemming. Met nog enkele minuten te spelen ontvangt Mats Seuntjens op de links de bal en dribbelt in de breedte over het veld voordat hij Semedo bereikt. Semedo neemt de bal aan, loopt iets naar binnen en produceert een ziedend schot dat ruim over het Twentse doel gaat.


Lisandro Semedo, op weg naar het doel

In blessuretijd krijgt Fortuna nog twee corners, maar meer dan een ongevaarlijke kopbal van Flemming levert het niet op. En dan is de kwelling voorbij en is het verlies een feit.

Fortuna kwam tijdens de seizoensouverture uiterst pover voor de dag. Zowat de volledige aanval gaf niet thuis, het middenveld kwam eigenlijk nooit aan voetballen toe en Hoflands verkeerde inschatting met betrekking tot de verdediging werd naar een uur hersteld.

Jarenlang hoorde je zo nu en dan ‘Waar is het geld van Van Bommel?’ door het stadion galmen, voorzien van een ondertoon die zich van serieus naar gekscherend ontwikkelde en eindigde als behoorlijk absurd. Zo iets dergelijks lijkt nu te gaan gebeuren met de opvolging van Wessel Dammers. Het vinden van zijn opvolger duurde wel zó lang dat Dammers uiteindelijk zichzelf maar opvolgde, negen maanden nadat de zoektocht naar zijn vervanger startte.

Maar nu Dammers in Groningen voetbalt blijkt dat de technische staf nog steeds geen vaste formatie heeft gevonden voor de achterhoede. Maar dat is eerder een vaststelling dan reden tot paniek. Maar dat de lekkende kraan die de achterhoede nog altijd is maar eens moet worden dichtgedraaid is klip en klaar.

Maar daarmee zijn we er nog niet. Want het spel dat Fortuna de afgelopen twee seizoenen speelde wordt vervangen door een geheel ander spelconcept. Dat heeft tijd nodig. En die tijd en ruimte is er tijdens de aparte voorbereiding eigenlijk niet geweest.

Ook de omgeving benadert Fortuna anders. Niet in de laatste plaats door het hoog opgeven van de kwaliteit van de selectie door Kevin Hofland zelf. Na twee seizoenen afhankelijk te zijn geweest van Turkse invloeden lijkt het erop dat enkele wensen van de technische staf zijn ingewilligd. Dat de selectie meer kwaliteit herbergt dan afgelopen seizoen is duidelijk en het is wachten op het moment dat het eruit komt.

Michel Hennen