Ondanks een behoorlijke eerste helft, waarin zowaar een handvol kansen wordt gecreëerd, lijdt Fortuna haar vierde nederlaag op rij. Omdat het aan goede wil en aan aanvalsdrift vanavond zeker niet ontbreekt, valt die nederlaag dankzij een late tegentreffer zuur te noemen. De realiteit gebiedt echter ook te zeggen dat tegenstander Almere City een stuk degelijker oogt en gemakkelijker voetbalt dan ons eigen elftal. En dat in ieder geval in sportief opzicht een hogere categorie er voorlopig niet in zal zitten.

21 februari 2015

Ondanks goede eerste helft weer een nederlaag

Fortuna Sittard 1 Almere City 2

Doelpuntenmakers: 24. Boldewijn 0-1, 27. Conneh 1-1, 88. Ahannach 1-2.
Opstelling: Kaya; Turan, Dengering (89. De Groot), Janssen, Kis; Briels, Marveggio; Vanmaris (78. Baur), Mert, Schroyen; Conneh.
Toeschouwers: 2.017.
Scheidsrechter: Van der Graaf.
Geel (Fortuna): Turan, Briels, Janssen, Conneh.

Het is zaterdag 21 februari. De lampjes zijn weer aangegaan, de wind is weer gaan waaien, de lui die een vage functie op het snijpunt van hospitality en security bekleden hebben zich weer bij de toegangspoorten gemeld, zelfs de kassa’s zijn weer opengegaan voor de enkele idioot die niet al in juni, maar vanavond in een spontane opwelling besloten heeft deze wedstrijd te bezoeken. Kortom, Fortuna speelt weer thuis. Vanavond melden we ons voor etappe 26 van de martelgang die dit seizoen langzamerhand geworden is. De tribunes ogen weer wat leger dan een paar weken geleden tegen NEC. Raadselachtig genoeg is het toeschouwersaantal vandaag volgens officiële opgave echter bijna 600 man groter dan toen. Waar hebben die mensen zich verstopt? In ieder geval niet in het uitvak, want de belangstelling uit Almere valt alleszins te overzien. Hopelijk zijn de toeschouwersaantallen het enige waar de club vandaag de dag nog mee goochelt, maar ik vrees het ergste. Sinds het nieuws dat we vorig seizoen drie ton winst hebben gemaakt, ga ik ervan uit dat er ook met balansposten gegoocheld wordt. En we moeten maar hopen dat de licentiecommissie van de KNVB binnenkort niet tot de conclusie komt dat er wat punten voor categorie 2 bijgegoocheld zijn.

Met de opstelling is vandaag op drie plaatsen gegoocheld. Aanvoerder Roel Janssen keert terug van ziekte. Dat gaat ten koste van Sjoerd Linssen. Verder keert Fatih Turan terug van een schorsing. Hij neemt op rechtsback de plek in van Andrew Marveggio. Die verhuist echter niet naar de bank, maar vervangt de door een allergische aanval gevelde Jordy ter Borgh. Ter Borgh mist daardoor net als de nog geschorste Sem de Wit de gelegenheid zich te tonen in een confrontatie met de club waar hij zijn opleiding genoten heeft. De derde parel uit de jeugd van Almere City, Seku Conneh, krijgt die kans wel. Hij krijgt vanavond de voorkeur boven Donny de Groot.

Fortuna begint opmerkelijk voortvarend aan de wedstrijd. Dankzij de even balvaardige als ijverige Muhammed Mert zit er eindelijk wat snelheid en verrassing in ons aanvalsspel. Dat betaalt zich de eerste vijf minuten al uit in twee behoorlijke kansen. De eerste is voor Fatih Turan, die na een vrije trap vanaf de rechterkant recht voor de goal vrij in mag koppen. Turan kiest ervoor rechtstreeks op doel te koppen; de bal gaat over. Een paar minuten later krijgt Joeri Schroyen de bal met enig geluk mee. Hij verschijnt vrij voor de keeper. Ook zijn schot gaat echter over.

Na die verrassende start komt er meer evenwicht in de wedstrijd. Almere City komt meer in balbezit en wordt enkele malen gevaarlijk met schoten van de rand van het strafschopgebied. Bovendien moet Marveggio op de doellijn redding brengen bij een kopbal na een hoekschop voor Almere. Halverwege de eerste helft, in een fase dat de polderclub het heft echt in handen genomen heeft, gaat de Fortuna-verdediging door de knieën. Boldewijn krijgt na een snelle combinatie, waar onze verdedigers niet erg alert op reageren, een vrije schietkans. Ferhat Kaya raakt de bal nog wel, maar onvoldoende: 24ste minuut, 0-1.

Fortuna herstelt zich echter opmerkelijk snel van deze tegenslag. Turan rukt doot het centrum op naar voren en wordt door iedereen behalve Jordie Briels over het hoofd gezien. Briels geeft over een meter of veertig een perfecte dieptepass in de loop van Turan. Die gaat ongehinderd op de keeper af en probeert hem met een simpele schuiver te verschalken. De bal eindigt treurigerwijs op de paal, maar gelukkig duikt Conneh op om de rebound in te tikken: 27ste minuut, 1-1.

Een paar minuten later is het Briels zelf die gevaarlijk voor het vijandelijk doel verschijnt. Hij kan afleggen op de vrijstaande Mert, maar kiest voor een schot, dat voorlangs gaat. In het vervolg van de eerste helft blijft Fortuna redelijk combineren, maar tot grote kansen komt het niet meer. Aan de andere kant weet Almere Kaya ook niet meer serieus op de proef te stellen.

In de tweede helft heeft Fortuna grote moeite vervolg te geven aan de prima eerste helft. Het spel is onrustig, sommige spelers (Vanmaris, Briels, Conneh) lijken al vrij snel op hun tandvlees te lopen. Almere heeft het merendeel van het balbezit, maar doet daar vrij weinig mee. De eerste grote kans in de tweede helft is uiteindelijk voor Fortuna. Opnieuw Turan breekt op rechts door en legt terug op Mert. Die kapt zich goed vrij en levert een venijnig schot af, dat echter eindigt op de vuisten van de keeper. Maar na die kans komen we amper nog van eigen helft af.

Omdat ook Almere niet echt serieus aandringt, lijkt een gelijkspel dus de voor de hand liggende uitslag. Maar een paar minuten voor het einde profiteert Almere toch nog optimaal van een onachtzaamheid in onze verdediging. We geven aan de rechterkant veel teveel ruimte weg. De voorzet vanaf de flank kan vervolgens door de ongedekte invaller Ahannach worden binnengetikt: 88ste minuut, 1-2. Op de bank neemt Peter van Vossen onmiddellijk maatregelen. Om alsnog een gelijkspel uit het vuur te slepen, brengt hij Donny de Groot het veld in. Onze goalgetter weet in de resterende minuten echter geen pinch te hitten. Wanneer de matige en vooral erg inconsequente scheidsrechter Van der Graaf voor het einde fluit, kunnen we de volgende nederlaag dus bijschrijven in de boeken.

Die nederlaag is deze keer niet helemaal verdiend. Deze keer was niet alleen op basis van inzet, maar ook basis van de kansen een gelijkspel terecht geweest. En Muhammed Mert heeft in ieder geval wat meer leven in ons spel gebracht. Tegelijkertijd moeten we ook onder ogen zien dat de tegenstander, een middenmoter in de eerste divisie, over negentig minuten voetballend de betere was. Als we vervolgens ook nog moeten concluderen dat dit één van de betere thuiswedstrijden dit seizoen was, dan zegt dat veel over het niveau waarop we ons momenteel bevinden.