Tegen het einde wordt het nog even spannend, maar Fortuna wint volkomen verdiend met 1-0 van Go Ahead Eagles. Een van richting veranderd schot van Zian Flemming brengt halverwege de eerste helft de beslissing. De drie punten zijn gezien de resultaten op andere velden eerder in het weekend broodnodig, want we klimmen weliswaar naar plaats 14, maar de voorsprong op plaats 16 is nog steeds maar drie punten. We gaan een ongekend spannende slotfase van het seizoen tegemoet.

24 april 2022

Nog steeds op koers naar handhaving

Fortuna Sittard 1 Go Ahead Eagles 0

Doelpuntenmakers: 22. Flemming 1-0.
Opstelling: Van Osch; Tirpan, Angha, Siovas (63. Janssen), Pinto; Duarte, Tekie, Flemming; Noslin (73. Samaris), Gladon (87. Lonwijk), Seuntjens.
Toeschouwers: 9.512.
Scheidsrechter: Kooij.
Geel (Fortuna): -.
Rood (Fortuna): –.

Na de ruime overwinning tegen Sparta ziet Fortuna de tweede van drie thuiswedstrijden vol vertrouwen tegemoet. Daar is ook reden toe, want de laatste weken stemmen niet alleen de resultaten, maar ook het spel van Fortuna tot tevredenheid. Kansen op een overwinning liggen er dus zeker tegen Go Ahead Eagles. Al moeten we waken voor teveel optimisme. In de eerste plaats heeft Go Ahead er net een sterke reeks tegen andere degradatiekandidaten op zitten. En in de tweede plaats heeft Fortuna dit seizoen nog geen enkele keer meer dan twee wedstrijden achter elkaar niet verloren.

FSC is er klaar voor

Trainer Sjors Ultee stelt vandaag hetzelfde elftal op als een week geleden. Lisandro Semedo is weer terug bij de selectie, maar is zijn kortstondige basisplaats waarschijnlijk definitief kwijtgeraakt aan Tijjani Noslin. Ben Rienstra en George Cox ontbreken nog steeds door blessures, terwijl reservekeeper Michael Verrips ziek thuis zit.

Net als vorige week probeert Fortuna de tegenstander te overrompelen, maar Go Ahead blijkt uit ander hout gesneden dan Sparta. De Deventenaren hebben de zaken achterin beter op orde en er zit ook veel meer voetbal in de ploeg. Het eerste kwartier van de wedstrijd golft het spel in een behoorlijk tempo op en neer. Go Ahead heeft na vijf minuten na een corner het eerste schot op doel, maar dat gaat hoog over.

Enkele minuten later is Fortuna voor het eerst gevaarlijk. Tesfaldet Tekie heeft een fraaie dieptepass in huis. Paul Gladon neemt de bal met de borst aan en schiet daarna in de korte hoek raak. Het stadion veert op om te juichen, maar helaas… Gladon is net te vroeg gestart met zijn sprint naar het doel en staat buitenspel.

Jammer, maar helaas… Geen 1-0 voor Gladon.

Na twintig minuten zien we een volgende kans. Tijjani Noslin legt de bal breed op Mickaël Tirpan. Die zet de bal van rechts voor in een druk strafschopgebied. Noslin controleert de bal goed, draait weg van zijn tegenstander en creëert daarmee ruimte voor een schot. Dat gaat hard naast. Noslin speelt vandaag een goede wedstrijd. Hij is actief, vaak aanspeelbaar en meldt zich geregeld gevaarlijk voor de goal.

Een paar minuten later lijkt Gladon op de middenlijn een fair duel te verliezen. Scheidsrechter Kooij, die na duels vaak laat doorspelen, fluit nu voor een overtreding. Deroy Duarte neemt de vrije trap snel en geeft breed op Flemming. Die begint aan een indrukwekkende rush naar het strafschopgebied. Hij kan afleggen op rechts, zodat Noslin een voorzet kan geven. Maar Flemming gaat voor zijn eigen kans. Zijn schot gaat richting het doel van Go Ahead, maar raakt onderweg de hak van Kuijpers. Daarna vliegt hij in een onwaarschijnlijke curve over doelman Noppert in het doel: 21ste minuut, 1-0.

Flemming op weg naar 1-0

Na de voorsprong blijft Fortuna het betere van het spel houden. Na een half uur stuurt Tekie Noslin diep. Die legt de bal vanaf de zijlijn voor het doel. Flemming komt inlopen, maar hij komt niet echt tot een schot. De bal springt voor de voeten van Duarte. Die schiet hard en laag op doel, maar een verdediger blokkeert de bal met zijn voet.

Daarna noteren we nog twee doelpogingen van Flemming. Eerst kopt hij naast het doel, daarna schiet hij een diepe bal van Mats Seuntjens in één keer op doel. Hij probeert de bal in de hoek te plaatsen, maar die belandt recht in de handen van de keeper.

