Fortuna hervat het seizoen na de winterstop met een nederlaag thuis tegen AZ. En hoewel een gelijkspel er zeker ingezet had, laat ons spel ook deze keer weer het nodige te wensen over. We geven de tegendoelpunten weer veel te gemakkelijk weg, terwijl we voorin veel te afhankelijk zijn van dode spelmomenten en een enkele bevlieging van Mats Seuntjens. Vanaf volgende week begint een reeks wedstrijden waarin de basis gelegd moet worden voor handhaving in de eredivisie. Gezien de krappe selectie en de vorm van een aantal spelers gaat dat een klus van jewelste worden.

16 januari 2022

Het blijft tobben met Fortuna

Fortuna Sittard 1 AZ 2

Doelpuntenmakers: 14. Beukema 0-1, 61. Sugawara 0-2, 85. Rienstra 1-2.
Opstelling: Verrips; Tirpan, Angha, Samaris (46. Pinto), Janssen (75. Noslin), Cox; Duarte, Rienstra, Ferrati (62. Tekie); Flemming, Seuntjens.
Toeschouwers: 0.
Scheidsrechter: Dieperink.
Geel (Fortuna): –

Terwijl de supporters met argusogen het transfernieuws volgen en hopen en bidden dat Sjoers Ars deze transferperiode wel echte versterkingen weet binnen te hengelen, heeft de voorzitter van onze geliefde club andere zorgen. Isitan Gün is sinds het voorjaar verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van de judo-afdeling van zijn geliefde Galatasaray. Onder zijn bezielende leiding heeft de damesafdeling al een Europese titel in de wacht gesleept, dus so far, so good. Maar sins deze week ligt Gün onder vuur vanwege een tweet van meer dan tien jaar oud. Nee, geen tweet, waarin hij pleit voor Sporting Istanboel, maar een tweet waarin hij in de ogen van de traditioneel zeer woke ingestelde aanhang van Galatasaray een nog grotere doodzonde heeft begaan. Later meer daarover op deze site.

Geen greasy chip butties meer voor Michael Verrips

Met de transfers is het intussen hetzelfde gesteld als met onze traditionele kwakkelwinter: het kan vriezen, het kan dooien. Aan het begin van de week werd Michael Verrips aangetrokken als nieuwe keeper. Kennelijk vertrouwt de technische staf er niet zonder meer op dat Yanick van Osch zijn vormcrisis snel genoeg te boven zal zijn. Maar op andere posities waar versterking gewenst is (centraal achterin, in de spits, op de flanken) is het vooralsnog alleen bij geruchten gebleven. Daarnaast heeft Millwall een bod gedaan op Zian Flemming. Flemming voelt er wel voor om naar the Den te verkassen, maar de the Lions zullen dan wel meer geld op tafel moeten leggen dan bij hun eerste bod. Sportief gezien zou het vertrek van Flemming een ramp zijn. Waar vinden we binnen een paar weken een geschikte, maar betaalbare vervanger?

Voorlopig speelt Flemming nog gewoon in het geel en groen. Hij vormt samen met Mats Seuntjens de voorhoede. Op het middenveld speelt Arianit Ferati in plaats van Tesfaldet Tekie, die wel op de bank zit. Ben Rienstra en Deroy Duarte vergezellen hem daar. In de verdediging zien we geen verrassingen: Mickaël Tirpan en George Cox bezetten de flanken, Martin Angha, Andreas Samaris en Roel Janssen het centrum. Op doel begint nieuwkomer Verrips meteen in de basis.

Rienstra trekt ten strijde

Fortuna probeert AZ in de openingsfase van de wedstrijd onder druk te zetten. Na een paar minuten wil Cox de bal vanaf links naar binnen spelen. De bal belandt in de voeten van een tegenstander, maar scheidsrechter Dieperink fluit meteen voor een vrije trap voor ons. Verdediger Beukema heeft eerder in de aanval Flemming op de rand van het penaltygebied neergetrokken. De bal ligt recht voor het doel. Flemming eist de bal op en schiet de bal hard in de hoek waar de keeper is opgesteld. Die brengt zonder veel problemen ten koste van een corner redding.

Na die sterke opening speelt de wedstrijd zich lange tijd op het middenveld af. AZ dringt langzamerhand wat meer aan, maar brengt ons niet echt in de problemen. Maar gelukkig voor de tegenstander roept Fortuna die problemen dit seizoen graag over zichzelf af. Na een aanval van AZ op onze rechterflank kan Tirpan rustig uitverdedigen. Hij speelt de bal blind vooruit naar een plek waar eigenlijk geen medespeler te bekennen is. Eerst Flemming en daarna Ferati zijn te laat om een tegenaanval van AZ te stoppen. Beukema speelt Wijndal op links aan en rent daarna door naar het strafschopgebied. Ferati rent niet mee, Cox trekt niet naar binnen om de dekking over te nemen. Wijndal geeft een afgemeten voorzet op Beukema, die ongehinderd raak kopt: 14de minuut, 0-1.

