Na een sterk begin valt Fortuna thuis tegen Excelsior in de loop van de eerste helft ver terug. Na rust wordt het spel niet beter, maar krijgen we wel een paar grote kansen. Wanneer die niet benut worden en Mats Seuntjens een kwartier voor tijd tegen een domme rode kaart aanloopt, lijkt een gelijkspel het maximaal haalbare. Maar het elftal gaat tot het uiterste en bezorgt Julio Velázquez dankzij een late treffer van Rémy Vita een overwinning bij zijn debuut als trainer.

17 september 2022

Velázquez debuteert met overwinning

Fortuna Sittard 1 Excelsior 0

Doelpuntenmakers: 87. Vita 1-0.
Opstelling: Pandur; Pinto, Guth, Siovas (73. Janssen), Cox; Ferati, Duarte (55. Özyakup), Seuntjens; Noslin (55. Embaló), Yilmaz, Córdoba (61. Vita).
Toeschouwers: 8.379.
Scheidsrechter: Van de Graaf.
Geel (Fortuna): Yilmaz, Pandur.
Rood (Fortuna): Seuntjens (2x geel).

Na een turbulente competitiestart, waarin het snelle ontslag van Sjors Ultee in ieder geval in de media voor de nodige commotie heeft gezorgd, moet Fortuna met een nieuwe trainer aan het roer zo snel mogelijk in rustiger vaarwater zien te komen. Dat rustiger vaarwater bereiken we alleen als de resultaten beter worden. Een overwinning bij zijn debuut zou Julio Velázquez vanavond bij dus goed van pas komen.

Velázquez heeft zin in zijn debuut

De Spanjaard heeft een hele week de tijd gehad om zich voor te bereiden op de thuiswedstrijd tegen Excelsior. Hij kiest voor vrijwel hetzelfde elftal dat afgelopen week in Nijmegen tegen NEC het eerste punt van het seizoen in de wacht heeft gesleept, maar geeft aanvoerder Mats Seuntjens wel weer een basisplaats. Dat gaat ten koste van Paul Gladon. Velázquez kiest wel voor een ander systeem. We keren weer terug naar de 4-3-3 waarmee we het seizoen zijn begonnen. Daarbij bezetten Tijjani Noslin en Iñigo Córdoba voorin de flanken, terwijl Mats Seuntjens achter eenzame spits Burak Yilmaz mag spelen.

Córdoba start vandaag vanaf links

Fortuna komt enthousiast uit de startblokken. Al in de eerste minuut komt de bal links in de hoek terecht bij Córdoba, die zijn tegenstander wilt uitspelen, maar door een sliding onderuit gehaald wordt. De vrije trap van Seuntjens wordt weggewerkt, maar komt op de linkerflank bij George Cox terecht. Die passt naar Seuntjens, die nog steeds op de linkervleugel hangt. Seuntjens speelt zijn tegenstander uit en geeft vervolgens een harde, scherpe voorzet. Bij de tweede paal staat Dimitrios Siovas helemaal vrij. Maar de Griek moet de bal op de volley nemen en schiet naast het lege doel.

Wie wil de bal?

Het is het begin van een periode waarin Fortuna met veel drang naar voren speelt. Excelsior wordt vroeg onder druk gezet en in balbezit gaat de bal een stuk sneller rond dan in voorgaande thuiswedstrijden, zodat er meer ruimte op het veld ontstaat. Er gaat nog steeds veel fout, maar de intentie is goed. En het leidt ook tot een paar behoorlijke kansen. Na een klein kwartier zet Seuntjens een aanval op in het centrum van het veld. Hij speelt de op rechts opgekomen Ivo Pinto met een steekpass aan. Pinto geeft van rechts een prima voorzet op de bij de tweede paal wachtende Córdoba. De Spanjaard schiet de bal echter over. Vijf minuten later krijgt een volgende kans na een voorzet van Arianit Ferati. Deze keer kan keeper Van Gassel gemakkelijk vangen.

Seuntjens begint goed aan de wedstrijd

Daarna wordt het allemaal een stuk minder van onze kant. Excelsior neemt het initiatief langzaam over. Het leidt na 25 minuten tot een kans voor Ayoub, maar doelman Ivor Pandur staat op zijn plaats. Verder wordt Excelsior ondanks het vele balbezit nauwelijks gevaarlijk, totdat Driouech in de 38ste minuut plotseling van net buiten het strafschopgebied op de buitenkant van de paal schiet. Fortuna heeft dan aanvallend al meer dan een kwartier helemaal niets gepresteerd en dat blijft ook zo tot de rust. Noslin en Córdoba komen er op de vleugels niet aan te pas, terwijl Yilmaz het spel in de aanval volledig aan zich voorbij laat gaan.