Even daarvoor is Tirpan nog komen opstormen over de rechterflank. Hij lijkt een voorzet te willen geven, maar zijn inzet verrast de keeper bijna in de korte hoek. Die redt ten koste van een corner. We gaan rusten met 1-0, een tussenstand waar gezien de verhoudingen in het veld weinig op aan te merken valt.

Seuntjens probeert het eens met een omhaal

Aan het begin van de tweede helft probeert Go Ahead ons onder druk te zetten, maar Fortuna neemt al snel het initiatief over. De grootste kansen zijn opnieuw voor ons. De eerste daarvan ontstaat wanneer Tirpan de bal vanaf de middenlijn hard en laag naar het strafschopgebied trapt. Noslin verrast de verdediging met een overstapje. De bal komt bij Flemming, die hem in één keer met een boogje voor de voeten van Gladon legt. De spits neemt hem op de volley, maar schiet ruim naast.

Even later brengt Gladon een verdwaalde hoge bal in een druk strafschopgebied onder controle. Hij legt breed op Tirpan, die zo’n beetje vanaf de hoekvlag een gevaarlijke voorzet geeft. Noslin krijgt zijn hoofd net niet goed tegen de bal, die over de goal gaat.

Weer een paar minuten later pikt Noslin bij de zestienmeterlijn op. Hij zoekt de combinatie met Seuntjens, ziet geen ruimte voor een verdere actie, draait terug en legt daarna breed op Tekie. Die zoekt op rechts de achterlijn op en legt de bal terug op Seuntjens. Seuntjens draait weg van zijn tegenstander en heeft een hard schot in huis. De bal raakt de paal en wordt daarna met moeite uitverdedigd.

Tekie is weer prima op dreef

Hopelijk staat hij niet te lang aan de kant

Er is nu maar één ploeg die voetbalt en dat is Fortuna. Het offensief houdt aan, maar een tweede doelpunt blijft uit. Na ruim een uur zien we vervolgens Dimitrios Siovas op het veld liggen. Het is al snel duidelijk dat de Griek niet verder kan en dat is een forse tegenslag. Roel Janssen vervangt hem en doet al na enkele seconden van zich spreken.

Na een corner van Seuntjens kopt Tirpan de bal voor het doel. Noppert wil de bal weg stompen, maar wordt tegelijkertijd onder handen genomen door Janssen, die de keeper met alle kracht die in hem zit over de doellijn probeert te werken. Janssen slaagt in zijn missie, Gladon trapt de door de keeper losgelaten bal tegen de touwen. 2-0, zou je zeggen. Maar scheidsrechter Kooij is ook vandaag weer niet in staat in de geest van de wedstrijd te fluiten, toont zich weer een echte spelregelfetishist en fluit voor een overtreding van Janssen.

Janssen had beter moeten weten: Kooij kan niet fluiten

Ook daarna blijft Fortuna gevaarlijk. Go Ahead probeert vanuit het eigen strafschopgebied op te bouwen. Seuntjens jaagt zijn tegenstander op en verovert de bal. Die geeft hij mee aan de diepgelopen Tekie. Tekie probeert de bal vanaf links in de verre hoek te plaatsen, maar het schot gaat net naast.

Een paar minuten later verovert de vandaag ijzersterke Tirpan de bal op het middenveld. Hij zet aan voor een rush door het midden van het veld en schiet met zijn linkerbeen vanaf de rand van het strafschopgebied in de rechterhoek. De keeper maakt er een corner van. Daarna gaan Tekie en Seuntjens nog eens een combinatie aan op de linkerflank. Het schot van Tekie in de korte hoek mist kracht.

Pas de deux

Maar daarna houdt het bij Fortuna ook wel op. Het laatste kwartier, met Andreas Samaris voor Noslin en in de allerlaatste minuten Nigel Lonwijk voor Gladon, zakken we ver terug en proberen we Go Ahead op de rand van ons strafschopgebied op te vangen. Het slotoffensief van Go Ahead levert een paar kansen voor invaller Cardona op. Eerst schiet hij een bal die pardoes voor zijn voeten valt hoog over, daarna schiet hij de bal niet hard genoeg recht op Yanick van Osch af en tenslotte ziet hij een inzet geblokkeerd worden door een verdediger.

De klus is geklaard, Ivo

Gevaarlijker wordt Go Ahead niet. Na zeven minuten extra tijd fluit Kooij af. Fortuna wint terecht met 1-0 en houdt zijn voorsprong op de degradatieplaatsen daarmee intact. Net als vorige week kwam Fortuna goed voor de dag. Komende zondag komt Feyenoord op bezoek. Het moment om voor een verrassing te zorgen.