Seuntjens wilt de keeper verrassen

Zo kijken we dus weer tegen een vroege achterstand aan. We proberen wel wat terug te doen. Het gaat allemaal moeizaam, maar we spelen toch nog wat kansen bij elkaar. Na twintig minuten krijgt Seuntjens de bal mee van Ferrati. Hij begint aan een solo, ziet voor het doel niemand vrij staan en schiet daarom vanuit een moeilijke hoek op doel. De keeper kan het schot keren. Na een half uur zien we een goede actie van de actieve Ferati. Ook hij soleert het strafschopgebied in, maar zijn schot gaat over het doel. Vijf minuten later zijn we heel dicht bij de gelijkmaker, wanneer Flemming uit een corner hard op de lat kopt. En vijf minuten stuurt Flemming Seuntjens de diepte. Die schiet van rechts in de korte hoek, maar de keeper redt de bal met zijn voet.

Flemming komt het hoogst

Daarmee gaan we rusten. Wat moeten we ervan vinden? Dat is moeilijk te zeggen. We hebben weliswaar genoeg kansen gehad, maar echt sterk oogt onze aanval toch niet. En achterin was de organisatie redelijk op orde, maar uiteindelijk gaan we toch weer een keer gruwelijk in de fout. Al met al toch geen geweldige balans.

En aan het begin van de tweede helft mogen we ons gerede zorgen maken over de stabiliteit achterin, wanneer we zien dat Ivo Pinto klaar staat om in te vallen. Andreas Samaris blijft achter in de kleedkamer en de Griek lijkt een belangrijk aandeel te hebben in de betere organisatie van onze verdediging. En inderdaad, van onze organisatie blijkt al snel na rust weinig meer over te zijn. Gelukkig is AZ ook niet bepaald op dreef, anders zou de zaak snel beslist zijn.

Deroy Duarte doet ook mee

Nu moeten de Alkmaarders een kwartier wachten tot we hun voor de tweede keer te hulp schieten. Wanneer Verrips en Pinto elkaar niet helemaal begrijpen, ontsnappen we nog. Maar niet veel heeft Tirpan een wilde terugspeelbal in huis. Verrips is er op de rand van de zestien net iets eerder bij dan de spits van AZ, maar kan de bal niet echt wegtrappen. Gelukkig brengt Janssen redding. Maar de aanval loopt door. Janssen moet nogmaals ingrijpen. Eigenlijk moet hij net als de eerste keer de bal gewoon wegroeien, maar hij begint aan een solo in het eigen strafschopgebied. Die komt tot een treurig einde, wanneer hij wilt kappen en terugspelen op Verrips. De Wit pakt hem de bal af, Sugawara gaat ermee vandoor en kan hem simpel langs de verbijsterde keeper in het doel tikken: 61ste minuut, 0-2.

Dit gaat natuurlijk helemaal nergens meer over. Het is niet de eerste keer dit seizoen dat Janssen en Tirpan het flink laten afweten, maar hun positie is bij gebrek aan serieuze concurrentie min of meer onomstreden. Geen fijn vooruitzicht voor de rest van de competitie. Maar eerst moeten we het restant van deze wedstrijd maar eens zien door te komen. We noteren binnen een kwartier drie goede kansen voor AZ. Bij de laatste moet de ingevallen Tekie redding brengen op de lijn.

Rienstra vindt een gaatje

Flemming gelooft er nog in

En onder impuls van Tekie komen we de laatste tien minuten zelfs nog aan een wanhoopsoffensief toe. Hij bedient Seuntjens met een slimme boogbal. Seuntjens moet de bal schuin voor het doel in één keer nemen. Zijn schot gaat naast. Een paar minuten later komt de bal na een kluts voor de voeten van Rienstra. Die zou kunnen schieten, maar bedenkt zich even. Hij kapt zichzelf vrij en schiet dan vanaf de rand van de zestien op doel. Het schot lijkt alleszins houdbaar, maar de keeper verslikt zich er toch in: 84ste minuut, 1-2.

Noslin legt aan…

… maar schiet niet raak

We proberen AZ daarna nog onder druk te zetten. En we krijgen warempel nog een behoorlijke kans. Opnieuw staat Tekie aan de basis daarvan. Deze keer stuurt hij de voor Janssen ingevallen Tijani Noslin diep. Noslin kan de bal tussen twee verdedigers aannemen, maar moet dan meteen op doel schieten. Hij produceert een afzwaaier.

Daarmee zit het erop. We verliezen waar een gelijkspel er ook in had gezeten. Maar die conclusie hebben we dit seizoen al vaker getrokken. Uiteindelijk verliezen we deze wedstrijden natuurlijk niet toevallig. Als we het vege lijf willen redden, zal het beter en meedogenlozer moeten.