Finito, afgelopen, uit. Jeffrey Kooistra heeft zijn laatste wedstrijd als hoofdtrainer op de bank van Fortuna Sittard gezeten. Na een lange zoektocht is Fortuna uitgekomen bij de assistent-trainer van de opponent van vanavond: Ben van Dael. En deze voor het merendeel van de supportersschare ‘grote onbekende’ krijgt meteen een forse opdracht voorgeschoteld. Provinciegenoot VVV Venlo gaf vrijdagavond een lesje in efficiënt voetbal zoals ook Sparta dat twee weken geleden deed. Eigenlijk vat VVV-aanvalsleider Ralf Seuntjens het prima samen: ‘We wisten dat Fortuna in eigen huis nog wel eens tegen een grote nederlaag aanloopt’… Aan Van Dael de taak om hiermee eindelijk eens komaf te maken en een forse zwiep te geven aan Fortuna Online’s vertrouwensmeter…


6 december 2015

Gewoon autopech

Fortuna Sittard 0 VVV-Venlo 5

Doelpuntenmakers: 5. Dengering e.d. 0-1,  8. Van Crooij 0-2, 45. Nijholt 0-3, 72. Seuntjens 0-4, 89. Seuntjens (penalty) 0-5.
Opstelling: Kaya; Dengering (46. Roumen), De Regt, R. Janssen, Schroyen; Saddiki, Mares, Loen (61. Vlijter), Mert; Lekesiz (80. Vankan), Hutten.
Toeschouwers: 1.892.
Scheidsrechter: Bax.
Geel (Fortuna): De Regt, Janssen, Loen.
Rood (Fortuna): –

‘Het zijn barre tijden voor de verstokte Fortuna-supporter’. Zo opende Peter zijn verslag van afgelopen thuiswedstrijd tegen Sparta. Maar het zijn niet alleen barre tijden, neen, het zijn ook loeidrukke tijden. En zeker rond 5 december, waar Peter jaarlijks een nette cent bijverdiend door her en der in de provincie de goedheiligman een handje toe te steken. En ondanks dat hij gewoon acte de présence geeft tijdens de wedstrijd, is het schrijven van een verslag juist dit weekend te veel gevraagd. Vandaar dat ik de pen ter hand mag nemen.

Ter voorbereiding op mijn taak lees ik voor de goede orde de e-mail door die Fortuna iedere seizoenkaarthouder voorafgaande aan de thuisduels laat toekomen. En terwijl ik op zoek ben naar het ‘Woord van de trainer’, lees ik dat de club ‘ons graag weer wilt begroeten in het stadion voor de wedstrijd tegen Sparta Rotterdam’. Quoi, Sparta Rotterdam? Jazeker, dat heb ik toch goed gelezen!? Meteen maar eens per e-mail geïnformeerd of dat een fout betreft of een uitnodiging voor het seizoen 2016-2017. Maar helaas, tot op heden geen enkele reactie… De door redactielid Peter voorgestelde weg vanuit de woestenij richting paradijs loopt wat mij betreft via de commerciële afdeling richting datzelfde paradijs en (misschien) tijd om ook daar tabula rasa te maken.

Dat is ook het geval binnen de sportieve cel. De club heeft in de persoon van Ben van Dael een nieuwe trainer gevonden en hij tekent een contract dat hem tot het einde van het seizoen aan Fortuna bindt. En zo komt er een einde aan de regeerperiode van Peter van Vossen 2.0 die vol trots zal melden dat de methode PvV goed is aangeslagen. Zeven wedstrijden gespeeld, evenveel punten, evenveel doelpunten vóór en slechts 17 tegen. Er zijn trainers die het minder goed hebben gedaan.

NR151204_FSC_VVV (00)We hebben zeven wedstrijden genoten van pure beleving onder de bezielende leiding van Jeff

Tot zover het goede nieuws. Want als we rond de klok van 19u in het stadion arriveren pikken we het gerucht op dat Soufian Moro en Jordy ter Borgh niet bij de wedstrijdselectie zitten. Ze hebben te kampen met autopech op de A2 en gaan het niet redden tijdig in Sittard te zijn. Daar waar voor Moro nog wel een doublure is te vinden is Jordy ter Borgh een onmisbare schakel gebleken en geworden in het Fortuna-geheel. Zeker nadat ‘De Maarschalk’ de stammenstrijd tussen hem en Ramon Voorn in zijn voordeel heeft beslecht.

En dus komt Jeffrey Kooistra een laatste keer tot de volgende opstelling: in doel Ferhat Kaya. De achterhoede wordt, net zoals tegen MVV, gevormd door Dennis Dengering, Ferry de Regt, Roel Janssen en Joeri Schroyen. De grootste aanpassing voert Kooista noodgedwongen door op het middenveld. Daar spelen Dries Saddiki, Luc Mares, Muhammed Mert en Youri Loen. Gökhan Lekesiz vormt met Lars Hutten de voorhoede.

