Fortuna blijft in Rotterdam in de eerste helft overeind door een alerte Van Osch. Nadat Flemming vlak na rust een enorme kans op de 0-1 mist, kopt Linssen amper een minuut later wél de openingstreffer binnen. Fortuna houdt daarna lange tijd hoop op een gelijkspel, maar speelt daar zelf in feite te matig voor. Zeven minuten voor het einde beslist Berghuis de wedstrijd definitief. Weer weet Fortuna in een wedstrijd tegen een ploeg uit het linkerrijtje niet te overtuigen. Wordt er teveel tegen die tegenstanders opgekeken? Overheerst de angst om tegen een grote nederlaag aan te lopen? Wat het ook moge zijn, het is onnodig en doodzonde dat we in dit soort wedstrijden ook niet meer van onze eigen krachten uitgaan.

4 april 2021

Fortuna roemloos ten onder in Rotterdam Zuid

Feyenoord 2 Fortuna Sittard 0

Doelpuntenmakers: 50. Linssen 1-0, 83. Berghuis 2-0
Opstelling: Van Osch; Tirpan (85. Van den Buijs), Angha, Janssen, Cox (78. Verlinden); Rienstra, Tekie (78. Moutoussamy), Flemming; Hansson (58. Semedo), Polter, Seuntjens.
Toeschouwers: 0
Scheidsrechter: Lindhout.
Geel (Fortuna): –
Rood (Fortuna): –

Wie zich in de afgelopen decennia verbaasde over de bestuurlijke chaos op de burelen en het pluche van ons clubje, zal de afgelopen weken met een gerust hart naar de politieke perikelen in Den Haag hebben gekeken. Het kan dus blijkbaar allemaal nóg erger. Maar van politiek houden wij ons graag verre, liever concentreren we ons op Fortuna.

Tijdens de interlandperiode vlogen enkele spelers de wereld over om voor hun land uit te komen. Arian Kastrati speelde met Kosovo U21 twee oefenmatchen tegen Jong Quatar. Ook Dimitrios Emmanouilidis kwam voor zijn land in actie, te weten Griekenland U21. Verder dan een 0-0 tegen Cyprus kwamen de Grieken niet. Alexei Koşelev mocht weer eens meedoen met Moldavië, maar dat werd helaas geen succes. Israël bleek met 1-4 te sterk. Gelukkig was er afgelopen week ook goed nieuws voor Alexei: hij mocht eindelijk naar Japan reizen om daar, na een quarantaine van twee weken, aan te sluiten bij zijn nieuwe club. Lisandro Semedo tenslotte bereikte de Africa Cup met Kaapverdië. De interlands en vlieguren zorgden ervoor dat Lisandro niet helemaal fris in Sittard terugkeerde, waardoor Emil Hansson vandaag zijn basisplaats overneemt. Daarnaast keert George Cox terug in de basis. De kwetsuur door de ingegroeide teennagel is verholpen. Lazaros Rota verhuist daardoor terug naar de reservebank.

Tegenstander Feyenoord kent in aanloop naar de wedstrijd tegen Fortuna meer personele problemen. Vrijdag kwam het nieuws naar buiten dat een selectiespeler positief testte op Covid-19. Vanwege privacy redenen wordt dan nooit een naam genoemd, maar al snel werd duidelijk dat de matties Sinisterra, Senesi en Pratto niet in de wedstrijdselectie zitten. Op zaterdag komt daar ook Kökcü nog bij. Bart Nieuwkoop en Nicolai Jörgensen ontbreken daarnaast vanwege een blessure. We zijn echter niet in de positie om ons op basis van enkele uitvallers bij Feyenoord rijk te rekenen.

