Met name in de eerste helft laat Fortuna bij vlagen prima voetbal zien. Helaas wordt er slechts één van de kansen benut en weet tegenstander FC Utrecht uiteindelijk twee keer te scoren. Daarmee doet Fortuna zich duidelijk tekort. Één punt en misschien zelfs drie hadden er uit de Galgenwaard meegenomen kunnen worden.

24 april 2019

Fortuna doet zichzelf tekort in Utrecht

FC Utrecht 2 Fortuna Sittard 1

Doelpuntenmakers: 4. Kerk 1-0, 44. Balić, 68. Kerk 2-1.
Opstelling: Koşelev; Mac-Intosch, Niňaj, Heerings, Pinto (87. Semedo); El Messaoudi, Smeets (70. Ciss), Balić, Diemers (78. Hutten); Stokkers, Lamprou.
Toeschouwers: 19.295.
Scheidsrechter: Van de Graaf.
Geel (Fortuna): Heerings, Pinto.

Wat was de opluchting afgelopen zondag groot. Mooi was het zeker niet, maar de broodnodige drie punten mochten na de wedstrijd tegen NAC worden bijgeschreven. Het gat tot de play off plekken bedraagt daardoor voorafgaand aan de huidige speelronde respectievelijk zeven en acht punten. Met nog drie wedstrijden te gaan zou dat voldoende moeten zijn voor rechtstreekse handhaving. Maar laten we zeker niet te vroeg juichen. Zelf nog één keer winnen zou aan alle onzekerheid een einde maken en dus zeer wenselijk zijn. Vanavond krijgen we daarvoor de eerste kans in de Utrechtse Galgenwaard.

Vandaag eens geen busreis. Vanwege diverse werkverplichtingen wordt gekozen voor de auto. Gelukkig tipt Doom ons in de ochtenduren op de last minute binnengekomen parkeerkaart en routebeschrijving in onze mailbox waardoor we volledig voorbereid aan de rit naar de hoofdstad van de provincie Utrecht kunnen beginnen. Om 17.00 uur wordt vertrokken. Na enkele net-niet-files arriveren we keurig op tijd om 19 uur bij het bezoekersvak. Maurice stapt als eerste uit en laat ons weten dat het ‘niet koud is’. Volledig vertrouwend op zijn deskundigheid laat ik mijn trui daarom in de auto liggen.

Na een wandeling door een gangenstelsel dat me doet terugdenken aan de tijd dat ik het spel Wolfenstein nog regelmatig speelde, lopen we de tribune van het bezoekersvak op. Eerst maar eens een bezoekje aan de catering brengen. En dan blijkt dat het maar goed is dat we op tijd zijn gearriveerd. Tergend langzaam worden de dorstige en hongerige Fortunezen geholpen. Het hoogtepunt vormt het moment waarop vijf medewerkers staan te kijken hoe één persoon één beker bier vol tapt. Nee, dit systeem werkt niet echt lekker. Na een kwartiertje wachten mag ik dan eindelijk mijn Mars en Red Bull in ontvangst nemen. Terug op de tribune zie ik dat ons vak met 370 personen aardig is gevuld.

De enige wijziging in de basisformatie die René Eijer en Kevin Hofland hebben hoeven doorvoeren is die van de spitspositie. Andrija Novakovich viel tegen NAC geblesseerd uit en is vanavond niet van de partij. Zijn plek wordt ingenomen door Fortuna’s topscorer binnen de huidige selectie: Finn Stokkers

Diezelfde Stokkers is in de vierde minuut betrokken bij de eerste goede aanval die Fortuna opzet. Andrija Balić speelt Stokkers op de middenlijn aan. Finn draait goed weg bij Willem Janssen en wordt na een een-tweetje met Mark Diemers de vrije ruimte in gestuurd. Stokkers kapt vanaf rechts naar binnen en probeert de bal met links in de lange hoek te plaatsen. Helaas mikt hij een meter of twee te ver naar links. Uit de eerste de beste aanval die Utrecht hierna opzet is het helaas wél raak. Gustafson stuurt Nicolas Gavory op links diep. Gavory loopt uit de rug van Balić weg en kan, voordat Calvin Mac-Intosch kan ingrijpen, voorzetten. Gyrano Kerk is Michael Pinto te snel af en werkt de bal met een knap hakje achter Alexei Koşelev. 1-0 en weer hebben we een snelle tegengoal te pakken.

