Net als vorig jaar strandt Fortuna in de strijd om de KNVB Beker tegen Feyenoord. Vorig seizoen deden we in de Kuip heel lang aardig mee, maar gingen we uiteindelijk toch nog hard onderuit. Dit seizoen zien we opnieuw lang een gelijkopgaande wedstrijd, totdat de mist er voor zorgt dat niemand meer iets ziet. De wedstrijd wordt gestaakt, het restant van 27 minuten een week later gespeeld. In dat restant scoren beide ploegen niet meer, hoewel Feyenoord twee behoorlijke kansen krijgt. In de verlenging komt het meeste gevaar van Fortuna. Daarom is het extra zuur dat Feyenoord 15 seconden voor het einde alsnog toeslaat. De Rotterdammers feesten voor het uitvak, de Fortuna-spelers liggen na een uur spelen uitgeteld op de grond.

28 januari 2020

Weer uitgeschakeld door Feyenoord

Fortuna Sittard 1 Feyenoord 2

Doelpuntenmakers: 43. Ciss (eigen doel) 0-1, 49. Passlack 1-1, 120. Narsingh 1-2.
Opstelling: Koşelev; Essers (90. Angha), Niňaj, Amiot, Cox; Tekie, Smeets; Passlack, Diemers, Ciss; Damașcan (83. Sambou).
Toeschouwers: 5.878 6.252.
Scheidsrechter: Blom (63. Van den Kerkhof).
Geel (Fortuna): Essers, Ciss.

Het is dinsdag 28 januari. Een week nadat de wedstrijd tussen Fortuna en Feyenoord vanwege de mist gestaakt moest worden. Vandaag is iedereen op zeker gegaan, want aan nog meer uitstel heeft niemand behoefte. Om iedere kans op mist uit te sluiten, is bijzonder stormachtig weer besteld. Aangenaam is anders. Respect voor het tiental wielrenners dat zich uitslooft in het Tom Dumoulin Bike Park. Ook in het stadion gaat de wind behoorlijk tekeer. Dat merken we wanneer de spelers voor een tweede keer onder de nogal lachwekkende tune van de Toto KNVB Beker het veld op zijn gelopen en Alexei Koshelev in de 63ste minuut de wedstrijd hervat met een doeltrap. Hij krijgt de bal over de middenlijn, maar het is meteen duidelijk dat hoge ballen vanavond niet het devies zijn.

Ze kunnen uit alle scheidsrechters kiezen, en wie sturen ze? Van den Kerkhof…

Bij de herstart zien we twee wijzigingen. Bij Feyenoord is Larson vervangen door Sinisterra. En de KNVB heeft Van den Kerkhof in het veld gebracht voor Blom. Net als zijn voorganger lijkt ook Van den Kerkhof Feyenoord met iets meer coulance te behandelen dan Fortuna. Het levert ons een tweede geel kaart op (voor Amadou Ciss), terwijl Feyenoord zonder geel de wedstrijd eindigt. Van de andere kant ziet hij na een corner van het nodige duw- en trekwerk van onze zijde door de vingers, dus we zullen ons maar niet teveel beklagen.

Ciss wordt gedwarsboomd

Feyenoord is de eerste tien minuten na de hervatting duidelijk de betere ploeg en krijgt twee behoorlijke kansen. De eerste keer speelt Berghuis zichzelf vrij. Zijn schot gaat naast de paal. De tweede keer kan Toornstra van dichtbij inschieten, maar reageert Koshelev attent. Hij stopt het schot met zijn voet. Daarna blijft Fortuna verdedigend zonder al te veel problemen overeind. Maar aanvallend houdt het allemaal niet over. Op het middenveld zijn Joorit Smeets en vooral Tesfaldet Tekie slordig in de passing, voorin laat het voornaamste wapen van Ciss, zijn instinct, hem volledig in de steek. En spits Vitalie Damashkan is in de spits geen partij voor de stevige verdedigers van Feyenoord. Hij wordt na twintig minuten vervangen door de fysiek sterkere Bassala Sambou, maar ook die kan niet veel uitrichten.

Verbijstering bij Passlack

Klaar voor de verlenging

Aan beide doelen gebeurt er het laatste kwartier vrij weinig. We koersen dus aan op een verlenging. Die speelt Fortuna met Martin Angha in plaats van Clint Essers. Feyenoord gaat ook in de verlenging beter van start. We noteren al snel een schot op goal van Sinistierra, die de bal in de draai met een half-volley schiet. Vanonder de nok van Vak C ziet het er spectaculair uit, maar het schot gaat ruimschoots naast. Daarna neemt Fortuna het initiatief over. Halverwege de eerste verlenging krijgt Tekie de bal aangespeeld. Er staan de nodige mensen in het strafschopgebied, maar Tekie ziet Mark Diemers op links vrijstaan en vindt hem met een lange breedtepass. Diemers neemt aan, maakt een paar meter en schiet dan hard en laag in de korte hoek. Bijlow kan nog net redden.

Naar de bal kijken, heren

En ook in de tweede verlenging gaat Fortuna energieker te werk. We weten Feyenoord bij vlagen aardig onder druk te zetten en krijgen een paar corners, waar echter weinig gevaar uitkomt. Dat gevaar ontstaat wel wanneer Felix Passlack op rechts Diemers aanspeelt en vervolgens naar binnen trekt. Passlack krijgt de bal retour, speelt zichzelf vrij en lost dan een venijnig schot in de verre hoek, dat doelman Bijlow met moeite kan keren.

Passlack ziet een gaatje…

… maar de bal gaat er niet in

Het is vijf minuten voor tijd onze beste kans van de verlenging. In de minuten daarna gebeurt er niet veel meer voor beide doelen. We lijken af te stevenen op strafschoppen en speculeren al wie er voor Fortuna zal aantreden. In de laatste minuut krijgt Feyenoord nog een vrije trap op het middenveld. De bal wordt in het strafschopgebied gelegd. In eerste instantie wordt er uitverdedigd, maar daarna kan Feyenoord de aanval toch voortzetten. Na een combinatie in ons strafschopgebied wordt de bal teruggelegd op Karsdorp. Die kan ongestoord een voorzet geven. Terwijl onze verdediging de buitenspelval lijkt te openen, komt er bij de tweede paal iemand inlopen. Die staat geen buitenspel en kan de bal voor het doel leggen. Daar staan drie aanvallers vrij, die achter de bal sraan en dus evenmin buitenspel staan. Narsingh kan kansloos voor Koshelev inschieten: 120ste minuut, 1-2.

Pijnlijk

Dat is een flinke domper. Tijd voor een gelijkmaker is er amper meer. In de minuut extra tijd slepen we nog een corner uit het vuur, maar ook die levert niets op. De spelers liggen uitgeteld op het veld. Logisch, want een uitschakeling op deze manier is wel heel wrang. Veel tijd om te treuren is er niet, want zondag komt Heerenveen op bezoek. Niet de gemakkelijkste tegenstander, maar wel het soort tegenstander waarvan we dit seizoen thuis nog een paar keer zullen moeten winnen. Laten we daar meteen maar mee beginnen.