Na vier ongeslagen wedstrijden op rij loopt Fortuna thuis tegen Go Ahead weer eens tegen een nederlaag aan. Mede door een hele reeks omzettingen op het middenveld kan de ploeg van Dusseldorp amper zijn draai vinden. Go Ahead krijgt veel te veel ruimte en weet daarvan in de tweede helft te profiteren, de eigen kansen zijn op één hand te tellen. De komende wedstrijden zal het echt beter moeten, anders is het met veel pijn en moeite opgebouwde voordeel in de degradatiestrijd weer verdwenen.

28 Februari 2011

Fortuna kansloos tegen Go Ahead

Fortuna Sittard 0 Go Ahead Eagles 1
Doelpuntenmakers: 60. Droste 0-1.
Opstelling: Wintjens, Geenen, De Boer, Thesker, Liard, Voorn (79. Grabovac), Ricksen, Mossaoui (71. Di Lallo), Ribeiro, Caracciolo, John.
Toeschouwers: 2.721
Scheidsrechter: Higler
Geel (Fortuna): –

Het weekend en dag van de wedstrijd gingen zoals wel vaker de laatste maanden niet over het voetballen, maar over het vage begrip RJO. Aan Sittardse zijde hebben de emoties kennelijk dermate de overhand gekregen, dat het eerdere standpunt – de RJO moet in Sittard komen – gaandeweg verruild is voor een heel ander standpunt: de RJO mag per se niet in Kerkrade komen.
Het bestuur van Fortuna heeft op het laatste moment besloten in zee te gaan met VVV en Helmond Sport, waarbij de a-, b- en c-jeugd gaat spelen in Venlo.

Wat Fortuna en haar jeugdspelers uit Zuid-Limburg en uit de grensstreek daarmee precies gewonnen hebben, ontgaat mij eerlijk gezegd volkomen. En hoe serieus we de kansen deze combinatie in vergelijking met de combinatie Roda/MVV moeten nemen, weet ik niet, maar ik vrees het ergste.

Snel door naar de wedstrijd, dan maar. Na de overwinning van Almere City FC in IJmuiden, is een goed resultaat tegen Go Ahead meer dan wenselijk. Bij winst houden we de concurrent op vijf punten, bij een gelijkspel op drie. Trainer Dusseldorp moet het vanavond doen zonder Randel Shakison, die bij zijn supersprint in de blessuretijd van het duel tegen Helmond kennelijk zijn lichte lies iets teveel heeft belast. Zijn logische vervanger is Philippe Liard. Bovendien keert Fernando Ricksen terug van een hamstringblessure. De routinier krijgt ten koste van Diogo een plaatsje op het middenveld.

De opstelling luidt dus: Wintjens; Geenen, De Boer, Thesker, Liard; Mossaoui, Voorn, Ricksen, Ribeiro; John en Caracciolo.

Waar we aan het begin van het seizoen nog een tekort aan centrale middenvelders hadden, hebben we er nu meer dan genoeg. Alleen jammer dat Dusseldorp zich met die luxe geen raad weet. Tegen Helmond koos de trainer voor een formatie met twee verdedigende middenvelders voor de achterhoede, een spelbepaler achter de spits en twee spelers op de flanken. Dat pakte redelijk uit, dus vanavond had ik eigenlijk dezelfde speelwijze verwacht.

Maar dat is buiten het genie van Dusseldorp gerekend. Hij kiest ervoor om Ricksen op zijn eentje als slot voor de verdediging te laten spelen en om de flanken zo’n beetje onbezet te laten. Mossaoui en Voorn moeten om en om naar rechts uitwijken, maar lopen elkaar in de praktijk vooral centraal voor de voeten. Ribeiro moet van binnen naar links trekken en heeft daar eigenlijk niet veel verloren.
Verder blijkt al snel dat Ricksen het op het middenveld niet kan belopen. Omdat Geenen en Liard hun handen vol hebben aan hun directe tegenstanders, loopt Fortuna dus continu achter de feiten aan.

Dat resulteert in de eerste vijf minuten al tot drie behoorlijke kansen voor Go Ahead. Doelpunten worden ternauwernood verijdeld, onder andere door een tackle op de man door Geenen. De scheidsrechter ziet er geen penalty in.
Na het openingsoffensief van de Eagles, krijgt Fortuna weer iets meer grip op de wedstrijd. Geweldig oogt het allemaal niet, maar de grootste gaten op ons middenveld en in onze verdediging zijn in elk geval gestopt. Wanneer Paddy John, die als spits naast Caracciolo overigens amper effectief is, het een keer op zijn heupen krijgt, verschijnen we zelfs in het strafschopgebied van de tegenstander. Maar helaas rent John met bal en al over de achterlijn. Het is exemplarisch voor het aanvalsspel van Fortuna vanavond. Het is allemaal net niet. Zo ook het schot van Caracciolo, dat voorlangs gaat.

In de tweede helft hopen we op verbetering. In ieder geval hopen we dat Dusseldorp tactisch orde op zaken stelt. Maar helaas, het gaat weer van kwaad tot erger. Ramon Voorn, de vorige wedstrijd onopvallend, maar nuttig spelend als stofzuiger voor de verdediging, moet zich in de tweede helft nadrukkelijk op de rechterflank ophouden. Op die plaats krijgt hij van Go Ahead alle ruimte om de aanvallen van Fortuna vorm te geven. En die rol ligt Voorn niet, zoals al zo vaak is gebleken. Hij probeert er het beste van te maken, maar het enige resultaat is een ontstellende hoeveelheid balverlies.

Waarom Dusseldorp Voorn niet gewoon als verdedigende middenvelder posteert, is mij onduidelijk. Op die plaats had hij veel nuttig werk kunnen doen, want op ons middenveld valt het ene gat na het andere. Het is aan de weer voortreffelijk keepende Danny Wintjens te danken, dat Go Ahead het eerste kwartier na rust niet scoort.

Maar een goal kan eigenlijk niet uitblijven. Wanneer Fortuna de tegenstander op links weer alle ruimte geeft om te combineren, kan rechtsback Droste ons strafschopgebied binnendringen. Ricksen komt te laat om Droste te stoppen. Die schiet beheerst langs Wintjens in de lange hoek: 0-1.

Na die tegengoal probeert Fortuna met opportunistisch voetbal terug in de wedstrijd te komen. Maar dat blijkt een kansloze missie. Ook met Di Lallo en Grabovac (voor Voorn en Mossaoui) vlak achter en aan de frontlinie weet Fortuna Go Ahead geen moment serieus te bedreigen. Het enige gevaar bestaat uit een reeks slappe kopballen van De Boer, Caracciolo en Grabovac. Te weinig om aanspraak te mogen maken op een punt.

En dat punt krijgen we dan ook niet. Na drie minuten blessuretijd vindt de scheidsrechter het voldoende. Het was een avond van veel moeizaam geploeter en van een terechte nederlaag. Hopelijk brengt het bezoek aan de Langeleegte meer succes.