Na de belangrijke overwinning in Zwolle weet Fortuna in eigen huis tegen subtopper FC Utrecht een gelijkspel te behalen. Daarmee zetten we weer een stapje verder op weg uit het diepe dal waarin we beland waren. Onze man of the match heet deze keer George Cox, die eerst met een afgemeten vrije trap en daarna met even precieze voorzet op Zian Flemming tot tweemaal toe een achterstand ongedaan weet te maken.

18 december 2021

Fortuna klinkt langzaam uit het dal

Fortuna Sittard 2 FC Utrecht 2

Doelpuntenmakers: 21. Mahi 0-1, 23. Cox 1-1, 50. Van de Streek, 77. Flemming 2-2.
Opstelling: Van Osch; Tirpan (70. Pinto), Lonwijk (70. Angha), Samaris, Janssen, Cox; Duarte, Tekie, Rienstra (88. Noslin); Flemming, Seuntjens.
Toeschouwers: 0.
Scheidsrechter: Pérez.
Geel (Fortuna): –
Rood (Fortuna): Cox

Nadat Fortuna in Zwolle een eind weet te maken aan een dramatische reeks nederlagen, zijn alle ogen meteen gericht op het volgende competitieduel tegen FC Utrecht, Met alleen nog een uitwedstrijd tegen Ajax op het programma lijkt dit normaal gesproken de laatste gelegenheid om voor de winterstop nog punten te halen. Voor dat doel moeten ook de bekerambities van de club wijken. Trainer Sjors Ultee gunt het overgrote deel van zijn basisspelers rust en ziet zijn tweede keus door de week tegen een inspiratieloos PSV een kleine, maar ingecalculeerde nederlaag leiden.

Seuntjens vanaf rechts

Enige tegenvaller in die wedstrijd is de polsbreuk die Samy Baghdadi door een onbestraft gebleven charge van PSV’er Ramalho oploopt. Daar staat de rentree van de zo node gemiste Lisandro Semedo tegenover. Ook de tegen PEC nog door zieke afwezige Martin Angha was tegen PSV weer van de partij. Met andere woorden: Ultee beschikt eindelijk over een nagenoeg voltallige selectie.

Dat hij tegen FC Utrecht met hetzelfde elftal begint als tegen PEC, mag geen verrassing heten. Semedo is weliswaar terug bij de selectie, maar nog lang niet klaar voor een optreden in de basis. En het is ook logisch dat Nigel Lonwijk, die in Zwolle niet alleen matchwinner was, maar zich ook verder een baken van onverzettelijkheid toonde, de voorkeur krijgt boven Angha. En de spelers die tegen PSV een kans kregen, maakten in die wedstrijd vooral duidelijk waarom ze op dit moment tweede keus zijn voor Ultee.

Tirpan hervindt zijn vorm

De enige vraag vooraf is daarom met welk systeem Ultee zijn elftal laat spelen. Spelen we net als tegen PEC met vijf verdedigers of keren we weer terug naar een 4-4-2-formatie? Wanneer Andreas Samaris in de eerste minuut van de wedstrijd postvat tussen Lonwijk en Roel Janssen, is die vraag ook beantwoord. Ook vandaag spelen we in een 5-3-2-systeem. Samaris laat op die positie in de achterhoede het eerste uur geregeld zijn klasse en zijn meerwaarde voor Fortuna zien. De ervaren Griek heeft voldoende spelinzicht en techniek om verdedigend het nodige corrigerende werk te doen en om opbouwend van achteruit voor wat meer rust en wat meer lijn in het spel te zorgen. Het laatste half uur wordt ook duidelijk dat hij conditioneel nog lang niet op het gewenste niveau is. Hopelijk is die achterstand na de winterstop snel weggewerkt.

Ook Flemming zit weer op zijn oude niveau

Een ander voordeel van de nieuwe formatie is dat de backs veel meer gelegenheid krijgen ten aanval te trekken. Door de blessure van Semedo en doordat de andere vleugelaanvallers het niveau (nog) niet aan kunnen, zijn we eigenlijk al het hele seizoen vleugellam. De dreiging moet dan dus wel van de backs komen. Zowel Mickaël Tirpan op rechts als George Cox op links zorgen daar vanavond meer dan voldoende voor. Tirpan lijkt langzamerhand fitter en beter in vorm te komen. Hij breekt een keer of vijf goed door, maar zijn voorzetten leiden helaas niet tot grote kansen. Cox komen we verderop in dit verslag nog enkele keren tegen.

Nadat de bal in de beginfase een tijdje tussen de ploegen op en neer is gegaan, eist Cox na acht minuten voor het eerst de aandacht op. Hij is opgekomen en ontvangt de bal bij de zijlijn. Hij wil de bal het penaltygebied in slingeren, maar raakt Ter Avest daarbij vol in het gezicht. De verdediger gaat knock out, krabbelt weer op, maar gaat er vijf minuten later toch maar weer bij zitten. Exit Ter Avest.

Samaris heeft genoeg gehoord

Na tien minuten is Fortuna voor het eerst dreigend. Tesfaldet Tekie heeft een mooi steekpassje in huis, maar Flemming kan er net niet bij. De eerste grote kans is echter voor FC Utrecht. Mahi breekt na een mooie aanval door op onze rechterflank. Hij geeft de bal goed voor, maar Janssen kan net voor Van de Streek redding brengen. Na twintig minuten doet Mats Seuntjens een poging zijn doelpunt tegen Vitesse te overtreffen. Hij houdt de bal op de achterlijn binnen en besluit bij gebrek aan alternatieven maar op doel te schieten. De bal zeilt inderdaad in de richting van het doel, maar keeper Paes laat zich niet verrassen.

