In een wedstrijd waaraan beide ploegen voorzichtig beginnen, gaan Fortuna en FC Groningen lange tijd gelijk op. Langzamerhand trekt Fortuna het initiatief steeds meer naar zich toe. Vlak voor rust zetten de scheidsrechter en zijn video-assistent echter een streep door de rekening door Jorrit Smeets op twijfelachtige gronden van het veld te sturen. Vol voor de winst gaan zit er niet meer in. Het resterende tiental sleept in de tweede helft wel zonder al te veel problemen een punt in de wacht. Zo staan we halverwege het seizoen keurig in de middenmoot.

22 december 2018

Gelijkspel na dubieuze rode kaart

Fortuna Sittard 0 FC Groningen

Doelpuntenmakers: –
Opstelling: Koşelev; Niňaj, Dammers, Heerings, Pinto; Hutten, Rodríguez, Diemers (58. El Messaoudi), Smeets; Novakovich (90. Semedo), Stokkers (90. Essers).
Toeschouwers: 8.283.
Scheidsrechter: Lindhout.
Geel (Fortuna): Pinto.
Rood (Fortuna): Smeets.

In het weekend voor Kerstmis sluit Fortuna een buitengewoon geslaagd jaar af met een thuiswedstrijd tegen FC Groningen. Om niet helemaal opgehelderde redenen zijn de supporters van de uitclub daarbij niet welkom. Burgemeester Sjraar Cox heeft hen verboden naar Sittard af te reizen. En bovendien nog laten weten het uitvaardigen van een noodbevel niet te schuwen, wanneer een snoodaard wiens wortels niet in de löss, maar in Gronings klei of veen liggen zich toch aan de poort van het stadion durft te melden. Om dergelijke ongure types tussen de goedwillende bezoekers uit te pikken, wordt een identiteitscontrole uitgevoerd. Dat leidt tot lange rijen voor de toegangspoorten tot het stadion. De rijen worden zo lang, dat een half uur voor de wedstrijd besloten wordt de identiteitscontrole maar te laten voor wat het is. Met alle risico van dien dat allerlei sujetten van noordelijke komaf zich toch nog het stadion in hebben weten te wurmen om daar de veiligheid van de burgers van Sittard-Geleen in het geding te brengen. Het slaat allemaal nergens op, maar onze burgemeester heeft zich op de valreep van het jaar toch nog weten te scharen in de lange lijst van burgemeesters die zich daadkrachtig tonen wanneer het om voetbal en zogenaamde supporters gaat.

Zijn verblijf in Sittard is niet onopgemerkt gebleven

Voordat we aan de wedstrijd beginnen, nemen we afscheid van Christopher Braun. De Duitser kwam twee seizoen geleden over van SG Wattenscheid 09, maakte zich als rechtsback populair met zijn imposante rushes langs de zijlijn, maar kwam uiteindelijk tekort voor het steeds hoger wordende niveau van Fortuna. Na een paar maanden in de vrieskast heeft hij nu besloten Sittard vaarwel te zeggen en naar Kreta te vertrekken. Of hij daar naar OFI of op vakantie gaat, werd ons uit de woorden van Maurice Gorissen niet helemaal duidelijk. We denken in ieder geval met plezier aan hem terug en wensen hem veel succes.

Rodriguez keeps cool

Door naar de wedstrijd. Fortuna begint vandaag met hetzelfde elftal dat afgelopen zondag Feyenoord in de Kuip versloeg. Bij tegenstander FC Groningen moeten we vooral letten op de Japanner Doan, die bijzondere kwaliteiten worden toegedicht. Na anderhalve minuut krijgen we hem voor het eerst in beeld, wanneer José Rodriguez hem na een fraai pirouette de hielen laat zien. Beide ploegen beginnen voorzichtig aan de wedstrijd. Bij Fortuna treedt daarbij meteen het nadeel van het systeem met twee spitsen aan het licht. Dat is de slechte bezetting van de flanken. De buitenste middenvelders Lars Hutten en Jorrit Smeets hebben allebei de neiging naar binnen te trekken. Op links profiteert back Michael Pinto nog enigszins van de daardoor vrijkomende ruimte, op rechts doet Branislav Ninaj (niet voor niets centrumverdediger) dat helemaal niet. Het gevolg: bijna alles gaat door het centrum, waar bij een verdedigend ingestelde tegenstander weinig ruimte ligt.

