Na zes wedstrijden met een gelijkspel en vijf overwinningen loopt Fortuna tegen RKC tegen de eerste thuisnederlaag van het seizoen aan. En daar valt helaas weinig op af te dingen. De Waalwijkers spelen in de eerste helft een klasse beter, maar verzuimen na de openingstreffer ons op grotere achterstand te zetten. In de tweede helft zetten we meer druk en creëren we met veel pijn en moeite zelfs een paar kansen. Maar scoren doen we, ook in het doldrieste slot van het duel, niet. De tegenstander vertrekt dus met alle punten uit Sittard. Jammer, maar zelfs een punt zou vandaag teveel zijn geweest voor Fortuna.

30 oktober 2016

Slap Fortuna loopt tegen terechte nederlaag aan

Fortuna Sittard 0 RKC Waalwijk 1

Doelpuntenmakers: 3. Voskamp 0-1.
Opstelling: Ter Wielen; Braun, De Regt, Mares, Askovski; Kurt, Briels, Hadzhiev (81. Schuurs); Van Hout (40. Dianessy), Torunarigha (46. Smeets), Khalouta.
Toeschouwers: 2.440.
Scheidsrechter: Lindhout.
Geel (Fortuna): Briels, Braun.

Dat Fortuna dit seizoen niet over een wonderploeg beschikt, zal iedereen, ondanks zes thuiswedstrijden zonder nederlaag op rij, duidelijk zijn. Want in die zes wedstrijden gaven niet de voetballende capaciteiten, maar inzet, karakter en ook een beetje geluk de doorslag. Ben van Dael moet werken met een ploeg die de nodige tekortkomingen kent en met spelers die hun beperkingen hebben. Het is niet anders, want er is weinig geld. Maar die ploeg kan alleen prestaties boeken, wanneer alle spelers hun mannetje staan en met de nodige discipline spelen. Wat er gebeurt, wanneer een deel van de spelers het laat afweten, hebben we afgelopen zondag tegen RKC gezien: een eerste helft waarin we weggespeeld worden, een tweede helft waarin het opportunisme hoogtij viert en iedere vorm van overleg ontbreekt. Met een terechte 0-1 nederlaag tot gevolg. Hopelijk was het een uitzondering en zien we de volgende keer wel weer een geconcentreerde en tot tanden gewapende ploeg. Als dat niet zo is, zakt ons spel namelijk naar een vrij dramatisch peil en zullen we ook op de stand naar de onderste regionen wegzakken.

25 jaar na dato nog steeds een legende

Dat is de harde conclusie die na een tamelijk frustrerende zondagmiddag helaas onvermijdelijk is. Want wat Fortuna liet zien, was niet goed. Al in de eerste minuut van de wedstrijd laat Christopher Braun zijn tegenstander rustig voorzetten en hebben we geluk dat de bal bij de eerste paal weggekopt kan worden. Een minuut later laten Kamen Hadzhiev en Okan Kurt een combinatie door het centrum toe, die door onnauwkeurige passing niet tot een kans voor de tegenstander leidt. Hebben we nu dan eindelijk door dat de wedstrijd begonnen is? Nee. Alweer geven we op het middenveld een zee van ruimte weg, de bal wordt nu naar onze linkerflank gepasst. Daar maakt Stefan Askovski dezelfde fout als Braun: hij zit niet kort genoeg op zijn man, die dus ongehinderd een strakke voorzet kan geven. Bij de tweede paal kan Voskamp van dichtbij binnenkoppen: 3e minuut, 0-1.

Khalouta had zeker voor rust weinig in te brengen

In de achtste minuut melden we ons eindelijk een keer op de helft van de tegenstander. Maar tot een serieuze aanval komt het niet. Daarna is het wachten tot de 25ste minuut op de volgende poging tot een aanval. Die leidt deze keer wel tot een doelpoging, maar het schot van Junior Torunarigha gaat via het been van een tegenstander naast. Daarna krijgen we zelfs drie corners op rij, waaruit Hadzhiev een keer goed op doel kopt. Dat is het van onze kant tot de blessuretijd van de eerste helft.

De rest van de eerste helft speelt zich grotendeels op onze eigen helft af. Dat is in vorige thuiswedstrijden ook wel vaker het geval geweest, maar in die wedstrijden stonden we in ieder geval goed gegroepeerd en schuwden we niet de duels aan te gaan. Vandaag ligt er echter vooral op ons middenveld een zee van ruimte. Gelukkig springt RKC daar nogal slordig mee om en blijft het aantal opgelegde kansen daardoor beperkt. Maar wanneer Voskamp in de 11e minuut buitenspel staat en zijn tweede goal daarom afgekeurd ziet, mogen we aan onze kant van meer geluk dan wijsheid spreken. Op het half uur heeft RKC de bal drie keer op rij voor het inschieten, maar gaat de bal uiteindelijk naast. En op slag van rust mogen we Leon ter Wielen bedanken voor een goede redding op een schot in de korte hoek, nadat Braun zijn man voor de zoveelste keer heeft laten lopen. En diep in blessuretijd noteren we nog een kopbal van Voskamp.