Fortuna begint de wedstrijd erg afwachtend en laat Feyenoord het spel maken. Na drie minuten moet Yanick van Osch voor een eerste keer reddend ingrijpen. Een voorzet van Malacia wordt vakkundig door Yanick uit de lucht geplukt. Fortuna meldt zich vijf minuten later voor het eerst in de buurt van het doel van Bijlow. Zian Flemming waagt een gokje van ruime afstand maar zijn schot mist kracht om de Feyenoord goalie te verontrusten. Onze eerste aanval die ook daadwerkelijk lijkt op een aanval zien we na een kwartier spelen. Ben Rienstra stuurt op rechts Sebastian Polter diep. Polter neemt aan en legt de bal goed terug op de meegelopen Mats Seuntjens. De inzet van Seuntjens wordt door een Feyenoord-voet van richting veranderd en hobbelt daardoor naast het doel. De toegekende hoekschop levert helaas niks op.

Diemers kapt en draait

Niet veel later zien we Feyenoord op eenzelfde manier een hoekschop verdienen. Oude bekende Mark Diemers speelt Berghuis in. Die legt af op Bozenik. Het schot van Bozenik gaat via de voet van Roel Janssen achter. Ook deze hoekschop levert niks op. Datzelfde geldt voor de volgende hoekschop voor de thuisploeg, waarbij Feyenoord een andere variant probeert. Berghuis neemt de hoekschop snel en kort, ontvangt de bal terug en haalt vervolgens hard en hoog uit richting het Fortuna-doel. Op een meter of vijf van het doel staat Flemming echter paraat om het leer weg te koppen. Tot dan toe heeft Feyenoord wel meer balbezit, maar doet daar vooralsnog weinig mee.

Dat Fortuna weinig aanvallende intenties toont, is één ding. Dat we ook verdedigend beginnen te klooien, is een ander verhaal. Martin Angha krijgt alle tijd om vanuit het eigen strafschopgebied op te bouwen, maar wacht daar vervolgens zó lang mee dat de andere oude bekende, Bryan Linssen, toch maar eens druk gaat zetten. Angha verspeelt de bal aan Berghuis, die speelt meteen de vrijstaande Bozenik aan. Bozenik haalt uit maar zijn poging gaat voorlangs. Een minuut later lijkt diezelfde Bozenik Feyenoord dan toch op voorsprong te zetten. Een voorzet van Diemers wordt door Van Osch niet klem gepakt en door Bozenik in het lege doel getikt. Daarbij stond hij echter buitenspel, dus gaat het feest niet door.

Martin heeft alle tijd, Linssen loert echter

En toen had Martin dus geen tijd meer…

Feyenoord weet het balbezit in deze fase wél om in te zetten in kansen. Jarige job Jens Toornstra legt een bal achter Fortuna’s verdediging. De buitenspelval slaat niet dicht waardoor Berghuis met zijn rug naar het doel de bal aan kan nemen. Op het moment dat hij zich heeft omgedraaid en aan afronden begint te denken, is Van Osch alert zijn goal uitgekomen en op de bal gedoken. Zo gaat ook deze kans voor Feyenoord verloren en blijft het voorlopig bij 0-0.

Yanick voorkomt de 1-0 van Berghuis

Er is net een half uur gespeeld wanneer Janssen vanaf de linkerflank een mooie crosspass verstuurt richting Flemming, die richting doelgebied van Feyenoord sprint. Helaas heeft Bijlow die pass ook zien aankomen en is daarom richting rand zestien vertrokken om redding te brengen.

Bijlow is Flemming net te vlug af

Daar waar een ezel zich volgens het spreekwoord geen twee keer aan dezelfde steen stoot, denkt Angha daar vandaag anders over. Amper tien minuten nadat zijn slippertje bijna de 1-0 voor Feyenoord inleidde, gaat hij op vrijwel dezelfde wijze de mist in. Deze keer trapt hij ter hoogte van onze penaltystip tegen zijn eigen voet aan. Bozenik denkt nu dan eindelijk voor de 1-0 te gaan tekenen, maar dat is wederom buiten Van Osch gerekend. Yanick gooit zich weer voor het schot en voorkomt zo een achterstand. Bij het volgende duel, ter hoogte van de middenlijn, neemt Angha geen risico meer en vliegt over Bozenik heen. Scheidsrechter Lindhout ziet er meer onhandigheid dan een overtreding in en laat doorspelen. Daar is Dick Advocaat het duidelijk niet mee eens. Driftig staat de ouwe dibbes langs de lijn zijn ongenoegen kenbaar te maken, zonder resultaat overigens.

