In de tweede thuiswedstrijd van het seizoen wordt pijnlijk duidelijk hoe misplaatst het optimisme aan het begin van het seizoen was. FC Volendam schminkt ons in negentig minuten volledig af. De overgebleven kneusjes uit het afgelopen seizoen komen ook vandaag weer op alle fronten tekort, de hele reeks versterkingen past zich moeiteloos aan hun niveau aan. Fortuna komt tactisch, mentaal en voetballend zoveel tekort dat een behoorlijke klassering een illusie lijkt. Zeker zolang Peter van Vossen in Sittard aan de touwtjes blijft trekken. Hoeveel brevetten van onvermogen mag hij nog leveren voordat het bestuur eindelijk inziet dat het zo niet verder kan?

24 augustus 2015

Nieuwe trainer dringend noodzakelijk

Fortuna Sittard 0 FC Volendam 6

Doelpuntenmakers: 6. Kwakman 0-1, 8. Schroyen (ed) 0-2, 46. Tuyp 0-3, 69. Schroyen (ed) 0-4, 87. Van Son 0-5, 90. Kwakman 0-6.
Opstelling: Kaya; Dengering, Mares (38. Mert), De Regt (72. Vets), Schroyen; ‘t zoontje van de sponsor, Briels, Fafiani, Loen (77. Vlijter); Lekesiz, Hutten.
Toeschouwers: 2.890.
Scheidsrechter: Lindhout.
Geel (Fortuna): –
Rood (Fortuna): –

Na de pijnlijke zeperd tegen Achilles”29 en de verdiende overwinning op de Braak wacht vanavond een confrontatie met de koploper na drie speeldagen. FC Volendam heeft na een aantal jaren eindelijk afscheid genomen van Hans de Koning, kennelijk zonder dat de prestaties daaronder te lijden hebben. Het pak slaag dat titelfavoriet NAC in eigen huis kreeg, bewijst voldoende dat we hier met een gevaarlijke ploeg van doen hebben. Toch acht niemand in Sittard zich bij voorbaat kansloos. Aanvallend hebben we genoeg in te brengen en in Helmond zijn we er vrijdag voor het eerst in geslaagd de nul te houden. Genoeg reden dus om op een spannende wedstrijd te hopen. De overwinning in Helmond betekent overigens ook dat er voor trainer Peter van Vossen geen reden is iets in de opstelling te wijzigen: dezelfde elf als drie dagen geleden treden aan.

Een minuut stilte voor oud-voorzitter van de Raad van Toezicht Leo Kretzers

Die elf zijn vandaag echter bepaald niet bij de les. Gevolg is dat de verwachte spanning al na acht minuten helemaal verdwenen is, wanneer Joeri Schroyen met een eigen doelpunt dat net zo goed het predikaat ‘dubieus’ als ‘ongelukkig’ kan verdienen de 0-2 op het scorebord brengt. Het doelpunt ontstaat uit een actie van wijdbroeker Van Velzen, die Dennis Dengering voor de vierde keer sinds de aftrap passeert alsof hij er niet staat. Met Schroyen en Dengering hebben we meteen de zwakste broeders vanavond genoemd. Maar de rest doet het niet veel beter. Zelfs Ferhat Kaya deelt vanavond in de malaise wanneer hij na vijf minuten de bal recht in de voeten van een tegenstander trapt. Luc Mares kan nog redding brengen op de lijn, maar laat zich na de daarop volgende corner wel erg gemakkelijk in de luren leggen door Kwakman, die vervolgens in een vol strafschopgebied alle kans krijgt zijn hoek uit te kiezen. Korte samenvatting: 6e minuut, 0-1; 8ste minuut 0-2.

Kaya gepasseerd, maar Mares kan verder onheil nu nog voorkomen

De snelle 0-2 achterstand blijkt meteen een onoverbrugbare kloof. De eerste twintig minuten zet Volendam vroeg druk en heeft Fortuna alle moeite de bal in de ploeg te houden, laat staan dat er sprake kan zijn van het opzetten van een aanval. Volendam laat Dengering vrij, die, hoe voorspelbaar, dus voortdurend door zijn medespelers wordt aangespeeld. Maar Dengering is natuurlijk niet degene die de opbouw moet verzorgen. Daarvoor hebben we centrumverdedigers en centrale middenvelders in het veld staan. Helaas laten die het echter afweten. Ferry de Regt blijkt aan de bal heel matig, Jordie Briels doet niets anders dan de bal in de middencirkel opvragen om hem daarna breed richting Dengering te passen, Raymond Faffiani heeft een redelijke fase met een aantal aardige spelopeningen, maar zet daar te vaak gevaarlijk balverlies tegenover en Jordy ter Borgh speelt zoals gebruikelijk verstoppertje.

Zo schrikachtig reageren de wijdbroeken vanavond zelden

Gevolg: we gaan uit armoede maar de lange bal hanteren. Die bereikt de spitsen zelden. Met name Goran Lekesiz loopt verloren rond. De enkele keer dat hij de bal krijgt, besluit hij dan maar meteen voor eigen succes te gaan en zijn medespelers te negeren. Het lijkt me, dat onze aanwinst uit de Oberliga soms over een iets te groot ego beschikt. Zijn collega Lars Hutten gaat de bal na verloop van tijd maar zelf halen op het middenveld, maar weet er vervolgens ook niet veel zinnigs mee te doen. Rest nog Youri Loen, die op de rechterflank de hele avond eigenlijk niets anders doet dan de bal met links aannemen om hem vervolgens met links terug te leggen op Ter Borgh en Dengering. Nog een aanwinst waaron we ons behoorlijk kunnen gaan ergeren, zeker zolang hij niet op de wellicht voor hem wat beter geschikte linkerflank geposteerd wordt.

