Na de slechte wedstrijd van vorige week komt Fortuna tegen FC Den Bosch beter voor de dag. Onder aanvoering van Jeffrey Vlug creëren we een handvol behoorlijke kansen, waarvan er een tot een doelpunt leidt. Maar de eerlijkheid gebiedt ook te zeggen dat we het spel wel heel nadrukkelijk aan de tegenstander laten. Die verdedigende tactiek lijkt in eerste instantie succesvol, maar het plannetje van Boessen valt in duigen na een onnodige rode kaart voor Jeffrey Vlug. FC Den Bosch sleept in de slotfase de overwinning in de wacht en laat Fortuna achter met een kater.

24 januari 2014

Verdedigend voetbal wordt uiteindelijk niet beloond

Fortuna Sittard 1 FC Den Bosch 2

Doelpuntenmakers: 27. N’Koyi 1-0, 83. Quekel 1-1, 90. (+1) Van den Broek 1-2.
Opstelling: Kaya; Hendrickx, De Boer, Dreesen, Kis; Voorn, Gulpen (77. Briels), Zennaro; Vlug, N’Koyi (88. Amoah), Nepomuceno (70. Khalouta).
Toeschouwers: 2.350.
Scheidsrechter: Van den Kerkhof.
Geel: Dreesen, Zennaro, De Boer, Kis.
Rood: Vlug.

Na een slaapverwekkende vertoning tegen FC Oss wacht de trouwe supporter van Fortuna nog geen week later een tweede beproeving. Vanavond komt met FC Den Bosch de ploeg in vorm op bezoek. De Bosschenaren zijn met VVV in een strijd voor de derde periodetitel verwikkeld. Maar tegen de betere ploegen in de Jupiler League komen we doorgaans beter voor de dag dan tegen de laaggeklasseerde ploegen. Wellicht valt er vanavond dus wat meer te genieten dan afgelopen zaterdag. Al belooft de uitspraak van trainer Willy Boessen dat in deze fase alleen de punten tellen en dat het voetbal van later zorg is, niet meteen veel goeds.

Boessen moet zijn elftal vanavond op een plaats wijzigen. Roel Janssen is na zijn onterechte gele kaart van vorige week geschorst. Voor hem speelt Jonathan Hendrickx op rechtsback. Ramon Voorn speelt weer op zijn vertrouwde plaats op het middenveld, Yoann de Boer zakt een linie terug en Timothy Dreesen gaat links in het centrum spelen. De lange Belg vestigt daar al na twintig seconden de aandacht op zich. Hij moet een duel aangaan met Quekel, maar die passeert hem of hij er niet staat. Vervolgens mist hij in kansrijke positie de kalmte om tot een schot te komen. Dreesen gebaart naar de bank dat hij last heeft van een blessure. Uitvallen na twintig seconde zou zelfs voor Dreesen een record zijn en dat is hem de eer te na. Hij blijft gewoon in het veld staan, waar we hem de eerste twintig minuten af en toe wat stram de duels in zien gaan. Maar uiteindelijk weet Dreesen dankzij zijn superieure positiespel de hinder van zijn blessure tot een minumum te beperken en maakt hij de negentig minuten inclusief blessuretijd gewoon vol. Hulde!

Dat Den Bosch al in de eerste minuut voor ons doel verschijnt, blijkt overigens geen toeval. de Bosschenaren nemen direct het heft in handen en mogen van Fortuna ver op onze helft spelen. Tot grote kansen leidt dat niet, want onze verdediging staat doorgaans behoorlijke geposteerd. Fortuna stelt daar bitter weinig tegenover. Pas na achttien minuten bereiken we het Bossch strafschopgebied voor het eerst. Maar halverwege de eerste helft komt er iets meer Schwung in ons spel. Dat leidt tot een grote kans voor Jeffrey Vlug, die de bal vanaf links krijgt toegespeeld. Hij legt neemt de bal goed aan en passeert de keeper met een geplaatst schot, dat helaas op de binnenkant van de linkerpaal eindigt.

