Na een geslaagde oktobermaand waarin Fortuna in de competitie wist te winnen van Feyenoord en VVV en via Den Haag een ronde verder kwam in de beker, zakt de ploeg in de eerste wedstrijd in november collectief en volledig door de ondergrens. Werkelijk niemand haalt een voldoende met een kansloze 6-0 nederlaag als gevolg. Reden voor acute paniek? Nee. Moet het de komende wedstrijden anders? Absoluut.


3 november 2019

Uithuilen en opnieuw beginnen

FC Utrecht 6 Fortuna Sittard 0

Doelpuntenmakers: 4. Kerk 1-0, 14. Van de Streek 2-0, 32. Gustafson 3-0, 59. Van de Streek 4-0, 70. Gustafson 5-0, 83. Makienok 6-0.
Opstelling: Koşelev; Passlack (62. Carbonell), Angha, Harries (33. Essers), Niňaj, Cox; Tekie, Smeets, Diemers; Sambou, Ciss (84. Damascan).
Toeschouwers: 18.776.
Scheidsrechter: J. Kamphuis.
Geel (Fortuna): Smeets, Niňaj

Voor degenen die denken dat het schrijven van een wedstrijdverslag niet meer inhoudt dan het bezoeken van een wedstrijd, daarbij wat aantekeningen te maken en hier vervolgens een verhaaltje van te maken: helaas. Als redactielid van deze website wordt er meer van je verwacht. Zo dook ik in de afgelopen periode in het boek ‘De Rebellen van de Bunnikside‘ om meer achtergrondinformatie over de (supporters van) de tegenstander van vandaag in te winnen. Ook Fortuna wordt enkele keren in dit boek genoemd. De wat oudere Fortuna-supporter die enige interesse in het randgebeuren rondom voetbalwedstrijden heeft, kan zich vast het incident in de Baandert in 1996 nog herinneren waarbij enkele Utrechtenaren door de politie met honden van de hoofdtribune werden gehaald en vervolgens buitensporig werden mishandeld tijdens hun arrestatie. De Utrecht-fans lieten het er niet bij zitten en spanden een rechtszaak tegen de betreffende agenten aan. Maar ook zeer recent, in oktober van het vorig jaar, deden Utrecht-fans in Sittard van zich spreken. Terwijl de Sittardse politie staakte, braken fans uit de Domstad uit de (toen nog zeer fragiele) bussluis achter het bezoekersvak. Al met al een interessant boek. 


Leesvoer voor geïnteresseerden in de supporterswereld

Bepakt met voldoende informatie over de Domstedelingen stap ik om 10.45 uur in de bus die ons naar Utrecht gaat brengen. Vanwege wegwerkzaamheden op de A2 leggen we de heenreis noodgedwongen via de A73 af, met een vroegere vertrektijd tot gevolg. Door enkele laatkomers komt er van die vroegere vertrektijd uiteindelijk weinig terecht, maar dat zal later geen problemen opleveren. Terwijl Nol en de rest van bus 1 via Facetime mede-supporter Guido, die in het AZM herstelt van een zware operatie, figuurlijk een hart onder de riem hebben gestoken, rijden we de A73 al op. Guido, ook namens Fortuna Online heel veel sterkte en hopelijk tot snel!

Vandaag geen Sefa-gestuiter in de bus, iets dat we stiekem toch wel een klein beetje missen. Desondanks verloopt de reis vlotjes en na een korte pauze voor de rokende medemens arriveren we even na half twee keurig op tijd bij Stadion De Galgenwaard. Na enkele programmaboekjes en een broodje Unox te hebben gescoord kan ik me op de wedstrijd gaan concentreren. 


Wij zijn er klaar voor!

Werd tegen Den Haag nog enkele spelers rust gegund, vandaag wordt er weer gestart in de (volgens de technische staf) sterkst mogelijke opstelling. Dat betekent dat Alexei Koșelev, Martin Angha, George Cox, Tesfaldet Tekie, Amadou Ciss en Bassala Sambou terugkeren in de basis. Net als tegen Feyenoord is de verwachting dat de tegenstander vandaag het spel gaat maken. Daarom wordt er gekozen voor een defensieve opstelling met vijf verdedigers. Felix Passlack speelt daarbij vanaf rechts, Cox vanaf links. Het centrum wordt gevormd door Angha, Branislav Ninaj en Cian Harries.

Voordat de wedstrijd begint wordt de nieuwe staantribune op de Bunnikside feestelijk geopend. Een grote vlag op het veld die het stadsaanzicht uitbeeldt en een vlag van de Dom-toren op de tribune worden door enkele rookbommen ondersteund. Het enige jammere is dat de gele hoogwerker, die een vlag omhoog moet houden, duidelijk zichtbaar in beeld staat. Ach ja, door het eerder genoemde boek weet ik dat de ultrascene in Utrecht nog relatief in de kinderschoenen staat. Volgende keer beter!

