Fortuna begint sterk tegen De Graafschap, krijgt een paar kansen, maar verliest daarna geleidelijk de grip op de wedstrijd. Wanneer de gasten na een snelle counter op voorsprong komen, krijgen we het steeds moeilijker. In de tweede helft ligt het tempo te laag en zijn de aanvallen te omslachtig om de verdediging van De Graafschap echt in de problemen te brengen. Aan inzet ontbreekt het echter niet en die wordt enkele minuten voor tijd beloond met de gelijkmaker. Meer zit er niet in en zou gezien het beeld van de wedstrijd ook niet verdiend geweest zijn.

12 maart 2018

Late treffer Schuurs levert gelijkspel op

Fortuna Sittard 1 De Graafschap 1

Doelpuntenmakers: 32. Tissoudali 0-1, 87. Schuurs 1-1.
Opstelling: Özer; Essers, Schuurs, Dammers, Pinto; Cantwell, Hutten, Saddiki (74. Askovski); Semedo, Stokkers, Dianessy.
Toeschouwers: 3.642.
Scheidsrechter: Mulder.
Geel (Fortuna): Cantwell, Semedo, Dammers.

Na het dramatische einde van het tijdperk Oliseh lijkt Fortuna onder leiding van Claudio Braga en Kevin Hofland de draad weer te hebben opgepakt. Met twee gelijke spelen en twee overwinningen hebben we ons weer wat vaster op de tweede plaats genesteld, met een puntenachterstand die nog alleszins overbrugbaar is. In de race om directe promotie is het echter wachten op een misstap van NEC. En tot die tijd kunnen we ons zelf geen puntverlies veroorloven. Dat betekent dus dat er vanavond gewonnen moet worden tegen De Graafschap. Dat is allerminst een vanzelfsprekendheid, want de Achterhoekers kennen weliswaar een teleurstellend seizoen, maar zijn sinds de winter wel beter op dreef en beschikken op papier bovendien over een sterke selectie.

Cantwell laat zich ook vanavond weer zien

Fortuna moet het net als afgelopen vrijdag stellen zonder Jorrit Smeets en Marco Ospitalieri. Hun vervangers waren toen Lazar Kojic en Kai Heerings. Beide ontbreken vanavond in de basis. Kojic is op pad met de jeugdselectie van Servië en wordt vervangen door Dries Saddiki. Op linksback krijgt Michael Pinto de voorkeur, waardoor Heerings naar de bank verhuisd is. Fortuna begint voortvarend aan de wedstrijd. Al in de vierde minuut noteren we de eerste kans. Lisandro Semedo neemt een vrije trap vanaf rechts. Lars Hutten kan helemaal vrij inkoppen, maar mikt recht op de keeper. Even later probeert ook Wessel Dammers het met een kopbal, maar die gaat ruim over.

De opening is duidelijk voor Fortuna, dat na bijna een kwartier weer een grote kans krijgt. Todd Cantwell speelt Clint Essers aan op de rechterflank. Die treuzelt even, maar speelt de bal vervolgens perfect in de loop van Cantwell. Cantwell verschijnt schuin voor het doel vrij voor de keeper. Die staat goed opgesteld en kan het schot in de korte hoek keren. De rebound van Finn Stokkers wordt geblokkeerd door een verdediger. Tien minuten later heeft Essers weer een goede pass in huis. Hij stuurt Hutten de diepte in. Hutten legt de bal in de verre hoek, maar er is op dat moment al gefloten voor buitenspel. Als dat zo was, is het centimeterwerk geweest.

Hutten kent weinig geluk vanavond

De wedstrijd is intussen wat grimmiger geworden. Cantwell ziet geel na een vliegende tackle ter hoogte van de middenlijn, een minuut later krijgt Klaasen van De Graafschap na een charge op Hutten ook geel. De wedstrijd wordt ook rommeliger. Fortuna vindt de gaten in de blauw-witte defensie niet meer zo gemakkelijk als de eerste twintig minuten. De Graafschap voorkomt dat onze aanvallers direct in stelling gebracht worden en dwingt ons tot een opbouw vanaf het middenveld. Saddiki is daarin een zwakke schakel en krijgt bovendien te weinig steun van Cantwell, die te vaak ver voorin te vinden is.

