Na twee overwinningen heeft Malaga CF het Sittardse minitoernooi al in haar voordeel beslist. Aan Fortuna en de Duitse werkloze profs de taak om te bepalen wie er tweede wordt achter de Spanjaarden. Fortuna komt beduidend beter voor de dag dan in de wedstrijd tegen de ‘Ansjovisjes’ maar weet niet te scoren. Het gebrek aan scorend vermogen baart ons na afloop van de oefenperiode misschien nog wel de meeste zorgen.

29 juli 2016

Fortuna verzuimt overwicht in doelpunten uit te drukken

Doelpuntenmakers: –
Opstelling: Ter Wielen; Braun (27. Roumen), De Regt, Mares, Ospitalieri; Purzycki, Hadzhiev, Briels; Vlijter, Belkassem, Dianessy.
Toeschouwers: 400.
Scheidsrechter: dhr. Hodselmans.

Na de nipte nederlaag tegen Malaga brengt Ben van Dael een aantal verse krachten in de ploeg. De achterste zes spelers blijven staan en proberen beter op elkaar ingespeeld te raken. De voorste vijf worden gewisseld. In de basisopstelling is ook een plek gereserveerd voor testspeler Djibril Dianessy en nieuwkomer Adrian Purzycki.

Waar het vuurwerk tijdens de eerste twee wedstrijden niet bepaald van het veld kwam, komt het aan het begin van de derde wedstrijd des te meer vanaf de tribune. Enkele fakkels en rookstaven zetten een groot deel van de hoofdtribune binnen no-time onder de rook.

Sittard’s on fire

Als de rook grotendeels is opgetrokken noteren we meteen de eerste kans voor Fortuna. Na drie minuten wordt Jordie Briels op rechts diep gestuurd en geeft een lage voorzet richting centrum. Gavin Vlijter komt vanaf de linkerkant inlopen maar twijfelt te lang over zijn kansen waardoor een Duitse verdediger de bal net voor Vlijters voeten weg kan werken. Twee minuten later wordt Vlijter bij een volgende actie neergehaald. Invaller-verzorger Marco Lemmens moet er aan te pas komen maar weet de rappe buitenspeler weer op te lappen.
In de dertiende minuut wordt Vlijter op links diep gestuurd. Hij twijfelt tussen een voorzet en een schot en besluit voor de eerste optie te gaan. Dat blijkt helaas niet de beste keus te zijn, de bal wordt simpel geruimd uit de Duitse defensie. Net als tegen SV Breberen is Vlijter bij veel aanvallen betrokken maar weet daar geen gebruik van te maken.

Vlijter in duel om de bal

Aan de kant van de Duitse voetballers zien we vanavond enkele zeer opvallende verschijningen. De meest opvallende daarvan is met voorsprong Harpal Singh. De Indiase linksbuiten met een zeer apart kapsel wordt na achttien minuten al gewisseld voor Yuki Nakagawa. Singh heeft tot dan toe vrijwel geen bal aangeraakt en zal in het restant van de wedstrijd ook niet meer terugkeren. Het leven van een werkloze prof in de marge van de voetballerij kan soms keihard zijn.

De Franse testspeler Djibril Dianessy mag in deze wedstrijd in de spits spelen maar komt in de eerste helft van deze halve wedstrijd nauwelijks in het spel voor. Wanneer hij na 22 minuten wordt ingespeeld laat hij meteen iets van zijn mogelijke klasse zien. In één beweging omspeelt hij zijn tegenstander en zet zichzelf daarmee vrij voor keeper Lars Huxsohl. Die moet vervolgens gestrekt op Dianessys schot.

Djibril legt aan voor een schot

Twee minuten later krijgt diezelfde Dianessy een onverwachte kans. Purzycki werkt de bal tijdens een Duitse counter weg met een flinke knal naar voren. Twee Duitse verdedigers missen de bal en geven Dianessy zo vrij baan richting het doel. De bal is een essentieel onderdeel van het voetbalspel en laat dat nu net het object zijn dat de Fransman niet meekrijgt bij zijn actie.

De klok tikt voorzichtig richting het half uur als Kamen Hadzhiev Vlijter nog maar eens lanceert op links. Vlijter kiest deze keer voor een hoge voorzet. Deze wordt achterin door Briels ineens uit de lucht op doel geschoten, maar tevens door de degelijk keepende Huxsohl gepareerd. Een minuut later verwerkt hij een strak schot van Hadzhiev tot hoekschop. Uit die hoekschop kopt Dianessy de bal in maar ook deze poging wordt door de Duitse keeper onschadelijk gemaakt.

Hadzhiev probeert het met rechts

Fortuna maakt overduidelijk de meeste aanspraak op een doelpunt, maar is niet koel genoeg in de afronding. Bij een van de spaarzame Duitse uitbraken wordt Luc Mares meteen bestraft met een gele kaart na een zakelijke overtreding op het middenveld.

De laatste minuten van de wedstrijd breken aan en die lijkt in 0-0 te gaan eindigen. Dat is echter buiten Souhail Belkassem gerekend. Na een prima dieptepass van Purzycki kapt Belkassem naar binnen en gaat daarbij over de voet van zijn directe tegenstander. Waar hij afgelopen dinsdag in Echt nog een reprimande van de scheidsrechter kreeg, fluit de leidsman nu voor een strafschop. Niet Ferry de Regt of Marco Ospitalieri, die na de wedstrijd tegen Malaga van elf meter scoorden, maar Jordie Briels neemt plaats achter de bal. Helaas volgt hij het voorbeeld van Frank Wiafe en ziet zijn inzet gestopt worden.

Huxsohl is onderweg om Jordie’s strafschop te stoppen

Het laatste wapenfeit van de avond komt van de rechtervoet van Purzycki. Een afgeweken hoekschop stuitert randje zestienmeter voor zijn voeten en wordt via een volley richting Duits doel gevuurd. De bal verandert onderweg nog lichtelijk van richting en wordt zoals vrijwel alle voorgaande schoten door Huxsohl uit het doel gehouden.

Zo eindigt het minitoernooi voor Fortuna op een (weinig zeggende) tweede plek maar zonder doelpunten. En dat laatste baart ons na de voorbereiding misschien nog wel de meeste zorgen. 450 minuten voetbal tegen serieuze tegenstanders (Wattenscheid, Fortuna Köln, Fleetwood Town, HFC, Malaga en het VDV-team) leverden slechts vier doelpunten op. Het is duidelijk dat coach Ben van Dael vanuit een georganiseerde en redelijk behoudende strategie wilt gaan spelen, maar zonder doelpunten voorin wordt het voor de achterste linie ook erg lastig voetballen. Hopelijk hebben de spelers hun doelpuntenproductie opgespaard voor de competitie of tovert Isitan Gün nog een spits uit zijn hoge hoed. Over een week weten we meer!