Na de overwinning tegen Willem II drie weken geleden was er even hoop dat Fortuna met een terugkeer naar de oude speelwijze in de slotfase van het seizoen wat sterker voor de dag zou komen. Van die hoop is na de verdiende nederlaag tegen Heracles weer helemaal verdwenen. Fortuna presteert aanvallend vrijwel niets, laat zich overlopen op het middenveld en maakt een vermoeide indruk. Handhaving is nog altijd mogelijk, want PEC en Willem II lijken er niet veel beter voor te staan. Maar dat zal dan meer geluk dan wijsheid zijn.

3 april 2022

Fortuna laat het weer afweten

Fortuna Sittard 0 Heracles Almelo 2

Doelpuntenmakers: 58. Quagliata 0-1, 66. Bakis 0-2
Opstelling: Van Osch; Tirpan, Angha, Siovas, Cox (75. Botaka); Duarte, Rienstra (75. Samaris), Flemming; Semedo (65. Noslin), Benschop (65. Gladon), Seuntjens.
Toeschouwers: 10.067.
Scheidsrechter: Van de Kerkhof.
Geel (Fortuna): Cox.
Rood (Fortuna): –

We wanen ons vandaag weer even terug in oude tijden. Aftrappen om half drie op zondagmiddag, heerlijk! En kennelijk zijn er meer mensen die er zo over denken, want de tribunes zijn vandaag behoorlijk gevuld. Zelfs de hoofdtribune maakt geen desolate indruk. Er staat natuurlijk ook wat op het spel. Bij een overwinning doet Fortuna goede zaken en betrekt het tegenstander Heracles ook weer in de degradatiestrijd. Bij een nederlaag zullen we na de nederlaag van PEC eerder op de dag niet wegzakken naar de laatste plaats, maar komt het degradatiespook wel akelig dichtbij.

Denk je rustig naar je werk te kunnen gaan….

Trainer Sjors Ultee beschikt vandaag over een vrijwel fitte selectie. Op het laatste moment zijn Roel Janssen en Ryan Johansson afgehaakt, maar beide zijn inmiddels geen basisspeler meer. Vergeleken met de vol professionele slimmigheid bij voorbaat verloren gegeven wedstrijd tegen PSV staan Martin Angha, George Cox (toen beide geschorst) en Charlison Benschop (toen wisselspeler) weer in de basis. En daarmee zien we hetzelfde elftal verschijnen dat met een overwinning op Willem II de onverwachte terugkeer van Kevin Hofland op de Nederlandse velden inluidde. Fotograaf Niels van Renen is ook weer van de partij, maar dat zal Ultee allicht wat minder interesseren dan de redactie van deze site.

Zij gebruiken allemaal OMO zwart!

Maar vandaag ontmoet Fortuna helaas een tegenstander die wel van wanten weet. Heracles presteert dit seizoen dramatisch buitenshuis, maar in Sittard is het de hele eerste helft de bovenliggende partij. Terwijl voorzichtigheid aan beide kanten troef is, zijn de zwart-witten net iets feller in de duels en weten ze net iets vaker hun aanvallers in stelling te brengen. De meeste kansen zijn dan ook voor hen. Na zes minuten verrast Bakis Yannick van Osch bijna met een vrij trap in diens rechterhoek, maar onze keeper kan de bal nog wegstompen. De volgende kansjes zijn ook voor Heracles, onder andere voor Emil Hansson.

Daarna komt Fortuna wat beter in de wedstrijd. Na een kwartier wint Mats Seuntjens een duel voor het strafschopgebied van Heracles. Hij legt de bal terug op Ben Rienstra en krijgt hem snel weer terug. Daarna legt hij aan voor een schot dat naar de bovenhoek zeilt. De keeper heeft er echter op tijd het oog in en redt ten koste van een corner. We hopen daarna op meer, maar komen bedrogen uit. Fortuna weet de bal geen moment in de ploeg te houden. De aanvallers krijgen de onmogelijkste ballen toegespeeld, maar bakken er ook niet veel van wanneer ze de bal wel een keer goed aangespeeld krijgen. De meeste combinaties op het middenveld leiden meestal snel tot balverlies. En achterin gaat het verdedigen soms met kunst- en vliegwerk.

Geen ballen aannemen van vreemde mannen!

Heracles is na een goede start ook ver teruggevallen, dus zo’n 25 minuten lang valt er helemaal niets te beleven voor beide doelen. Dan ontstaat er weer wat opwinding, maar helaas niet voor het doel van Heracles. Vijf minuten geeft Hansson de bal goed mee aan Bakis. Die kan vanaf rechts vrij inschieten, maar zijn schot is krachteloos en gaat recht op Van Osch af. Vijf minuten later zet Hansson de bal voor op Ouahim, die naast kopt.