Fortuna gaat niet bij de pakken neer zitten en gaat meteen op zoek naar de gelijkmaker. Twee minuten na de tegentreffer is Balić Willem Janssen te snel af. Balić haalt hard uit maar ziet zijn schot door doelman David Jensen tot hoekschop verwerkt. Utrecht is in de beginfase met name gevaarlijk via de flanken waarbij zowel Pinto als Mac-Intosch hun tegenstander teveel ruimte geven. Gelukkig leveren de voorzetten niet direct gevaar op, op die in de vierde minuut na dan.

Fortuna was in de eerste helft bij vlagen ongrijpbaar

Na een kwartier zorgt Pinto bijna voor een verdubbeling van onze achterstand. De Portugees probeert een hoge bal met zijn borst terug te spelen op Koşelev. Koşelev is echter een paar meter links van zijn doel gelopen om daar de bal op te kunnen vangen. Pinto’s bal rolt tussen Koşelev en de paal gelukkig net naast het doel. Dat had wel een erg knullige tegentreffer geweest!

Ondertussen is het niet alleen begonnen met regenen maar ook met waaien. Een combinatie die ervoor zorgt dat het halve vak nat begint te worden en tevens het moment dat ik besef dat mijn trui toch wel prettig was geweest. Maar goed, enkele Fortunezen uit de Randstad zeggen al jaren dat we elkaar geen mietje moeten noemen dus trotseren we ook vanavond weer en wind. Wie ook wind en weer trotseren zijn een honderdtal studenten die het einde van hun proefwerkweek vieren door hun favoriet Mark van der Maarel aan te komen moedigen. Wellicht is een bezoek aan Thialf of een concert van Marco Borsato een volgende keer een betere keuze.

Fortuna blijft ondertussen in de aanval gevaarlijk en goed combineren. Na een steekbal van Balić is het de beurt aan Ahmed el Messaoudi om het doel van Jensen onder vuur te nemen. Helaas gaat zijn schot een paar meter naast.

Ahmed wordt fel op de huid gezeten

Tot nog toe is het een leuke en open wedstrijd met twee ploegen die in de aanval gevaarlijk zijn maar verdedigend nogal wat ruimtes laten vallen. In de vijfentwintigste minuut is het weer de thuisploeg die gevaarlijk wordt. Nick Venema wordt diep gestuurd, kapt Mac-Intosch uit maar schiet vervolgens op de vuisten van Koşelev. Even later eist Kai Heerings tot tweemaal toe een hoofdrol op. Eerst tackelt hij aan de zijlijn een tegenstander om zodoende een counter onschadelijk te maken. Dat levert hem een gele prent op. Even later werkt Kai op onorthodoxe een bal uit ons vijfmetergebied weg. Dat hij daarbij het hoofd van collega Branislav Ninaj schampt, neemt hij op de koop toe.

Bij Fortuna’s volgende aanval komt Stokkers in de bal maar laat deze vervolgens slim lopen. Hierdoor heeft Diemers vrije doorgang richting het strafschopgebied van Utrecht. Diemers haalt vanaf de rand van de zestien hard uit, maar richt niet zuiver. Zijn schot gaat hoog naast en over. Ook Fortuna’s vierde goede mogelijkheid levert helaas dus geen treffer op.

Vanavond is vijf keer blijkbaar scheepsrecht. Fortuna stoomt vlak voor rust in de persoon van Diemers vanaf eigen helft via het centrum op. Net op het moment dat Mark zich vast lijkt te lopen, neemt Balić de bal van hem over. Na een klein tikje opzij om wat ruimte te creëren, haalt de Kroaat met links uit. De bal gaat hard onder Jensen door het doel in. 1-1 en dat is op basis van de eerste helft zeker verdiend.

Andrija is zeer content met zijn eerste treffer in Sittardse dienst

Op basis van de eerste helft is de hoop op een goed resultaat onder de meegereisde Fortuna-fans zeker gegroeid. Verdedigend hadden we het bij vlagen moeilijk doordat er teveel ruimte werd weggegeven, maar aanvallend zagen we een aantal goede combinaties die tot een vijftal goede tot zeer goede kansen leidden.

