In de laatste wedstrijd van het seizoen verliest Fortuna op eigen veld met 1-4 van Feyenoord. De uitslag vertelt niet het hele verhaal, want Fortuna komt een groot deel van de wedstrijd aardig voor de dag. Een gelijkspel lijkt zeker mogelijk, totdat Kai Heerings van het veld wordt gestuurd. Feyenoord loopt daarna gemakkelijk uit van 1-1 naar 1-4. Daarmee sluit Fortuna een zeer matige tweede competitiehelft helaas in stijl af. Maar dat mag de aandacht niet afleiden van de hoofdzaak: we hebben ons rechtstreeks en zonder al te veel problemen gehandhaafd. Een prima prestatie van de spelers en de technische staf. Op naar een nieuw seizoen, waarvan we één ding nu al zeker weten: er zullen veel nieuwe gezichten in en langs het veld staan.


15 mei 2019

Seizoen eindigt met nederlaag

Fortuna Sittard 1 Feyenoord 4

Doelpuntenmakers: 6. Kökçü 0-1, 45. Smeets 1-1, 70. Jörgensen 1-2, 79. Jörgesnen 1-3, 90. Berghuis 1-4.
Opstelling: Koşelev; Mac-Intosch, Syhre, Heerings, Pinto; Rodríguez, Balić (58. Hutten), Smeets, , Diemers; Semedo (80. Stokkers), Novakovich (74. El Messaoudi).
Toeschouwers: 12.300.
Scheidsrechter: Gözübüyük.
Geel (Fortuna): -.
Rood (Fortuna): Heerings.

In een goed gevuld, maar zeker niet tot de laatste plaats bezet stadion treedt Fortuna in de laatste competitieronde van het seizoen aan tegen Feyenoord. Voor de rood-witten uit Zuid staat net als voor ons niets anders dan de eer op het spel. Waarschijnlijk zullen ze na het afscheidsfeest voor RvP afgelopen zondag in De Kuip nog meer in zomeravondvoetbalstemming verkeren dan onze eigen jongens.

Bij Fortuna wordt vanavond afscheid genomen van de nodige mensen. Tien spelers krijgen na afloop bloemen uitgereikt door directeur Ivo Pfennings. Daaronder, met uitzondering van José Rodriguez (die kennelijk nog in beeld is voor komend seizoen) alle huurlingen, maar ook de promotiehelden Lars Hutten, Aykut Özer, Marco Ospitalieri, Kai Heerings en Finn Stokkers. Dat de eerste vier niet kunnen rekenen op contractverlenging, is om verschillende redenen niet onbegrijpelijk. Het vertrek van de laatste doet wel de nodige wenkbrauwen fronsen. Bij veel supporters overheerst het gevoel dat Stokkers dit seizoen niet echt een faire kans heeft gehad en dat het anders had kunnen lopen.

Verder vertrekt René Eijer, die door zijn ziekte helaas niet in staat is zijn taken volledig uit te voeren, al na één seizoen als trainer. En tenslotte houdt Sjra Philippen er na enkele decennia mee op als teammanager (of elftalbegeleider, zoals dat in andere tijden genoemd werd).


Van Aben en Bohnen tot Zeka en Jug: het is mooi geweest

Voor zijn laatste wedstrijd heeft Eijer het elftal vergeleken met afgelopen zondag op drie plaatsen gewijzigd. Branislav Ninaj is geblesseerd. Zijn vervanger is Anthony Syhre. De Dammersersatz liep enkele dagen na zijn entree in Sittard een zware blessure op en maakt vandaag pas zijn debuut voor Fortuna. Verder zijn er basisplaatsen voor Andrija Balic en Lisandro Semedo. Ahmed el Messaoudi en Finn Stokkers verhuizen naar de bank.


It’s Gözübüyük-time!

Dat Fortuna sinds de winterstop in een negatieve flow is beland, blijkt niet alleen uit de dramatische reeks nederlagen buitenshuis, het royale aantal rode kaarten en de indrukwekkende hoeveelheid tegendoelpunten, maar ook uit het feit dat de laatste maanden vrijwel iedere toss op de middenstip van v/h het Wagner & Partner Stadion van Fortuna Sittard verloren lijkt te gaan. Voor de zoveelste keer spelen we de eerste helft in de richting van de Fernando Ricksen Stand, hetgeen niet bepaald de voorkeur heeft van de supporters. Wat hebben we vrouwe Fortuna misdaan? Al kan het natuurlijk ook zo zijn dat nieuwbakken aanvoerder Michael Pinto er iedere keer voor kiest om zelf af te trappen.


