Erg overtuigend gaat het allemaal niet, maar Fortuna slaagt er opnieuw in een concurrent in de degradatiestrijd in eigen huis te verslaan. Tegen het einde van een dramatisch slechte eerste helft maakt Amadou Ciss het eerste en enige doelpunt van de wedstrijd. Na rust is het niveau niet veel beter, maar krijgen beide ploegen wel wat kansen. Den Haag raakt lat en paal, Fortuna de paal. Naarmate de wedstrijd vordert, nemen de irritaties in het veld toe. Maar Fortuna laat zich niet van de wijs brengen en weet haar voorsprong te verdedigen. Daarmee staan we voor het eerst sinds maanden boven de degradatiestreep.

9 november 2019

Fortuna wint in slechte wedstrijd

Fortuna Sittard 1 ADO Den Haag 0

Doelpuntenmakers: 40. Ciss 1-0.
Opstelling: Koşelev; Essers, Niňaj, Angha, Cox; Passlack, Tekie, Smeets, Diemers; Ciss, Sambou (78. Carbonell).
Toeschouwers: 8.223.
Scheidsrechter: Van de Kerkhof.
Geel (Fortuna): Niňaj.

In de maand oktober leek Fortuna met een paar redelijke resultaten wat vertrouwen getankt te hebben voor de rest van de competitie. Maar afgelopen zondag volgde uit tegen FC Utrecht een wanvertoning, waarin de ploeg van Sjors Ultee en Kevin Hofland negentig minuten lang niet thuis gaf. Met een 6-0 nederlaag waren we uiteindelijk goed bediend. Aanvoerder Jorrit Smeets hekelde na afloop de instelling van zijn ploeg, trainer Sjors Ultee was het daar duidelijk niet mee eens. De away support lijkt vooralsnog op de lijn van Ultee te zitten. Verbazingwekkend na de ontstellend lange reeks wanprestaties in uitwedstrijden. Maar goed, ik ben als enige redacteur van deze website famous for not travelling en het kost mij geen moeite om te erkennen dat de mindset van de uitsupporter mij vreemd is.

Omdat we buitenshuis nog steeds voor spek en bonen mee doen, zullen we de benodigde punten om het vege lijf te redden bijna allemaal in eigen huis moeten halen. Dat betekent ook dat wedstrijden tegen directe concurrenten in de degradatiestrijd allemaal gewonnen moeten worden. Daarmee is het belang van de wedstrijd tegen ADO Den Haag duidelijk geschetst. De technische staf kiest voor vrijwel hetzelfde elftal dat in de Galgenwaard vernederd werd. Enige wijziging: Cian Harries, in Utrecht na een half uur al gewisseld, begint op de bank; Clint Essers, toen zijn vervanger, start als rechtsback in de basis. Verder spelen we weer met vier in plaats van vijf verdedigers.

Martin van den Kerkhof heeft er zin in

ADO Den Haag was tien dagen geleden in de eerste ronde van de KNVB Beker ook al op bezoek. Toen begon Fortuna heel afwachtend en namen de Hagenaars het initiatief. Vandaag is het precies omgekeerd. Den Haag lijkt gekomen voor een punt en toont geen enkele aanvallende intentie. Fortuna mag in balbezit rustig opbouwen. Dat doen we dan ook. Het gaat heel rustig. Na vijf minuten is er voor het eerst een beetje opwinding, wanneer Bassala Sambou op de rand van het strafschopgebied wordt neergelegd. Een slimme tactische overtreding, want anders had Sambou vrije doortocht richting de zijlijn gehad. Mark Diemers gaat achter de bal staan. Hij ziet ruimte in de korte hoek, maar zijn schot raakt de muur.

Buiten beeld staat Beugelsdijk dom te grijnzen

Daarna wordt het niet veel beter. Amadou Ciss en Felix Passlack mogen ieder een niet al te serieus te nemen doelpoging op hun naam zetten, verder zien we ondanks het lage tempo heel erg veel wilde ballen die alle kanten behalve de goede opgaan. Er is bijna een half uur gespeeld wanneer Tesfaldet Tekie Diemers aanspeelt. Die speelt zichzelf goed vrij en ziet ruimte voor een schot. Maar dat gaat recht op doelman Koopmans af.

Tekie speelt opnieuw prima

En zo worstelen we door. Bij Den Haag gaat alle aandacht naar het irriteren van de tegenstander. Daarbij fungeert Michiel Kramer in de eerste helft als vooruitgeschoven post. Voor rust lijkt hij even beet te hebben, wanneer hij een opstootje met Diemers uitlokt. Maar dat loopt op niets uit, waarna hij zijn frustratie maar botviert op de benen van Tekie. Het levert hem een gele kaart op. Fijn, zo’n geslepen routinier in je ploeg.

Fortuna laat zich niet van de wijs brengen door het gedrag van Den Haag. Maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat onze zoektocht naar een goal helemaal nergens op lijkt. We zijn veel op de helft van de tegenstander, maar slagen er nauwelijks in onze voorste linie in stelling te brengen. Vijf minuten voor rust mag George Cox het eens proberen met een ingooi. Hij staat ter hoogte van het penaltygebied, maar besluit de bal ver terug te gooien naar Martin Angha. Die geeft meteen een diepe bal naar het strafschopgebied. Daar troeft Sambou Beugelsdijk af. Hij kruipt voor de Haagse held en legt de bal breed op Ciss. Ciss neemt aan, legt de bal voor zijn voeten en schiet langs Koopmans in de verre hoek: 40ste minuut, 1-0.