Na de fase waarin Feyenoord enkele keren dichtbij de openingstreffer kwam, laat Fortuna in de laatste tien minuten van de eerste helft nog twee keer voorzichtig haar tanden zien. Hansson legt een voorzet vanaf rechts op het hoofd van Polter. De bal is echter net te hoog om kracht achter de kopbal te kunnen zetten of naar beneden te kunnen knikken. De bal gaat dan ook een meter of twee over het doel. In de laatste minuut voor rust zet Rienstra een een-twee op met Polter. Polter kaatst goed terug, maar de aanname van Rienstra is vervolgens te onzorgvuldig om daarna tot een schot te kunnen komen.

Mats probeert het feestvarken af te stoppen

De eerste helft samengevat: Fortuna laat Feyenoord het spel maken en helpt de thuisploeg via Angha tot twee keer toe bijna in het zadel. Feyenoord weet het balbezit niet in grote kansen uit te drukken en pakt de Paas-presentjes van Angha niet uit. Het is aan Van Osch te danken dat we met een 0-0 stand gaan pauzeren.

Beide ploegen komen ongewijzigd uit de catacomben van De Kuip. Maar Fortuna lijkt qua tactiek wel een andere koers te gaan varen. Er wordt wat meer druk gezet met als beoogd doel om ook wat meer in balbezit te komen. Binnen vijf minuten leidt dat bijna tot een treffer. Of beter gezegd: dat had tot de 0-1 móeten leiden. Halverwege de helft van Feyenoord wordt er een overtreding gemaakt op Flemming. Rienstra ziet dat Feyenoord niet goed omschakelt en neemt de vrije trap snel. Hansson ontvangt de bal en geeft hem mee aan Polter. Polter kan vrij het strafschopgebied in lopen, kijkt goed om zich heen en legt keurig breed op Flemming. Waar ik de treffer al tel, raakt Zian de bal echter volledig verkeerd met zijn linkervoet. De bal rolt richting zijlijn in plaats van tegen de touwen.

Tegenstanders erkennen het gevaar van Flemming

We schrijven nog geen minuut later. Berghuis geeft vanaf Feyenoords rechterflank een voorzet richting tweede paal. Linssen duikt uit de rug van Mickaël Tirpan op en knikt beheerst in de lange hoek binnen. En zo is het geen 0-1, maar alsnog 1-0.

Fortuna heeft nu geen keuze meer en zal de afwachtende en slappe instelling van zich af moeten gooien, wil het nog minimaal een puntje aan deze wedstrijd over gaan houden. Het eerste teken van hoop noteren we door een schot van Tesfaldet Tekie. Maar ook nu bevestigt hij zijn naam als ‘de man die nooit scoort’. Zijn poging is nog niet eens onaardig te noemen, maar wordt door Bijlow met de vingertoppen uit het doel gehouden.

Tesfaldet is geen afmaker, zoveel is inmiddels duidelijk

Even later wordt er achterin weer ouderwets gerommeld. Deze keer lopen Janssen en Seuntjens elkaar in de weg waardoor Geertruida er met de bal vandoor kan. Geertruida legt terug op Bozenik, maar diens schot wordt geblokt door Angha. Vervolgens krijgt Diemers een herkansing namens Feyenoord, maar ook die poging wordt geblokt door Rienstra. Meteen na deze actie wisselt Sjors Ultee. Semedo komt na een uur spelen alsnog in het veld. Hansson liet vandaag helaas te weinig zien en wordt naar de kant gehaald.

Emil: te goed voor de bank, niet goed genoeg voor de basis?

