In de vierde thuiswedstrijd van het seizoen kan Fortuna weer niet overtuigen. De ploeg begint redelijk aan de wedstrijd en weet in de eerste helft een paar kansen te creëren, maar gaat steeds moeizamer spelen. Tegenstander Sparta imponeert ook niet, maar heeft vooral het eerste deel van de tweede helft een duidelijk overwicht. Uiteindelijk blijft het 0-0. Met het gelijkspel schieten we niet veel op. De achterstand op de concurrentie blijft weliswaar binnen de perken, maar de komende maand zullen er wel een paar wedstrijden gewonnen moeten worden om niet achter de feiten aan te blijven lopen. En dat lijkt een onmogelijke opgave voor de huidige ploeg.

28 september 2019

Moeizaam geploeter levert een punt op

Fortuna Sittard 0 Sparta 0

Doelpuntenmakers: -.
Opstelling: Koşelev; Cox, Niňaj, Harris, Pinto (46. El Ablak); Passlack, Tekie, Smeets, Diemers, Ciss; Sambou.
Toeschouwers: 7.483.
Scheidsrechter: Martens.
Geel (Fortuna): Smeets, Diemers, Niňaj.
Rood (Fortuna): -.

De wedstrijd tegen Sparta is de eerste thuiswedstrijd sinds het overlijden van Fernando Ricksen anderhalve week geleden. Fortuna neemt op gepaste wijze afscheid van een van haar talentvolste voetballers ooit. Oud-ploeggenoot en huidig directeur Ivo Pfennings spreekt een kort afscheidswoord en wordt daarbij meerdere malen onderbroken door luid applaus van de tribunes. En voor de wedstrijd beleven we een indrukwekkende minuut stilte, waarin niets te horen valt behalve de in de wind ruisende fakkels die voor de Ricksen-side ontbrand zijn.

Ivo Pfennings en Kevin Hofland herdenken Fernando Ricksen

Een indrukwekkende minuut stilte

Dan de wedstrijd. De technische staf onder leiding van Sjors Ultee kiest vandaag voor vrijwel dezelfde opstelling als afgelopen woensdag in Amsterdam. We spelen dus een soort 4-2-3-1, waarbij Mark Diemers kort achter de eenzame spits Bassala Sambou speelt en Felix Passlack en Amadou Ciss vanaf de flanken voor aanvallende impulsen moeten zorgen. George Cox mag het opnieuw proberen als rechtsback. Links in het centrum is er voor het eerst een basisplaats voor Cian Harries, die de voorkeur krijgt boven Grégoire Amiot.

Fortuna begint strijdvaardig. Binnen een paar minuten noteren we al een paar corners. Er zullen er in het vervolg van de wedstrijd nog heel wat volgen, maar helaas levert vrijwel geen enkele ervan enig gevaar op. Het eerste gevaarlijke moment voor het doel van Sparta ontstaat in de vijfde minuut. Bij een vrije trap legt Diemers de bal vanaf links op het middenveld gevaarlijk neer voor het doel van Sparta. Onder druk van Branislav Ninaj kopt verdediger Mattheij de bal bijna achter zijn doelman, maar Coremans brengt redding.

Passlack blijft gaan

Ook daarna blijft Fortuna druk zetten. Maar erg effectief is het allemaal niet. Sambou loopt voorin verloren rond, krijgt weinig bruikbare ballen, maar doet ook niet erg zijn best om aanspeelbaar te zijn. Ciss is op links een ongeleid projectiel dat vanzelf zelfs niet toevallig een keertje op de goede plaats belandt en Passlack is op rechts ook niet de man van de openingen. Diemers is zoals altijd veel aan de bal, maar doet daar weinig goeds mee. Vooral zijn spelhervattingen zijn beneden peil. Het niveau daarvan komt overigens niet hoger te liggen wanneer Jorrit Smeets later in de wedstrijd een deel voor zijn rekening gaat nemen.

