Voor het eerst sinds tijden verliest Fortuna weer eens van een tegenstander die lager op de ranglijst staat. Hoewel de scheidsrechter met twee gemakkelijk gegeven penalty’s en een veel te zware rode kaart een grote bijdrage levert, moeten we de oorzaak voor die nederlaag in de eerste plaats bij onszelf zoeken. In de eerste helft weten we in balbezit niets beters te verzinnen dan doelman Yanick van Osch de bal hard naar voren te laten trappen. En de penalty’s na rust zijn weliswaar gemakkelijk gegeven, maar beide keren gaat er wel een domme actie van onszelf aan vooraf.

10 april 2021

Matig Fortuna verliest van Emmen

Fortuna Sittard 1 FC Emmen 3

Doelpuntenmakers: 53. Pena 0-1, 85. Emmanouilidis 1-1, 89. Bijl 1-2, 90+7 Gladon 1-3.
Opstelling: Van Osch; Rota (59. Van den Buijs), Angha, Janssen, Cox; Rienstra, Tekie (70. Hansson), Flemming; Semedo (58. Moutoussamy), Polter (58. Emmanouilidis), Seuntjens.
Toeschouwers: 0.
Scheidsrechter: Kooij.
Geel (Fortuna): Angha, Van den Buijs.
Rood (Fortuna): Janssen.

Na het gelijkspel van Vitesse tegen ADO Den Haag een dag eerder gaat het er steeds meer op lijkeb dat plaats acht op de ranglijst inderdaad recht zal geven op deelname aan de play-offs voor betaald voetbal. Ondanks vier nederlagen in de laatste vijf wedstrijden is die plaats voor Fortuna nog steeds volop in zicht. De achterstand bedraagt maar drie punten. Er zal dan wel beter gespeeld moeten worden dan de laatste wedstrijden. Vooral aanvallend is het beste er inmiddels al een tijdje vanaf.

Twee duimpjes omhoog, dat moet wel goed komen vanavond

Vergeleken met vorige week tegen Feyenoord heeft trainer Sjors Ultee het elftal op twee plaatsen gewijzigd. Mickaël Tirpan heeft nog steeds last van de blessure die hij in de Kuip opliep. Lazaros Rota is zijn voor de hand liggende vervanger. En voorin is Lisandro Semedo weer helemaal bijgekomen van zijn reizen met het Kaapverdische elftal. Zijn basisplaats gaat ten koste van Emil Hanson, die vorige week niet bepaald zijn kans gegrepen heeft.

Driewerf hoera, Joey Kooij is terug op de eredivisievelden!

De wedstrijd begint aantrekkelijk. Beide ploegen zoeken meteen het vijandelijk doel op. Fortuna sticht daarbij als eerste gevaar. Na zes minuten spelen ontvangt Mats Seuntjens de bal op een druk middenveld. Voor hem in de as lopen Sebastian Polter en Lisandro Semedo. De pass van Seuntjens lijkt bedoeld voor Polter, maar die laat hem doorlopen voor Semedo.  Die gaat ermee aan de haal, kapt zijn tegenstander uit en probeert de bal in de korte hoek binnen te schieten. Maar het schot is niet zuiver genoeg, zodat doelman Verrips redding kan brengen.

Maar dat veelbelovende begin krijgt geen vervolg. Sterker nog, de rest van de eerste helft komen we eigenlijk helemaal niet meer in het strafschopgebied van Emmen. Dat heeft alles te maken met een nogal onbegrijpelijke tactiek die ook nog eens in een veel te traag tempo wordt uitgevoerd. Onze aanvallen beginnen zonder uitzondering met een lange bal naar voren. Meestal is Sebastian Polter het mikpunt. Die wint ook de nodige duels, maar kan bij gebrek aan loopacties van de andere aanvallers of aanspeelbare middenvelders weinig anders doen dan de bal blind achter de verdediging of terug naar het middenveld koppen.

Semedo krijgt weinig ruimte vanavond

Naarmate de wedstrijd vordert, wordt steeds duidelijker dat deze tactiek niets gaat opleveren. Maar kennelijk is niemand in het veld of langs de zijlijn in staat de ploeg op een ander spoor te zetten, want we blijven stug volharden in deze speelwijze. Sterker nog, we gooien er nog een schepje bovenop door de bal af en toe diep op de helft van de tegenstander over de zijlijn te trappen.

Door de tactische armoede aan onze kant komt FC Emmen langzamerhand steeds beter in de wedstrijd. De ploeg probeert wel zorgvuldig op te bouwen en wordt daarmee steeds succesvoller. Tot heel veel kansen leidt dat niet, want verdedigend hebben we zaken redelijk op orde. Al heeft Rota zijn handen vol aan Pena, wiens individuele acties vaak dreigend zijn. Bij de twee grootse kansen van Emmen is Pena overigens niet betrokkenen. De eerste keer wordt onze rechterflank weggespeeld. Adzic komt met een scherpe voorzet, de uit de rug van Janssen weggelopen Gladon komt net te laat om de bal binnen te tikken. De tweede keer schat Van Osch een situatie verkeerd in. Hij komt ver het penaltygebied uit om een bal weg te werken, maar wordt verrast door een hoge stuit. Adzic kopt naar het lege doel, maar de bal gaat naast.

