Wat jaren geleden begon als een hersenspinsel, werd in 2011 tijdens de open dag al wat meer concreet. Sindsdien werden plannen verder uitgewerkt, voerden de initiatiefnemers overleg met diverse partijen en spendeerden vrijwilligers vele uren aan hun ‘droom’. En nu, na al die jaren, is het er. Fortuna beschikt sinds afgelopen weekend over een eigen museum!


Zaterdagavond wordt het Fortuna Museum feestelijk geopend en opent haar deuren voor genodigden. Tal van coryfeeën zijn present. Zo richt oud-journalist en één van de initiatiefnemers achter de documentaire ‘Fortuna ’54, de pioniers achter het betaald voetbal’, Koos Snijders het woord tot de aanwezigen, knipt onder andere Fortuna-eigenaar Isitan Gün het lint door waarmee het museum officieel wordt geopend, geeft oud-speler en -trainer Wil Boessen toelichting bij zijn eigen ‘kastje’ en verhaalt Willy Dullens glunderend nog één keer over zijn voetbalcarrière die véél te vroeg tot een abrupt einde kwam.

Zondag is het de beurt aan alle leden van supporterscollectief Fortuna SC om zich te laven aan de historie van ons geliefde Fortuna. En vandaag (het Fortuna Museum is elke woensdag van 10.00 uur tot 16.00 uur geopend) is iederéén welkom. Tegen betaling van € 5 ben je binnen (donateurs hebben gratis toegang), maar dat lukt vandaag niet voordat we uitgebreid met Wil Beckers en Wim Jeurissen hebben gesproken.

Maar eigenlijk opende het Fortuna Museum haar deuren al op 24 juli 2011. Op die datum vindt de jaarlijkse open dag van Fortuna plaats waarbij de Mark van Bommel Zaal wordt omgedoopt tot ‘Fortuna Museum‘. Meteen valt op hoe groot het enthousiasme is onder het publiek. Want iedereen heeft wel zijn herinneringen bij dat ene LU-shirt, weet nog van de hoed en de rand over die wedstrijd tegen Everton FC, is trost op de interlands van Fernando Ricksen en Mark van Bommel of droeg vroeger zo’n zelfde shirt met Wagner & Partners op de voorkant!

Tijdens haast elke daaropvolgende open dag vraagt het Fortuna Museum aandacht voor het verleden en raakt met de club in gesprek om samen te zoeken naar een permanente expositieruimte. Nadat die is gevonden en ideeën op papier zijn gezet komen de initiatiefnemers al gauw uit op een behoorlijke kostenpost. Daar waar burgervader Sjraar Cox alles wat met Fortuna van doen had betitelde als ‘trekken aan een dood paard’, leek het Fortuna Museum hetzelfde lot beschoren. Hetzelfde trekken, zij het aan een ander overleden paard. Maar met de inzet van vele vrijwilligers en het aanspreken van hun (zakelijke) relaties is het dan tóch gelukt. Voor een klein deel van de oorspronkelijke raming wordt een ruimte ingericht die voor iedereen toegankelijk is en je laat verdrinken in vele mooie Fortuna-relikwieën.

Na het succesvolle seizoen 2017-2018 en dito huldiging te hebben herbeleefd op een groot scherm slaan we rechtsaf waar we op een draaiende zuil botsen waar aandacht wordt geschonken aan het huidige jubileum-seizoen. Zowel het jubileum thuis- en uitshirt wordt getoond, evenals het ‘reguliere’ thuis- en uitshirt. Maar ook de presentatiegids van dit seizoen, keepershandschoenen, spelerskaarten en voetbalschoenen ontbreken niet.

Meteen daarna ontvouwt zich een hoek waarin de volledige historie van de club en haar voorlopers wordt beschreven. Per seizoen worden de belangrijkste feiten benoemd waarbij aandacht wordt geschonken aan enkele speciale items die verbonden zijn aan dat seizoen.


Ongelofelijke kleurenfoto van de allereerste training van Fortuna ’54

In het oog springen een kleurenfoto van de allereerste training van Fortuna ’54, waar spelers zelfs in wedstrijdtenue hun training afwerken! De afgelopen jaren lukte het Fortuna pas om bij aanvang van de eerste competitiewedstrijd over de nieuwe wedstrijdkleding te beschikken, maar Fortuna ’54 slaagt daar bij de allereerste training al in! In meerdere opzichten is Fortuna ’54 haar tijd ver vooruit!

Via ‘Biet mèr in de Paeperkouk’, het programmaboekje van Everton FC – Fortuna en oude voetbalschoenen van huidig assistent-trainer Kevin Hofland komen we uit bij tal van items die refereren aan uiteenlopende gebeurtenissen, zoals het Mauritsstadion, Stadion ‘De Baandert‘, het Europa Cup-avontuur en die vermaledijde bekerfinale uit het seizoen 1998-1999.