Dengering is Van Velzen weer kwijt, Loen komt deze keer wel te hulp

Het zal weinig verbazing wekken dat we in de eerste helft geen enkele kans creëren. Volendam verschijnt wel nog enkele malen gevaarlijk in ons strafschopgebied, maar stuit op Kaya of verzuimt de aanval goed uit te spelen. Als we na rust uit een ander vaatje tappen, zit er ondanks een dramatische eerste helft misschien nog wel wat in. Maar dat is teveel gevraagd van onze jongens. Al vijftien seconden na de hervatting trapt De Regt een bal blind de tribune in. Na de ingooi brengt Volendam de bal in ons strafschopgebied. Dengering krijgt de bal voor de voeten en weet niets beters te verzinnen dan hem laag over de grond door het centrum weg te trappen. Recht voor de voeten van Tuyp, die na 45 seconden in de tweede helft het vonnis definitief velt: 46ste minuut, 0-3.

Is de Ricksen-side de volgende keer weer zo goed gevuld?

En Maurice Gorissen had ons een minuut eerder nog zo op het hart gedrukt moed te houden, want het kwam wel vaker voor dat een 0-2 achterstand werd omgebogen in een 4-2 overwinning… Nou ja, we zullen het de spelers maar vergeven. Wakker uit de kleedkamer komen na een peptalk van Peter van Vossen zou mijzelf ook niet gemakkelijk vallen.

Na de 0-3 krijgen we zowaar een paar kansen. De eerste is meteen de grootste. Muhammed Mert, vlak voor rust ingevallen voor de geblesseerde Mares, staat aan de basis van een goede cominatie met Schroyen en Briels. De laatste verschijnt kansrijk voor de goal, maar raakt de doelman. Die doelman moet later bij een van richting veranderd schot van Schroyen naar de bovenhoek om redding te brengen. Daarmee hebben we belangrijkste wapenfeiten van Fortuna wel genoemd.

Put on your red shoes and dance the blues

In het laatste kwart laten we de wedstrijd verder maar lopen. In de 69ste minuut breekt Volendam door op onze linkerflank. Faffiani is al aan het kijken waar Schroyen blijft om zijn man op te vangen, ziet hem noch iemand anders in een geel shirt verschijnen en besluit ten langen leste de wijdbroek de opkomende man dan maar zelf te verdedigen. Hij kan niet voorkomen dat die een voorzet geeft. De bal belandt tussen drie Fortunezen op de vijfmeterlijn. Van hen is Schroyen de meest alerte. Voordat De Regt met een sliding of Kaya met een snoekduik redding kunnen brengen, haalt hij zonder pardon uit voor zijn tweede ongelukkige dan wel dubieuze treffer: 69ste minuut, 0-4.

Deze volley van Joeri kon Kaya nog net keren

In de laatste minuten van de wedstrijd geven we vervolgens nog eens twee treffers weg. Eerst loopt onze verdediging volledig uit positie bij een aanval over de rechterflank. De voorzet wordt door de vrijstaande Van Son zonder problemen binnengeschoten: 87ste minuuut, 0-5. En in de slotseconden blijven drie Fortunezen stokstijf staan en kijken toe hoe Kwakman zijn tweede treffer binnenkopt: 90ste minuut, 0-6.

Ook Lekesiz was vanavond niet meer dan ‘ein Mann mit Fussballschuhe’

Daarmee lijdt Fortuna een nederlaag die in vele opzichten een stukken erger is dan de ook al pijnlijke 1-8 vorig seizoen tegen FC Emmen. Deze nederlaag bewijst namelijk dat we in allerlei opzichten vergeleken met toen nog geen enkele stap vooruit hebben gezet. Verdedigend rammelt het al sinds het begin van het seizoen aan alle kanten. Tot nu toe wisten we dat aanvallend te compenseren. Maar onze aanval was vanavond volkomen machteloos. Nu zullen we niet iedere week tegen een tegenstander van dit kaliber spelen, maar we mogen er ook van uitgaan dat toekomstige tegenstanders onze sterke en zwakke plekken beter zullen kennen dan de eerste tegenstanders van het seizoen.

Dat betekent dus ook dat er in de loop van het seizoen een nog groter beroep gedaan zal worden op de tactische intelligentie van de trainer. Het hele afgelopen seizoen en de twee thuiswedstrijden van dit seizoen hebben mij geleerd van de tactische vermogens van Peter van Vossen geen al te hoge verwachtingen te koesteren. Helaas blijft tot nu toe helemaal in het ongewisse welke kwaliteiten hem dan wel tot de geschikte trainer van Fortuna maken. Hij heeft geen overwicht over zijn spelers, zoals het voor iedereen schadelijke conflict met Ramon Voorn duidelijk heeft gemaakt. Hij is niet in staat om individuele spelers beter te maken, zoals bijvoorbeeld door hemzelf als talentvol bestempelde spelers als Briels en Ter Borgh wekelijks duidelijk maken. En over zijn vermogen spelers te motiveren en mentale hardheid bij te brengen, mogen ook gerede twijfels bestaan. Eigenlijk is het verkondigen van agogische prietpraat het enige waar hij goed in is. Maar helaas levert dat noch punten noch volle stadions op. Hoogste tijd dus om afscheid te nemen van deze man.