Fortuna Sittard heeft haar eerste overwinning van de oefencampagne 15/16 geboekt. In het Duitse Gangelt legde de plaatselijke amateurclub de duimen met 0-7.

Fortuna begint goed aan de wedstrijd welke wordt gespeeld op een afgelegen Sportanlage. Joeri Schroyen zet de bal goed voor waarna Lars Hutten voor 0-1 zorgt. Vlak daarna is het bijna 0-2, maar de kopbal van Ferry de Regt verdwijnt juist naast het doel.

Doordat trainer Peter van Vossen Bob Vankan als linksbuiten heeft geposteerd, hetgeen Vankan niet is, gaat veel over de rechterzijde van het veld. Dennis Dengering en Lars Hutten zijn vaak aanspeelbaar en leveren behoorlijk wat voorzetten af. Voornamelijk Hutten is erg bedrijvig en na goed doorzetten schiet hij de bal op de paal.

Niet veel later brengt hij Donny de Groot in stelling, maar de spits (basisspeler vanwege de afwezigheid van Gökhan Lekesiz) handelt te traag en faalt wederom. Daarna komt Hutten weer aan bod, maar zijn lopbal sterft in schoonheid op de deklat.

Maar ook Youri Loen is aanwezig en probeert er met een hard schot 0-2 van te maken. De doelman geeft een rebound weg, maar die is niet besteed aan Muhammed Mert. Vlak vóór het rustsignaal valt Hutten geblesseerd uit en diens vervanger heet Dries Saddiki. Komt Gangelt-Hastenrath dan tot niks? Jawel. In de laatste minuut van de eerste helft nemen de gastheren Ferhat Kaya onder schot, maar hij kan de bal makkelijk vangen.

Tijdens de rust wisselt Van Vossen enkele spelers en krijgen enkele jongeren de kans zich te bewijzen. Met name Rik Polman speelt prima, al mag van deze jonge aanvaller niet te veel worden verwacht. Vlak na rust ontvangt hij de bal en legt af op de inkomende Mert, maar zijn schot smoort in de Duitse verdediging. Even later dreigt Mert wederom te scoren, maar de doelman tikt zijn inzet prachtig over de lat.

Vanuit de corner komt de bal terecht aan de rechterzijde van het speelveld bij Loen. Hij zet voor richting Dengering, maar ook hij weet niet te scoren; hij kopt op de lat. Dat is eveneens het laatste wapenfeit van de middenvelder, want hij wordt samen met Schroyen gewisseld. Van de vervangers TJ Nwannukwu en Gavin Vlijter toont vooral laatstgenoemde aan potentie te bezitten, want hij zorgt na een scrimmage voor doel voor 0-2.

Voor de tegenstander wordt het allemaal zwaarder en zwaarder en Fortuna krijgt steeds meer kansen. Muhammed Mert verovert de bal op het middenveld en stuurt Polman diep. Hij neemt aan en schiet de bal bekeken in de verre hoek: 0-3.

Na de drinkpauze ontvangt Vlijter de bal op zo’n 20 meter van het doel. Hij wacht niet af en haalt flink uit: 0-4. Minuten later brengt Polman zijn persoonlijke totaal eveneens op twee, want hij trapt droog binnen na een mooi overstapje van Saddiki.

Mert staat nog niet op het tableau, maar lang duurt dat niet. Zijn derde serieuze poging is wel raak. Hij dribbelt enkele tegenstanders en schiet vanaf de rand van het strafschopgebied de bal in doel. 0-6. Bijna scoort ook hij zijn tweede, maar hij weet de bal op de paal te mikken na een mooie passeerbeweging van Souhail Belkassem. Toch wordt het nog 0-7. Belkassem neemt een vrije trap snel, tikt de bal richting Saddiki en zijn strakke voorzet wordt door Ted de Man middels zijn hoofd gepromoveerd tot doelpunt.

En zo komt er een einde aan een oefenwedstrijd waarin Fortuna vooral in de tweede helft flink tot scoren komt. Wat leert ons deze wedstrijd? In doel staat de onbetwistbare Ferhat Kaya en achteraan lijken de kaarten geschud met Dennis Dengering, Ferry de Regt, Roel Janssen (geblesseerde basispion) en Joerie Schroyen.

Verder valt op dat op het middenveld de plaatsen duur worden, met Raymond Fafiani (afwezig, maar verwachte basispion), Muhammed Mert (laag rendement), Youri Loen, Jordie Briels (harde werker) en proefspeler Lars Hutten. Tot deze conclusie moet ook Jordy ter Borgh zijn gekomen, die geblesseerd vanaf de kant toekeek. Zeker als Peter Van Vossen straks met drie aanvallers gaat spelen.

En hoe de voorhoede eruit zal zien is nog onduidelijk. Vooralsnog is Gökhan Lekesiz aanvalsleider, maar wat is de status van het dossier Tim Janssen? En komt er in het aanvallende compartiment nóg iets bij?

Vrijdag aanstaande wederom een oefenwedstrijd (inhaalwedstrijd tegen SVM) en dan weten we mogelijk weer iets meer.

SG Gangelt-Hastenrath 1999 – Fortuna Sittard:
Hutten 0-1, Vlijter 0-2, Polman 0-3, Vlijter 0-4, Polman 0-5, Mert 0-6, De Man 0-7.