Na drie overwinningen op rij lijdt Fortuna thuis tegen RKC voor het eerst onder Julio Velázquez puntverlies. In een levendige, maar doelpuntloze wedstrijd blijft onze verdediging opnieuw goed overeind, maar schieten we aanvallend tekort om de wedstrijd helemaal naar ons toe te trekken. Met een punt mogen we dus tevreden zijn. Fortuna heeft sinds de komst van de nieuwe trainer grote stappen vooruit gezet, maar er is nog genoeg ruimte voor verbetering.

15 oktober 2022

Gelijkspel terechte uitslag

Fortuna Sittard 0 RKC Waalwijk 0

Doelpuntenmakers: -.
Opstelling: Pandur; Pinto, Navarro, Guth, Cox; Ferati (79. Erdoğan), Özyakup (88. Bassett), Seuntjens (79. Gladon); Embaló (73. Taşçı), Yilmaz, Córdoba (46. Vita).
Toeschouwers: 11.043.
Scheidsrechter: Kooij.
Geel (Fortuna): Embaló, Navarro, Özyakup.
Rood (Fortuna): -.

Zondagavond in Arnhem eindigde ook de derde wedstrijd onder leiding van Julio Velázquez in een overwinning voor Fortuna. Zeker gezien de tegenstanders is het veel te vroeg om de Spanjaard nu al op een voetstuk te plaatsen, maar het lijkt er wel op dat zijn komst tot een ommekeer geleid heeft in Sittard. Dit ongetwijfeld tot verbazing van het deel van de Nederlandse voetbaljournalistiek, dat de Spanjaard na zijn aanstelling als een paljas afschilderde en sindsdien vooral bezig is geweest dat beeld te bevestigen. Intussen is duidelijk dat Velázquez weet waar hij mee bezig is. De grootste gaten in de verdediging zijn gedicht en er wordt harder en scherper getraind dan aan het begin van het seizoen. De resultaten van de laatste weken lijken dan ook niet alleen aan toeval te danken.

Maar het is wel de vraag of we bij sterkere tegenstand dan de afgelopen drie wedstrijden ook zo goed weten te presteren. De wedstrijd van vanavond tegen RKC is daarvoor een goede graadmeter. RKC heeft een goed ingespeelde, gemakkelijk scorende ploeg, die zeker de laatste weken sterk voor de dag gekomen is. Het affiche zorgt voor goed gevulde tribunes. Uiteindelijk zitten er 11.000 toeschouwers in het stadion, veel meer dan we in het verleden tegen RKC gewend waren en ook drieduizend meer dan in vergelijkbare thuiswedstrijden eerder in het seizoen.

Fijn, zo’n rechtsback die gewoon zijn werk doet

Velázquez moet het vanavond stellen zonder Deroy Duarte en Tijjani Noslin. Dimitris Siovas is hersteld van zijn blessure, maar begint op de bank. Logisch, want het duo Ximo Navarro en Rodrigo Guth heeft het de afgelopen wedstrijden prima gedaan in het centrum van de verdediging.

Ivo Pinto moest tegen Vitesse na een tik al snel naar de kant, maar is nu weer fit. Hij start weer in de basis. De belangrijkste keuze moet Velázquez op het middenveld maken. Speelt Doğan Erdoğan (vorige week in de basis, maar na de blessure van Pinto noodgedwongen rechtsback) of Mats Seuntjens (vorige week invaller). De keuze valt op Seuntjens, die ook de aanvoerdersband weer overneemt van Burak Yilmaz.

Arianit Ferati, uitgegroeid tot vaste waarde

De openingsfase van de wedstrijd is duidelijk voor RKC, dat ons met goede combinaties een paar keer behoorlijk in verlegenheid brengt. Na vijf minuten ontsnapt Lobete op onze linkerflank aan de aandacht van Cox. Hij legt de bal terug op Bel Hassani, die in het strafschopgebied vrij op doel kan schieten. Gelukkig gaat de bal recht op Ivor Pandur af. Een paar minuten later zet RKC opnieuw over rechts weer een prima aanval op. Deze keer komt de bal bij de tweede paal voor de voeten van Lutonda, die over het doel schiet. Even later staat Pandur nogmaals paraat na een schot van Bel Hassani.

Özyakup is vanavond de spelverdeler

Daarna komt Fortuna geleidelijk beter in de wedstrijd. Iñigo Córdoba speelt op links George Cox aan, wiens schot geblokt wordt door een verdediger. Na een dik kwartier pikt Yilmaz een diepe bal van Arianit Ferati op. Hij schiet van een meter of twintig op doel, maar keeper Vaessen heeft weinig problemen met dat schot.

Halverwege de eerste helft heeft Seuntjens een indrukwekkende solo in huis. Hij komt tot in het strafschopgebied, lijkt ruimte te hebben voor een schot, maar besluit zijn rush te vervolgen. Dario van den Buijs grijpt op het laatste moment met een slalom in. Een paar minuten later wordt een schot van Seuntjens na een verdwaalde kopbal van de vandaag onopvallende Úmaro Embaló geblokkeerd.

De echte vorm ontbreekt nog bij Córdoba

Na een dik half uur stoomt de prima spelende Ivo Pinto weer eens op over de rechterflank. Zijn voorzet komt terecht bij Oğuzhan Özyakup. Diens schot gaat weliswaar naar de bovenhoek van de goal, maar mist kracht om de keeper te verrassen. Daarna neemt RKC het initiatief weer over. Fortuna heeft vooral moeite met aanvaller Lobete. Binnen tien minuten zien Navarro, Embaló en Özyakup geel na een overtreding op hem.