De laatste kunstjes van Balic

Fortuna begint na de aftrap enthousiast aan de wedstrijd. Al binnen een minuut zien we een mooie truc van Semedo, snel daarna gevolgd door een nog mooiere van Balic. Maar daarna neemt Feyenoord de wedstrijd in handen. De Rotterdammers hebben veel meer balbezit en weten de nodige ruimte te vinden op ons middenveld en onze flanken. Vooral op rechts staan we niet goed geposteerd. Feyenoord verschijnt de eerste vijf minuten drie keer dreigend in ons penaltygebied, maar dat leidt niet tot doelpogingen.

Een paar minuten later is het wel raak. Feyenoord kan rustig opbouwen vanaf rechts. De aanval loopt dwars over ons middenveld. Uiteindelijk krijgt Kökçü de bal zo ongeveer op de punt van het strafschopgebied aangespeeld. Hij maakt een korte kapbeweging en probeert het dan met een schot tussen de benen van Calvin Mac-Intosch door. Alexei Koselev lijkt goed opgesteld, maar is kansloos wanneer de bal via het been van Mac-Intosch van richting veranderd en precies in de rechterbenedenhoek rolt: 7e minuut, 0-1.

Die tegengoal is ongelukkig, maar mogen we onszelf ook wel aanrekenen. Fortuna is veel te slap in duels en geeft Feyenoord teveel tijd en ruimte op het middenveld. En dat blijft de eerste twintig minuten zo. Feyenoord blijft combineren en brengt Berghuis twee keer in stelling. In beide gevallen komt de rechtsbuiten niet tot een schot.

Nog wat later moet Koselev een verdwaalde voorzet van Malacia opvangen bij de eerste paal. Maar daarna komt Fortuna langzaam in de wedstrijd. De druk op Feyenoord wordt groter, het spel verplaatst zich steeds meer naar de helft van Feyenoord. We krijgen een eerste kans wanneer Andrija Novakovich na ruim 25 minuten een breedtepaas onderschept. De Amerikaan soleert het strafschopgebied in, maar krijgt voor het moment suprême de voet dwars gezet.


Semedo soleert

We houden wel een corner over aan de actie. Die wordt door Mark Diemers van links bij de eerste paal gelegd. José Rodríguez kopt knap door naar de tweede paal, maar daar kan Malacia op de lijn redding brengen. Diemers mag nu naar de andere kant verhuizen voor een corner vanaf rechts. Die wordt uitverdedigd, maar Diemers mag het opnieuw proberen. Weer vanaf rechts. Deze keer belandt de bal via een omweg op links bij Semedo. Die heeft een goede actie in huis en legt de bal bij de tweede paal. De bal komt recht voor de voeten van Diemers, die vanuit een moeilijke hoek te gehaast over schiet.

Feyenoord staat nu behoorlijk onder druk en dat gaat nog even door. Na een half uur wint Jorrit Smeets een duel op het middenveld. Razendsnel wordt Semedo de diepte in gestuurd. De Portugees zet zijn tegenstander van zich af en hoeft alleen Vermeer nog maar te kloppen. Dat lukt hem echter niet. Hij krijgt een herkansing wanneer hij de bal via Novakovich terugkrijgt. Deze keer is Vermeer geklopt, maar schiet hij de bal tegen Malacia.

Semedo is vandaag prima op dreef, maar toont zich in de eredivisie voor de zoveelste keer een stuk minder koelbloedig dan een niveau lager. Waarschijnlijk moeten we er maar aan wennen, als we de Portugees het komend seizoen überhaupt nog terugzien. Een paar minuten later laat hij trouwens nog eens zien wat hij in huis heeft, wanneer hij met een solo centraal op het veld het middenveld en de verdediging van Feyenoord doorkruist. De actie eindigt op de grond. Scheidsrechter Gözübüyük vindt echter dat Semedo iets al te graag struikelde over een uitgestoken been en geeft dus geen penalty.

