Een paar wedstrijden lang mochten we hopen dat Fortuna onder Van Dael beterschap zou tonen. Dat we met een normale veldbezetting zouden spelen en dat off-days en collectieve wanprestaties tot het verleden zouden behoren. Maar nadat we in vijf dagen tijd tegen twee andere laagvliegers kansloos onderuit gaan, kunnen we ook die hoop beter laten varen. Wat de spelers tegen Almere City FC op de mat leggen, doet pijn aan de ogen. Voorin zijn we bij gebrek aan echte aanvallers volkomen machteloos, achterin weet zelfs de hekkensluiter van de eerste divisie ons regelmatig voor schut te zetten. Voor de enkele honderden overgebleven getrouwen rest de troost dat we aanstaande maandag al een kans op revanche krijgen. Dan komt Helmond Sport op bezoek in onze voetbaltempel. Komt dat zien, komt dat zien!


29 januari 2016

Fortuna weer even slecht als onder Van Vossen

Fortuna Sittard 0 Almere City 2

Doelpuntenmakers: 67. Boldewijn 0-1, 74. Kip 0-2.
Opstelling: Kaya; Dengering (76. Lekesiz), Mares, Janssen, Schroyen; Saddiki (62. Fafiani), Briels, Loen, Ospitalieri, Mert (79. Vankan); Hutten.
Toeschouwers: 1.202.
Scheidsrechter: .Van Herk.:
Geel (Fortuna): Schroyen, Fafiani.
Rood (Fortuna): –

Donderdagmiddag 28 januari gaat het nieuws de wereld in dat Fortuna Jens van Son voor de rest van het seizoen huurt. Een waardevolle versterking, maar wel afkomstig van Roda. Ik kan mij tijden herinneren dat zo’n bericht een eindeloze ketting aan reacties veroorzaakte, waarvan het merendeel kon worden samengevat onder de noemer ‘Wir wollen keine Deutsche Schweine’. Deze keer blijft het opvallend stil. De enkele reacties die er verschijnen, noemen Van Son een waardevolle versterking. Het feit dat hij afkomstig is van Roda roept nauwelijks reactie op.

Later op de avond verschijnt ook het bericht dat Fortuna en Roda plannen hebben om tot verregaande samenwerking in de jeugdopleiding te komen. Hoeveel daarvan terechtkomt, is overigens maar afwachten. Technisch directeur Charly Chudik rept van een opleiding die moet gaan concurreren met PSV en Borussia Mönchengladbach. En de ervaring leert intussen dat grote woorden door onze Limburgse voetbalbonzen zelden gevolgd worden door grote daden. Maar om de plannen zelf, die alleen al om financiële redenen waarschijnlijk onvermijdelijk zijn, gaat het mij nu even niet. Het is opvallend dat ook dit bericht, dat enkele jaren geleden nog geleid zou hebben tot een totale opstand onder achterban, nauwelijks tot ophef leidt. Een old school webmaster plaatst nog enkele kanttekeningen en enkele TOF’ers maken van de gelegenheid gebruik zich nog eens te beklagen over het onrecht dat hen in het verleden is aangedaan. Maar verder blijft het stil. En dat is een veeg teken. Het bewijst namelijk dat er niet veel meer over is van onze achterban. Het grootste deel is afgehaakt, het overgebleven deel is murw gebeukt en ondergaat gelaten wat er op het en naast het veld gebeurt. Fortuna lijkt rijp voor de sloop, een andere conclusie valt nauwelijks meer te trekken.

Hoe groot de malaise is, bewijst ook de belangstelling voor de wedstrijd van vanavond. Met dank aan eental dorpsgenoten van het Spaubeekse deel van de Lateral Boys kan de redactie van deze site de vaste stek onder de nok van Vak C vanavond verruilen voor de luxe van een skybox aan de overkant. En daar valt pas echt op hoe schrikbarend leeg ons stadion is. De Oost-tribune haalt de honderd toeschouwers niet, op de Noord-tribune heb je het met minder dan driehonderd man ook wel gehad. Ik schat het aantal bezoekers vanavond ergens rond de 700. Treurig.


Veel leger kan het niet meer worden op de Oost-tribune

Hetzelfde kan gezegd worden van het schouwspel dat Ben van Dael en zijn mannen ons voorschotelen. De pandoering afgelopen maandag in Groesbeek blijkt geen incident, want Fortuna geeft ook vanavond niet thuis. De problemen beginnen naar mijn mening al met de opstelling. Net als tegen Achilles kiest Van Dael ervoor zijn enige echte aanvaller, Gökhan Lekesiz, op de bank te zetten. Wat mij betreft onbegrijpelijk. Niet omdat Lekesiz wekelijks de sterren van de hemel speelt, wel omdat we voorin zonder hem nog machtelozer zijn. Lars Hutten, van nature meer middenvelder, verzuipt compleet als eenzame spits en krijgt geen enkele ondersteuning van het middenveld, waar alleen de verder overigens matige Dries Saddiki een enkele keer de diepte zoekt.