Helaas, ook verliezen hoort bij de sport

Via diverse bokalen die de club door de jaren zijn gewonnen, komen we uit bij een retro-style videomuur waarop op verschillende schermen oude wedstrijdbeelden van Fortuna zijn te zien. Trek hier zeker een kwartier voor uit, want samenvattingen op zeven schermen tegelijk volgen is volstrekt onmogelijk!


‘The Tricky Trees’, één van de Britse winnaars van de Europa Cup I

De opgestelde televisies passen perfect bij de beelden: Back tot the 90’s! We zien Hamming op goal schieten tegen FC Twente, Fortuna dat het in eigen huis opneemt tegen Ajax, maar ook wedstrijden in het eigen Wagner & Partners Stadion, de Trendwork Arena of ‘gewoon’ Fortuna Stadion. Back tot the Nillies!

Vervolgens struinen we door een gang waar, aan onze linkerzijde, kleedkamerkastjes zijn gebouwd waarbij elk kastje is gevuld met relikwieën van één bepaalde speler. Zo heeft Mr. Fortuna René Maessen een eigen kastje, maar natuurlijk ook Fortuna ’54 grootheid Faas Wilkes, cultheld John Linford, nummer 2 op de schuttersranglijst Hans Engbersen, de op een vervelende manier vertrokken Ruud Hesp en de Europees kampioenen Wim Koevermans en Wilbert Suvrijn.


Succesvol als speler én als trainer; Wil Boessen heeft terecht een eigen kastje!

De rechterzijde van de gang is gevuld met allerlei mooie items die links en rechts bij supporters op zolder liggen, maar zo samen een indrukwekkend beeld geven van memorabilia dat door de jaren rondom Fortuna op de markt is gekomen. Op het einde van de gang waan je je middenin de feestende massa van de Fernando Ricksen Side. Op die tribune is veel leed, maar de laatste twee seizoenen vooral veel lief gedeeld.


Grote vreugde op de tribune!

Dat deze tribune ‘de stem’ van het stadion is, valt goed te horen, want op de achtergrond is ‘Gebaore en Getaoge’ te horen.

Na een ferme ruk aan het stuur staan we plotseling 180 graden gedraaid in een andere gang, waar aan de rechterzijde posters uit tal van seizoenen worden tentoongesteld en aan de linkerzijde een keur van wedstrijdshirts te zien zijn. Maar om die shirts te zien, dien je toch écht zelf het museum te bezoeken!


In elk seizoen zit wel een speler waarvoor je naar het stadion ging!

Aan het uiteinde van de gang lopen we tegen een video-scherm aan waar via een interactieve zuil uit een behoorlijk aantal spelers kan worden gekozen waarna het scherm de statistieken van de gekozen speler toont. We realiseren ons hoeveel werk het moet zijn om deze database verder aan te vullen zodat uiteindelijk alle spelers hun eigen ‘kaart’ hebben.

Het einde van het museum is in zicht, maar niet voordat we plaatsnemen in een ouderwetse bioscoopstoel. Onderuitgezakt kijken we naar een documentaire die het Fortuna Museum heeft gemaakt en je door de historie van de club loodst. Diverse mensen komen aan het woord, waaronder supporter Math Latten. Hij verwoordt het Fortuna-gevoel dat iedereen zo goed kent. Naar het stadion gaan, weten wat je te wachten staat, maar na afloop alweer uitkijken naar de volgende wedstrijd! Zo verknocht als je bent aan de club.


Het Fortuna Museum beschikt over een eigen bioscoop!

De bioscoop beschikt ook over een USB-aansluiting waardoor de technische staf de bioscoop kan gebruiken om wedstrijdanalyses met de selectie door te nemen. Wil Boessen vroeg tijdens zijn trainersjaren tevergeefs om een beamer, terwijl de huidige trainersstaf vanaf nu beschikt over een levensgroot beeldscherm om zaken te tonen!

Nadat de documentaire ten einde is maken we nog een praatje met Wim en verlaten het museum. Jarenlang hebben we ons tevreden moeten stellen met twee vitrinekasten, weggemoffeld onder de grote trap van de centrale hal. En nu beschikt Fortuna over een écht museum. En niet alleen een museum dat de historie van Fortuna Sittard belicht, maar een museum waar de historie van Maurits, Sittardia, VVS en Fortuna ’54 naadloos overgaat in die van het huidige Fortuna.


Het Fortuna Museum, een absolute aanrader!

En ondanks dat het museum nog geen week geleden haar deuren opende voor het publiek, broeden de mensen van het Fortuna Museum al op nieuwe ideeën. Maar vooraleer je je laat verrassen door hun nieuwe plannen dien je eerst kennis te maken met het museum in haar huidige vorm. En als de zomerstop véél te lang duurt en zo lang niet zonder Fortuna kunt, dan kun je elke woensdag van 10.00 uur tot 16.00 uur en iedere eerste en derde zaterdag van de maand tussen 10.00 uur en 13.00 uur terecht op de eerste etage van het Fortuna Stadion.

Michel Hennen