Even later zet Utrecht een aanval op over onze linkerflank. De bal wordt teruggelegd op Maher, die heel snel Mahi weet te vinden. Die staat helemaal vrij en mag ongehinderd vanaf een meter of achttien op doel schieten. De bal vliegt precies in de hoek, Yannick van Osch is kansloos: 21ste minuut, 0-1.

Tekie wordt onderuit getikt

Daar laat de Zuordnung in onze verdediging even flink te wensen over. Maar gelukkig hebben we niet lang nodig om de stand weer gelijk te trekken. Tekie draait op de rand van het penaltygebied weg met de bal, maar krijgt een tikje van Van de Streek. Pérez fluit voor een vrije trap. De bal ligt een een stukje rechts van het doel. Ideaal voor een linkspoot dus. Flemming is al bezig met zij ritueel van blazen en streng kijken en lijkt de bal dus op te eisen. Maar uiteindelijk gunt hij Cox toch de kans. En dat is maar goed ook, want Cox schiet de bal met een prachtige draai rechts boven de duikende Paes in het doel: 23ste minuut, 1-1.

Flemming zou hem liever zelf nemen…

… maar is achteraf blij dat hij Cox heeft laten voorgaan

In het vervolg van de eerste helft gaat het spel behoorlijk op en neer. De grootste kans ontstaan daarbij in de lange blessuretijd. FC Utrecht stormt met drie aanvallers op ons doel af, maar verspeelt de bal slordig. En aan onze kant heeft Cox een goede voorzet in huis. Ben Rienstra kiest er bij de tweede paal voor om de bal terug te leggen, waar een kopbal op doel misschien beter was geweest. En helemaal op het einde stuurt Tirpan na een gewonnen duel Flemming de diepte in. Die zet Willem Janssen eenvoudig weg en heeft de weg naar het doel openliggen. Maar hij verliest zijn schoen en moet dus à l’improviste een einde breien aan zijn actie. Hij probeert Seuntjens te bereiken, maar Paes is net iets eerder bij de bal.

Flemming komt iets hoger dan de rest

We gaan dus rusten met 1-1. Maar zoals zo vaak dit seizoen, geeft Fortuna na de rust weer snel een doelpunt weg. Na vijf minuten stuurt Timber met een prachtige pass Mahi de diepte in. Die heeft een goede individuele actie in huis en levert daarna vanuit een verdekte hoek een schuiver op doel af. Van Osch ziet de bal laat komenen laat hem los. De rebound is voor Van de Streek, die eenvoudig binnen tikt. Doordat Janssen net iets te laat op buitenspel speelt, telt de treffer: 50ste minuut, 1-2.

Ook deze keer bijt Fortuna na de tegenslag direct van zich af. Twee minuten na de tegengoal vindt Seuntjens in een druk strafschopgebied ruimte voor een schot. Dat wordt echter geblokkeerd. Weer een paar minuten later heeft Tekie een mooie dieptepass op Flemming in huis. Flemming kan vanaf rechts helemaal alleen op Paes afstormen. Vervolgens heeft hij de keuze om zelf te schieten of om breed te leggen op Seuntjens. Hij lijkt de bal over de snel uitgekomen Paes heen te willen stiften, maar dat mislukt. Daar gaat een grote kans verloren.

Duarte laat zich gelden

Daarna komen we een hele tijd niet in het spel voor. Waar onze conditie vorig jaar een wapen was in de slotfase van wedstrijden, komen we op dat punt nu juist vaak tekort. Daardoor en doordat de middenvelders op zoek naar de gelijkmaker iets offensiever gaan spelen, valt de samenhang in het elftal wat weg. Ultee brengt twintig minuten voor tijd Angha en Ivo Pinto voor Lonwijk en Tirpan, maar dat lost het probleem niet echt op. FC Utrecht trekt de wedstrijd naar zich toe, maar verzuimt een paar behoorlijke kansen te benutten.

We leven dus nog. En het elftal blijft ook op zijn tandvlees knokken voor een beter resultaat. Die inzet wordt een kwartier voor tijd beloond. Cox krijgt de bal op links, trekt naar binnen, kijkt even op en ziet Rienstra en Flemming diep in het penaltygebied staan. Flemming staat tussen twee verdedigers in zo’n beetje op de rand van het doelgebied. Maar Cox legt de bal perfect op het hoofd van onze spits, die feilloos raak kopt: 77ste minuut, 2-2.

Cox zorgt voor de voorbereiding…

… en Flemming voor de afronding

In de slotfase jaagt Utrecht uit alle macht op de overwinning. En die komt heel erg dichtbij, wanneer Mahi na een steekpass vrij voor Van Osch komt. Die komt snel uit. Mahi wipt de bal subtiel over hem heen, maar ook naast de paal. Utrecht blijft aandringen, krijgt nog een paar corners, maar slaagt er niet in de wedstrijd naar zich toe te trekken. Fortuna mag dus een punt bijschrijven en eindigt de eerste competitiehelft met 13 punten uit 17 wedstrijden. Dat is uiteraard niet genoeg om zonder zorgen aan het tweede deel van de competitie te beginnen, maar van een uitzichtsloze situatie is ook geen sprake. Met een fitte selectie en doeltreffende versterkingen moet klassenbehoud na de winterstop zeker mogelijk zijn.