Vooral de positie van Mares bevreemdt enigszins. Hij toonde in de wedstrijd tegen Fortuna Düsseldorf aan nog niet klaar te zijn voor de ‘Maarschalk-rol’ terwijl hij in het verleden centraal achterin prima functioneerde. Was het een optie geweest om Roel Janssen door te schuiven?

NR151204_FSC_VVV (08)

Het, voor VVV-begrippen, goedgevulde uitvak is er klaar voor!

En zo start Fortuna met een ietwat onuitgegeven formatie aan de tweede Limburgse derby binnen vijf dagen.

En Fortuna speelt de eerste paar minuten goed. De tegenstander wordt teruggedreven op eigen helft en Fortuna heeft initiatief. Totdat de bal richting Youri Loen wordt gespeeld. De middenvelder neemt de bal aan, maar VVV zet goed druk op Loen. En VVV komt ook in balbezit, weliswaar na het begaan van een overtreding. Maar dat ontgaat scheidsrechter Christiaan Bax volledig en laat doorspelen.

En dan gaat het snel. De bal wordt richting rechterzijde gestuurd waar Vito van Crooij aanneemt, kijkt en een scherpe voorzet produceert. De bal caramboleert tweemaal tussen Dennis Dengering, paal en Ferhat Kaya, maar is toch écht over de lijn: 0-1.

NR151204_FSC_VVV (29)

Deze piepjonge spelers annex fans vermaken zich opperbest

Niet veel later rolt VVV andermaal het middenveld op. Jonathan Opoku is veel sterker en vinniger dan drie tegenstanders, steekt de bal richting Van Crooij en hij doet hetzelfde als enkele minuten geleden. Alleen is zijn voorzet geen voorzet maar een schot in de lange hoek. Fortuna koud gepakt en staat op een 0-2 achterstand.

En dan vraag je je af hoe het komt dat Fortuna na een handvol minuten weer een verloren wedstrijd speelt. Wordt Ter Borgh niet alleen in het veld gemist maar ook in de kleedkamer? Hebben de overgebleven spelers verzuimd naar het nummer Ku Bu So! te luisteren van de Rotterdamse R&B sensatie Broederliefde en hebben aldus zin drie uit de eerste alinea gemist (‘Ga voor m’n boys door het vuur’)? We zullen het nooit weten…

NR151204_FSC_VVV (13)

Dennis Dengering speelde ietwat ongelukkig

Voor Fortuna in ieder geval het sein om te proberen iets aan de schier onoverbrugbare achterstand te doen. En dat proberen de Sittardenaren vooral via Youri Loen. De rosse middenvelder hoeft deze keer niet het vuile werk voor ‘De Maarschalk’ op te knappen en draait een vrije trap gevaarlijk richting het Venlose doel. Maar achterin heeft VVV voldoende kopkracht en ontneemt Fortuna zo een mooie kans om weer terug te keren in de wedstrijd.

NR151204_FSC_VVV (18)

De nieuwe schoenen geven Gökhan Lekesiz bij momenten vleugels

Een tiental minuten later is het Lekesiz die een poging doet de tussenstand een iets draaglijker aanzicht te geven. Hij flitst langs Niels Fleuren, zoekt de achterlijn op en legt goed af richting Loen. Hij trapt echter in één keer en ook wild over het doel van Jordy Deckers.

In deze fase is Fortuna weliswaar iets sterker, maar de Venlose doelman komt geen moment in de problemen. Het tempo aan Sittardse zijde is daarvoor domweg te laag waardoor VVV zich telkenmale weer kan hergroeperen.

En de keer dat Lars Hutten via een fraaie steekbal Dennis Dengering weet te bereiken, kan Deckers de voorzet simpel uit de lucht plukken.

NR151204_FSC_VVV (22)

Kapitein Roel Janssen grijpt eindelijk eens doortastend in

De momenten dat VVV naar voren trekt blijven gevaarlijk. Nadat eerst Moreno Rutten de bal via Jonathan Opoku bij Ralf Seuntjens krijgt kan Kaya nog juist ingrijpen, maar vlak voor rust is hij kansloos bij een inzet van Gianluca Nijholt.

Allereerst glijdt Leandro Resida eenvoudig langs Roel Janssen waarna hij Opoku kan bereiken. De aanvaller is wel zó sterk dat hij de bal goed afschermt en aflegt op Nijholt. Zijn bekeken schot zorgt voor een verdiende 0-3 ruststand.

Tijdens de rust sijpelen ook berichten door omtrent de afwezigheid van Ter Borgh en Moro. Het tweetal kampte met autopech tijdens de rit van Almere naar Sittard. Doordat de ANWB de auto van Ter Borgh niet tijdig aan de praat krijgt, mist het tweetal aldus de wedstrijd tegen VVV.

