Fortuna komt er tegen een veel te sterk Ajax niet aan te pas. Vooral voor rust komen we nauwelijks van eigen helft. Na rust lukt dat wat beter, maar slagen we er ook nauwelijks in de Ajax-verdediging op de proef te stellen. Op de 0-5 nederlaag valt dan ook weinig aan te merken. Ajax is met zijn begroting en selectie een maatje te groot geworden voor de eredivisie. En van Fortuna mogen we in haar huidige vorm tegen een tegenstander van dit niveau geen verrassing verwachten.

21 september 2021

Kansloze missie tegen Ajax

Fortuna Sittard 0 Ajax 5

Doelpuntenmakers: 11. Berghuis 0-1, 27. Mazraoui 0-2, 38. Tadić 0-3, 72. Kudus 0-4, 77. Tagliafico 0-5.
Opstelling: Van Osch; Tirpan (8. Baghdadi), Angha, Janssen, Cox (81. Lonwijk); Tekie, Seuntjens, Rienstra (81. Musaba); Hansson (81. Noslin), Sambou (72. Lake), Duarte.
Toeschouwers: 8.333.
Scheidsrechter: Kamphuis.
Geel (Fortuna): Janssen.

Na twee verloren uitwedstrijden moet Fortuna thuis tegen Ajax de draad weer zien op te pakken. Dat is al bij voorbaat een zware opgave, want de Amsterdammers zijn na wat aanloopproblemen in de eerste van het weken seizoen inmiddels behoorlijk op stoom gekomen. En Fortuna is na het vertrek van Sebastian Polter en de lange blessure van Lisandro Semedo aanvallend een stuk minder sterk dan het afgelopen seizoen. De afgelopen weken is het lijstje afwezigen nog eens uitgebreid met Arianit Ferati, Zian Flemming en Ivo Pinto. Daarmee is de spoeling wel heel dun geworden.

Weer een bedrijf dat ontwerpt, realiseert en ontzorgt

Trainer Sjors Ultee begint vanavond dan ook met het elftal dat ook afgelopen zaterdag in Heerenveen aan de aftrap verscheen. Hij zal daarbij vooral hopen dat we achterin de boel gesloten weten te houden. Maar dat lukt niet echt. Al in de eerste vijf minuten creëert Ajax drie behoorlijke kansen. Na een dikke minuut mag Martinez na een corner op doel schieten. De bal gaat via een verdediger naast voor een nieuwe hoekschop.

Een paar minuten later kan Mickaël Tirpan een moeilijke bal van Yanick van Osch niet controleren. De bal gaat razendsnel naar de naar binnen getrokken Anthony. Die wipt de bal over Van Osch heen in het doel, maar George Cox brengt redding op de lijn. En nog een paar minuten later verspeelt Van Osch de bal in het eigen strafschopgebied wanneer we veel te riskant proberen op te bouwen. Deze keer heeft Tadić het vizier niet scherp staan.

Seuntjens moet vanavond meer verdedigen dan hem lief is

De kansen ontstaan deels door eigen fouten, maar Ajax dwingt die fouten ook af door ons heel snel onder druk te zetten. Daardoor zit er geen enkele rust in ons spel, lijden we snel balverlies en moeten we de ene na de andere aanval proberen af te slaan. Bovendien moet Ultee al heel snel de zieke Tirpan naar de kant halen. Veel wisselmogelijkheden zijn er met vier afwezigen niet: Samy Baghdadi en Richie Musaba zijn de enige veldspelers met enige ervaring en dan ook nog eens op een lager niveau dan de eredivisie. Baghdadi vervangt Tirpan en gaat linksbuiten spelen. Deroy Duarte verhuist van de linkerflank naar rechtsback.

Een paar minuten na die wissel bezwijkt Fortuna onder de druk van Ajax. Eerst kan Van Osch een schot van Haller nog keren. Maar even later zet Ajax een nieuwe combinatie op. Ben Rienstra onderschept de bal, maar valt na een carambolage voor de voeten van Berghuis. Berghuis heeft alle ruimte voor een schot en laat Van Osch kansloos: 11e minuut, 0-1.

