In een matige wedstrijd gaat Fortuna uiteindelijk kansloos onderuit tegen AZ. De gasten uit Alkmaar komen vroeg op een voorsprong en worden daarna alleen het eerste kwartier na rust door ons op de proef gesteld. Maar wanneer daarna uit een counter de 0-2 valt, zit de wedstrijd er op. Fortuna laat vooral in de verdediging veel steken vallen, maar komt vandaag eigenlijk in alle linies tekort.

7 december 2018

Kansloze nederlaag tegen AZ

Fortuna Sittard 0 AZ 3

Doelpuntenmakers: 12. Seuntjens 0-1, 63. Idrissi 0-2, 80. Til 0-3.
Opstelling: Koşelev; Essers (46. Ciranni), Niňaj, Dammers, Pinto ; Rodríguez, Diemers, El Messaoudi (82. Hutten); Semedo, Stokkers (74. Novakovich), Lampros.
Toeschouwers: 7.133.
Scheidsrechter: Van de Graaf.
Geel (Fortuna): Pinto, Essers, Rodríguez, Lamprou.
Rood (Fortuna): –

Vrijdagavond om half zeven aftrappen. En dat om de kansen op Europees overwinteren van het inmiddels al lang en breed uitgeschakelde PSV niet in gevaar te brengen. Wij verzinnen het niet, maar Mark van Bommel en de overbekende Zeister maffia bekokstoven een aanpassing van het competitieprogramma en Fortuna werkt zonder morren mee. Het voorspelbare resultaat: tribunes die een stuk minder bezet zijn dan we dit seizoen gewend waren. Al helpt het feit dat Sittard in de vooravond geteisterd wordt door de elementen natuurlijk ook niet mee. Het regent pijpestelen en wanneer we het in overvloedig licht badende, maar levenloze Tom Dumoulin Bikepark passeren, gaan de valwinden van Cor Nijpels tekeer als nooit tevoren. Al met al geen goede voortekenen voor de rest van de avond.

Zelfs Diemers heeft moeite op dit veld

We zien dat trainer René Eijer dezelfde elf spelers het vertrouwen geeft, die twee weken geleden Heracles overtuigend opzij zetten, maar vorige week onderuit gingen in Heerenveen. Dat betekent dus dat Clint Essers, die tegen Zeleni een zeer moeilijke avond beleefde, zijn plaats houdt. Eijer gaat er waarschijnlijk vanuit dat voortdurend stuivertje wisselen tussen Essers en Alessandro Ciranni geen van beide beter maakt. Daar is wat voor te zeggen, maar zo langzamerhand is de positie van rechtsback langzamerhand wel een zorgenkindje geworden. Zeker daar de rest van de verdediging en het middenveld niet of nauwelijks in staat zijn gebleken de zwakke schakel in de formatie te ondersteunen.

De wedstrijd begint in een behoorlijk tempo, waarbij AZ de bal iets beter in de ploeg weet te houden, maar Fortuna het meest doelgericht is. In de derde minuut stuurt Mark Diemers Lisandro Semedo weg op rechts. Diens voorzet komt niet voorbij de verdediging, maar even later krijgt de Portugees een herkansing. Hij haalt de achterlijn en geeft een voorzet bij de tweede paal. Lazaros Lamprou is op tijd opgestaan na zijn eerste Schwalbe van de avond en wint het kopduel, maar de bal gaat naast het doel.

Semedo baant zich een weg

In de daarop volgende minuten profiteert Fortuna een paar keer van slordigheden in balbezit van AZ. Semedo maakt Vlaar de bal afhandig, gaat op het doel af, maar wordt de voet dwars gezet voordat hij kan schieten. Even later krijgen we na weer een fout een corner. Diemers zet voor, maar krijgt de bal direct terug in zijn voeten. Hij omspeelt zijn tegenstander en kan de bal in het doelgebied leggen. In plaats daarvan legt hij terug, maar helaas niet op een ploeggenoot. Nog wat later trekt Semedo van links naar binnen, maar zijn schot gaat naast.

Van de kant van AZ hebben we intussen een aantal aanzetten gezien, die doen vermoeden dat we van rechtsbuiten Stengs en vooral van linksbuiten Idrissi vanavond nog heel wat last gaan krijgen. De eerste serieuze doelpoging van AZ komt na tien minuten. Idrissi speelt Essers kinderlijk eenvoudig uit en lost een schot in de korte hoek, dat door Aleksei Koselev gestopt wordt. Een paar minuten later laat Idrissi zich terugvallen naar het middenveld. Hij legt terug en sprint dan weg over de flank. Essers ziet het gevaar te laat en is daardoor kansloos wanneer de bal diep gespeeld wordt. Idrissi heeft een scherpe voorzet in huis, die door Seuntjens koel wordt afgerond: 13e minuut, 0-1.

Fortuna heeft daarna veel moeite om terug in de wedstrijd te komen. Het spel is rommelig en traag, de meeste dreiging komt van AZ. Alle tijd om nader kennis te maken met scheidsrechter Edwin van de Graaf, wiens beslissingen langzamerhand steeds meer irritatie gaan opwekken. Niet doordat hij flagrante blunders maakt, maar wel doordat hij vrijwel iedere keer het voordeel van de twijfel aan AZ geeft en daarnaast inconsequent is bij het uitdelen van gele kaarten. Wanneer Essers zijn tegenstander onderuit haalt, ziet hij geel. Wanneer hij even later in een vergelijkbare situatie door Idrissi tegen het gras gewerkt wordt, blijft de Marokkaan onbestraft. En zo gaat het de hele avond door.

