Ook in de vijfde thuiswedstrijd loopt Fortuna weer tegen een nederlaag aan. Ditmaal is titel pretendent Volendam met 0-1 te sterk voor de manschappen van Peter van Vossen. De 0-1 nederlaag houdt tevens in dat dat de geel/groenen nog steeds wachten op hun eerste doelpunt in eigen huis.

3 oktober 2014

We’re Fortuna Sittard, we score when we want!

Fortuna Sittard 0 FC Volendam 1

Doelpuntenmakers: 66. Brands (pen.) 0-1.
Opstelling: Kaya; Turan, Janssen (74. Linssen), Dengering (82. Watson), Kis; Ter Borgh, Voorn, Briels; Vlug, Waalkens en De Groot (70. Conneh).
Toeschouwers: 2.214
Scheidsrechter: Sanders
Geel (Fortuna): –
Rood (Fortuna): Turan

Afgelopen maandag ging Fortuna inspiratieloos met 3-0 ten onder in De Grolsch Veste tegen Jong FC Twente. Dat inspiratieloos heb ik van horen zeggen. Bij mezelf ontbreekt het namelijk ook aan inspiratie voor het bezoeken van alle uitwedstrijden. Dat is absoluut niet alleen toe te schrijven aan de resultaten en het vertoonde spel, maar voor een veel groter deel aan de veranderde sfeer binnen en samenstelling van de vaste uitgroep. Ook de sfeer in het uitvak en de uitstraling richting spelersgroep is in mijn ogen een stuk negatiever geworden. Daarnaast zijn ook de busreizen, ooit ons rijdend fuifcafé op wielen, niet meer de beleving die ze ooit waren. Iets wat overigens zeker niet aan het buscomité ligt.

De wedstrijd van vanavond staat in het teken van de G-vrienden van Fortuna en van vrijwilliger Jan Beckers. De gastheer verwacht zo’n 800 G-vrienden mogen te verwelkomen op deze avond. Voor aanvang van de wedstrijd tussen Fortuna en Volendam zullen twee G-teams het tegen elkaar opnemen. Het is altijd mooi om twee teams ondanks hun fysieke en geestelijke beperkingen met zoveel hartstocht en beleving het tegen elkaar zien op te nemen. Helaas ben ik door werkverplichtingen vandaag niet in de gelegenheid om deze wedstrijd te kunnen aanschouwen. Hoe dan ook een prima iniatief van de club die daar alle lof voor mag krijgen.

Een kwartier voor aanvang van de wedstrijd wordt vrijwilliger Jan Beckers in het zonnetje gezet. Jan zet zich al geruime tijd op belangeloze basis in voor de Sittardse club. Helaas is de heer Beckers ongeneeslijk ziek en was een van zijn laatste wensen om nog een keer samen met zijn ouders, gezin en vrienden een wedstrijd van Fortuna kunnen bij te wonen. Als verrassing heeft de club een stukje kunstgras met daarop het clublogo laten implanteren in het grasveld voor de hoofdtribune. Aan de heer Beckers de eer om dat logo te mogen onthullen.

Voor de wedstrijd tegen Volendam heeft trainer Peter van Vossen een wijziging doorgevoerd in zijn basiself. De geblesseerde (?) Elroy Pappot wordt vervangen door Jordy Ter Borgh. Voor de rest geeft de trainer het vertrouwen aan dezelfde tien namen die afgelopen maandag kansloos ten onder gingen tegen de beloftes van FC Twente. Voor de volledigheid de opstelling: Kaya, Turan, Dengering, Janssen, Kis, Voorn, Ter Borgh, Briels, Vlug, Waalkens en De Groot.

Aangezien FC Volendam nog kans maakt op de periodetitel zijn de eigenaars van de plaatselijke viskramen een dag eerder afgereisd richting de weekmarkt in Geleen. Zo’n dertig visboeren bevolken derhalve het uitvak. De uitploeg maakt de naam ‘het andere Oranje’ vanavond meer dan waar. Het felle, fluoriserende Oranje doet pijn aan de ogen. Blijkbaar is ook de Fortuna defensie verblind door de shirts van de uitploeg en al binnen vier minuten is Volendam zeer dicht bij de openingstreffer. Een vrije trap van Brandley Kuwas wordt door iedereen in de Fortuna defensie gemist. De bal komt terecht bij Volendam spits Henk Veerman die oog in oog met Ferhat Kaya de bal keihard tegen de lat knalt. Vijf minuten later is het opnieuw Veerman die de kans mist om de uitploeg op voorsprong te zetten. Met veel moeite weet Kaya de bal naast de paal te tikken.