Met nog een half uur te gaan en nog steeds een marge van slechts één treffer, hopen we op een serieus slotoffensief van onze mannen. Maar gezien het spelbeeld van de vorige zestig minuten is die hoop eigenlijk nergens op gebaseerd. De enige hoop is een bevlieging van een van onze aanvallers, maar die worden óf niet bereikt óf weten zich geen raad met de ballen die hen wel bereiken. Zo komt een lange bal van Angha wel bij Flemming aan, maar die wordt vervolgens te ver naar de buitenkant gedreven om tot een serieuze doelpoging te kunnen komen.

Nee, de 2-0 lijkt constant dichterbij dan de 1-1. Met nog een dik kwartier op de klok bereikt een lage voorzet van Toornstra bij de tweede paal de ingevallen Balde. De jeugdige linksbuiten schiet vanuit een moeilijke hoek op de buitenkant van de paal. Fortuna stelt daar in aanvallend opzicht in het restant van de officiële speeltijd bitter weinig tegenover. Ook de invallers Samuel Moutoussamy en Thibaud Verlinden (voor Tekie en Cox) kunnen daar niets aan veranderen.

Fortuna was vandaag vooral in de achtervolging

In de tussentijd behoedt Van Osch Fortuna nog maar eens voor een tweede tegentreffer door een afstandsschot van invaller Teixeira stijlvol uit zijn doel te tikken. Op de volgende inzet van de Rotterdammers is Van Osch echter kansloos. Fortuna verliest aan de rechterkant net over de middenlijn de bal doordat Balde Flemming te vlug af is. Balde is vervolgens ook sneller bij de bal dan Janssen en tikt het leer naar de op rechts vrijstaande Berghuis. Doordat George Cox is gewisseld, ligt er een zee aan ruimte aan onze linkerflank en daar wandelt Berghuis met alle plezier en ongehinderd doorheen. Om de bal vervolgens rustig langs de uitkomende Van Osch in het doel te prikken. 2-0 en daarmee is de wedstrijd definitief beslist.

Misschien nog wel erger dan de nederlaag die Fortuna vanmiddag in De Kuip gaat lijden, is de blessure waarmee Tirpan vijf minuten voor het einde van de wedstrijd naar de kant moet. Onze rechtsback lijkt zich te verstappen en kermt het daarna uit van de pijn. Laten we hopen dat de schade meevalt. Dario van den Buijs vervangt Tirpan voor de slotfase.

Tirpan voelt dat het niet goed zit

In de blessuretijd wordt het nog bijna 3-0, maar ook bijna 2-1. Eerst gaat Balde voor eigen succes en ziet zijn inzet gepareerd worden door Van Osch. Aan de andere kant van het veld neemt Fortuna in de laatste seconden van de wedstrijden weer een snelle vrije trap. Deze keer mag Semedo er met de bal vandoor, zoekt een medespeler en vindt die in de persoon van Polter. Vanuit dezelfde positie als Flemming eerder in de wedstrijd tikt onze Duitse spits de bal in. Beter dan Flemming, dat wel, maar niet goed genoeg om Bijlow te verschalken. En zo blijft het bij 2-0 voor de thuisploeg.

Net als in de wedstrijd tegen FC Utrecht oogt Fortuna vandaag nogal lusteloos en angstig. Dat laatste zou gezien het verzamelde puntenaantal en het spel dat we in andere wedstrijden lieten zien niet nodig hoeven te zijn. Bovendien zien we liever een 5-3 nederlaag dan een 2-0 nederlaag zoals vandaag. Of heeft de periode van december tot aan maart de ploeg wellicht zoveel fysieke en mentale energie gekost dat we niet meer kunnen brengen dan hetgeen vandaag op de mat wordt gelegd? Aan de andere kant zegt het ook veel over de prestaties van de afgelopen maanden, dat we nu van wedstrijden tegen clubs als Groningen, Utrecht en Feyenoord meer resultaat verwachten en teleurgesteld zijn als dat er niet uitkomt. Want in die wedstrijden maakte het missen van beslissende kansen en iets teveel ontzag voor de tegenstander in mijn ogen het verschil tussen 0 punten of een beter resultaat. Nu de competitie langzaamaan tegen het einde begint te lopen, is in ieder geval duidelijk dat we voor het linker rijtje vooralsnog echt tekort komen.