Zo verandert het beeld van de wedstrijd langzaam. We hebben nog veel balbezit, maar zijn amper dreigend. Na een dik half uur lopen we vervolgens in het mes van De Graafschap. Balverlies in het strafschopgebied van de tegenstander leidt binnen tien seconden tot een tegengoal. Eerst worden met een simpel steekpassje al onze aanvallers en aanvallende middenvelders gepasseerd. Daarna besluit Saddiki een duel aan te gaan dat hij nooit kan winnen. Daarmee is ook onze laatste middenvelder uitgeschakeld. Vervolgens geeft Pinto veel te veel ruimte weg op links. Dammers ziet het gevaar, probeert tevergeefs in te grijpen en laat daardoor een tegenstander uit zijn rug weglopen. De bal gaat eerst naar de rechtsbuiten van De Graafschap. Die geeft vervolgens breed op de vrijstaande spits Tissoudali en die kan ongehinderd raak schieten: 32ste minuut, 0-1.

Langdurige tactische besprekingen tijdens de wedstrijd? Van scheidsrechter Mulder mag het

Een paar verkeerde inschattingen worden daarmee keihard afgestraft. Een paar minuten later wordt het bijna nog erger. Dammers drijft de bal op en speelt hem vervolgens recht in de voeten van een tegenstander. Diemers verschijnt vrij voor Aykut Özer, maar schiet over. Fortuna heeft het in deze fase erg moeilijk. Het slaagt er zelf niet in de bal in de ploeg te houden, terwijl de tegenstander nu wel veel meer op balbezit te spelen. Toch knokken we ons nog naar een behoorlijke kans. Ruim vijf minuten voor rust neemt Semedo een corner van links. De bal wordt afgeslagen. Dianessy geeft vanaf rechts vervolgens een voorzet, die nergens naar toe lijkt te gaan, maar uiteindelijk ver in het strafschopgebied bij Semedo belandt. Die stelt keeper Bednarek op de proef met een schot in de korte hoek. Verder gebeurt er niets meer voor rust.

Het gaat er af en toe stevig aan toe

In de tweede helft heeft Fortuna opnieuw veel moeite in zijn spel te komen. Herhaaldelijke onderbrekingen vanwege blessurebehandelingen (overigens bij beide teams) helpen daarbij niet echt. Maar het grootste probleem is toch de slordigheid en de traagheid. Semedo en Dianessy liggen aan de ketting en krijgen de bal nauwelijks in de loop aangespeeld. En bijna alle aanvallen gaan door het centrum, waar de ruimtes veel te klein zijn. We creëren amper kansen. Semedo zet zichzelf na vijf minuten knap vrij, maar schiet ruim voorlangs. En daarna is het heel lang wachten op een volgende kans. Aan de andere kant is De Graafschap een paar keer gevaarlijk op de counter. Het eerste schot gaat over, de tweede keer weet Özer redding te brengen.

Fortuna vecht met de moed der wanhoop, maar veel heeft ons offensief niet om het lijf. Met Stefan Askovski voor de matige Saddiki komt er nog een aanvallende speler bij, maar in eerste instantie leidt dat alleen maar tot nog meer drukte in de voorste linie. Maar in de 78ste minuut helpt De Graafschap ons een handje. Serrarens gaat na een verloren duel om de bal op het been van Dammers staan en ziet direct rood. Dankzij die rode kaart kan Perr Schuurs doorschuiven naar het middenveld. En dat blijkt uiteindelijk de sleutel tot succes.

Serrarens krijgt rood na stevig doortrappen

De laatste vijf minuten van de wedstrijd leveren ons eindelijk een paar kansen op. In de 86ste minuut trekt Semedo van links naar binnen en schiet in de linkerhoek. Bednarek keert, maar laat de bal los. Askovski is er als de kippen bij, maar schiet tegen de keeper aan. Een minuut later probeert Cantwell op doel te schieten. Zijn inzet wordt echter gekraakt door een verdedigend been. Weer iets later geeft Cantwell vanaf rechts een voorzet in het penaltygebied. De bal wordt weggekopt, maar belandt voor de voeten van Schuurs. Die schiet hem van de rand van de zestien koel in de linkerbenedenhoek: 87ste minuut, 1-1.

Schuurs heeft het gaatje in de defensie gevonden

Publiek en spelers hopen daarna even op meer en met vijf minuten blessuretijd resteert er nog wel wat tijd. Maar ook in de slotfase blijft ons spel gehaast en slordig. Er vliegen nog wat voorzetten de zestien van de tegenstander in, maar geen enkele daarvan levert echt gevaar op. Aan de andere kant moet Özer nog een keer paraat staan bij een tegenstoot. Uiteindelijk blijft het bij 1-1. Die uitslag is terecht. Fortuna begon goed aan de wedstrijd, maar stond zeker na de tegengoal machteloos tegen de goed georganiseerde verdediging van De Graafschap. Met veel strijd is er uiteindelijk toch nog gelijkspel in de wacht gesleept. Niet het resultaat waar we van tevoren op gehoopt hadden, wel een resultaat dat tegen deze tegenstander acceptabel is.