Voor de thuiswedstrijd tegen FC Groningen besluit de technische staf dat een minuut stilte niet voldoende is om eer te bewijzen aan de eerder in de week overleden oud-trainer Pim Verbeek. Geheel in diens geest speelt Fortuna vandaag namelijk met een versterkt middenveld en een eenzame diepe spits. En die tactiek blijkt prima te werken. FC Groningen komt nauwelijks door onze verdediging heen, aan de andere kant slagen wij er zelf wel een keer in de Groningse defensie te kraken. De onverwachte match winner heet Rasmus Karjalainen.

30 november 2019

Op zijn Verbeeks naar overwinning

Fortuna Sittard 1 FC Groningen 0

Doelpuntenmakers: 78. Karjalainen 1-0.
Opstelling: Koşelev; Essers, Niňaj, Angha, Cox; Passlack, Carbonell (86. Amiot), Smeets (71. Karjalainen), Tekie; Diemers; Damașcan (69. Sambou).
Toeschouwers: 7.632.
Scheidsrechter: Martens.
Geel (Fortuna): Carbonell.

Na de zoveelste nederlaag in een uitwedstrijd is de thuiswedstrijd tegen FC Groningen opnieuw een wedstrijd die gewonnen moet worden om in degradatiestrijd niet achterop te raken. En dat zal geen gemakkelijke opgave worden. De Groningers hebben een stugge verdediging die niet veel doelpunten incasseert en zijn inmiddels zes wedstrijden op rij ongeslagen. Het lijkt hoe dan ook zaak de nul te houden. En dat zien we ook terug in de opstelling. De trainersstaf onder leiding van Sjors Ultee moet het vandaag stellen zonder de geschorste Amadou Ciss. Die wordt echter niet vervangen door een andere aanvallend ingestelde speler, maar door controlerende middenvelder Álex Carbonell. De Spanjaard start daarmee voor het eerst sinds de tweede speeldag in de basis. Voorin krijgt Vitalie Damashkan een kans als diepe spits. Dat gaat ten koste van Bassala Sambou.

Het resultaat van de wijzigingen is een 4-5-1-formatie, waarbij Mark Diemers kort achter de eenzame spits speelt. Nog minder aanvallend dan de tactiek van de afgelopen maanden, dus. Maar goed, het resultaat telt en met het beschikbare spelersmateriaal lijkt een aantrekkelijker speelwijze ook niet echt mogelijk. Dus begrip voor de keuze van de trainersstaf is wel op zijn plaats. Bovendien brengt de staf met die keuze bewust of onbewust ook nog eens een passend eerbetoon aan de eerder in de week overleden oud-trainer Pim Verbeek.

Mascotte van de scheidsrechter zijn, wie heeft er niet van gedroomd

Een minuut stilte voor Pim Verbeek

Een even passend eerbetoon vormt de herdenkingsminuut voor de aftrap van de wedstrijd. Daarin is het namelijk even stil als het in de Baandert was tijdens de meestal uitermate saaie thuiswedstrijden die Fortuna onder Verbeek in de PTT-Telecompetitie afwerkte. Maar het eerbetoon krijgt na de aftrap in eerste instantie geen voortzetting. We zijn namelijk nog geen drie minuten bezig, of er ontstaat al de nodige opwinding in het stadion. Groningen zet ons op onze helft onder druk. Clint Essers krijgt de bal aangespeeld en kiest voor een diepe bal in de richting van het doel van de tegenstander. Damashkan schat goed in waar de boogbal terechtkomt en wint het duel van Te Wierik. Hij gaat op het doel van Padt af, raakt mede door toedoen van Te Wierik een beetje uit zijn evenwicht, maar schiet toch op doel. Padt kan redden. Damashkan en het stadion schreeuwen om een penalty, maar scheidsrechter Martens doet niets en dat valt te billijken.