In de tweede helft verandert er weinig aan de spelverhoudingen. Excelsior is veel aan de bal, maar speelt in een te laag tempo om ons echt in de problemen te brengen. Wij beperken ons tot speldenprikken. Zo’n speldenprik zorgt wel voor de grootste kans van de wedstrijd. Na een diepe bal van Siovas heeft Yilmaz eindelijk succes met zijn tactiek om de hele tijd te speculeren op een verdedigingsfoutje. Zijn tegenstander gaat namelijk voor de bal, maar die glijdt langs hem door. Yilmaz gaat alleen op het doel af, maar schiet tegen de voet van Van Gassel. Die is vervolgens ook net iets eerder bij de rebound.

Pandur keept weer prima

Een paar minuten later komt Velázquez met een dubbele wissel. Oğuzhan Özyakup en debutant Úmaro Embaló vervangen Deroy Duarte en Tijjani Noslin. Niet veel later komt Rémy Vita in de ploeg voor Iñigo Córdoba. Frisse krachten op de flanken en meer voetballend vermogen op het middenveld moeten er voor zorgen dat we zelf weer wat meer aan aanvallen toekomen. Die tactiek gaat ook wel op. Vooral de snelle en handige Embaló zorgt op rechts voor de nodige druk op de achterhoede van Excelsior. Het leidt tot kansjes voor Seuntjens, Vita en Yilmaz. En een kwartier voor tijd wordt de laatste na een prima steekpass van Seuntjens opnieuw vrij voor het doel van de keeper gezet. Maar deze keer wordt het schot van Yilmaz geblokkeerd door een verdediger.

Yilmaz is na rust behoorlijk aanwezig

De steekpass is meteen de laatste geslaagde actie van Seuntjens. Een paar minuten later haalt hij door op zijn tegenstander na een verloren duel. Het is een onnodige overtreding geboren uit frustratie. Scheidsrechter Van de Graaf geeft er terecht geel voor. En omdat Seuntjens tien minuten eerder ook al geel heeft gekregen, moet hij met rood van het veld. Yilmaz neemt de aanvoerdersband over en ziet vrijwel meteen geel wegens aanmerkingen op de leiding.

De wanhoop nabij?

In plaats van voor de overwinning te gaan, moeten we dus een kwartier lang zien te overleven met een man minder. Maar dat gaat ons goed af. Het centrum van de verdediging, waar Roel Janssen de geblesseerde Siovas is komen aflossen naast de uitblinkende Rodrigo Guth, heeft weinig te duchten van de aanvalslinie van de Rotterdammers. Op rechts weet Pinto wel raad met invaller Lazaros Lamprou, op links speelt Cox een degelijke wedstrijd.

Özyakup geeft de beslissende voorzet

En we graven ons niet helemaal in, maar gaan ook nog wel eens op zoek naar het vijandelijke doel. Een paar minuten voor tijd weet Embaló weer eens te ontkomen aan een paar tegenstanders. Hij geeft de bal mee aan Özyakup, die het middenveld oversteekt voordat hij de bal wilt afgeven op rechts. Dat lukt niet, maar via de kluts krijgt Özyakup de bal weer terug. Hij kijkt even en ziet dat Yilmaz in het strafschopgebied staat te wachten. De voorzet van Özyakup is op maat, Yilmaz neemt de bal met rechts uitstekend aan en schiet vervolgens met links op doel. Van Gassel weet het schot van een meter of tien met zijn benen tegen te houden. De rebound belandt voor de voeten van Vita, die tussen een paar verdedigers het doel weet te vinden: 87ste minuut, 1-0.

Zo kan Pinto er ook bij

De onverwachte held van de dag

De sfeer was de hele avond al goed, maar nu ontploft het stadion. Excelsior moet het nodige geduld betrachten totdat de feestelijkheden voor de Ricksen-tribune zijn afgerond. En vervolgens duurt het ook nog even voordat de Rotterdammers zich voor ons doel melden. Sterker nog, de eerstvolgende doelpoging is van Yilmaz, na goed werk van Vita. We zitten dan al in de tweede minuut van de blessuretijd. Pandur heeft dan al geel gekregen voor tijdrekken.

In de resterende minuten wordt het toch nog even spannend. Rechtsback Horemans heeft een goed schot in huis, maar Pandur redt goed. Daarna vallen er nog een paar ballen in ons strafschopgebied, maar onze verdediging geeft geen echte kansen meer weg. In de zesde minuut van de blessuretijd vindt Van de Graaf het genoeg. Na een doeltrap van Pandur fluit hij af. De eerste zege van het seizoen is een feit. Een verdiende overwinning op basis van de kansen, in de wacht gesleept dankzij veel strijd en inzet.