De tweede oefenwedstrijd van het seizoen is geëindigd in een 0-14 overwinning. Fusieclub Conventus ’03, uitkomend in de vierde klasse, hield de eerste 20 minuten stand, maar moest vooral in de slotfase een aantal prachtige tegentreffers incasseren.

De ‘Key-Doek-match-of-the-year’ begon wat slapjes. Het tempo lag laag en kansen bleven uit. De eerste de beste kans was meteen een grote. Een goede voorzet vanaf rechts eindigde op het hoofd van Joep Op den Kamp, maar hij kopte over. Enkele minuten later kreeg Fortuna zowaar een nóg grotere kans. De penalty kon door Ronald Dassen echter niet worden omgezet in een doelpunt, waardoor de stand 0-0 bleef. De westrijd voltrok zich voornamelijk op de rechterflank. Daar stond testspeler Thijs Hendriks, welke een aantal prima voozetten afleverde. Weliswaar niet in het bezit van dezelfde trucendoos als Aziz Moutawakil, maar zijn wedstrijdmentaliteit is prima.

Gevaar op de rechterflank leverde ook meteen de 0-1 op. Op den Kamp kopte nu wel tussen de palen en brak hiermee de ban: 0-1. Een fractie later eenzelfde actie op de rechterflank en Zarko Grabovac kopte de 0-2 tegen de netten. De scheidsrechter oordeelde echter dat hij tè veel leunde op zijn tegenstander en aldus het doelpunt terecht afkeurde. Vooralsnog 0-1 dus.

Het duurde relatief lang voordat hier verandering in kwam. Tom Daemen kapte zich een tiental minuten later mooi vrij en scoorde in de korte hoek: 0-2. Tot aan de rust liep Fortuna keer op keer door de verdediging van Conventus’ 03 heen, hetgeen vier doelpunten opleverde. Hendriks schoot vlak voor rust nog op aangeven van Daemen op de paal. Desondanks werden heel wat kansen benut hetgeen de ruststand op 0-6 bracht.

Na rust gebeurde een hele tijd niets. Laszlo Meszaros werd namelijk gewisseld en vanaf dat moment kon het centrale middenveld geen lijn meer brengen in het spel. Er werd veelvuldig de lange bal gehanteerd, maar Grabovac stond er voorin haast alleen voor. Het duurde dan ook ruim 20 minuten voordat de stand een ander aanzien kreeg. Daemen scoorde van afstand de 0-7.

Des te verder de wedstrijd vorderde, des te meer kansen begonnen er voor Fortuna te komen. De conditie (eigenlijk het gebrek aan) van Conventus ’03 begon hen parten te spelen en de ruimtes werden groter en groter. Grabovac profiteerde hier optimaal van, getuige zijn hattrick binnen enkele minuten. ‘Wat Grabovac kan, moet ik ook kunnen’ moet Emmo Guvenc gedacht hebben. Allereerst kaderde hij een afleggertje van Grabovac, waarna hij half-volley de 0-12 maakte. Deze treffer was van grote schoonheid. Joos van Barneveld nam vervolgens Guvenc’ hattrick af. Met een droog schot nam hij de 0-13 voor zijn rekening. Voor degene die dachten alles gezien te hebben… De 0-14 van wederom Guvenc was het mooiste doelpunt van de avond. Met een onvervalste ‘Zidane-pirouet’ gaf hij twee verdedigers het nakijken en tikte ogenschijnlijk eenvoudig binnen.

De doelpunten in de laatste 10 minuten waren soms weergaloos. Maar, alles is relatief; Conventus ’03 is een vierdeklasser. Zaterdag staat met Caesar een tweedeklasser op het programma en vervolgt Fortuna haar oefencampagne.

Er waren ruim 500 toeschouwers aanwezig.

Conventus ’03 – Fortuna Sittard:
22′ Op den Kamp 0-1, 33′ Daemen 0-2, 37′ Moutawakil 0-3, 40′ Dassen 0-4, 43′ Grabovac 0-5, 45′ Moutawakil 0-6, 67′ Daemen 0-7, 79′ Grabovac 0-8, 81′ Grabovac 0-9, 83′ Grabovac 0-10, 84′ Guvenc 0-11, 85′ Guvenc 0-12, 87′ Van Barneveld 0-13, 89′ Guvenc 0-14.