Na de spektakelstukken tegen AGOVV en Emmen leverde de derde thuiswedstrijd tegen FC Den Bosch niet meer dan een gelijkspel op. En daarmee weet Fortuna zich goed bediend, want we komen er grote stukken van de wedstrijd nauwelijks aan te pas. Zo langzamerhand weten we waar we staan. Fortuna is nog ver verwijderd van de subtop, maar een plaats laag in de middenmoot is reëel. En dat is al een hele stap vooruit.

9 september 2011

Fortuna mag tevreden zijn met een punt

Fortuna Sittard 2 FC Den Bosch 2

44. Van Weert 0-1, 68. Ricksen 1-1, 80. Gommans 2-1, 88. Van den Broek 2-2.
Opstelling: Wintjens, Wagemakers, Ricksen, Dreesen (74. Geenen), Shakison (63. Schroyen), Voorn, Scheelen, De Boer, Hoesen, Gommans, Diaz (83. Gulpen).
Toeschouwers: 5.220
Scheidsrechter:Van der Kerkhof
Geel (Fortuna): De Boer, Hoesen, Ricksen

Met negen doelpunten in de voorgaande wedstrijden heeft Fortuna goede reclame voor zichzelf gemaakt. Voor de derde thuiswedstrijd van het seizoen zijn de tribunes van de Trendwork Arena dan ook redelijk gevuld. Het aantal pijnlijk lege plekken beperkt zich vandaag eigenlijk maar tot één: in vak B 5-7 is slechts één stoeltje bezet. Gelukkig wordt de plaats naast dat stoeltje vijf minuten na aanvang van de wedstrijd ook nog ingenomen, anders hadden wij voor vak B 5-7 zelfs een achteruitgang in de publieke belangstelling moeten noteren.

De tribunes van het over land en zee bekende Vak C zijn vanavond ook weer redelijk gevuld. Ter verhoging van de toch al niet geringe sfeer verandert de bovenzijde van het vak voor aanvang van de wedstrijd in een ware Doppelhalterhölle. Alles is uit de kast gehaald, zelfs de petit étendard voor een supporter in de kleuterleeftijd. Wanneer de Doppelhalters weer zijn opgeborgen en we dus vrij zicht op het veld hebben, zien we dat er bij Fortuna één belangrijke man ontbreekt. We moeten het vanavond stellen zonder Sjra Philippen, die vermoedelijk de voorkeur heeft gegeven aan een avondje Eredivisie Live. Verder ontbreekt Richard Stolte. Aangezien zijn vervanger Ramon Voorn heet, kan dat echter nauwelijks als een gemis worden gezien.

Van het eerste half uur van de wedstrijd is snel verslag gedaan. FC Den Bosch domineert zonder echt gevaarlijk te worden. De Brabanders combineren gemakkelijk, maar hebben moeite kansen uit te spelen. Aan de andere kant wordt Fortuna helemaal niet gevaarlijk. Diaz en Hoesen liggen aan de ketting, Scheelen komt nauwelijks in het verhaal voor, Gommans wordt amper aangespeeld. Eigenlijk kennen we de hele eerste helft maar twee goede momenten. Na ongeveer een half uur breekt Shakison door op links, hij legt goed terug op Hoesen, maar die treuzelt te lang en komt niet tot een schot. De andere kans is een paar minuten eerder voor Wagemakers, die na een vrije trap van Hoesen naast het doel kopt.

Wagemakers schrijft vlak daarna ook de mooiste individuele actie van de wedstrijd op zijn naam. Hij vangt op de zijlijn een uitttrap van Wintjens op de borst op en speelt zijn tegenstander direct in één vloeiende beweging uit met een omhaal. De bal gaat daarna helaas uit, maar het was voorwaar een staaltje individuele klasse van Wagemakers. Onze rechtsback gaat even later zonder Vespa, maar met bal op zwerftocht over het veld. Hij begint vanaf rechts en eindigt na een fraaie slalom centraal op Bossche helft. Daar moet hij de bal afspelen, maar hij besluit zijn zwerftocht voort te zetten. De bal moet hij echter aan een Bosschenaar laten, die bliksemsnel een counter opzet. Onze verdediging wordt rap uitgespeeld, maar de kans is aan Van Weert niet besteed.

