Na het teleurstellende gelijkspel bij Buitenveldert, een week voordien, hebben de Fortuna Dames de draad weer opgepakt. In Munstergeleen werd RCL uit Leiderdorp met een 6 – 1 nederlaag huiswaarts gestuurd. De wedstrijd die die naam nauwelijks mocht hebben, was feitelijk na zes minuten gedaan, al werd het nog spannend na een tegentreffer. Daarna stelden Vera Wanrooij en voornamelijk Liv Aerts orde op zaken: 6 – 1.

De wedstrijd is pas een drietal minuten oud als er opnieuw dient te worden afgetrapt. Vanuit het middenveld is Colette van Aalst op pad gestuurd en blijkt juist wat sneller en vinniger dan de Leiderdorpse nummer 11. Oog in oog met de doelvrouw van RCL faalt de Midden-Limburgse niet en zet de 1 – 0 op de tabellen.

RCL moet even bekomen en krijgt acht tellen, maar lijkt na zes minuten de handdoek in de ring te moeten gooien als Liv Aerts een één-twee met Shirley Kocacinar opzet. Vervolgens herhaalt Shirley hetzelfde met Charlotte Schings, waarna ze de bal feilloos onder de keepster doorschuift: 2 – 0.

Ondertussen lijkt RCL op een enorme afstraffing af te stevenen als Shirley Kocacinar wederom voor de keepster verschijnt. Ze loopt deze keer niet door tot in het zestienmetergebied, maar probeert via een boogballetje de stand naar 3 – 0 te tillen. Jammer genoeg faalt ze in haar afwerking, zodat RCL nog enigszins in de wedstrijd blijft.

Enigszins, want de Rood-witten uit Leiderdorp hebben nauwelijks iets in de Sittardse melk te brokkelen. Op het middenveld zetten kapitein Vera Wanrooij en Annika Pluijmen de lijnen uit en holt men kansloos achter de bal aan. Enig gevaar komt van de rechtsbuiten van RCL, maar als het heet wordt staan Glynis Vromen en Loes Plantaz klaar om in te grijpen.

Toch lijkt Fortuna aan een 3 – 0 voorsprong te komen als bij een corner voor een korte variant wordt gekozen. De bal belandt in de voeten van Vera Wanrooij en zij schiet de bal in de korte hoek in doel. De treffer wordt echter afgekeurd wegens buitenspel.

Langzaamaan ontwikkelt zich iets van een wedstrijd. RCL lijkt haar zaakjes beter op orde te hebben, maar kijkt nog immer tegen een 2 – 0 achterstand aan. Toch weet het de kloof gedeeltelijk te dichten als men na ruim een half uur een vrije trap mag nemen aan de rechterzijde van het speelveld. De bal landt ter hoogte van de strafschopstip en lijkt te worden weggebokst door Katja Demacker. Lijkt, want Chelsea Disseldorp is juist wat eerder bij de bal en kopt de bal over Katja in het verlaten doel.

Lang duurt de Zuid-Hollandse hoop op een goede afloop niet. Vlak voor rust krijgt Charlotte Schings de bal aangespeeld op de rand van het strafschopgebied. Daar staat Vera Wanrooij klaar om de bal via de binnenkant van haar rechter voet in doel te trappen. Enkele ogenblikken later fluit de scheidsrechter voor rust en gaan de Sittardse dames met een 3 – 1 voorsprong rusten.

In de rust heeft de trainer van RCL zijn dames waarschijnlijk stevig toegesproken, want ze komen getergd uit de kleedkamer. Als Shirley Kocacinar vlak na rust de bal onder haar voet wilt terughalen, lijdt ze prompt balverlies. Omdat bijna alle dames vóór de bal staan, ontstaat er een gevaarlijke counter over een paar schijven. Louter en alleen vanwege een bedroevende voorzet levert deze aanval uiteindelijk amper gevaar op, maar laat dit een goede waarschuwing zijn.

Als de bal enkele momenten later aan de andere zijde van het speelveld klaarligt voor een vrije trap gaat Liv Aerts zich nadrukkelijker met de gang van zaken bemoeien.

De vrije trap van Glynis Vromen levert bijna een eerste doelpunt voor haar op. De vrije trap is perfect, haar aanname idem dito. Haar afwerking is van een heel ander niveau, want ze trapt de bal, enkele meters voor de doellijn, wild over de deklat.

Het spel golft in de tweede helft wat meer op en neer, wat na een klein uur lijkt RCL de achterstand weer te verkleinen. Nadat Loes Plantaz een overtreding heeft begaan, mag de Leiderdorpse nummer 7 een vrije trap nemen. Ze schildert deze over het muurtje en via de handen van Katja Demacker op de lat, maar daar blijft het dan ook bij. Er ontstaat weliswaar een rebound, maar deze wordt door Annika Pluijmen van de lijn gehaald.

En juist als RCL denkt de controle terug te hebben, slaan de Fortuna Dames toe. Via een diepe bal op Colette van Aalst breekt Fortuna door over de rechterkant en via een loepzuivere voorzet op Liv Aerts wordt het 4 – 1. Ze ontvangt de bal op maat en tikt deze ééntijds met de buitenkant va haar schoen langs de doelvrouw.

Een paar minuten later neemt Colette van Aalst een corner. De bal wordt door Sharon Zagar op doel gekopt, maar deze blijft een beetje hangen. Liv Aerts is er als eerste bij en trapt deze via een halve volley tegen het net: 5 – 1.

Uiteindelijk voltooit Liv Aerts haar hattrick binnen het kwartier als Shirley Kocacinar haar, na een één-tweetje met Annika Pluijmen te zijn aangegaan, een bal in de diepte geeft. Liv is veel sneller dan haar tegenstanders en rondt mooi af: 6 – 1.

De resterende tijd gebruikt trainer /coach Jannie Sangers om zijn wisselspeelsters nog enige speeltijd te gunnen. Zo valt Mariëlle Janssen in voor Shirley Kocacinar, Jiska Theunissen voor Jessica Sibilja en wordt Colette van Aalst vervangen door Laura Gerards.

Fortuna vindt het wel best en komt tot wat halve kansjes; RCL vindt het méér dan genoeg en beperkt zich tot het vasthouden van de 6 – 1 achterstand.

Bijna wordt het nog 7 – 1 als Liv Aerts een vrije trap neemt. Ze draait de bal prachtig richting de kruising, maar de redding van de doelvrouw van RCL mag er ook zijn. Ze zweeft naar de bovenhoek en kan de bal nog juist uit haar doel duwen.

Toch gaat niemand van de aanwezigen met een zuur gezicht naar huis. RCL deelde vooraf de tweede plaats met de Fortuna Dames, maar kon haar hoge positie op de ranglijst geen moment waarmaken. Daar waar de dames verleden seizoen met 5 – 0 naar huis werden gestuurd, werd het vanmiddag 6 – 1. Volgende week komt promovendus FC Gelre op bezoek. Op papier een haalbare kaart, al mag van onderschatting geen sprake zijn.

Fortuna Sittard – Racing Club Leiderdorp:
3. Colette van Aalst 1 – 0, 6. Shirley Kocacinar 2 – 0, 36. Chelsea Disseldorp 2 – 1, 40. Vera Wanrooij 3 – 1, 58. Liv Aerts 4 – 1, 64. Liv Aerts 5 – 1, 69. Liv Aerts 6 – 1.