Fortuna heeft niets in te brengen tegen een sterk Feyenoord, dat halverwege de eerste helft al op 0-2 komt en de wedstrijd snel na rust helemaal beslist. Gelukkig doen de Rotterdammers het in het laatste half uur rustig aan én is Fortuna deze keer niet van plan met een pak slaag het veld te verlaten. Het levert een doelpunt van Zian Flemming op. Maar meer zit er niet in. Drie wedstrijden voor het einde staan we met het slechtste doelsaldo van iedereen drie punten boven de streep.

1 mei 2022

Fortuna kansloos tegen Feyenoord

Fortuna Sittard 1 Feyenoord 3

Doelpuntenmakers: 8. Geertruida 0-1, 25. Geertruida 0-2, 52. Nelson 0-3, 70. Flemming 1-3.
Opstelling: Van Osch; Tirpan, Angha (34. Lonwijk), Janssen (75. Samaris), Pinto (85. Ferati); Duarte (75. Benschop), Tekie, Flemming; Noslin (46. Baghdadi), Gladon, Seuntjens.
Toeschouwers: 10.512.
Scheidsrechter: Lindhout.
Geel (Fortuna): –.
Rood (Fortuna): –.

In de derde thuiswedstrijd op rij hoopt Fortuna de goede lijn van de afgelopen weken voort te kunnen zetten. Winnen zal vandaag niet eenvoudig worden, want tegenstander Feyenoord is van een ander niveau dan Go Ahead en Sparta. Maar een verrassing zit er misschien wel in. Zeker omdat de wedstrijd voor Feyenoord midden tussen de halve finales van de Conference League valt.

Wie gehoopt had tegen een veredeld B-elftal te gaan spelen, komt echter bedrogen uit. Feyenoord-trainer Slot speelt in zijn sterkste opstelling. Fortuna moet het daarentegen zonder Dimitrios Siovas stellen en dat mag een forse aderlating genoemd worden. Roel Janssen moet hem vervangen. Verder brengt geen Sjors Ultee geen wijzigingen aan in zijn elftal.

Er moeten er drie de pineut zijn

Feyenoord wil de zaken vandaag kennelijk snel beslissen en overrompelt Fortuna vanaf het eerste fluitsignaal. De Rotterdamse aanvallen gaan ons meestal net iets te snel. En in balbezit worden we zo snel onder druk gezet, dat we de bal meestal snel weer kwijt zijn. Na vijf minuten wordt Feyenoord voor het eerst bijna gevaarlijk, wanneer Kökçü de bal voor het doel probeert te koppen. Maar Yanick van Osch is goed bij de les. Het eerste schot op doel komt daarna toch op onze naam. Mats Seuntjens schiet na afleggen door Paul Gladon van dertig meter op goal. Doelman Marciano heeft echter geen moeite met het schot.

Snel daarna ontstaat de eerste grote kans van de wedstrijd. Til loopt na een diepe bal uit de rug van Janssen af en gaat op ons doel af. Hij schiet in de korte hoek, maar een voet van Van Osch voorkomt een doelpunt. De vreugde over die redding is van korte duur. Bij de daaropvolgende corner van Kökçü gaat Van Osch weifelend naar de bal, die in het doelgebied over hem heen zeilt. De ongedekte Geertruida mag vervolgens in doel koppen: 8ste minuut, 0-1.

Tirpan probeert er langs te komen

In de minuten die daarop volgen, krijgt Feyenoord kansen via Dessers, Sinisterra en Nelson. Wij stellen daar alleen een kopbal voorlangs van Gladon tegenover. Dit kan niet lang goed gaan. Na een dik kwartier zet Mickaël Tirpan zijn tackle te laat in. Hij mist de bal, maar raakt Malacia. Kökçü mag de penalty nemen. Hij plaatst de bal laag in de hoek, maar na een mooie duik weet Van Osch zijn hand er nog net tegen aan te krijgen. De bal ketst via de lat terug in het veld, waar Janssen voor opruiming zorgt.