Damashkan is Te Wierik te snel af…

… maar diens duwtje is te weinig voor een strafschop

Na dat incident gaat het er lange tijd gelukkig wat minder hectisch aan toe. Beide ploegen kijken de kat uit de boom. Het versterkte middenveld van Fortuna lijkt te functioneren, al geven we op onze linkervleugel regelmatig veel ruimte weg. Maar wanneer ook dat probleem is opgelost, wordt het voor Groningen moeilijk openingen te vinden. Aan de andere kant zijn we zelf ook niet in staat gevaarlijk te worden. Ons middenveld beschikt weliswaar over het nodige voetballend vermogen, maar ontbeert ook diepgang. En onze backs kunnen dat probleem maar heel beperkt compenseren.

Fijne actie!

Het vertier moet dus van buiten het veld komen. Na een kwartier is het zover. Geheel onverwacht komen er in het uitvak vanonder een vijf minuten eerder uitgespreide deken rode fakkels tevoorschijn. Het levert een Bengalo show op die alleszins de moeite van het bekijken waard is. Alle waardering dus voor scheidsrechter Martens, die de linksback van Groningen laat wachten met zijn ingooi totdat iedereen in het stadion volop van het spektakel heeft kunnen genieten. Dat de show eindigt met een door rookontwikkeling in nevelen gehuld veld, is een ongemak dat we graag op de koop toenemen. Martens legt de wedstrijd stil om na vijf minuten, wanneer de rook om zijn hoofd is verdwenen, weer verder te gaan.

In het veld valt er ook na de onderbreking weinig te beleven. Na twintig minuten breekt Groningen voor de laatste keer gevaarlijk door over onze linkerflank, maar de voorzet van Zeefuik wordt naast gekopt. Een paar minuten later krijgt Fortuna op het middenveld een vrije trap na een overtreding op Diemers. Die laat het nemen daarvan bij uitzondering over aan Jorrit Smeets. Diens voorzet wordt uitverdedigd, maar uiteindelijk komt de bal op rechts terecht bij Felix Passlack. Die heeft een goede voorzet in huis. De bal gaat over alle verdedigers heen en landt op de vijfmeterlijn pardoes voor de voeten van Branislav Ninaj. De Slowaak raakt de bal niet hard genoeg, waardoor Padt nog kan redden.

Wat een rust aan de bal!

Dat was een serieuze kans. Ook in het restant van de eerste helft is Fortuna gevaarlijker dan Groningen. Met een klein half uur gespeeld krijgt Damashkan de bal links bij de middenlijn aangespeeld. Hij staat alleen ingesloten tussen een paar verdedigers. Hij houdt de bal bij zich en wacht op aansluiting. Dan stuurt hij Passlack weg. De knappe actie van de spits krijgt echter geen vervolg, want Passlack loopt zich uiteindelijk vast. In blessuretijd is Damashkan ook bij de laatste gevaarlijke situatie betrokken. Hij rent op een steekpass van Diemers en besluit de bal niet aan te nemen, maar door te laten lopen. De uitgekomen Padt wordt daardoor verrast en ziet de bal door zijn benen gaan. Maar een verdediger kan daarna gemakkelijk redding brengen.

Dat was het in een eerste helft die bepaald niet bol stond van de kansen. Na rust verandert er weinig. Alleen zet Groningen nu wat meer druk. De noorderlingen krijgen bovendien ook de betere kansen. Na vijf minuten pikt El Hankouri een diepe bal op in ons strafschopgebied. Hij neemt goed aan en probeert Alexei Koshelev te verrassen met een schot uit de draai. Maar die weet de bal met een hand weg te slaan voordat hij de verre hoek bereikt. De rebound gaat naast. Halverwege de tweede helft wordt Koshelev opnieuw op de proef gesteld, deze keer door Hrustic. Deze keer ranselt hij de bal weg uit de bovenhoek.

