In haar eerste thuiswedstrijd voor lege tribunes laat Fortuna het weer eens gruwelijk afweten. FC Groningen mag doen en laten wet het wil en speelt onze verdediging vooral voor rust regelmatig helemaal zoek. En aanvallend presteren we ook helemaal niets. Doordat Sparta wel een puntje weet te pakken, zakken we na zes wedstrijden naar de laatste plaats op de stand. En het lijkt niet denkbeeldig dat we daar voorlopig nog wel even blijven staan, want zowel Kevin Hofland als zijn spelers maken heel vroeg in de competitie al een radeloze en uitgebluste indruk.

25 oktober 2020

Fortuna laat het weer afweten

Fortuna Sittard 1 FC Groningen 3

Doelpuntenmakers: 6. Larsen 0-1, 28. Larsen 0-2, 54. Seuntjens 1-2, 79. Van Hintum 1-3
Opstelling: Koşelev; Angha, Niňaj, Janssen, Cox (46. Rota); Tekie, Smeets, Flemming; Semedo (60. Moutoussamy), Polter (46. Hansson), Seuntjens.
Toeschouwers: 0.
Scheidsrechter: Van Boekel
Geel (Fortuna): Tekie

Na twee weekends met uitwedstrijden en een weekend met interlandvoetbal speelt Fortuna eindelijk weer eens een thuiswedstrijd. Dat is voor het eerst sinds Hugo de Jonge in de persco van 28 september bekend maakte dat publiek niet meer gewenst is bij wedstrijden in het betaald voetbal. Voor het eerst in de inmiddels 21-jarige geschiedenis van voorheen het Wagner & Partner Stadion van Fortuna Sittard wordt er dus een officiële wedstrijd gespeeld zonder publiek.

Op en top geprepareerd

Die omstandigheid en het ingaan van de wintertijd zorgen ervoor dat we ons op alle gemak kunnen voorbereiden op de wedstrijd. Ik hoef mij niet door regen en wind in de richting van de Bergerweg te begeven, maar zet iets na twaalven rustig kanaal 421 op. Daar geeft deskundige van dienst Simon Cziommer een voorbeschouwing op de wedstrijd die mij niet veel wijzer maakt. Groningen staat achterin goed, maar heeft het moeilijk om tot kansen te komen. En bij Fortuna raken Sebastian Polter en Lisandro Semedo steeds beter op elkaar ingespeeld.

Dat laatste is natuurlijk goed nieuws. Verder maken de spelers na vijf wedstrijden namelijk nog steeds geen erg goed op elkaar ingespeelde indruk. Daar komt nog eens bij dat sommige spelers nog wel eens wat steekjes laten vallen. Een leek valt dat niet op, maar het oog van de kenner ontgaat dat natuurlijk niet. Rechtsback Lazaros Rota heeft de pech dat hij uitgerekend zo iemand met een kennersoog als trainer is tegengekomen bij Fortuna. Kevin Hofland had al eerder gezien dat het niet goed was en zag op de training opnieuw dat het niet goed was. Dat betekent dus exit uit de basiself voor Lazaros Rota. Zo hoog ligt de lat nu eenmaal bij Kevin Hofland.

We komen er weer niet aan te pas

Voor hem speelt Branislav Niňaj, wiens foutje in de laatste thuiswedstrijd tegen AZ de meeste toeschouwers wellicht ontgaan zal zijn, maar niet aan de scherpe oog van onze trainer is ontsnapt. Het betekende exit uit de basiself voor Niňaj, maar de Slowaak is na twee wedstrijden weer in genade aangenomen en neemt zijn stek rechts in het centrum van de verdediging weer in. Martin Angha verhuist naar de positie van rechtsback. Verder geen wijzigingen vergeleken met de opstelling in de afgelopen twee wedstrijden.

Martin Angha? Dat is toch een centrale verdediger? Kan die ook rechtsback spelen? We mogen aannemen dat hij tijdens de training uitvoerig op die positie beproefd is en dat hij daarbij geen foutjes heeft gemaakt die een kenner zouden opvallen. Maar door die rekening mag al na zes minuten een streep. Angha kijkt eerst stokstijf toe hoe Tesfaldet Tekie op de achterlijn wordt afgetroefd door voormalig Fortunees Ahmed el Messaoudi en verzuimt daarna het duel aan te gaan met directe tegenstander Patrick Joosten, omdat hij veronderstelt dat Niňaj het op zijn eentje wel afkan. Joosten legt terug op Van Hintum, die de bal direct in het strafschopgebied legt. Daar laat Roel Janssen spits Strand Larsen voor zich komen, die de bal onhoudbaar voor Alexei Koșelev in de korte hoek legt: 6e minuut, 0-1.