In deze fase van de wedstrijd, de laatste tien minuten voor rust, hebben we niet veel in te brengen. In de 44ste minuut geeft Vlug een diepe bal op opnieuw Van Weert. Ricksen en Dreesen laten de aanvaller tussen hen aan de bal komen. Van Weert rondt fraai af: 0-1. Op die stand valt weinig af te dingen, want Den Bosch is de hele eerste helft de betere geweest.

Na rust verschijnt Fortuna met aanvallender intenties aan de aftrap, maar de eerste kansen zijn opnieuw voor Den Bosch. Aan onze linkerkant wordt Shakison overlopen en laat Dreesen met name bij het uitverdedigen de nodige steken vallen. In de tweede minuut resulteert dat al in een scrimmage voor ons doel, waarbij de bal wonderbaarlijk genoeg niet in de goal gaat. Tien minuten later eindigt een schot van Van Moorsel, na een aanval die deze keer over onze rechterflank gaat, op de paal. En weer wat later krijgt Verbeek na een corner voor ons alle ruimte. Hij stormt vanaf de middenlijn ongehinderd op ons doel af, maar Wintjens kan zijn schot keren.

Fortuna kan daar niet veel tegenover stellen. De intentie om aan te vallen is er wel, maar de uitvoering blijf gebrekkig. De grootste kans is voor Hoesen, die na een diepe ball van Scheelen goed inschiet. Keeper Begois brengt redding ten koste van een corner. De kans brengt wel weer wat geloof op het veld en op de tribunes. Wagemakers staat op rechts met een paar goede passes aan de basis van een aantal aanvallen. Een daarvan levert ons een corner op. De bal van Hoesen komt voor de voeten van Ricksen. Die legt terug op Scheelen. Diens schot gaat richting doel, maar wordt gekeerd gekeerd door Gommans. De rebound is voor Ricksen, die behendig binnen schiet: 1-1.

Na de gelijkmaker gaat de wedstrijd een tijdlang gelijk op. Bij Fortuna zijn Shakison en Dreesen gewisseld voor Schroyen en Geenen. Die wissels komen het evenwicht in de ploeg ten goede. Den Bosch blijft overigens wel een stuk gemakkelijker combineren dan Fortuna en mag dus nog steeds de meeste aanspraak maken op de winst. Maar verrassend genoeg trekt Fortuna tien minuten voor tijd de wedstrijd naar zich toe. Na een diepe bal van Gommans gaat Hoesen een sprintduel aan met Van Bakel. Hoesen gaat in het strafschopgebied gemakkelijk naar de grond. Scheidsrechter Van den Kerkhof geeft een penalty. Gommans eist de bal voor zich op en schiet hard en hoog tegen de touwen: 2-1.

Tien minuten voor tijd staan we tegen alle verhoudingen in zomaar voor. De luxe is ongekend. Den Bosch zet aan voor een slotoffensief, maar lange tijd blijven we redelijk gemakkelijk overeind. Totdat we in de 87ste minuut halverwege onze helft een vrije trap tegen krijgen. Vlug aarzelt lang voordat hij de bal trapt. Vervolgens zeilt de bal richting onze goal. Wintjens moet de bal vangen of over de goal tikken, maar hij kaatst de bal terug in ons doelgebied. Daar is Van den Broek er als de kippen bij om de gelijkmaker binnen te tikken: 2-2. Een zure goal voor Wintjens, die normaal tot onze sterkhouders behoort en dit soort fouten amper meer maakt.

In de slotfase blijft Den Bosch sterker, maar tot echte kansen leidt dat niet meer. De eindstand is dus 2-2 en daarmee mogen we tevreden zijn. Gezien de spelverhoudingen en de kansen was een nederlaag immers terechter geweest dan een overwinning. Het is duidelijk dat Fortuna tegen sterkere tegenstanders veel moeite heeft om aan een goede spelopbouw toe te komen. En verder oogt onze verdediging bij tijd en wijle erg kwetsbaar. Maar tegelijkertijd zit er genoeg kwaliteit en strijdbaarheid in de ploeg om ook in moeilijke omstandigheden een resultaat uit de wacht te slepen. Dat was vorig seizoen vrijwel altijd ondenkbaar. Daarmee kunnen we een positieve balans opmaken over de start van het seizoen. Genoeg reden dus om volgende week met vertrouwen naar Maastricht af te reizen.