Rasatleet Hutten

FC Groningen heeft in de openingsfase het betere van het spel. Maar gevaarlijk wordt het niet echt. Koselev moet na vijf minuten redding brengen op een schot van Mahi, maar daar blijft het bij. Verder zien we een aantal hoekschoppen en voorzetten vanaf de flanken, maar daar weten Wessel Dammers en Kai Heerings wel raad mee. De eerste goede aanval van Fortuna zien we pas na 25 minuten. Smeets speelt Mark Diemers aan de linkerkant aan. Diemers wil wegdraaien van zijn tegenstander, maar krijgt een harde duw en mag zo’n beetje bij de zijlijn een vrije trap nemen. Hij legt de bal op de vijfmeterlijn. Doelman Padt komt uit en stompt de bal weg. Recht voor de voeten van de inkomende Hutten, die niet twijfelt en direct uithaalt. Het schot gaat hard en hoog richting het doel, maar Padt weet redding te brengen met een goede reflex.

Een paar minuten later verplaatst Hutten het spel met een fraaie crosspass op Pinto naar de linkervleugel. De Portugees speelt Andrija Novakovich aan. Die probeert ruimte te maken voor een schot, maar wordt naar de achterlijn gedrongen. Hij neemt uiteindelijk genoegen met een corner. De bal van Diemers wordt weggekopt, maar belandt voor de voeten van Ninaj. Die schiet schuin voor het doel over de lat. Aan de andere kant krijgt Groningen een kans, wanneer Pinto balverlies lijdt. De voorzet wordt door twee verdedigers gemist, maar de aanval van Groningen is gelukkig ook niet erg alert.

Hij is nog geen Braun, maar dit lijkt al ergens op

Fortuna is nu wat beter in de wedstrijd gekomen en slaagt erin de ruimte op de flanken van Groningen wat beter te benutten. Het leidt tot een nieuwe hoekschop, nadat een schot van Novakovich is geblokkeerd. De kopbal van Dammers valt echter recht in de handen van Padt. In het vervolg zien we nog twee behoorlijke aanvallen. De eerste eindigt met een schot van Smeets, dat ruim voorlangs gaat. Bij de tweede kan Novakovich niet profiteren van goed voorbereidend werk van Pinto. Uit de daarop volgende corner kopt Stokkers naast.

Het initiatief ligt nu volledig bij Fortuna, dat verdedigend geen kind meer heeft aan FC Groningen. Vijf minuten voor rust verovert Smeets de bal diep op eigen helft. Hij speelt af en moet zich vervolgens haasten om de bal ter hoogte van de middenlijn weer in ontvangst te nemen. Voordat Smeets de bal kan spelen, tikt Mimisovic die weg met een sliding. De voet van Smeets komt terecht op het been van de Groninger. Van opzet is echter geen sprake, de spelers van Groningen protesteren ook niet en scheidsrechter Lindhout legt het spel alleen even stil voor een blessurebehandeling. Wanneer hij de wedstrijd wil hervatten, blijkt VAR Luca Cantineau het moment te willen gebruiken om wat aandacht te vestigen op zijn persoon. Hij vraagt Lindhout de situatie nog eens te bekijken, deze doet dat en komt snel tot de conclusie dat Smeets rood verdient. Smeets verlaat het veld gelaten.