Fortuna is na die kansen kennelijk zo bang geworden, dat het besluit de laatste minuut van de toegevoegde tijd te vullen door achterin traag de bal rond te spelen. Natuurlijk, alles voor het resultaat, maar dit is toch wel een pijnlijke afgang. Geen wonder dat de spelers op een fluitconcert worden getrakteerd nadat Van de Kerkhof voor de rust gefloten heeft. Dat Ultee zich daar na afloop over beklaagt, verbaast mij dan wel weer.

Benschop in een hoek gedrongen

Gelukkig leggen we na de thee wat meer gedrevenheid aan de dag. Martin Angha heeft na een paar minuten een mooie dieptepass op Seuntjens in huis, maar die staat helaas buitenspel. Even later speelt Dimitris Siovas Cox knap vrij op de linkervleugel. De linksback zet voor op Zian Flemming, die vanaf een meter of tien vrij op doel kan schieten. Maar zijn schot wordt geblokkeerd. Even later zien we een volgende aanval. Rienstra rukt op en geeft een steekpass op Benschop. Maar die kan de bal in het strafschopgebied niet onder controle krijgen. Weg kans.

Fortuna blijft daarna aandringen, maar van een echt offensief is geen sprake. We spelen een stuk verder naar voren, maar weten geen kansen te creëren. Aan de andere kant meldt Heracles zich wel weer een paar keer voorin. Na tien minuten wordt een schot van Hansson geblokkeerd. Daarna staat Heracles een paar keer buitenspel. Maar het beeld van de wedstrijd is wel aan het kantelen.

Na een aanval van Heracles probeert Fortuna een counter op te zetten. De bal wordt op de onzichtbare Lisandro Semedo gespeeld. Die wil hem heel slim langs zich heen laten lopen door zijn tegenstanders met een schijnbeweging te verrassen. Maar die trappen daar niet in en gaan er snel met de bal vandoor. Op rechts ziet de opgekomen Mickaël Tirpan het gebeuren. Wanneer hij zich heeft omgedraaid, zijn de Heraclieten er al vandoor. Tirpan laat het verder lopen, onze rechterflank moet verdedigd worden door Rienstra. Maar die maakt geen schijn van kans tegen de veel snellere Quagliata. De linksback trekt naar binnen en besluit te schieten. Dat schot is alleszins houdbaar, maar Van Osch werkt de bal met zijn eigen arm het doel in: 58ste minuut, 0-1.

Daarmee is de twee maanden geleden van schlemiel tot held geworden keeper weer terug bij af. We zullen er verder maar geen woorden aan vuil maken. Fortuna kan de achterstand tenminste nog de energie opbrengen voor een klein offensief. Dat leidt tot een kans voor Seuntjens, die op aangeven van Semedo de bal onder de lat schiet. Maar de keeper weet er een corner van te maken. Daarna volgen nog een paar corners, die allemaal niks opleveren.

“Alle ballen op Gladon!”

Ultee besluit tot een dubbele wissel. Benschop en Semedo gaan naar de kant, Paul Gladon en Tijjani Noslin zijn hun vervangers. Op ons middenveld loopt alles kennelijk nog naar wens, want de amper nog mee verdedigende Flemming en de al stuk gelopen Rienstra blijven gewoon op hun positie staan. De beide wissels staan nog niet koud in het veld, of de boeken kunnen dicht vandaag. Fortuna grijpt niet doortastend in bij een aanval van Heracles. De bal komt met wat geluk op links bij Hansson. Die moet worden gedekt door Tirpan, maar die heeft ook nog Bakis in zijn rug lopen. Hansson speelt Bakis aan, diens schot gaat via Van Osch tegen de touwen: 66ste minuut, 0-2.

“Ik ben BOOS!”

Dat was het dan. In het restant van de wedstrijd doet Fortuna zijn best, maar het oogt allemaal machteloos. Daar kunnen ook Jordan Botaka en Andreas Samaris geen verandering in brengen. We zien nog een kopbal van Gladon en een schot van Noslin, dat van richting verandert en daardoor de keeper bijna verrast. Aan de andere kant schiet Bakis na een counter op de paal. Het blijft 0-2 en daar valt niet veel op aan te merken.

Ai, Dimitris, oude krijger, in welke tragedie heeft het lot je nu weer gesleurd?

En daarmee zitten we diep in de problemen. We kunnen ons nog veilig spelen, maar onderin lijkt Sparta de beste papieren te hebben om de dans helemaal te ontspringen. Willen we de ploeg van Fräser nog in de problemen brengen, dan zal er over twee weken sowieso van hen gewonnen moeten worden. Tussendoor gaan we ook nog op bezoek bij FC Utrecht. Maar dat is niet het soort tegenstander tegen wie wij de punten moeten halen. Het lijkt mij daarom het beste om het die avond een beetje rustig aan te doen.