Op maandagavond wordt Fortuna in eigen huis gevloerd door laagvlieger Telstar. Een avond die zo mooi had kunnen worden, eindigt uiteindelijk in een zware deceptie. Na de 2-5 nederlaag zijn we afgezakt naar de onderste regionen van de middenmoot.

17 oktober 2011

Onthutsende nederlaag

Fortuna Sittard 2 SC Telstar 5
Doelpuntenmakers: 10. Gommans 1-0, 27. Sheotahul 1-1, 33. Hoefdraad 1-2, 73. Plat 1-3, 76. Lettinga 1-4, 80. Hoefdraad 1-5, 90. Scheelen 2-5.
Opstelling: Wintjens; Wagemakers (65. Gulpen), Geenen, Janssen, Shakison; Scheelen, De Boer, Stolte, Diaz (46. Schroyen (83. Šećerović)); Hoesen, Gommans.
Toeschouwers: 3.724
Scheidsrechter: Heida
Geel (Fortuna): Diaz, Geenen, Hoesen
Rood (Fortuna): Gommans

Laten we het verslag positief beginnen. Fortuna liet ook gisterenavond weer zien dat het goed kan voetballen. Het elftal is in staat de verdediging van de tegenstander compleet aan flarden te spelen. Op het middenveld en in de aanval beschikken we over spelers met zoveel snelheid en diepgang dat iedere bal achter de achterste linie van de tegenstander voor gevaar zorgt. En we hebben bovendien een paar spelers die zo’n bal kunnen geven.

De spelers warmen zich goed op

Ook tegen SC Telstar benut Fortuna die aanvallende wapens aanvankelijk goed. De openingstreffer na tien minuten is eens schoolvoorbeeld van Fortuna’s kracht. Op het middenveld verovert De Boer de bal, vervolgens geeft Diaz dwars door de verdediging van Telstar heen een perfecte dieptepass en tenslotte rondt Gommans beheerst af. En dat is niet de enige grote kans. We zien ook nog een hard schot van Stolte dat de keeper met moeite kan keren, direct daarna gevolgd door een kopbal van Gommans op de lat. We zien schietkansen voor Scheelen, Diaz en Hoesen. En we zien Stolte tot drie keer toe op links de achterlijn halen en scherp voorzetten. En dat alles binnen twintig minuten.

Maar we zien ook dat Fortuna wel erg nonchalant met de kansen omspringt. Na een voorzet van Stolte schampt Hoesen de bal in plaats van vanaf vijf meter gewoon binnen te koppen. Bij een andere voorzet lopen Hoesen en Gommans allebei te ver door, zodat de bal uiteindelijk net achter beiden terechtkomt. En zo staat het na een furieuze openingsfase nog steeds maar 1-0. Telstar krabbelt een beetje op, weet de ergste gaten achterin provisorisch te dichten en krijgt langzamerhand wat meer balbezit.

De N-Side voor aanvang van de wedstrijd

Halverwege de eerste helft volgt de eerste waarschuwing aan ons adres, wanneer Telstar in ons centrum alle ruimte krijgt. Het schot gaat naast. Fortuna doet niets met die waarschuwing. Onze middenvelders lopen te vaak uit positie, onze verdediging met het gelegenheidsduo GeenenJanssen centraal oogt niet heel stabiel. Telstar krijgt langzamerhand het middenveld in handen en begint steeds beter te combineren. Dat leidt in de 27ste minuut tot de gelijkmaker. Janssen gaat met zijn tegenstander mee richting middenveld, Sheotahul rent ongedekt door Shakison de vrije ruimte in en schiet na een goede dieptepass moeiteloos binnen.

Na die gelijkmaker weet Fortuna zich nog even op te richten. Maar vanaf het moment dat Wouter Scheelen in het strafschopgebied van de sokken gelopen wordt en de scheidsrechter tot onbegrip van iedereen geen penalty geeft, gaat het helemaal mis. De Fortuna-spelers raken geïrriteerd en verzamelen binnen vijf minuten drie gele kaarten, waarbij Telstar-aanvoerder Promes zich overigens schuldig lijkt te maken aan matennaaierij na een sliding op de bal van Hoesen. Tegelijkertijd raakt alle organisatie zoek. De 1-2 van Hoefdraad is gezien alle kansen absoluut onterecht, maar ook een uitdrukking van de gewijzigde verhoudingen in het veld. En ook deze keer maakt onze verdediging geen sterke indruk. Een via Geenen afgeketste bal belandt voor de voeten van Hoefdraad, die door Wagemakers helemaal vergeten lijkt te zijn en dus ongehinderd mag binnenschieten. Na de achterstand lijkt zowel bij de spelers, als op de tribunes alle geloof in een goede afloop verdwenen.

