Voor de tweede keer op rij druipt Fortuna in eigen huis met een 1-4 nederlaag het veld af. We komen nog wel op voorsprong, maar daarna helpen we FC Groningen met twee cadeautjes in het zadel. Als Roel Janssen vervolgens bij een 1-3 stand een domme rode kaart pakt, zit het erop. De tegenstander komt niet meer serieus in de problemen en scoort zelf nog een keer. We zitten in de hoek waar de klappen vallen en met een loodzwaar programma voor de boeg lijkt de kans klein dat we daar voor de winterstop gaan wegkomen.

27 november 2021

Fortuna steeds verder in de problemen

Fortuna Sittard 1 FC Groningen 4

Doelpuntenmakers: 24. Seuntjens 1-0, 29. Ngonge 1-1, 42. Cox (eigen doelpunt) 1-2, 51. Irandust 1-3, 80. Larsen 1-4.
Opstelling: Van Osch; Tirpan (57. Pinto), Angha, Janssen, Cox; Rienstra (71. Samaris), Tekie, Ferati (64. Lonwijk); Noslin (57. Duarte), Flemming, Seuntjens.
Toeschouwers: 0.
Scheidsrechter: Manschot.
Geel (Fortuna): –
Rood (Fortuna): Janssen

Een grauwe avond in november

Voor het eerst dit seizoen is er geen publiek welkom bij een thuiswedstrijd van Fortuna. We gaan dus maar weer braaf voor de televisie zitten en zetten ESPN op om de verrichtingen van onze helden in het geel en groen te volgen. Ons eerste optreden voor lege tribunes, vorige week in Almelo, was geen succes. Hopelijk gaat het vanavond beter. Trainer Sjors Ultee kiest daarbij voor dezelfde opstelling als een week geleden. Dat betekent dus dat Zian Flemming weer in de spits speelt en Arianit Ferati als aanvallende middenvelder begint. Op rechts krijgt Tijjani Noslin opnieuw de voorkeur boven Deroy Duarte.

Mats heeft er zin in!

De openingsfase van de wedstrijd speelt zich grotendeels op het middenveld af. Beide ploegen vinden het lastig om openingen te vinden. Daar komt pas na dik tien minuten verandering in, wanneer Groningen-spits Strand Larsen met een lange bal de diepte in wordt gestuurd. Zijn schot gaat naast. Een paar minuten later wordt Fortuna voor het eerst gevaarlijk. Een voorzet van Mats Seuntjens wordt in eerste instantie weggewerkt. Maar de bal komt via Tesfaldet Tekie terug bij Seuntjens. Deze keer speelt hij de bal met een boogje over de verdediging van Groningen heen. Flemming controleert, maar schiet recht op de keeper. De rebound is voor Noslin, maar ook die wordt geblokkeerd. Daarna gaat de vlag van de grensrechter omhoog en blijkt alle opwinding voor niets te zijn geweest.

Er gebeurt nu wat meer voor beide doelen. Tekie probeert het van de rand van het strafschopgebied, maar zijn schot wordt geblokkeerd. Een paar minuten later zet Fortuna over rechts een aanval op. De bal gaat diep naar Flemming. Die laat zich terugvallen, neemt aan en legt breed op Seuntjens. Seuntjens staat op een meter of dertig van het doel. Dat lijkt wat ver voor een afstandsschot. Van de andere kant is er geen tegenstander te bekennen die hem een strobreed in de weg legt. Dus Seuntjens probeert het toch maar. Zijn schot is hard en zeilt mooi naar de linkerbovenhoek. Maar het lijkt toch ook geen onhoudbare bal. Maar doelman Peter Leeuwenburgh blijft aan de grond genageld en kijk toe hoe de bal tegen het net vliegt: 24ste minuut, 1-0.

Enig dansje

Daar hebben we mazzel. Maar helaas geven we de voorsprong weer snel uit handen. Eerst lijkt Flemming na een goede steekpass nog dichtbij de 2-0, maar zijn schot gaat net naast en bovendien staat hij wederom buitenspel. Daarna mist onze verdediging weer de nodige scherpte. Groningen zet een aanval over rechts op, maar die lijkt op niks uit te lopen. De bal wordt teruggelegd op Wessel Dammers. Die wordt niet onder druk gezet en heeft alle tijd om een voorzet te geven. Mickaël Tirpan laat zich in de luren leggen door Ngonge, die beter inschat waar de bal terechtkomt en onhoudbaar voor Yannick van Osch in het doel kopt: 29ste minuut, 1-1.

