Fortuna Sittard is vanmiddag niet verder gekomen dan een beschamende 0-2 zege tegen de amateurs van Caesar/Vos Holding. Ondanks dat een aantal basisspelers forfait gaf, is een 0-2 overwinning toch te mager.

Nadat de ‘stadionspeaker’ was uitgesproken werd om 17.00 uur afgetrapt op Sportpark De Carmel. Er werd gespeeld op een heus kunstgrasveld. Dit verklaart tevens de afwezigheid van enkele spelers. Komende week wordt een loodzware week met drie stevige tegenstanders. Met het oog hierop werd een aantal spelers rust gegund.

Door de afwezigheid van Joos van Barneveld deed trainer Chris Dekker een beroep op Emmo Guvenc. Dit deed bij een aantal personen de wenkbrauwen fronsen, want is hij niet met Turkije -19 op trainingskamp in Wales? Guvenc was ook de man die het eerste wapenfeit van de wedstrijd voor zijn rekening nam. In de zevende minuut schoot hij op de paal. Enkele minuten later was het wèl raak. Een corner van Tom Daemen eindigde in de doelmond en de bal devieerde via een Beekse verdediger in doel: 0-1. Dit was meteen ook één van de weinige goede corners. In de beginfase kwamen er ook een aantal voorzetten van de voet van debutant Mels van Driel. Zijn voetkwetsuren en heimwee heeft hij blijkbaar overwonnen, maar speelde desondanks een onopvallende wedstrijd. Hij liet wel zien prima te kunnen ingooien. In een wedstrijd als deze is dat al heel wat…

Het tempo lag veel te laag en tot echt uitgespeelde kansen kwam Fortuna niet. De opbouw van achteruit werd door Edwin Hermans verzorgd, maar dat bleek niet altijd effectief. Op het moment dat Aziz Moutawakil op de linkerflank werd diepgestuurd en een prima voorzet afgaf, was het meteen raak. Na 22 minuten kopte Zarko Grabovac de 0-2 tegen de netten. Prima aanval en dito afwerking! Grabovac kreeg de eerste helft nog een aantal prima kansen, maar wist er geen enkele meer te verzilveren. In het verdere verloop van de eerste helft gebeurde vrij weinig. Vlak voor rust was Tom Daemen nog het dichtst bij een treffer, maar zijn vrije trap eindigde op de paal.

De tweede helft was een maat voor niks. Het tempo lag véél te laag om het de tegenstander nog moeilijk te maken. Het ontbreken van het middenveld hield in dat Ronald Dassen doorschoof naar de positie van verdedigende middenvelder. Het feit dat hij na ruim 70 minuten werd gewisseld zegt voldoende. Ook Guvenc speelde als aanvallende middenvelder onopvallend, zoals eigenlijk de hele ploeg. Het kwam allemaal wat plichtmatig over. Het applaus na afloop van de wedstrijd was dan ook niet voor Fortuna maar voor Caesar /Vos Holding bestemd.

Wat kunnen we nu concuderen na drie oefenpotjes tegen amateurs? Niet veel. De basis zal van ongeveer dezelfde kwaliteit zijn als verleden jaar. Probleem is, wederom, de breedte van de selectie. Benieuwd of hier de komende dagen verandering in gaat komen.

De eersvolgende keer dat we Fortuna aan het werk kunnen zien is aanstaande dinsdag. Om 19.00 uur zal worden afgetrapt tegen derdeklasser K.S.K. Tongeren op het veld van S.K. Moelingen.

Caesar/Vos Holding – Fortuna Sittard:
13′ Own-goal 0-1, 22′ Grabovac 0-2.