Na rust speelt Fortuna met een gewijzigd elftal. Diaz is geblesseerd achtergebleven, zijn vervanger heet Schroyen. Dat is bepaald geen verbetering. Een positie op het middenveld is voor de jongeling, van origine linksback, duidelijk te hoog gegrepen. Schroyen heeft geen idee waar hij lopen moet, gaat te slap de duels in en lijdt veel onnodig balverlies. Hij krijgt dan ook onvermijdelijk de hoon van het publiek over zich heen. Trainer Dusseldorp wrijft nog wat meer zout in de wonden door Schroyen vijf minuten voor tijd bij een 1-5 achterstand naar de kant te halen. Een volstrekt zinloze wissel, waarmee Dusseldorp niet alleen Schroyen, maar vooral zichzelf een brevet van onvermogen geeft. En een wissel waarmee onze trainer zich weer eens van zijn slechtste kant laat zien. Het publiekelijk vernederen van zijn spelers is kennelijk de vaste, tamelijk onsympathieke methode waarmee Dusseldorp zich aan zijn eigen verantwoordelijkheid voor wanprestaties wilt onttrekken.

Bovendien waren er nog wel wat gegadigden voor een wissel, want Fortuna levert in de tweede helft colllectief een wanprestatie. Hoesen en Scheelen doen het goed als alles meezit, maar zijn onzichtbaar wanneer er gevochten moet worden. En ervaren krachten als De Boer, Wagemakers en Gommans zijn niet in staat het team op sleeptouw te nemen. Telstar blijft dan ook gemakkelijk overeind en heeft duidelijk het beste van het spel. Het blijft lang 1-2, maar een tactische omzetting van Dusseldorp maakt onze afgang compleet. Dusseldorp besluit achterin een-op-een te gaan spelen en haalt Wagemakers naar de kant voor Gulpen. Die wissel voegt aanvallend helemaal niets toe en zorgt ervoor dat achterin alle organisatie weg is. Binnen acht minuten loopt Telstar uit naar 1-5. Eerst kan Plat ongehinderd oprukken door ons centrum en binnenschieten, daarna verzuimt Schroyen bij een voorzet vanaf rechts bij de tweede paal zijn man te dekken en tenslotte laten De Boer en Janssen Hoefdraad ongestoord binnenkoppen.

Met de 1-5 op de borden voelt Harrie Gommans eindelijk de behoefte zich weer eens deel te nemen aan het spel. Hij zet op het middenveld volstrekt onnodig en veel te laat een tackle in, raakt de tegenstander en ziet terecht rood. Dat scheidsrechter Heida het in de slotseconde bij een soortgelijke tackle op De Boer bij geel laat, doet verder niets af aan de domheid van Gommans. Het zegt wel wat over het bedroevende niveau van deze scheidsrechter. De rode kaart voor Harrie heeft in ieder geval één positief effect: er ligt opeens veel meer ruimte voorin. Scheelen weet daarvan in blessuretijd optimaal te profiteren door het strafschopgebied in te rennen en mooi binnen te schieten. Hij zet daarmee de eindstand van 2-5 op het bord. Wel jammer dat de snel klassiek geworden doelpuntendeun ‘Hee, veer wille goale zeen, hoohoohoohoohoo’ niet wordt ingezet.

We gaan dus met een pak slaag van het veld. En naar te vrezen blijft de schade daar niet toe beperkt. Diaz en Janssen kunnen worden toegevoegd aan het rijtje geblesseerden Ricksen, Dreesen, Voorn en Ofrany. Gommans wordt voor enkele wedstrijden geschorst. En Schroyen kan naast Trstena en Kotbani plaatsnemen in kleedmaker II. Daarmee wordt de spoeling dun. Nog erger is dat Fortuna bij de eerste de beste tegenslag helemaal in elkaar stortte. Dat is al jarenlang een probleem en zo’n probleem is natuurlijk niet binnen een paar maanden opgelost. Maar we hadden wel wat vooruitgang mogen verwachten. Afgaande op de wijze waarop Fortuna zichzelf gisteren te kijk heeft gezet, hebben we zelfs nog geen klein stapje vooruit gezet.