Geen geweldige dag voor Christopher

Met andere woorden: met 0-1 bij rust zijn we goed bediend. Al had het zowaar 1-1 kunnen staan, wanneer Djibril Dianessy (vijf minuten eerder ingevallen voor de geblesseerde Roald van Hout) ook in blessuertijd oog in oog met de doelman wat koelbloediger was geweest. Hij schuift de bal echter recht in de handen van de keeper.

Na rust zien we een ander spelbeeld. Van Dael heeft in de rust de onzichtbare Torunarigha gewisseld voor Jorrit Smeets en tactisch wat omzettingen gedaan. Daardoor zijn de gaten op ons middenveld wat minder groot en zijn we ook een stuk vaker aan bal. Helaas weten we daar bijzonder weinig mee te doen. Aziz Khalouta en Djibril Dianessy, die nu samen het spitsenduo vormen, worden nauwelijks bereikt en ook over de flanken kunnen we niet doorbreken. Het recept is dus lange ballen. En die zijn meestal voor de tegenstander. Meestal. Eén keer belandt de bal wel mooi tussen de verdedigingslinie en de keeper en weet Khalouta aan de aandacht van zijn tegenstander te ontsnappen. Hij probeert de keeper met een schuiver in de verre hoek te verschalken, maar de bal eindigt veilig in de handen van de keeper.

Hadzhiev nu wel bij de les

Het is tot de laatste minuut de enige noemenswaardige kans voor Fortuna. RKC doet aan de andere kant niet veel beter, al krijgen de Langstraters op de counter wel de grootste kansen. In de 58ste minuut verkleint Ter Wielen zijn doel goed, wanneer een RKC’er vrij kan inschieten. En een kwartier voor tijd vliegt een schot net voorlangs.

Kurt kan geen stempel drukken op de wedstrijd

Verder is RKC vooral bezig de wedstrijd professioneel uit te spelen. Keeper Williams is al de hele tweede helft aan het tijdrekken, merkt dat scheidsrechter Lindhout daar niet tegen optreedt en besluit er daarom nog een schepje bovenop te doen. In de 62ste minuut loopt hij kalm een naar hem toe rollende bal tegemoet, raapt deze op, gooit hem over de zijlijn en gaat vervolgens op de grond liggen. De scheidsrechter staat uiteraard een langdurige blessurebehandeling toe. In de 64ste minuut wordt de wedstrijd hervat. Linksbuiten Langedijk maakt het een paar minuten voor tijd nog bonter. Nadat Khalouta bij een duel de bal over de zijlijn heeft getikt, gaat hij met een luide schreeuw alsof hij beide benen beneden én boven de knie gebroken heeft tegen de grond. Deze keer duurt de uiteraard weer toegestane blessurebehandeling nog langer. Wanneer hij het veld in komt, doet Langedijk met een amechtig hinkje net alsof hij echt heel erg veel last heeft aan zijn been. Wanneer hij een seconde later een sprintje moet trekken, heeft hij geen centje pijn meer.

Het irritante gedrag keert zich vooral tegen RKC zelf. Het aanvalsspel van Fortuna wordt er niet door onderbroken, want dat spel bestaat niet. Wij doen eigenlijk niets anders dan kansloze ballen naar voren trappen en dan naar achteren hollen, zodat we de volgende kansloze bal naar voren kunnen trappen. Het publiek ondergaat het allemaal lijdzaam. De vonk slaat pas over, wanneer Langedijk en consorten aan hun show beginnen. Het leidt zowaar tot een slotoffensief, dat begint in de 89ste minuut. Na een overtreding op Khalouta krijgen we een vrije trap op twintig meter van doel. Smeets plaatst de bal goed in de hoek, maar Williams kan redding brengen.

Daarna beginnen zes minuten blessuretijd. Ferry de Regt loopt intussen al tien minuten in de spits (zijn plaats achterin is ingenomen door de voor Hadzhiev ingevallen Perr Schuurs), maar heeft zijn faam vandaag nog niet kunnen waarmaken. Maar daar komt plotseling verandering in, wanneer de zoveelste kansloze trap naar voren zich na een uitverdedigende actie dankzij een spectaculaire carambole tot perfecte assist ontpopt. De bal belandt voor de voeten van De Regt, die niet aarzelt en meteen optrekt in de richting van het vijandelijk doel. Maar onze captain is nog niet goed en wel op stoom, wanneer een cynisch tikje tegen de hiel hem uit zijn evenwicht brengt.

De Regt tegen de grond gewerkt

Hij is dus geveld voordat hij kon vuren. En voordat hij het strafschopgebied bereikt had. Geen scoringskans, geen penalty, de rode kaart voor Nieuwendaal is dus een schrale troost. Khalouta eist de vrije trap op. Zijn schot eindigt in de muur. Volgens alle Fortunezen tegen een Waalwijkse arm, maar arbiter Lindhout ziet er geen penalty in. In de resterende drie minuten blessuretijd zien we nog een paar cynische overtreding van RKC-zijde en een paar kansloze ballen naar voren van Fortuna-zijde. Het blijft uiteindelijk bij 0-1. En de opwinding op het einde kan niet verhullen dat dat een terechte uitslag is.