Fortuna start zowel qua opstelling als qua tactiek ongewijzigd aan de tweede helft. Na een uur spelen leidt dat tot de volgende kans. Diemers speelt Stokkers op de rechterflank aan. Finn speelt twee verdedigers uit en heeft dan oog voor de meegelopen Jorrit Smeets. Smeets legt aan maar ziet zijn schot nog nét door een Utrechtse teen aangeraakt worden waardoor de bal naast gaat. Uit de toegekende hoekschop kopt El Messaoudi van vijf meter hard, maar ook recht op doelman Jensen in waardoor ook deze kans geen doelpunt oplevert. Na weer een hoekschop komt de bal terug bij cornernemer Diemers. Zijn poging belandt aan de verkeerde kant van de paal.

Jorrit mikt goed, maar de punt van de Utrechtse schoen voorkomt een treffer

Halverwege de tweede helft komt Utrecht op een erg gelukkige manier op voorsprong. Smeets probeert de bal na een hoekschop weg te werken, maar schiet deze tegen Lazaros Lamprou aan. De bal belandt voor de voeten van Jean-Christophe Bahebeck. Diens voorzet rolt ongelukkig tussen de benen van Koşelev door waarna het voor Kerk een koud kunstje is het leer vanaf de doellijn in te schieten.

Na de tweede tegentreffer lijken de krachten uit de Fortuna-spelers langzaam weg te ebben. Het technisch duo ziet dat ook gebeuren en brengt in de laatste twintig minuten achtereenvolgens Amadou Ciss, Lars Hutten en Lisandro Semedo binnen de lijnen. Echte kansen zien we echter pas weer in de laatste minuten van de wedstrijd.

Een minuut voor tijd lijkt Bahebeck bij een luchtduel Ninaj in zijn rug te duwen. De verder goed leidende scheidsrechter Van de Graaf ziet er geen overtreding in waardoor Bahebeck door mag. In plaats van de bal tijdig af te spelen, wacht Bahebeck lang en schiet de bal vervolgens voor het doel langs waardoor de 3-1 uitblijft. Fortuna komt in de derde minuut van de blessuretijd tot de grootste kans op de gelijkmaker. Een schot van Ciss wordt onderweg door Stokkers aangeraakt en lijkt bij de tweede paal achter te gaan. Daar komt Lamprou echter nog inglijden. Zijn poging gaat helaas in het zijnet.

Lazaros baalt: nét de gelijkmaker gemist

Uit de directe tegenaanval kan Cyriel Dessers alleen op Koşelev af. Onze Moldavische sluitpost redt uitstekend waardoor Fortuna aan een allerlaatste aanval kan beginnen. Maar net op het moment dat Semedo zijn tegenstander probeert te passeren en de bal in de zestien komt, wordt er gefloten voor het einde van de wedstrijd. Er waren vier minuten blessuretijd toegekend, na exact 94 minuten en 7 seconden wordt er gefloten. Maar daar verliest Fortuna de wedstrijd vanavond niet door.

Door zelf de kansen niet te benutten, een doelpunt ietwat gemakkelijk weg te geven en een ongelukkige tegentreffer vergeet Fortuna zichzelf te belonen voor het bij vlagen alleraardigste spel. Het biedt in ieder geval perspectief voor de resterende wedstrijden tegen Groningen en Feyenoord om het slot van het seizoen nog wat extra kleur te geven.

De Wolfenstein-tunnel is door de aanhoudende regenval in de tussentijd veranderd in een soort rioolbuis. Gelukkig bereik ik na enkele minuten wadlopen tamelijk ongeschonden de trap die me naar de auto leidt. Het wegleiden van het verkeer lijkt door de inzet van een aantal verkeersregelaars vlotjes te lopen. ‘Lijkt’ inderdaad, want na de rotonde voor het stadion loopt het verkeer bij de eerste de beste splitsing finaal vast. Het is een klein wonder dat er geen voetganger of fietser wordt aangereden en we even later alsnog de autoweg op kunnen draaien.

De regen maakt het geen prettige rit. Gelukkig nemen de buien naarmate we zuidelijker rijden af en arriveren we rond half twaalf droog in onze thuishaven. De komende twee weken staan er geen wedstrijden op het programma. Tijd om even bij te komen en ons voor te bereiden op de laatste twee wedstrijden van het seizoen. Tot in Groningen!