Een mooi uitgespeelde aanval, dat zonder meer. Maar alleen mogelijk gemaakt door het totale gebrek aan scherpte aan Fortunazijde. Daarna wordt het er helaas niet beter op. Ons idee van aanvallen bestaat vandaag uit het trappen van lange ballen naar Sebastian Polter, die tegen Itakura en de andere voormalige Fortunees Wessel Dammers weinig in te brengen heeft. Groningen heeft daardoor vrijwel doorlopend balbezit en weet ook nog regelmatig gevaarlijk te worden. Na twaalf minuten worden Jorrit Smeets en George Cox op links weggetikt door El Messaoudi en Da Cruz. Diens schot wordt met pijn en moeite gestopt door Koșelev.

Ook daarna blijft Groningen sterker. Fortuna deelt via Semedo een paar speldenprikjes uit, maar het blijft allemaal ongevaarlijk. Toch krijgen we na twintig minuten een grote kans op de gelijkmaker. Daar gaat geen fraaie aanval aan vooraf. Wanneer een middenvelder van Groningen de bal naar achteren wilt koppen, belandt die tussen de verdediging en keeper Padt. Semedo gaat ermee vandoor en heeft een vrije schietkans. Hij schiet echter te gehaast en zonder kracht; Padt kan het geplaatste schot zonder veel moeite vastklemmen.

Daarna is het weer Groningen wat de klok slaat. El Messaoudi wordt niet opgevangen op ons middenveld en kan een bal van de flank bijna intikken. Zijn inzet gaat over. Even later gaat Mats Seuntjens veel te slap het duel aan. Hij wordt van de bal gezet en beklaagt zich daarna als een prima donna bij scheidsrechter Van Boekel. Die heeft daar geen tijd voor, want Groningen bouwt razendsnel aan een counter. Tekie moet aan de noodrem trekken en ziet geel.

Weer een paar minuten later breekt Van Hintum door onze rechterflank. Semedo gaat niet mee en ook Tekie voelt zich niet geroepen om in actie te komen. Angha grijpt ook deze keer niet in. Van Hintum zet voor vanaf de achterlijn. Deze keer laat Cox Stand Larsen voor zich komen. De Noorse spits schiet bij de eerste paal opnieuw raak: 28ste minuut, 0-2.

Daarmee lijkt de wedstrijd voortijdig beslist. In het restant van de eerste helft blijft Groningen domineren. Het leidt tot een paar kansen, terwijl Fortuna niet verder komt dan een afzwaaier van Cox uit een corner van Seuntjens. De wanvertoning noopt Hofland tot ingrijpen. De bijzonder zwakke Polter moet plaatsmaken voor Emil Hansson. En ook Cox moet naar de kant. Voor hem komt de na drie kwartier alweer in genade aangenomen Lazaros Rota. Die neemt zijn vertrouwde positie op rechtsback weer in. Angha gaat links in het centrum van de verdediging spelen, Roel Janssen verhuist naar linksback.

Andere spelers maakten kennelijk nog meer foutjes

Dat is de droomformatie waarmee we de eerste wedstrijd van het seizoen door FC Twente werden weggespeeld. Mocht u zich afvragen, waarom de van Crystal Palace FC gehuurde Jarosław Jach geen kans krijgt, dan is dat na vandaag dankzij FOX Sports-commentator Evert ten Napel ook wel duidelijk. Die vertelt in de loop van de eerste helft dat hij van technisch manager Sjors Ultee te horen heeft gekregen dat Fortuna achterin problemen heeft, dat ze de hele transferperiode op zoek zijn geweest naar versterking en dat ze Jarosław Jach dan wel gehuurd hebben, maar dat ze daar helemaal niet tevreden over zijn.

