Na een verdiende overwinning tegen het op papier sterkere De Graafschap klimt Fortuna naar een zevende plaats. Doordat de concurrentie flink wat punten laat liggen, zijn de play-offs binnen handbereik. Een knappe prestatie van het elftal van Willy Boessen, dat ook in deze wedstrijd tactische discipline weet te combineren met een flinke dosis strijdlust en opportunisme en vooral in de tweede helft veel indruk maakt. En opnieuw is Patrick NKoyi met een kopgoal in de slotfase van de wedstrijd de gevierde man.

1 april 2013

Fortuna krijgt ook De Graafschap klein

Fortuna Sittard 1 De Graafschap 1-0

Doelpuntenmakers: 82. N’Koyi 1-0
Opstelling: Kaya; Turan, Vets, Janssen, Schroyen; Voorn, Kruijsen (88. Çevik); Khalouta, N’Koyi, Rajcomar (84. Nepomuceno), Diaz.
Toeschouwers: 3.580
Scheidsrechter: Koekoek
Geel: Voorn, Turan
Rood: –

Voor de tweede keer deze week mogen we ons melden in de Trendwork Arena. Na Excelsior op Tweede Paasdag komt vanavond de andere degradant uit de eredivisie op bezoek. Net als de Rotterdamse vereninging van oudpapierinzamelaars maakt De Graafschap een teleurstellend seizoen door. Ondanks de vaardige hand van coach Pieter Huistra, de man die vorig jaar FC Groningen nog lange tijd in de race voor het landskampioenschap hield, en ondanks de het Torinstinkt van Harrie Gommans, de man die vorig jaar nog lange tijd huidig Godenzoon Danny Hoesen uit de spits van ons elfal wist te houden, staan de Superboeren slechts op een zevende plaats

Dat is maar één plaatsje hoger dan Fortuna, dat bij winst zelfs over De Graafschap heenspringt. Voor Fortuna is die achtste plaats een betere klassering dan menigeen aan het begin van het seizoen verwachtte. Ikzelf moest enigszins meewarig lachen toen Willy Boessen een plaats in de play-offs vooraf zeker niet uitsluit. En ik moet nu bekennen dat Boessen mij in alle opzichten positief verrast heeft. Hij heeft met beperkte middelen een goed elftal op de been gekregen, dat voor Fortuna-begrippen zeer verzorgd voetbal speelt en mentaal ongekend sterk is. Sommige jonge spelers, zolas Roel Janssen, Fatih Turan en Aziz Khalouta, zijn tamelijk geruisloos uitgegroeid tot vaste waarden in het elftal, wat oudere spelers zoals Patrick N’Koyi en Ferhat Kaya hebben bij Fortuna hun laatste kans om te slagen als profvoetballer gekregen en gegrepen. En het elftal raakt minder snel uit balans wanneer een paar belangrijke spelers ontbreken. Allemaal zaken die Willy Boessen op zijn conto mag bijschrijven. Mocht Fortuna erin slagen om voor het eerst sinds de degadratie in 2002 de play-offs te bereiken, dan geeft dat alleen nog maar meer glans aan Boessens eerste seizoen als hoofdtrainer in Sittardse dienst.

De doelstelling play-offs zou een behoorlijk stuk dichterbij komen, wanneer we vanavond weten te winnen van De Graafschap. Boessen heeft het elftal van afgelopen maandag op twee plaatsen veranderd. Aziz Khalouta keert terug van een schorsing en krijgt de voorkeur boven Ramazan Çevik. Verder is Joeri Schroyen weer helemaal hersteld van een griepje. Zijn stand-in Wallid Sekkour verhuist dus weer naar de bank

Net als tegen Excelsior begint Fortuna sterk aan de wedstrijd. De eerste twintig minuten word De Graafschap behoorlijk onder druk gezet en dat leidt tot een paar grotere en kleinere kansen. De grootste kans is al na drie minuten voor Patrick N’Koyi, die de bal op de vijfmeterlijn voor zijn voeten ziet vallen. N’Koyi neemt de bal in één tijd, maar mikt boven de lat. Verder zijn er schotkansen voor Diaz en Kruijsen, maar in beide gevallen kan keeper Terol keren.