Afgezien van een kopbal naast het doel na een hoekschop komen er uit het offensief van RKC geen kansen. Fortuna heeft op slag van rust wel nog een goede aanval in huis. Özyakup speelt Embaló links in het penaltygebied aan en biedt zich daarna aan voor een combinatie. Van Özyakup komt de bal weer terecht bij Embaló, die een korte, harde voorzet geeft. Voor het doel loopt echter iedereen in de dekking, waardoor de aanval verder op niets uitloopt.

Het is hard werken voor Seuntjens vanavond

Aan het begin van de tweede helft komt Rémy Vita in de ploeg. De tweevoudig matchwinner heeft de afgelopen weken voldoende krediet opgebouwd om zich vandaag langer dan een kwartier te mogen bewijzen. Córdoba blijft in de kleedkamer. De Spanjaard kent een ongelukkige start van zijn loopbaan bij Fortuna. Hij is weliswaar actief en veel bij het spel betrokken, maar zijn rendement ligt nog te laag.

Zoals vaker dit seizoen ligt de bal binnen vijf minuten na hervatting al in ons doel. Michiel Kramer ontsnapt even aan de aandacht van Guth en Navarro en laat Pandur kansloos met diagonaal vlak schot. Maar Kramer heeft kunnen ontsnappen, doordat hij buitenspel staat. De grensrechter heeft het goed gezien, het doelpunt wordt terecht afgekeurd. Daarna begint Fortuna aan de sterkste fase van de wedstrijd. Een kwartier lang speelt Fortuna prima voetbal. Het tempo gaat omhoog, de bal gaat snel van de ene naar de andere flank en RKC wordt vroeg onder druk gezet.

Vita mag zich vanavond langer laten zien

Het offensief leidt al snel tot een kans, wanneer Vita op links wordt vrijgespeeld door Cox. Yilmaz krijgt de bal aangespeeld van Vita en schiet na een korte draai op doel. Het schot wordt geblokkeerd. Een paar minuten later wordt Yilmaz door Van den Buijs tegen het gras gewerkt. De bal ligt ver van het doel af, maar Yilmaz eist hem wel op. Hij schiet echter niet op doel, maar speelt de val links naar binnen rennende Cox aan. Cox schiet vanuit een moeilijke hoek op doel. Vaessen kan het schot met de nodige moeite stoppen. Maar verder levert het offensief behalve een schot van Ferati en een paar corners weinig op.

Taşçı maakt zijn actie op rechts

En na een dubbele wissel bij RKC is het ook afgelopen met onze aanvallende aspiraties. RKC neemt het middenveld in handen en drukt ons nu af en toe stevig terug op eigen helft. Lutonda krijgt een vrije schietkans, maar Pandur heeft een knappe redding in huis. Maar ook RKC heeft moeite om alle druk om te zetten in grote kansen. Een teken dat onze verdediging inderdaad een stuk beter op orde is dan aan het begin van het seizoen.

Met Erdoğan voor de moegestreden Ferati probeert Vélazquez weer wat meer grip op het middenveld te krijgen. En met Paul Gladon en Tunahan Taşçı voor Seuntjens en Embaló wil hij ook voor nieuwe aanvallende impulsen zorgen. Ook RKC wisselt driftig door.

Ook Gladon kan het verschil niet maken

Het resultaat van de vele wissels is vooral dat beide ploegen elkaar neutraliseren. Het spel speelt zich vooral af op het middenveld, voor beide doelen gebeurt niet veel meer. Tot de blessuretijd. Eerst bezorgt Kramer zichzelf een schietkans. Maar op het laatste moment zet Erdoğan hem van de bal. Op correcte wijze. Een paar minuten later wordt Taşçı op de rechterflank onderuit gehaald. De net voor Özyakup ingevallen Cole Bassett legt de bal voor het doel. Daar ontstaat het nodige rumoer, wanneer Yilmaz op de grond ligt.

Niks aan de hand, vindt Kooij

Scheidsrechter Kooij fluit nergens voor, het spel verplaatst zich naar de andere kant van het veld. Kooij krijgt van de VAR het signaal dat de situatie met Yilmaz nog beoordeeld worden. Doelman Vaessen en aanvoerder Kramer gaan in vliegende vaart op de scheidsrechter af om hun beklag te doen. De VAR verzoekt Kooij om zelf naar de beelden te kijken. Die ziet dat Yilmaz op een behoorlijke afstand van de bal weliswaar aan zijn shirt getrokken wordt, maar ook wel erg gretig gaat liggen. Hij laat het verder gaan. Naar de letter misschien onterecht, naar de geest van het spel wat mij betreft wel.

Kramer hangt daarna nog even de lepe jongen uit door een medespeler direct na de beslissing van Kooij te laten ingooien en de bal vervolgens op het niet verdedigde doel van Fortuna te schieten. Daar trapt Kooij niet in. De ingooi moet worden overgedaan en levert verder geen gevaar op. Een minuut later zit de hele wedstrijd erop. Het blijft 0-0 na een levendige wedstrijd.

Pandur heeft weer uitstekend gekeept

Daarmee hebben we weer een punt in de wacht gesleept. Een doelsaldo van 6 voor en 2 tegen in de laatste 5 wedstrijden lijkt erop te wijzen dat onze grote kracht op het moment vooral in de verdediging ligt. Volgende week krijgen we in de Kuip een goede gelegenheid om te bewijzen dat dat inderdaad zo is. En hopelijk gaan we in de weken daarna wat meer van het in de selectie aanwezige voetbaltalent terugzien in ons spel.