Fortuna blijft ook in het vervolg de betere, maar grote kansen krijgen we even niet meer. Totdat de laatste minuten van de eerste helft zijn aangebroken. Na goed doorzetten van Novakovich belandt de bal voor de voeten van Semedo. Die kan zijn schot onvoldoende kracht meegeven. Even later wordt Semedo op links tegen de grond gewerkt. Diemers zet de bal voor in een druk strafschopgebied. De bal wordt weggekopt, maar op een meter of achttien van het doel opgevangen door Smeets. Die laat de bal stuiten, wipt hem even op en schiet hem dan kansloos voor Vermeer over iedereen heen in de verre hoek: 45ste minuut, 1-1.


Lekker gecshoten, Jorrit

Het schitterende doelpunt uit een half volley wordt uiteraard uitbundig gevierd voor de FRS. Voor het seizoen waren er de nodige twijfels of Smeets in de eredivisie zou meekunnen, inmiddels is hij, zeker na het wegvallen van Dammers, meer en meer de ziel van het elftal geworden. Jorrit is een Fortunees en hopelijk blijft hij dat nog vele seizoenen. De dik verdiende gelijkmaker betekent dat we gaan rusten met 1-1.

Na de rust komt het eerste gevaar opnieuw van Fortuna. Semedo begint weer aan een solo. Hij lijkt de bal te verliezen, maar krijgt hem door slordig verdedigen terug. Maar opnieuw laat zijn afwerking te wensen over. Even later probeert Balic het nog, maar zijn schot kan gekeerd worden door Vermeer. De volgende grote kans is voor Feyenoord. Na een minuut of tien wordt Berghuis vrij voor het doel gezet. Hij schiet hard, maar Koselev weet met zijn vuist te redden.

Halverwege de tweede helft krijgt Berghuis een herkansing. Deze keer schiet hij de bal hard op de lat. De aanval loopt door en eindigt uiteindelijk in een hoekschop voor Feyenoord. Maar voordat die hoekschop genomen wordt, is eer VAR-momentje. Wanneer dat momentje een moment wordt, voorspelt dat weinig goeds. Wanneer de grote Gözübüyük zich verwaardigt om zelf te gaan kijken, voorspelt dat nog minder goeds. En inderdaad, wanneer hij uitgekeken is, eindigt het liedje met een penalty voor Feyenoord en rood (wegens opzettelijk hands) voor Heerings.


De laatste keer Hutten…

Berghuis neemt de penalty zelf en meent Koselev te kunnen kloppen met een Panenka. Maar Koselev kan de bal nog net tegenhouden met zijn rechterhand. De vreugde over het zoveelste kunststukje van The Moldovian Wall is groot, maar van korte duur. Fortuna heeft teveel tijd nodig om de organisatie na de rode kaart op orde te krijgen, Feyenoord profiteert optimaal en brengt Jörgensen nog geen halve minuut na de misser van elf meter in stelling. De Deen schiet kalm binnen: 70ste minuut, 1-2.


.. . en de laatste keer Stokkers

Die achterstand zijn er samen met de zevende rode kaart van het seizoen teveel aan. Met een man minder zijn we niet meer in staat Feyenoord in de problemen te brengen. Zelfs de schade beperken zit er niet meer in. Tien minuten voor tijd mag kan Jörgensen na een voorzet van Berghuis 1-3 maken, in de slotseconden maakt Berghuis er na een counter 1-4 van.


De kalmste trainer van Nederland zwaait af


Tableau de la troupe

Daarmee zit het seizoen erop. Een seizoen waarop Fortuna ondanks een matige tweede seizoenshelft tevreden terug kan zien. De belangrijkste doelstelling, niet degraderen, is gehaald. Een behoorlijk deel van de spelers heeft aangetoond het niveau van de eredivisie aan te kunnen. En, het belangrijkste, de prestaties van Fortuna zijn niet onopgemerkt gebleven in de regio. De club leeft weer. Tegelijkertijd is de basis van de club nog steeds smal. De aantrekkingskracht op toeschouwers en sponsoren is voor eredivisiebegrippen klein, de financiële mogelijkheden zijn dus ook beperkt. De consequentie daarvan is dat het ook komend seizoen weer een krachttoer zal zijn om een fatsoenlijke selectie op de been te brengen. We zijn benieuwd wat de zomer op dat gebied in petto heeft.