Hands? De scheidsrechter vindt van niet..

Op het middenveld zelf is het vooral heel erg druk en chaotisch. Al onze middenvelders krijgen de bal bij voorkeur in de voet aangespeeld, geen enkele beschikt over een verrassende loopactie waarmee hij ruimte op het veld creëert. De bal blijft dus hangen op het middenveld totdat er vroeg of laat balverlies wordt geleden. En vervolgens beschikken we ondanks al die middenvelders niet over het vermogen de tegenstander snel onder druk te zetten en de bal te heroveren.

Zo kan het dus gebeuren dat de nummer laatst van de eerste divisie een half uur lang probleemloos overeind blijft en zelfs het betere van het spel heeft. In de 25ste minuut ontsnappen we aan een achterstand na een aanval over onze linkerflank, waar Joeri Schroyen vanavond bijzonder matig staat te verdedigen. Een schot van een meter of vijftien laat Ferhat Kaya kansloos, maar eindigt gelukkig op de lat. Verder is de aanval van ACFC gelukkig niet zo scherp, dat we nog vaker in verlegenheid worden gebracht.


Loen hardhandig tot bedaren gebracht

Sterker nog, tegen het einde van de eerste helft verschijnen we zelfs enkele malen voor het doel van de tegenstander. Schroyen, aanvallend wel weer op dreef, stuurt Saddiki met een goede pass de diepte in. Die heeft moeite de bal direct te controleren, maar legt uiteindelijk goed terug op Hutten. Diens schot gaat naast het doel. Even later beëindigt Muhammed Mert een solo met een schot over het doel. En weer een paar minuten later wordt Schroyen op de linkerflank gevonden. Zijn schot eindigt op de vuisten van de doelman. In de rebound schiet Mert slecht in.

Na rust komt Almere opnieuw het beste uit de kleedkamer. De polderclub krijgt zelfs een behoorlijke kans, maar onze voormalige publiekslieveling Jasper Waalkens mikt de bal tot ons geluk op de paal. Daarna neemt Fortuna het heft in handen. Maar echt gevaarlijk weten bij gebrek aan aanvallers niet te worden. Van Dael had er voor kunnen kiezen met Lekesiz iets meer aanvalskracht te brengen, maar besluit in al zijn wijsheid een vierde linksbeninge middenvelder zonder diepgang aan het elftal toe te voegen: Raymond Fafiani komt in de 62ste minuut Saddiki aflossen.


Schroyen draaft door

Die wissel pakt niet echt gelukkig uit. Fafiani is weliswaar een begenadig technicus met een fijne pass in de benen, maar het duurt helaas even voordat zijn motor voldoende is warmgedraaid. Dertien minuten, om precies te zijn. Lang genoeg voor Almere om de wedstrijd te beslissen. In de 67ste minuut verliest Schroyen na een diepe bal wel heel erg simpel het duel van Boldewijn. Die heeft vrije doorgang richting doel, schiet de bal eerst tegen Kaya aan, maar ziet de bal na een carambolage tegen zijn lichaam alsnog de doellijn passeren: 0-1.

Zoals zo vaak dit seizoen, laten de spelers na die tegentreffer het hoofd hangen. Almere profiteert vijf minuten later al bijna, maar Kaya weet een rare dwarrelbal nog net uit de bovenhoek weg te slaan. Maar een paar minuten later is het alsnog raak. Roel Janssen verliest een duel om de bal van Kip. Die krijgt daarna over onze linkerflank een vrije doortocht van minstens dertig meter en schiet in de verre hoek binnen: 74ste minuut, 0-2.


Ook Van Dael ziet dat het allemaal niet best is

Van Dael brengt Lekesiz en Bob Vankan voor Dennis Dengering en Mert, maar veel helpt dat verder niet. Fortuna produceert nog één behoorlijke aanval, maar Jordie Briels schiet te gehaast. Zijn bal eindigt op de Noord-tribune. Aan de andere kant krijgt Almere City nog drie levensgrote kansen. Twee keer brengt Kaya redding op een van dichtbij ingekopte bal, de derde keer schiet een Almere-aanvaller de bal vrij voor doel over de lat. Daarmee blijft een grotere afgang ons dus bespaart.

Maar de afgang is zo al groot genoeg. Van de verbeteringen die eerder onder Van Dael zichtbaar leken te worden, is vanavond helemaal niets terug te zien. Het team oogt zowel voetballend als mentaal even zwak als aan het begin van het seizoen. Aan Van Dael de komende maanden de opdracht te bewijzen wat hij echt in huis heeft. En aan de spelers om te laten zien dat ze inderdaad iets in het betaald voetbal te zoeken hebben. Al heb ik daar voor het merendeel van hen zo langzamerhand een hard hoofd in.