De genoemde defensieve opstelling is op papier prima, de praktijk wijst echter al snel anders uit. Er zijn nog geen vier minuten gespeeld als Gyrano Kerk vanaf rechts een een-tweetje met Sean Klaiber opzet. Zowel Cox als Harries hebben het nakijken waarna Kerk vrij op Koşelev door mag gaan en eenvoudig in de korte hoek de 1-0 binnen kan tikken. 


George wordt onder druk gezet door Van de Streek

Fortuna komt deze vroege tik helaas niet te boven. Met name verdedigend oogt het allemaal erg onrustig en onzeker. Er lijkt geen onderlinge communicatie te zijn, ballen worden in paniek over de zijlijn geschoten en tegenstanders wanen zich in een vervroegd winter wonderland. Nog voordat er een kwartier gespeeld is, leidt dit tot een tweede tegentreffer. Kerk mag vrij over de rand van het strafschopgebied dribbelen en vervolgens ongehinderd een steekpass tussen Jorrit Smeets, Ninaj en Harries geven. Sander van de Streek komt vogelvrij voor onze doelman te staan. Wederom kan Koşelev een tegentreffer niet voorkomen en zo staat het al 2-0. Buiten het stadion klinkt inmiddels een hard en langdurig vuurwerk, vermoedelijk afkomstig van enkele Bunniksiders die niet binnen mogen.

Fortuna komt totaal niet in het spel voor en het is wachten op de volgende tegengoal. Na een half uur spelen gaat Willem Janssen, die na zijn voetbalcarrière probleemloos verder kan als drama-acteur, bij een hoge voorzet naar het gras. De VAR checkt het moment zowaar op een mogelijke strafschop maar besluit dat dit niet aan de orde is. Bij de daarop volgende hoekschop omarmt Ciss Van de Streek. Kamphuis staat er met zijn neus op en twijfelt geen moment: strafschop. Simon Gustafson faalt niet: 3-0. De angst dat we een ‘Southamptonnetje’ of ‘Mainzje’ gaan doen, groeit inmiddels met de minuut.


Aan de VAR lag het vandaag niet

Ultee en Hofland verlossen Harries direct na de derde tegentreffer uit zijn lijden. Clint Essers neemt zijn plek in het veld over. Harries oogt vandaag traag, besluiteloos en erg onzeker. Eigenschappen die je tegen een ploeg als Utrecht, en eigenlijk tegen geen enkele tegenstander, kunt gebruiken. Het zegt genoeg over Fortuna’s prestatie dat we blij zijn dat we met een 3-0 stand de rust bereiken.

Blijkbaar heeft FC Utrecht een enthousiaste PR- of sponsormedewerker. De goede man of vrouw heeft in ieder geval een pauze-activiteit bedacht die alles in zich heeft wat ik verafschuw in het hedendaagse commerciële voetbal. Er wordt een grote ronde vlag in de vorm van een roulette-spel (verwijzend naar sponsor Holland Casino) op het veld gelegd. Van daaruit mogen toeschouwers proberen de lat van het dichtstbijzijnde doel te raken. Dit wordt begeleid door de speaker met een hysterisch gekwaak dat zijn weerga niet kent. Gelukkig raakt niemand de lat waardoor ons verder geschreeuw bespaard blijft. Even flitsen mijn gedachten terug naar een jaar of twintig geleden toen ene Harrie van Beek in Sittard neerstreek en met het waanzinnige idee op de proppen kwam om een grote opblaasbare bierdop in de middencirkel te plaatsen. Een vriendelijk verzoek aan dit soort personen: blijf alsjeblieft heel ver weg van voetbalstadions.

Fortuna begint qua opstelling ongewijzigd aan de tweede helft. Utrecht neemt wat gas terug en Fortuna komt zowaar iets vaker aan de bal. Helaas is dat balbezit telkens van heel korte duur. Achterin blijft het onrustig maar ook onze middenvelders en aanvallers houden vrijwel geen bal vast of in de ploeg. Zelfs Mark Diemers kan zich vandaag niet aan het algehele niveau onttrekken en speelt ballen in de voeten van tegenstanders of over de zijlijn. Een doelpunt zien we Fortuna vanmiddag niet snel maken en dus is het wachten op de vierde tegentreffer. Die laat tot de 59e minuut op zich wachten.