Kortom, Fortuna is machteloos. Al ontstaan er na een half uur toch een paar kansen. De eerste is voor Sambou. Hij wordt diep gestuurd na balverlies van Sparta op het middenveld en passeert zijn tegenstander met een handige schijnbeweging. Het ontbreekt hem echter aan kalmte in de afwerking. Zijn schot gaat over het doel. De tweede kans is vijf minuten later voor Tesfaldet Tekie. De Zweed, die een behoorlijke partij speelt, rent naar voren, zoekt de combinatie, krijgt de bal terug en schiet daarna in de hoek. Keeper Coremans kan nog net redden.

Tekie laat een goede indruk na

Aan de andere kant is Sparta ook een paar keer gevaarlijk. Vooral via Dervisoglu. Zijn grootste kans komt vijf minuten voor rust, wanneer hij door Bryan Smeets met een kort steekpassje vrij voor de keeper wordt gezet. Zijn schot gaat voorlangs. We zien Sparta langzamerhand wel beter in de wedstrijd komen en moeten hopen dat de technische staf voor de tweede helft over een plan B beschikt.

In die tweede helft moeten we het bovendien stellen zonder Michael Pinto. Bij een corner van Sparta in blessuretijd is hij na een botsing met een tegenstander tegen de grond gegaan. Na langdurige verzorging krabbelt hij gelukkig weer op, maar de gevolgen van de botsing zijn dusdanig dat doorspelen niet mogelijk is. Hij wordt vervangen door Nassim el Ablak, die rechtshalf gaat spelen. Passlack zakt terug naar rechtsback, Cox neemt de hem meer vertrouwde positie van linksback in.

Ultee is zijn laptop vergeten

Het blijkt al snel dat de technische staf niet over een plan B beschikt. Eigenlijk wordt vooral een voor rust al beproefd en mislukt recept gebruikt: hoe ballen in de richting van Ciss, die dan vervolgens met een doorkopbal een medespeler in stelling moet brengen. Die tactiek levert geen enkel resultaat op. Aan combinatievoetbal doen we de tweede helft al helemaal niet meer. Logisch gevolg is dat Sparta steeds meer de overhand krijgt. Dat overwicht leidt gelukkig niet meteen tot kansen, maar het is wel droevig om te zien dat Fortuna na rust totaal niets meer inbrengt.

Weer een moeizame avond voor Diemers

Halverwege de tweede helft is Sparta dichtbij een treffer, maar Veldwijk komt net te laat om een voorzet van Dervisoglu binnen te tikken. En even later krijgt Bryan Smeets een vrije kans, maar hij schiet voorlangs. Daarna wordt ook het spel van Sparta steeds zwakker. Met nog een kwartier op de klok lijkt een slotoffensief voor beide teams teveel gevraagd. Maar Cian Harries helpt de Rotterdammers toch nog bijna in het zadel. Hij verliest de bal heel klungelig op de middenlijn en glijdt vervolgens uit wanneer hij de achtervolging in wilt zitten op Dervisoglu. Die gaat alleen op de keeper af. Maar Ninaj komt net op tijd om het schot te blokkeren. De bal komt voor de voeten van Karami. Die gaat zonder om te kijken naar de vrijstaande Veldwijk op het doel af, maar ziet zijn schot gekeerd door Alexei Koshelev.

Een onopvallend thuisdebuut voor Nassim el Ablak

Voor Harries is de pijnlijke uitglijder zo’n beetje zijn laatste actie. Patrik Raitanen vervangt hem. De jonge Fin fleurt zijn debuut op met een kopbal uit een corner van Diemers, die het doel echter ver mist, en met een stevige dekkingsfout, die een gelukkig opnieuw slecht uitgespeelde counter van Sparta inleidt. Sparat speelt op dat moment overigens al met tien man, nadat Auassar na een wilde tackle op Cox voor de tweede keer geel krijgt.

Toch nog een geslaagde combinatie

Met een man meer op het veld probeert Fortuna toch nog op zoek te gaan naar het winnende doelpunt. Maar veel leveren de pogingen niet op. We zien El Ablak naar binnen trekken en naast schieten en we zien Diemers na een veel te ingewikkeld opgezette aanval in de handen van de keeper schieten. Zo blijft het na zes minuten blessuretijd 0-0. Een terechte uitslag na een zeer matige wedstrijd. Fortuna blijft dus op dood spoor zitten. Helaas zijn er weinig aanwijzingen dat daar snel verandering in komt.