Het is niet de avond van Janssen

Na rust lijkt de speelwijze van Fortuna wat veranderd. We proberen de bal iets meer op het middenveld te houden en er ligt wat meer ruimte voor de backs. Dat leidt na een paar minuten tot een behoorlijke aanval. Rota breekt door op rechts, Polter biedt zich aan bij de eerste paal, maar de voorzet van de Griek is te hoog. Een goed begin, maar we krijgen geen tijd om verder in de wedstrijd te groeien. Na vijf minuten meldt Emmen zich voor het eerst voor onze goal. Gladon slaagt erin een combinatie op te zetten. Hij ontsnapt aan de aandacht van Janssen, die zijn fout corrigeert door Gladon even vast te houden.

De aanvaller gaat met graagte tegen de grond. Kooij fluit voor een strafschop en op dat besluit valt niet veel af te dingen. Op een ander besluit wel. Kooij geeft namelijk ook een rode kaart aan Janssen. Volgens Kooij heeft Janssen Gladon een directe scoringskans ontnomen. Dat lijkt wel een heel ruime interpretatie van het begrip directe scoringskans, want Gladon had de bal nog niet onder controle en stond in een moeilijke hoek voor de goal met Van Osch en Martin Angha dichtbij. Maar de VAR grijpt niet in. Janssen druipt af, Pena schier de penalty in het doel: 53ste minuut, 0-1.

Ultee grijpt in en brengt drie verse krachten het veld in. Rota, Semedo en Polter gaan naar de kant, Dario van den Buijs, Samuel Moutoussamy en Dimitris Emmanouilidis zijn hun vervangers. Tien minuten later komt Emil Hanson Tesfaldet Tekie nog aflossen. In eerste instantie lijken we tien tegen elf een kansloze wedstrijd te spelen. De 0-2 hangt eerder in de lucht dan de gelijkmaker. En de 0-2 lijkt in de 65ste minuut ook te vallen, wanneer Gladon na een mooie actie van Frei in één keer wegdraait van Ben Rienstra en de bal in de verre hoek schiet. Iedereen staat al klaar om af te trappen, wanneer Kooij een vrije trap geeft aan Fortuna. Kennelijk stond Frei voorafgaand aan zijn actie een fractie buitenspel.

Eevn later Emmen na een voorzet van Frei weer gevaarlijk, maar Van Osch laat zich door de kopbal van Gladon in de korte hoek niet verschalken. Daarna slaat bij Emmen wat twijfel toe: jagen op de 0-2 met het risico tegen een counter aan te lopen of op balbezit spelen en de wedstrijd controleren? Die twijfel en een paar wissels zorgen ervoor dat Emmen de greep op de wedstrijd langzaam verliest. Fortuna ruikt dat er nog wat in zit en gaat meer va-banque spelen.

Seuntjens wurmt zich langs twee verdedigers

Twaalf minuten voor tijd pikt Seuntjens een slechte pass van Laursen op. Seuntjens zet aan voor een solo, passeert in één tijd twee verdedigers, lijkt zich dan vast te lopen, maar kan de bal met een sliding nog voor de voeten van Flemming tikken. Die moet meteen hard uit, maar raakt een op de doellijn geposteerd verdediger. De rebound komt voor de voeten van Moutoussamy, maar diens schot stuit ook op een verdediger.

Het schot van Moutoussamy raakt een verdediger

Dé kans op de gelijkmaker lijkt daarmee verdaan. Maar dik vijf minuten later krijgen we een herkansing. Deze keer pikt Seuntjens de bal op het middenveld op. Hij speelt Flemming aan, die op zijn beurt de op de linkerflank geposteerde Emmanouilidis bereikt. Emmanouilidis gaat het strafschopgebied in, trekt naar binnen toe, kapt zijn tegenstander uit, legt de bal voor zijn rechterbeen en schiet hem vervolgens loepzuiver in de verre hoek: 85ste minuut, 1-1.

Emmanouilids legt aan…

… en viert seconden later zijn eerste doelpunt voor Fortuna

De jonge Griek is uitzinnig van vreugde en dat is begrijpelijk, De jonge huurling van Panathinaikos is zijn komst amper een spelen toegekomen en doet bij de eerste echte gelegenheid meteen van zich spreken. Maar helaas liggen hemel en hel soms heel dicht naast elkaar. Enkele minuten na zijn vreugde-uitbarsting zien we hoe Emmanouilidis met tranen in zijn ogen uit wanhoop zijn shirt over zijn hoofd trekt. Even daarvoor heeft hij tegenstander Bijl een licht zetje gegeven, toen die net het strafschopgebied in rende. Kooij wijst andermaal resoluut naar de penaltystip en ook deze keer valt daar helaas weinig tegen in te brengen. Bijl schiet de penalty zelf binnen: 87ste minuut, 1-2.

Fortuna probeert de rug nog te rechten, maar een tweede comeback zit er ondanks zeven minuten extra speeltijd niet meer in. We laten de verdediging nu helemaal lopen en moeten daardoor diep in blessuretijd nog een derde treffer incasseren. Na twee afgekeurde treffers is het driemaal scheepsrecht voor Gladon: 97ste minuut, 1-3.

Wanhoop bij Emmanouilidis

Daarmee is de vijfde nederlaag in zes wedstrijden een feit. Erger dan die slechte reeks, waarin vier wedstrijden tegen toppers en subtoppers zaten, is de aanvallende onmacht die we in de meeste van die wedstrijden hebben laten zien. Kansen creëren is vanaf het begin van het seizoen al een probleem. Op een bepaald moment leek dat beter te gaan, maar inmiddels lijken we weer terug bij af. Bij sommige spelers lijkt de grote vorm te ontbreken en misschien is onze manier van voetballen inmiddels te voorspelbaar geworden. Het lijkt in ieder geval de moeite waard om de resterende wedstrijden eens wat nieuwe dingen uit te proberen.