Halverwege de eerste helft verandert het spelbeeld wat. De Graafschap komt beter in de wedstrijd en verschijnt vaker in ons strafschopgebied. Daar doet het ontbreken van Harrie Gommans zich echter voelen: de superboeren missen iedere naas voor de goal. De enkele schoten die er komen, worden door Ferhat Kaya zonder al te veel problemen gepareerd. In het laatste kwartier van de eerste helft pakken we overigens wel twee gele kaarten. Ramon Voorn gaat bij de bank van De Graafschap iets te hard het duel in, Fatih Turan loopt een tegenstander op de hakken. Beide spelers ontbreken daardoor volgende week vrijdag uit tegen Sparta.

In de tweede helft gaat Fortuna weer nadrukkelijker op zoek naar de overwinning. We zitten de Graafschappers dicht op de huid en geven hun veel minder ruimte om de bal in de ploeg te houden. En onze verdediging speelt een stuk verder naar voren. Die strijdwijze werpt vruchten af. Fortuna domineert eigenlijk de hele tweede helft. De Graafschap weet eigenlijk maar twee keer echt gevaarlijk te worden. De eerste keer komt Kaya attent uit en is hij net iets eerder bij de bal dan de tegenstander. De tweede keer komt Kaya eigenlijk te vroeg uit, maar weet hij met enig kunst- en vliegwerk de schade te beperken tot een corner.

Verder is het Fortuna dat de klok slaat, al is het aantal grote kansen ook deze wedstrijd beperkt. Soms zijn de voorzetten te onnauwkeurig, soms zijn onze aanvallers niet slagvaardig genoeg en wachten ze te lang met schieten. Een paar behoorlijke kansen krijgen we desalniettemin toch. De eerste is voor N’Koyi, die de bal net als in de eerste helft vrij plotseling voor zijn voeten ziet komen. Deze keer is zijn inzet wel goed, maar kan keeper Terol keren. De daaruitvolgende hoekschop wordt in eerste instantie afgeslagen. In tweede instantie legt Janssen de bal vanaf het middenveld opnieuw in het strafschopgebied. Daar krijgt Niels Vets een prima kopkans, maar hij kopt voorlangs.

De goal blijft dus uit, maar ook deze wedstrijd geeft Fortuna niet op. Het blijft proberen het bolwerk van De Graafschap te slechten. Daarbij nemen beide backs regelmatig het initiatief. Van Schroyen zijn we dat gewend, maar ook Turan begint zich in aanvallend opzicht steeds beter te ontwikkelen. Zowel Schroyen als Turan trekken regelmatig naar binnen en kunnen daarbij vaak alleen met een overtreding gestopt worden. Uit de vrije trappen die daaruit volgen weten Rajcomar, Khalouta en Schroyen Terol echter niet echt op de proef te stellen.

Tien minuten voor tijd krijgen we na een handsbal op de rand van het strafschopgebied weer een vrije trap. Het duurt een tijdje voordat de scheidsrechter de muur op de gewenste afstand heeft gezet. Rajcomar legt aan, maar zijn schot eindigt in de muur. De terugkaatsende bal wordt vervolgens afgegeven op links, waar Kevin Diaz hem aanneemt en vanaf de achterlijn een fijne voorzet geeft. De bal komt op het hoofd van N’Koyi, die hem vanaf een paar meter mooi tegendraads in het dak van de goal kopt: 1-0.

Die voorsprong is niet meer dan waar Fortuna recht op heeft. In de slotfase probeert De Graafschap het tij te keren, maar tot een echt offensief komt het niet. Sterker nog, de grootste kans is voor Fortuna. Na een goed opgezette counter krijgt de ingevallen Çevik een behoorlijke kans. In plaats van te schieten, besluit hij echter zijn tegenstander uit te kappen. Die zet een tackle in, Çevik gaat tegen de grond, maar de scheidsrechter ziet er terecht geen penalty in. De vier minuten blessuretijd kan De Graafschap ook niet benutten om ook maar in de buurt van een gelijkmaker te komen. Fortuna wint boekt dus een kleine, maar verdiende overwinning.

Met nog vier speelrondes voor de boeg is het perspectief op de play-offs daarmee behoorlijk vergroot. De concurrenten hebben weliswaar allemaal een wedstrijd minder gespeeld, maar een voorsprong van minstens zeven punten op de nummer tien zou desondanks voldoende moeten zijn. In de resterende drie wedstrijden zullen zeker nog punten gepakt moeten worden, maar er is genoeg reden die met vertrouwen tegemoet te zien.