Idrissi laat Essers door de lucht vliegen…

… en komt er tot onbegrip van Semedo mee weg

Pas het laatste kwartier van de eerste helft weten we weer enig gevaar te stichten. De mooiste actie heeft Semedo in huis. Hij trekt van links naar binnen en schiet in de verre hoek. Doelman Bizot grijpt echter goed in. Even later zien we nog doelpogingen van opnieuw Semedo en Diemers, maar die schoten gaan naast en over. Zes minuten voor rust wordt Diemers nog een keer in stelling gebracht. Hij schiet vanaf de rand van het penaltygebied echter recht op de keeper.

Aan de andere kant zijn de kansen van AZ toch wel wat groter. Na een vrije trap zien we een schot rakelings over de lat gaan en Seuntjens krijgt Koselev bijna op de knieën met een schuiver in de verre hoek. De doelman devieert de bal tot hoekschop. Onze verdediging oogt bepaald niet stabiel en het uitverdedigen gaat regelmatig met de nodige paniek gepaard. Met name Essers heeft het opnieuw erg zwaar, maar ook Branislav Ninaj en Wessel Dammers in het centrum en José Rodriguez en Ahmed el Messaoudi op het middenveld beleven niet de avond van hun leven. We zijn dus blij dat we zonder verdere kleerscheuren kunnen gaan rusten.

El Messaoudi op stoom

Aan het begin van de tweede helft komt Alessandro Ciranni Essers vervangen. Hij heeft meer greep Idrissi, maar zal na afloop ook hebben geconcludeerd dat iets meer steun vanuit het middenveld en het centrum zo nu en dan wenselijk of zelfs noodzakelijk is. Fortuna begint met goede moed aan het tweede bedrijf. We proberen AZ terug te dringen en op de momenten waarop dat lukt, blijkt de achterhoede onder leiding van Vlaar niet heel erg zeker van haar zaak. Een paar minuten na rust leidt de druk tot een eerste opvallende situatie. Verdediger Koopmeiners probeert de bal te controleren en raakt daarbij zijn eigen hand. Scheidsrechter Van de Graaf ziet er uiteraard niets in en wordt daarin gesteund door de Video Assistant Referee.

Een paar minuten later maakt Lamprou weer eens een duikeling. Ook daar zijn zowel de referee als zijn video assistant niet van onder de indruk. Maar Fortuna weet AZ nu wel serieus onder druk te zetten. Semedo heeft een goede actie in huis en levert van rechts een goede voorzet af. Diemers lost een schot, dat door Bizot met moeite wordt gekeerd. Lamprou komt bij de tweede paal aangegleden voor de rebound, maar mist de bal. Corner, zou je zeggen, maar daar denkt Van de Graaf anders over.

Lamprou snapt het niet

We komen langzamerhand in het stadium dat de scheidsrechter nadrukkelijk wil tonen bestand te zijn tegen iedere vorm van druk vanaf de tribunes. Lamprou gaat tegen de grond en wordt bestraft met een vrije trap tegen en geel. Rodriguez krijgt geel voor een tactische overtreding op de helft van de tegenstander. Even later blijft een soortgelijke actie van AZ-zijde onbestraft. Fortuna blijft intussen druk zetten, maar weet daarmee niet echt kansen af te dwingen. Bovendien ontbreekt het aan overleg.

En dat breekt ons op, wanneer we ons bij een tegenstoot na balverlies geconfronteerd zien met een man meer. Ciranni is degene die het probleem moet zien op te lossen. Hij probeert vrij doorgang door ons centrum te voorkomen en laat daarom noodgedwongen de nodige ruimte aan Idrissi. Wanneer die de bal krijgt aangespeeld, kan Ciranni een schot in de korte hoek niet meer voorkomen. Koselev is kansloos en ziet de bal in de kruising vliegen: 63ste minuut, 0-2.

Niemand snapt het nog

Na de tegengoal slagen we er niet meer in AZ serieus onder druk te zetten. Bij het publiek is scheidsrechter Van de Graaf de gebeten hond. Diens ongenaakbaarheid neemt ongekende proporties aan wanneer hij na een trap van Ouwejan tegen het achterbeen van Semedo doodleuk laat doorspelen. Maar alle aandacht voor de scheidsrechter mag niet verhullen dat Fortuna er vanavond bijzonder weinig van bakt. Het geval waarbij Rodriguez de bal met een no-look-backpass vanuit de lucht in de voeten van de tegenstander legt, mag exemplarisch zijn. We hadden ook een paar andere gevallen kunnen noemen, maar deze achteloze actie leidt een volgende tegentreffer in. De opbouw daarvan kenmerkt zich vooral door het wandeltempo dat AZ hanteert. Toch kan Fortuna niet voorkomen dat Til op het middenveld helemaal vrij loopt. De wijze waarop hij de bal vervolgens aanneemt en rustig in de bovenhoek schiet, getuigt van klasse, maar de tijd en ruimte die hij hierbij krijgt, zal Eijer en Hofland niet vrolijk stemmen: 80ste minuut, 0-3.

Op zoek naar een goal

In de slotfase probeert Fortuna manmoedig de eer te redden en dat siert de ploeg dan weer. Met Andrija Novakovich voor Stokkers en Lars Hutten voor El Messaoudi komen er zowaar een paar kleine kansjes. En ook nog een grote kans. Novakovich krijgt een voorzet van rechts niet goed onder controle. De bal springt voor de voeten van Diemers, maar diens schot wordt geblokt. Het blijft dus bij 0-3. De nederlaag is misschien een beetje geflatteerd, maar ondanks een redelijke fase na rust wel verdiend. Na twee nederlagen op rij staan we meteen met beide benen op de grond. Handhaven is en blijft ons doel en dat doel bereiken zal moeite genoeg kosten.