Het blijkt helaas uitstel van executie. Tien minuten later zet Feyenoord een snelle aanval op over onze linkerflank. Ivo Pinto wordt overlopen door Nelson, die de achterlijn haalt en de bal daarna terugtrekt op Geertruida. De rechtsback is aan de aandacht van Seuntjens ontsnapt en daarna door niemand anders opgepikt. Hij heeft de hoek voor het uitkiezen en faalt niet: 25ste minuut, 0-2.

Roel, Roel, beheers je!

In het kwartier dat daarop volgt komen we weer een beetje op adem. Feyenoord heeft nog steeds veel dreiging, maar onze goal is geen schiettent meer. Maar tien minuten voor rust moet Martin Angha wel naar de kant. Daarmee zit driekwart van onze vaste verdediging in de lappenmand, geen plezierig vooruitzicht in het heetst van een degradatiewedstrijd. Vervanger Nigel Lonwijk maakt in het begin een onzekere indruk. Feyenoord ruikt bloed en schiet in de laatste vijf minuten voor rust nog een keer of vier op ons doel. Maar we halen de rust zonder verdere schade.

Aan het begin van de tweede helft blijft Tijjani Noslin, voor wie het vandaag allemaal wat te snel ging, langs de kant. Zijn vervanger is Samy Baghdadi. Ultee is kennelijk niet meer van plan nog een beroep te doen op Lisandro Semedo, waarmee er helaas een geruisloos einde lijkt te komen aan diens loopbaan in Sittard. Fortuna probeert na rust nog wel wat terug te doen (we zien een kopbal van Gladon na een voorzet van Tirpan), maar helaas kan er al snel een streep door mogelijk resterende aspiraties. Pinto stapt te gretig uit en wordt handig uitgekapt door Til. Na diens steekpass laat Janssen zich gemakkelijk wegzetten door Nelson. Diens schot rolt via de binnenkant paal over de doellijn: 52ste minuut, 0-3.

Seuntjens in duel

Daarmee dreigt er weer een fikse afstraffing. Feyenoord krijgt al snel een paar nieuwe kansen, maar slaat gelukkig niet opnieuw toe. Met nog een half uur te gaan, haalt Slot drie spelers naar de kant, waardoor de angel uit het aanvalsspel van Feyenoord verdwijnt. Fortuna doet haar best er nog wat van te maken en slaagt daar enigszins in. Halverwege de tweede helft vangt Tesfaldet Tekie de bal op na een vrije trap. In een vol strafschopgebied heeft hij vanaf links een goed geplaatst schot in huis, dat door Janssen nog een beetje van richting wordt veranderd. De keeper is al verslagen, maar een verdediger redt op de lijn.

Vijf minuten later kapt de naar het middenveld teruggevallen Seuntjens zich goed vrij. Hij geeft daarna een diepe pass, die door de van links inlopende Flemming recht voor de goal in één keer wordt binnengeschoten: 70ste minuut, 1-3.

De doelpuntenmaker deponeert de bal op de middenstip

Zou het dan toch nog kunnen? Ultee brengt Charlison Benschop en Andreas Samaris voor Deroy Duarte en Roel Janssen. De eerste valt eigenlijk op, wanneer hij na goed voorbereidend werk van Seuntjens de bal in kansrijke positie voor het doel niet onder controle krijgt. De tweede geeft een master class ‘uitverdedigen op de achterlijn’ weg, waarbij hij zich niet het hoofd gek laat maken door drie Feyenoorders, maar zich geduldig al kappend en draaiend een uitweg zoekt uit een benarde situatie.

Baghdadi is Geertruida te snel af

Veel effect sorteren de wissels dus niet. Even worden we nog gevaarlijk wanneer Malacia wegglijdt en Seuntjens er met de bal vandoor gaat. Maar Marciano komt snel zijn doel uit en ligt voor de bal, voordat Seuntjens op doel kan schieten of kan voorzetten. Aan de andere kant weerhoudt Van Osch de ingevallen Bryan Linssen van scoren. Geertruida heeft het vizier na een counter ook niet meer op scherp staan.

We verliezen dus met 1-3. We hebben nog drie wedstrijden te gaan, waaruit we waarschijnlijk zeker vier punten moeten gaan halen. Een zware, maar geen kansloze opgave. Volgende week mogen we uit tegen FC Twente laten zien dat we ook tegen sterkere tegenstander in staat zijn een resultaat te halen.