Ook Mark kende zijn dag niet vandaag

Een op het oog totaal ongevaarlijke diepe bal van Utrecht lijkt een simpele prooi voor Koşelev te worden. Angha twijfelt echter en lijkt niet te weten of er nog een tegenspeler in zijn buurt loopt. Hij kopt de bal daarom weg, maar wél recht in de voeten van Gustafson. Die geeft de bal mee aan Van de Streek. De spits kan vrij tussen Essers en Niňaj aannemen en de bal rustig langs de uitkomende Alexei in het doel schuiven. Even later wordt ook Passlack naar de kant gehaald. Zijn vervanger heet Álex Carbonell

Utrecht merkt dat het zich in het restant van de wedstrijd echt niet meer hoeft in te spannen om een hogere score te bewerkstelligen. Fortuna legt de rood-witten geen enkele strobreed in de weg. Twintig minuten voor tijd speelt de thuisploeg de bal een keer of vijfentwintig naar elkaar over. Als deze aanval in een doelpunt eindigt, is de vernedering compleet. Dat gebeurt in eerste instantie niet, want Niňaj trekt aan de spreekwoordelijke noodrem door Van de Streek tegen zijn voet te tikken op het moment dat deze op doel wilt uithalen. Zo krijgt Utrecht een tweede strafschop en ook deze wordt door Gustafson probleemloos verzilverd. Daarmee staat de 5-0 alsnog op het bord.

De (meeste) meegereisde Fortunezen hebben zich inmiddels bij een grote nederlaag neergelegd en zorgen in het restant van de wedstrijd voor een leuke sfeer in het uitvak. Tevens is er het besef dat de spelers onze steun in de komende maanden goed kunnen gebruiken, in ieder geval beter dan gescheld of gefluit. Op het veld duurt de malaise ondertussen gewoon voort. Essers zet een Utrecht-speler vrij voor onze eigen doelman. Gelukkig gaat diens inzet net langs de goede kant van de paal. Even later noteer ik zowaar onze eerste doelpoging van de middag! Tekie haalt van twintig meter hard en diagonaal uit. Zijn schot wordt door Maarten Paes tot hoekschop verwerkt. Voor de beeldvorming: op dit moment zijn er 74 minuten gespeeld…


Sambou probeert Klaiber te omspelen

Enkele minuten later melden we ons weer in het Utrechtse strafschopgebied. Een vrije trap van Diemers zeilt richting tweede paal en wordt daar door Sambou teruggelegd richting doelmond. De kopbal van Ciss wordt vervolgens weggewerkt. Ten slotte stuit de bal voor de voeten van Jorrit Smeets. Zijn poging met rechts eindigt in de tribunes. Nee, ook een troosttreffer zit er vandaag echt niet in.

De gifbeker is met vijf tegendoelpunten helaas nog niet helemaal leeg. Zeven minuten voor tijd speelt Utrecht de bal nog maar eens ongehinderd rond op onze helft. Klaiber mag de bal vanaf rechts voorzetten. De ingevallen Simon Makienok mag die voorzet vervolgens nóg minder gehinderd in de lange hoek schieten. ‘Gelukkig’ blijft het bij die 6-0. Het laatste woord is vanmiddag aan scheidsrechter Kamphuis. Niňaj komt halverwege onze helft fel op zijn tegenstander in. Voor Kamphuis voldoende om de Slowaak nog een gele kaart te geven. Gelukkig wordt er even later gefloten voor het eindsignaal. 

De spelers komen schoorvoetend onze kant op maar ontvangen ondanks de wanprestatie een welgemeend applausje. Niet bij iedereen, maar bij een groot deel van de fans wel, is er het besef dat dit soort negatieve uitschieters met deze jonge ploeg vooralsnog niet te voorkomen zijn. Daarbij is FC Utrecht een ploeg die zonder al teveel problemen bij de bovenste zes-zeven ploegen mee zal blijven draaien. Daarmee wil ik de prestatie van vandaag zeker niet goed praten, maar het is wél de realiteit waarmee we te kampen hebben. 


Branislav weet dat het niet best was

Terug in de bus proberen we de wedstrijd maar zo snel als mogelijk te vergeten. Dat lukt mede door culinaire versnaperingen zoals de zelfgemaakte gehaktballen van Bart en het napraten over de miniatuurstadions van Peter Helwig. De A2 is in zuidelijke richting gelukkig gewoon open waardoor we om 19 uur onze thuishaven bereiken.

Het was vandaag ronduit slecht en geen enkele speler haalde een voldoende. De 6-0 nederlaag is een afstraffing die zonder al teveel moeite nóg hoger had kunnen uitvallen. Maar net als eenieder van ons in het dagelijks leven, krijgt ook Fortuna met flinke tegenslagen te maken. Die zijn onvermijdelijk. Het belangrijkste is echter hoe je met deze tegenslagen omgaat. Het is aan de spelers en staf om de komende weken te laten zien dat er geleerd is van vandaag, te beginnen zaterdag aanstaande tegen Den Haag. Tot dan!