Ook Tekie heeft het vandaag vooral druk met verdedigen

Daarmee lijkt de wedstrijd al heel vroeg gelopen, want Fortuna is aanvallend volstrekt machteloos. Mats Seuntjens, vandaag als aanvallende middenvelder opgesteld, moet zich vooral beperken tot verdedigend werk. Hetzelfde geldt op de flanken voor Baghdadi en Emil Hansson. En Bassala Sambou zit in de zak van Perr Schuurs, die hem bij elk duel eenvoudig aftroeft.

Ajax rijgt de kansen intussen ook niet meer aaneen, maar blijft ons wel onder druk zetten. Anthony probeert het met een schot in de verre hoek, maar Martin Angha houdt de bal tegen, Een vrije trap van Tadić gaat hoog over. Maar bij een volgende aanval is het wel raak. Haller legt de bal breed op Mazraoui. Die kan vanaf een meter of twintig op zijn gemak aanleggen voor een schot. Twee Fortuna-spelers komen te laat om dat te verhinderen. De bal is nauwkeurig geplaatst en valt naast de duikende Van Osch in de rechterbenedenhoek: 27ste minuut, 0-2.

Het gevaarlijkste moment van Fortuna

Het volgende gevaar komt eindelijk een keer van Fortuna. Duarte krijgt de bal op het middenveld aangespeeld en stuurt Baghdadi op links de diepte in. Die trekt naar binnen en probeert de bal in de verre hoek te leggen. De bal gaat via de voet van Schuurs naast. Maar de laatste tien minuten van de eerste helft zijn weer helemaal voor Ajax. In de 38ste minuut geeft de grensrechter ten onrecht een ingooi aan Ajax in plaats van Fortuna. Blind meldt zich. Het spel gaat na de ingooi verder, Blind blijft op zijn plaats staan, Hansson verliest hem helemaal uit het oog. De bal komt bij de vrijstaande Blind, die zet voor op Tadić, die draait weg van zijn tegenstander en schiet binnen: 38ste minuut, 0-3.

Vlak voor rust zet Ajax nog stevig aan voor een vierde doelpunt. Anthony is heel dichtbij, maar Van Osch heeft een prima save in huis. In de tweede helft is de druk van Ajax wat minder en komen we zelf wat meer aan voetballen toe. Het spel oogt af en toe best redelijk, maar voorin laat het veel te wensen over. Verder dan een simpele kopbal van Baghdadi in de handen van Pasveer en dan kansloze schoten van Sambou en de ingevallen Toshio Lake komen we niet. We creëren nauwelijks echte kansen. En dat baart zorgen voor de wedstrijden waarin straks de punten gehaald moeten worden, want dit probleem speelt al vanaf het begin van het seizoen.

Janssen is in control

Gelukkig gebeurt er voor ons eigen doel ook niet zo veel als voor rust. Bij Ajax zorgt Anthony voor de meeste dreiging. Na een kwartier moet Van Osch een schot van hem redden, twintig minuten voor tijd lanceert hij zichzelf met een dieptepass. Cox is in een sprint vanaf de middenlijn geen partij voor hem, maar zijn schot gaat naast. Daarna mogen wij het weer proberen. Maar Tesfaldet Tekie maakt in de opbouw weer eens een van zijn nog te vaak voorkomende foutjes. Hij wil op rechts Duarte aanspelen, maar geeft de bal op een presenteerblaadje aan een tegenstander. Ajax speelt de counter daarna heel snel uit. Tadic legt de bal klaar voor Kudus: 72ste minuut, 0-4.

Daarmee breekt er iets bij Fortuna, dat langzamerhand weer achter de feiten aan begint te lopen. Vijf minuten later is het opnieuw raak. Tagliafico is het eindstation van een mooi opgezette aanval over meerdere schijven: 77ste minuut, 0-5.

Hansson zet aan voor een actie

Met een kwartier te gaan dreigen we nu toch nog tegen een extreme nederlaag aan te lopen. Maar Ultee brengt verse krachten (Nigel Lonwijk, Richie Musaba en Tijjani Noslin voor Cox, Rienstra en Hansson) en zorgt er daarmee voor dat we weer wat scherper in de duels zijn. Bovendien gaat Ajax ook niet meer tot het uiterste. Zo blijft het bij 0-5, een score die niet alleen de krachtsverhoudingen binnen het veld, maar ook die buiten het veld weerspiegelt. En dus ook een score waarmee iedereen vrede kan hebben, hoe treurig die conclusie op zich genomen ook is.