Ciss wil zijn doelpunt vieren, maar Aaron Meijers heeft een spoeddebat aangevraagd

Knap gedaan door de Senegalees, die inmiddels vijf keer gescoord heeft. Hoewel we nauwelijks kansen hebben gehad, is de voorsprong op basis van de spelverhouding wel terecht. Maar ADO gaat na de tegentreffer ineens uit een ander vaatje tappen. De ploeg gaat op zoek naar de gelijkmaker en is daarbij bijna succesvol. Eerst moet Alexei Koshelev een harde vrije trap van Goossens met de vuisten afweren. De rebound levert gelukkig niets op. En in de blessuretijd kopt Immers een vrije trap van Goossens tegen de lat. Daar blijft het bij, we gaan rusten met 1-0.

Den Haag begint de tweede helft zoals het de eerste is geëindigd: aanvallend. Na drie minuten moet Branislav Niňaj op rechts aan de noodrem trekken. Hij trapt Summerville neer en ziet een gele kaart, die hem een schorsing oplevert. Uit de vrije trap kan Immers van dichtbij op doel koppen. Koshelev redt met een knappe reflex. In de rebound schiet Beugelsdijk gehinderd door Niňaj tegen de paal. Daar komen we weer goed weg.

Een minuut later zijn we zelf gevaarlijk. Bij een uitbraak komt de bal van Passlack via-via bij Tekie terecht. De Zweed kapt zich vrij en schiet over de grond in de verre hoek. Koopmans kan het schot nog net keren. Passlack komt aanstormen voor de rebound. Zijn schot van een meter of vijf eindigt via de hand van de keeper tegen de paal. De daarop volgende corner levert niets op.

Passlack had de 2-0 op zijn voet

Den Haag blijft op zoek naar de gelijkmaker. Grote kansen levert het Haagse offensief voorlopig echter niet meer op. Daardoor beginnen de frustraties op te lopen. Trainer Groenendijk heeft Kramer in de rust aan de kant gehouden, maar met Necid een waardige vervanger het veld in gestuurd. De Tsjech krijgt geel na een nogal lompe charge. Bovendien blijkt Fortuna met Passlack en Ciss twee spelers in huis te hebben die zeer goed op de zenuwen van hun tegenstander weten te werken. Passlack krijgt Meijers helemaal gek wanneer deze een snelle ingooi wilt nemen. Ciss rolt regelmatig over de grond, maar bewaart zijn kunststukje nog even voor later.

Tomas Necid laat zich door niets of niemand storen tijdens zijn avondwandeling

Inmiddels verstrijkt de tijd. We houden Den Haag zonder veel problemen van ons doel, maar slagen er niet in zelf gevaarlijk te worden. Met één geslaagde aanval kan het dus zomaar gelijk worden. Een kwartier voor tijd lijdt Ciss slordig balverlies op het middenveld. De bal komt snel terecht bij de op onze linkerflank vrijstaande Summerville. Die kapt naar binnen en legt breed op Immers. Immers draait zich vrij en schiet daarna droog binnen: 75ste minuut, 1-1.

Iedereen kijkt verslagen toe, alleen Koshelev stapt meteen driftig gebarend op de grensrechter af. En terecht. Bij het schot van Immers staan drie spelers buitenspel, waarvan Necid direct in de baan van het schot staat. Bovendien raakt hij de bal ook nog even. Het doelpunt wordt na ampel overleg afgekeurd.

Een paar minuten na de wissel komt Álex Carbonell Sambou vervangen. Fortuna krijgt op de counter een behoorlijke kans. Diemers verrast Koopmans met een schot in de korte hoek. De keeper redt, Ciss is als eerste bij de rebound, maar kan er vanuit een moeilijke hoek niet meer dan een corner uithalen.

De rebound van Ciss gaat via de keeper naast

Een paar minuten later ligt Ciss na een kopduel met Beugelsdijk op de grond. De halve bank van Fortuna rent het veld in om verhaal te halen. Terwijl Ciss kermt van de waarschijnlijk geveinsde pijn, ontstaat er een opstootje waarbij opvallend veel ADO-spelers op zoek zijn naar Passlack. Beugelsdijk blijkt Ciss in de lucht tegen zijn standbeen getrapt te hebben en komt er vanaf met geel. Fijn, zo’n geslepen routinier in je ploeg.

Niňaj en Beugelsdijk hebben met elkaar afgesproken….

… maar Beugelsdijk moet eerst nog even bij Passlack langs

Den Haag stuurt nu meer mensen naar voren en geeft daarmee ruimte weg. Diemers kan daarvan bijna profiteren, maar zijn schot gaat voorlangs. De blessuretijd bedraagt vijf minuten. De eerste minuten daarvan verstrijken vooral op de Haagse helft. In de laatste minuut wordt het toch nog gevaarlijk, maar een schot van Goossens gaat ruim voorlangs. Doeltrap Fortuna, de vijf minuten zijn verstreken, de buit lijkt binnen. Maar om onduidelijke redenen laat Van de Kerkhof meer dan een minuut extra doorspelen. In de 97ste minuut legt Necid een bal terug op Summerville. Die schiet hard in, maar Koshelev brengt redding met zijn vuist. ADO en Van de Kerkhof lijken nog wel trek te hebben in een hoekschop. Maar de grensrechter heeft gevlagd voor buitenspel van Necid, dus rest Van de Kerkhof weinig anders dan eindelijk af te fluiten. We hebben er drie kostbare punten bij en dat voelt lekker.

Ciss heeft het weer geflikt

Mooi was het niet, maar het resultaat telt. Over twee weken ontmoeten we met PEC een andere degradatiekandidaat. Door de gele kaart voor Niňaj zullen we naar Zwolle moeten afreizen met een gehavende defensie. Hopelijk gaan spelers en technische staf zich daar niet achter verschuilen als er na afloop weer een nederlaag op vreemde bodem bijgeschreven moet worden.