Dat roept meerdere vragen op. De eerste vraag is hoe slecht Jarosław Jach wel niet moet zijn als onze technische staf, die inmiddels ruime ervaring heeft met matige verdedigers, het niet aandurft hem op te stellen. De tweede vraag is waarom Crystal Palace FC ooit 2,7 miljoen euro transfergeld betaald heeft voor iemand die klaarblijkelijk zelfs voor Fortuna-begrippen een houten klaas uit de hoogste categorie is. De derde vraag is wat onze technisch manager en trainer bezielt om een speler aan te trekken, in wie ze kennelijk geen enkel vertrouwen hebben. En de laatste vraag is waarom beide kennelijk geen enkele remming voelen een pas aangetrokken speler af te vallen door negatieve commentaren over hem tegen vertegenwoordigers van de media. Het laatste doet vermoeden dat het bij de club ook achter de schermen rommelt.

Seuntjens maakt zich op voor de Anschlusstor…

De twee wissels van Hofland sorteren niet veel effect. Fortuna hanteert weliswaar wat minder de lange bal en probeert meer te combineren, maar doet dat de eerste minuten na rust wel heel erg slordig. De eerste grote kans is voor Groningen. De naar voren gestormde Itakura kopt een voorzet van rechts naast. Daarna moet Koșelev een schot van Van Kaam tegenhouden. Na vijf minuten kan Fortuna proberen iets terug te doen. Dammers houdt Hansson vast en ziet daarvoor geel. De vrije trap wordt niet in het strafschopgebied gelegd, maar naar links gespeeld. Hansson geeft voor bij de tweede paal, Semedo kopt terug. Groningen-aanvaller Joosten wil de bal opruimen, maar verslikt zich in Angha. Die struikelt over het uitgestoken been: penalty voor Fortuna. Seuntjens gaat achter de bal staan en schiet zuiver binnen: 50ste minuut, 1-2.

… gaat meteen op jacht naar de gelijkmaker

Nog veertig minuten te spelen en we zijn weer helemaal terug in de wedstrijd. Zoals het een echte prof betaamt, haalt Seuntjens de bal uit het net en rent ermee naar de middenstip. Maar dat is eigenlijk het enige deel van de jacht naar de gelijkmaker dat tot resultaat leidt. De bal komt inderdaad op de middenstip te liggen. Daarna zou je verwachten dat Fortuna in de jacht naar de gelijkmaker de tegenstander onder druk zet, de aanval probeert te zoeken, in het strafschopgebied van de tegenstander probeert te komen, op doel probeert te schieten en nog wat van die dingen die je moet doen als je een doelpunt wilt maken.

Maar hoewel Groningen veel minder sterk speelt dan voor rust, weet Fortuna geen enkele aanval op te bouwen. Het ontbreekt de ploeg aan overtuiging, zelfvertrouwen en wil. We zijn al blij als de bal een paar keer rond kan gaan op het middenveld. Ook de voor Semedo ingevallen Samuel Moutoussamy kan tijdens zijn debuut geen potten breken. Halverwege de tweede helft lijkt Groningen de zaak te beslissen, wanneer invaller Gudmundsson de bal mooi naar de verre hoek plaatst, maar Koșelev krijgt er zijn hand nog tegen. Twaalf minuten voor tijd is het wel raak. Groningen krijgt op de rand van het strafschopgebied een vrije trap na een overtreding van Niňaj op Strand Larsen. El Messaoudi tikt de bal opzij naar Van Hintum, die hem vervolgens droog langs twee inkomende mensen heen in de hoek schiet: 78ste minuut, 1-3.

De laatste plaats nadert

In de slotfase zwalkt Fortuna verder over het veld. Koșelev kan nog twee keer redden na een mislukt stiftje van El Messaoudi en een schot van Balk. Het blijft dus bij 1-3. Opnieuw een pijnlijke nederlaag. Fortuna was vandaag geen moment bij de les, speelde plichtmatig, zonder strijdlust en zonder strijdplan. Over een week moeten we op bezoek bij Ajax. Daarover hoeven we ons niet veel illusies te maken. Komende woensdag wacht voor de KNVB Beker een derby tegen Roda. En hoewel ook die ploeg niet optimaal presteert, lijkt ook die confrontatie in de huidige vorm een struikelblok van formaat.

Waarom heeft Jorrit de jas van DvdW aan?