Maurice Gorissen is het er ook niet mee eens

De twijfelachtige rode kaart betekent dat de plannen voor de rest van de wedstrijd zullen veranderen. Dat neemt niet weg dat Fortuna de enige ploeg is die voor rust nog gevaarlijk weet te worden. Na een duw op Ninaj mag Diemers vanaf rechts een vrije trap nemen. Hij geeft een indraaiende bal, die recht voor het doel terechtkomt. Groningen krijgt de bal niet weggewerkt en die komt via Novakovich voor de voeten van Dammers. Diens schot gaat naast. Maar dat doet er verder niet toe, want er was al gevlagd voor buitenspel.

In de tweede helft gaat Fortuna inderdaad wat voorzichtiger te werk. We laten Groningen komen. Het eerste doelgevaar komt niettemin van Fortuna. Finn Stokkers begint aan een solo en passt uiteindelijk naar Diemers. Die schiet vanaf links in kansrijke positie naast. Een paar minuten later is ook Groningen gevaarlijk. Een steekpass passeert onze verdedigers en zet Mahi vrij voor doel. Koselev komt echter goed uit en redt ten koste van een hoekschop. In het kwartier dat daarop volgt, heeft Groningen veel balbezit. Maar gevaarlijk wordt de ploeg van trainer Danny Buijs geen moment. Sterker nog, naarmate de wedstrijd vordert, wordt het aan Groningse kant allemaal steeds slechter en slordiger.

Stokkers houdt de verdediging bezig

Bij Fortuna komt Ahmed el Messaoudi de vandaag wat minder spelende Diemers vervangen. Die wissel sorteert effect, want we slagen er geleidelijk aan weer wat beter in de bal in de ploeg te houden. Eerst is Groningen nog gevaarlijk, maar een lage voorzet vanaf rechts gaat vlak voor de goal aan iedereen voorbij. Daarna meldt Fortuna zich weer eens voorin. We krijgen een vrije trap na een overtreding op Stokkers. Hutten legt de bal bij de tweede paal. Stokkers kopt terug. Dammers neemt de bal met zijn rug naar de goal aan en schiet vervolgens in de draai hard tegen de lat.

Een paar minuten later stuurt El Messaoudi Novakovich diep. De Amerikaan heeft nog een lange weg te gaan tot de goal, maar legt die vol overtuiging af. In het strafschopgebied kapt hij zijn tegenstander uit en vervolgens plaatst hij de bal kansloos voor Padt in de verre hoek. Maar helaas staat de grensrechter al de hele tijd met de vlag omhoog: Novakovich is kennelijk op het randje van buitenspel vertrokken.

Voor niets gerend…

We gaan nu het laatste kwartier in. Fortuna is nog steeds regelmatig op de helft van de tegenstander te vinden, maar weet geen openingen te creëren. El Messaoudi probeert het, maar wordt vlak voor het strafschopgebied weggezet door Chabot. Pinto grijpt vervolgens in met een vliegende tackle en ziet daarvoor geel. Het offensief van Groningen wil maar geen gestalte krijgen. Doan is regelmatig dreigend, maar loopt zich telkens vast. De rest van de ploeg is volledig afgemeld. Fortuna krijgt een paar minuten voor tijd een corner na een goede actie van El Messaoudi. Maar Dammers kopt de bal simpel in de handen van Padt.

We gaan de blessuretijd in. Fortuna neemt uitgebreid de tijd voor twee wissels. Lisandro Semedo en Clint Essers komen voor Novakovich en Stokkers. De vier minuten blessuretijd tikken langzaam weg. Pinto heeft vlak voor het einde op de middenlijn nog maar eens een tackle in huis en ontsnapt aan een tweede gele kaart. De bal komt nog één keer hoog in ons strafschopgebied, maar rolt daar over de achterlijn. Het blijft dus bij 0-0. Complimenten aan de ploeg voor de wijze waarop een overigens pover FC Groningen met tien man zonder al te grote problemen in bedwang werd gehouden. En complimenten aan de VAR voor zijn krachtdadige optreden en scheidsrechter Lindhout voor zijn weloverwogen beslissing de VAR te volgen.