Maar niet alleen De Telegraaf maakt melding van het voorval; de Facebookpagina van Jordy ter Borgh toont zelfs foto’s en vooral reacties. En juist dat laatste is behoorlijk verontrustend. Vraagt dan werkelijk niemand zich af waarom deze snaken op een wedstrijddag zich niet thuis rustig op een wedstrijd voorbereiden? Is een autorit van twee tot tweeëneenhalf uur juist de ideale voorbereiding? Want hoe ernstig neem je je vak dan? Het antwoord is heel simpel: niet. Totáál niet.

Over één ding kan nieuwbakken trainer Ben van Dael content zijn: dat dit voorval plaatsvindt vóór zijn indiensttreding. Want hoe ga je de zoon van Fortuna’s mecenas aan de schandpaal nagelen?

Tijdens de rust wisselt Jeff Dennis Dengering voor Demen Roumen in de hoop de achterhoede iets meer stabiliteit te bieden. Maar dat lukt amper. VVV weet regelmatig met twee à drie passes het veld over te steken en laat zien hoe je via ingeslepen spelpatronen een tegenstander pijn kunt doen.

NR151204_FSC_VVV (27)

Lars Hutten kan zich ternauwernood doorzetten na een fel duel

Ondanks de achterstand trekt Fortuna met het lood in de schoenen ten aanval in de hoop het resterende publiek tenminste nog een doelpunt te gunnen. Maar als een voorzet van Roumen op de arm van Jerold Promes afketst weigert de scheidsrechter resoluut de bal op de stip te leggen.

Aan de andere kant is VVV nog een keer gevaarlijk. Een vrije trap van Nijholt valt dood aan de tweede paal, maar Danny Post kan er zijn voet niet tegen zetten.

Ondertussen verschijnt op de lichtkrant aanvullende informatie met betrekking tot de derby tegen MVV. Inschrijven kan nog en wel op maandagavond in de kantine van VV Sanderbout. En inderdaad, deze wedstrijd heeft afgelopen maandag plaatsgevonden… Gaat er dan helemaal níks goed? Één keer is Marc Coonen niet aanwezig en alles draait volledig in de soep.

NR151204_FSC_VVV (33)

Dries Saddiki troeft controletoren Promes af

De wedstrijd kabbelt overigens rustig door richting einde. VVV doet werkelijk niets meer en Fortuna kán werkelijk niets meer. Tijdens één van de uitvallen van VVV glipt Resida nog maar een keer het zestienmetergebied binnen en wordt licht getoucheerd. Zijn val is echter voldoende om er een strafschop aan over te houden. Deze wordt door Seuntjens probleemloos tot doelpunt gepromoveerd, waarmee de tussenstand 0-4 wordt.

Voor enig moment van opwinding zorgt Ferry de Regt. Na een corner belandt de bal in zijn voeten, staand met de rug richting doel. Hij houdt de bal één, twee keer hoog en probeert vervolgens met een magistrale Hackentrick het doel van VVV te bestoken.

NR151204_FSC_VVV (37)

Ferry de Regt heeft het doelpunt van het jaar in gedachte

Maar aangezien De Regt niet over de meest verfijnde techniek beschikt kan Rabah Madjer thuis voor de buis opgelucht ademhalen.

In de absolute slotfase weet invaller Torino Hunte vanaf VVV’s linkerkant de bal voor doel te zetten, perfect in de voeten van Ralf Seuntjens. De aanvaller twijfelt geen moment en laat Ferhat Kaya volkomen kansloos: 0-5.

NR151204_FSC_VVV (48)

Muhammed Mert baalt verschrikkelijk

En omdat de scheidsrechter de extra tijd laat voor wat het is mogen we na 90 minuten naar huis. Iets wat een deel van de toeschouwers al veel eerder heeft gedaan. In feite was de wedstrijd na de 0-2 (8e minuut…) al gedaan en hetgeen daarna volgde is voer voor statistici.

En dus is de winstpartij in Maastricht inderdaad een incident gebleken. Jeffrey Kooistra heeft perfect invulling gegeven aan de door PvV ingezette koers. Maar hopelijk is het dan eindelijk afgelopen met het gelanterfant op het (trainings)veld en krijgen we onder leiding van Van Dael eindelijk te zien wat dit Fortuna waard is.

Ik blijft geloven dat we te laag geklasseerd zijn, maar realiseer me ook dat als ik vertel tegen een buitenstaander ik steeds vaker de lachers op mijn hand krijg.

Nadat we in het supportershome uitgebreid hebben nagekaart is het tijd om naar huis te gaan. En als we in de hal links afslaan richting parkeergarage komen we Fortuna’s organisatorische barometer tegen. Zijn aanwezigheid blijft bevreemden, maar zorgt eigenlijk alleen nog maar voor een grijns op mijn gezicht.

Michel Hennen