Als de ogen van de Fortunezen eenmaal gewend zijn aan de felle kleuren van de tegenstander komt men beter in haar spel. Dat levert na ongeveer een kwartier de eerste aanvalsgolf en kansen op voor de thuisploeg. De eerste kans komt na goed combinatievoetbal van Fortuna. De bal komt uiteindelijk terecht bij Jeffrey Vlug. Zijn voorzet draait gevaarlijk richting doel, maar een verdediger van Volendam brengt redding door de bal over de achterlijn te koppen.

Nauwelijks een minuut later is het weer Fortuna dat het probeert. Een voorzet van Jasper Waalkens vind Donny De Groot. Zijn kopbal is echter niet hard genoeg en vormt een makkelijke prooi voor Zwarthoed. Enkele seconden later krijgt De Groot een herkansing. Met een afstandschot probeert hij de Volendam keeper te verschalken. Met enige moeite weet deze echter redding te brengen en een vroege achterstand te voorkomen.

Fortuna voetbalt in ieder geval prima mee met haar opponent en heeft wellicht het betere van het spel. Toch blijft Volendam als vanouds levensgevaarlijk op de counter. Na ongeveer een half uur spelen volgt daar wederom het bewijs van. Een vrije trap van Fortuna wordt weggewerkt door de Volendam defensie. Via een razendsnelle uitbraak komt de bal vervolgens terecht bij Kuwas. Zijn schot laat Kaya kansloos, gelukkig staat ditmaal de paal een Volendamse treffer in de weg.

Enkele minuten voor rust krijgt de formatie van Van Vossen haar grootste kans tot dusver. Via een prima combinatie komt de bal terecht bij Jordie Briels. Die vindt op zijn beurt De Groot, die vervolgens aflegt op de mee opgekomen Fatih Turan. De rechtsback laat het buitenkansje echter liggen en schiet uit een bijzonder kansrijke positie de bal naast het vijandelijke doel.

Na rust blijft het spelbeeld ongewijzigd. De thuisploeg blijft knap weerstand bieden aan de Noord Hollandse opponent. Toch slaat in de 66ste minuut het noodlot toe. Kuwas ontdoet zich op de achterlijn kinderlijk eenvoudig van Kevin Kis. Zijn voorzet vind Ludcinio Margeno, die vervolgens onderuit wordt getrokken door Fatih Turan. Scheidsrechter Sanders aarzelt geen moment en wijst naar de penaltystip. Tot overmaat van ramp krijgt Turan de rode kaart voorgetoverd door de leidsman van vanavond en mag derhalve vroegtijdig de kleedkamer opzoeken. Kevin Brands faalt vervolgens niet vanaf elf meter en zet de gasten op een 1-0 voorsprong.

Na de opgelopen achterstand blijft Fortuna het toch proberen, maar maakt Volendam knap gebruik van zowel de man meer situatie alsook haar aloude beproefde taktiek. Om de haverklap ligt een van de Oranje hemden kermend van de pijn op de grond om na de spelonderbreking weer zo fris als een hoentje over het veld te rennen. Nee, FC Volendam zal nooit tot mijn favoriete tegenstanders gaan behoren. Door de jaren heen heb ik een enorme afkeer ontwikkeld voor de ploeg uit het zwaar overschatte palinggehucht aan het IJsselmeer.

De grootste en beste kansen kansen zijn nu overduidelijk voor de Volendammers. In de 82ste minuut laat Henk Veerman een geweldige kans om de wedstrijd in het slot te schieten liggen. Compleet vrij en oog in oog met Kaya knalt hij ongecontroleerd over. In de 85ste minuut is het Fortuna dat probeert iets te doen aan de achterstand. Uit een counter komt de bal terecht bij een van de uitblinkers van vanavond, Jordie Briels. Vanaf een meter of 25 knalt hij op het vijandelijke doel. Helaas verdwijnt zijn bal naast het doel. Wel verdient Briels een welgemeend applaus vanaf de tribune.

Hierna is het kruit bij de thuisploeg verschoten en is het Volendam dat nog enkele uitgelezen kansen laat liggen om de wedstrijd definitief te beslissen. Na vijf minuten blessuretijd houdt ook scheidsrechter Sanders het voor gezien en fluit voor het einde van de wedstrijd. Wederom een thuisnederlaag voor de Sittardse ploeg aldus. Nul uit vijf is het treurige resultaat uit de gespeelde thuiswedstrijden totdusver. Ook nog steeds nul doelpunten gescoord tijdens thuiswedstrijden. Al was het vertoonde spel was vanavond niet zo slecht, toch zijn de cijfers alleszeggend. Fortuna is wederom afgezakt tot een van de absolute laagvliegers in het betaalde voetbal. Daar waar we gedacht, of op zijn minst gehoopt, hadden dat tijdperk definitief afgesloten te hebben is de waarheid confronterend en allerminst hoopgevend.