Van Passlack ben je niet zomaar af

Wat kan Fortuna daar tegenover stellen? Heel weinig. Het enige gevaar komt als we een klein kwartier op weg zijn in de tweede helft. Diemers legt breed op Passlack, die op zijn beurt Damashkan diep stuurt. De spits lijkt op weg naar het doel van Padt, maar wordt door een late, maar knappe tackle van de bal gezet. Twintig minuten voor tijd zit het erop voor de jonge Moldaviër, die het beste heeft proberen te maken van een weinig dankbare rol als diepe spits in een vrij verdedigend ingesteld elftal. Bassala Sambou vervangt hem. Een paar minuten later gaat ook de niet helemaal fitte Smeets naar de kant. Voor hem komt potentieel EK-ganger Rasmus Karjalainen in de ploeg.

Het initiatief ligt ook daarna nog steeds meer bij Groningen dan bij ons. Maar met Karjalainen in de ploeg is er natuurlijk altijd kans op een snelle tegenstoot. Met minder dan een kwartier te spelen probeert Groningen met het nodige gebrei een aanval op te zetten. De bal blijft even hangen bij onze zestienmeterlijn, totdat Tesfaldet Tekie er genoeg van heeft. De Zweed ziet dat Karjalainen links aan de zijlijn vrij staat en bereikt hem met een perfecte pass. Groningen wordt verrast door die snelle verplaatsing van het spel. Karjalainen geeft de bal mee op Diemers, die vervolgens Sambou diep stuurt.

Sambou lijkt voor zijn kans te kunnen gaan, maar wacht lang. Zo lang dat Groningen weer met een overmacht in het eigen strafschopgebied staat. Maar de kans is nog niet verkeken. Sambou legt de bal in de loop van Diemers, die Padt verrast met een schot in de korte hoek. Padt kan redden, maar moet de bal los laten. De bal komt voor de voeten van Karjalainen, die in tegenstelling tot de rest van het veld niet als een zot het strafschopgebied in is gesprint en daardoor volledig ontsnapt is aan de aandacht van de verdediging. De Fin is op zijn dooie gemak buitenom aan komen rennen en schiet de rebound beheerst met links binnen: 78ste minuut, 1-0.

Karjalainen slaat genadeloos toe

De eerste goal van Karjalainen voor Fortuna is een hele belangrijke. Gezien onze uitvorm maakt het nogal wat uit of we vanavond winnen of niet. En deze wedstrijd had toch alle kenmerken van een nul-nul-wedstrijd, waarbij Groningen na rust bovendien nog het gevaarlijkst was. Dan is het erg prettig wanneer de enige echte kans na rust meteen raak is. De laatste minuten probeert Groningen de zaken nog recht te zetten, maar dat gaat moeizaam. We geven vandaag weinig ruimte weg en daarin komt ook in de slotfase (waarin Grégoire Amiot de geblesseerde Carbonell vervangt) geen verandering.

Het slotoffensief van Groningen gaat de mist in

Althans, dat vermoeden we. Er hangt intussen een behoorlijke mist in het stadion, dus veel krijgen we niet meer mee van wat er gebeurt op het veld. Op een bepaald moment zien we een rood voorwerp door de lucht vliegen. Pas nadat Maurice Gorissen heeft omgeroepen dat er niet meer met een witte, maar met een rode bal gespeeld wordt, begrijpen we wat er aan de hand is. Gelukkig wordt de mist niet zo dicht, dat we de vijf minuten toegevoegde tijd ergens later in de week nog een keer moeten inhalen. Martens laat de wedstrijd gewoon uitspelen en ondanks een vrije trap en een hoekschop voor Groningen in de laatste minuten komt de overwinning niet meer in gevaar.

Weer gewonnen in eigen huis

We winnen dus voor de vierde keer op rij in eigen huis en komen daarmee op vijftien punten. Voor het eerst dit seizoen hebben we evenveel punten als gespeelde wedstrijd en liggen we dus op koers voor het vaak genoemde aantal van 34 punten voor lijfsbehoud. We hebben geen geweldige wedstrijd gezien. We hebben Fortuna vandaag wel tactisch gedisciplineerd zien spelen. En wanneer dat resultaat oplevert, vind ik dat voorlopig meer dan genoeg. Volgende week mogen we op bezoek bij het dolende PSV. Hopelijk kunnen we verrassen en ervoor zorgen dat Van Bommel c.s. nog wat verder verdwalen.