Cox wordt op de been geholpen

Enkele minuten later krijgt Fortuna de kans om weer op voorsprong te komen. Tekie bedient de naar binnen getrokken Seuntjens met een steekpass. Seuntjens speelt zichzelf goed vrij, maar schiet daarna recht op de keeper. Daarna komen we in een rommelige fase terecht die in stijl met een rommelig doelpunt eindigt. Allebei de ploegen proberen het wel, maar slagen er niet in een goede aanval op te zetten. Drie minuten voor de rust geeft Ngonge een voorzet van rechts. De bal is volstrekt ongevaarlijk, totdat George Cox er zijn been tegen aan zet. Via een onwaarschijnlijke curve ploft de bal naast Van Osch in het doel: 42ste minuut, 1-2.

Tekie zoekt een opening

Ook nu krijgt Fortuna snel na de tegengoal de kans de zaken recht te trekken. Ferati speelt zichzelf vrij op de rand van het penaltygebied en geeft daarna een piekfijne voorzet op Noslin. Die durft niet in één keer te schieten en neemt de bal ook nog een slecht aan: weg kans. We gaan dus rusten met een 1-2 achterstand.

Vol goede moed de tweede helft in

En zoals zo vaak dit seizoen, geven we vervolgens aan het begin van de tweede helft niet thuis. Groningen zet ons onder druk, wij raken in balbezit de bal veel te snel kwijt. Na vijf minuten schiet Ngonge de bal uit de draai naast het doel. Even later volgt alweer de volgende aanval. Janssen ruimt tot twee keer toe slecht op. De tweede keer komt de bal voor de voeten van Duarte. Die wordt niet onder druk gezet en mag van een meter of twintig op doel schieten. Het diagonale schot is bepaald niet onhoudbaar, maar Van Osch wil de bal klemmen, en niet weg stompen. Dat is de verkeerde keuze. Van Osch moet lossen, Irandust tikt de rebound binnen: 51ste minuut, 1-3.

Daarmee hebben we Groningen met een tweede cadeautje in het zadel geholpen. Verder lopen we achter de feiten aan. Ultee probeert het tij te keren door Ivo Pinto en Deroy Duarte te brengen voor Tirpan en Noslin. Maar vijf minuten na die wissels zijn de kansen op een toch al onwaarschijnlijke comeback door een oliedomme actie van Roel Janssen definitief verkeken. Janssen haalt bij een tackle door op El Hankouri, Arbiter Manschot geeft eerst geel, maar gaat op advies van de VAR nog eens naar de beelden kijken en maakt er dan rood van.

Samaris maakt zijn debuut

Tegen zoveel domheid is geen kruid gewassen. Nigel Lonwijk moet het door Janssen achtergelaten gat in de verdediging opvullen. Hij komt in de ploeg voor Ferati. Later maakt Andreas Samaris nog zijn debuut als invaller voor Ben Rienstra. Gelukkig laat Groningen het na de rode kaart lange tijd helemaal afweten. Sterker nog, met schoten van Tekie en de goed ingevallen Duarte weten we doelman Leeuwenborgh nog een paar keer aan het grabbelen te krijgen. Maar het doelpunt valt uiteindelijk toch aan de andere kant. Bij Fortuna hapert de buitenspelval na een steekpassje. Cox blijft hangen, Strand-Larsen staat daardoor geen buitenspel en schiet de bal kalm binnen: 80ste minuut, 1-4.

Een paar minuten later krijgt ook Fortuna nog een grote kans. Een diepe bal van Cox wordt door Duarte op rechts opgepikt. Hij sprint het strafschopgebied in en geeft de bal daarna op maat voor de voeten van Flemming. Die schiet echter recht op Leeuwenborgh. De laatste kans van de wedstrijd is ook voor Flemming. Die geeft Dammers een licht duwtje in de rug en profiteert daarna bijna van een misverstand tussen onze voormalige aanvoerder en de door ons afgeteste keeper. Flemming weet tussenbeide te komen, maar tikt de bal tegen de paal.

Duarte valt goed in

Zo blijft het dus 1-4. Een pijnlijke nederlaag, vooral omdat we die weer aan onszelf te wijten hebben. Voorin krijgen we drie, vier behoorlijke kansen, waarvan er geen enkele benut wordt. En achterin ontbreekt de scherpte en doen persoonlijke fouten ons de das om. De volwassenheid en de zakelijkheid die ons vorig jaar zo kenmerkte, ontbreekt nu volledig. Fortuna zit gevangen in een vicieuze cirkel van slechte resultaten en afnemend zelfvertrouwen. Met onder meer uitwedstrijden tegen AZ, Feyenoord, PSV (beker) en Ajax op het programma wordt het een zware opgave die cirkel nog voor de winterstop te doorbreken.