Het is het beginsignaal voor een korte, maar sterke periode van Fortuna. Een paar minuten later krijgt Vlug de bal bij de rechts aan de zijlijn aangespeeld van Hendrickx. Hij kapt naar buiten en geeft een strakke voorzet af, die door Patrick N’Koyi van een meter of acht onhoudbaar wordt binnengekopt: 27ste minuut, 1-0. Een paar minuten later krijgt Voorn een behoorlijke kans. Hij mag helemaal vrij vanaf links een vol strafschopgebied binnen lopen en besluit op doel te schieten. Het schot gaat echter ver naast. Vijf minuten voor rust krijgt Fortuna nog een behoorlijke kans, wanneer Kevin Kis na een goede combinatie op de achterlijn wordt vrijgespeeld. Zijn voorzet wordt bij de eerste paal niet goed onder controle gebracht door de keeper. N’Koyi komt echter te laat om te profiteren.

Al met al speelt Fortuna na een matig begin toch nog een behoorlijke eerste helft. Maar in de tweede helft zet Den Bosch ons opnieuw stevig onder druk. We slagen er amper in de bal in de ploeg te houden, waardoor het spel zich grotendeels op onze helft afspeelt. En aan de andere kant profiteren we te weinig van de ruimte die dat oplevert op Bossche helft. De enige kans die we noteren is voor N’Koyi, die de bal ter hoogte van de middenlijn verovert, richting het Bossche doel soleert en uiteindelijk een schot afvuurt, dat door de keeper tot corner verwerkt wordt.

Omdat hele grote kansen voor Den Bosch ook uitblijven, zou deze tactiek desondanks tot een succesvol einde van de wedstrijd kunnen leiden. Zeker omdat we na verloop van tijd wat meer duels op het middenveld gaan winnen. Een van die duels betekent echter een keerpunt in de wedstrijd. Vlug zet iets al te enthousiast een sliding op de bal in en raakt zijn tegenstander daarbij vol. De heer Van den Kerkhof, lid van het arbitercorps dat deze week op schandelijke wijze te kijk is gezet door zijn collega Nijhuis, vindt de overtreding zwaar genoeg om direct rood te geven aan Vlug. Terecht of niet, is moeilijk in te schatten. In ieder geval was het volstrekt onnodig om in een totaal ongevaarlijke situatie zo’n forse sliding in te zetten.

Met elf tegen tien groeit bij Den Bosch het vertrouwen in een goede afloop weer. Doordat we weer verder inzakken, neemt de druk op onze goal onvermijdelijk toe. Boessen probeert het tij te keren door voorin met Aziz Khalouta (voor Gevaro Nepomuceno) en Jordy Briels (voor Lars Gulpen) twee verse krachten te brengen. Zij moeten storend werk verrichten en proberen op de counter gevaarlijk te worden. Een minuut of tien voor tijd lukt dat een keer heel aardig. Na een goed uitgespeelde counter eindigt een voorzet op de zestien meter in de loop van Briels. Diens schot eindigt echter recht in de handen van de doelman.

Aan de andere kant geven we steeds meer ruimte weg. Ons middenveld ontbreekt totaal, waardoor Den Bosch een soort belegering kan beginnen. Dat moet onvermijdelijk tot kansen leiden. In de 83ste minuut is het raak. Na een voorzet van links kan Quekel een doorgekopte bal van dichtbij en ongehinderd binnenkoppen. Ferhat Kaya is kansloos, 1-1. Na de gelijkmaker ruikt Den Bosch dat er meer in zit. Fortuna, inmiddels met de door heimwee verteerde Patrick Amoah voor N’Koyi, komt niet meer aan voetballen toe en de gaten op het veld worden steeds groter. Daarvan profiteert Den Bosch optimaal in de eerste minuut van de blessuretijd. De blauw-witten mogen op onze rechterflank ongestoord een combinatie opzetten. De daaruit volgende voorzet eindigt uiteindelijk voor de voeten van Van den Broek, die bij de tweede paal helemaal vrij kan binnenschieten: 1-2.

Tot een slotoffensief is Fortuna verder niet meer in staat. Zo blijft het elftal van Boessen uiteindelijk met lege handen staan. Een onnodige nederlaag, want Den Bosch werd voor de rode kaart ondanks een stevig veldoverwicht niet echt gevaarlijk. Misschien ook een onverdiende nederlaag, want de grootste kansen waren voor Fortuna. Van de andere kant toonde Den Bosch vanavond veel meer bereidheid om te voetballen dan Fortuna, dat wel erg verdedigend te werk ging. Vanuit dat perspectief gezien hebben beide clubs vanavond wellicht toch hun verdiende loon gekregen.