Voor verrassend goed gevulde tribunes weet Fortuna in eigen huis wederom geen potten te breken. De ploeg van Van Vossen komt de eerste helft heel matig voor de dag. Tegenstander Jong PSV krijgt alle ruimte en leidt bij rust volkomen verdiend met 0-2. Na rusr gaat het niet veel beter, totdat onverwacht de Anschlusstor valt. Daarna zet Fortuna een tijdlang stevig druk en krijgt het een paar behoorlijke kansen. Maar ook dat offensief ebt weg. Het laatste kwartier is weer niet om aan te zien. Jong PSV mag regelmatig door onze verdediging wandelen, maar slaat pas in de slotseconde een derde maal toe. Daarmee is de twaalfde nederlaag in eigen huis een feit.

24 april 2015

Zoveelste blamage voor Van Vossen en co

Fortuna Sittard 1 Jong PSV 3

Doelpuntenmakers: 11. Van Overbeek 0-1, 31. Leemans 0-2, 53. Janssen 1-2, 0. Bergwijn 1-3.
Opstelling: Kaya; Dengering, De Wit, Janssen, Schroyen; Ter Borgh, Overhof (84. De Groot); Turan, Mert, Kis (71. Briels); Conneh.
Toeschouwers: 5.142..
Scheidsrechter: Dieperink.
Geel (Fortuna): Mert.

Het is 24 april. De maand waarin de deal met een mysterieuze investeerder definitief rond zou moeten komen, loopt langzaam ten einde. De hele deal is nog steeds in nevelen gehuld, de club hult zich in stilzwijgen. Over een week weten we wellicht meer. Maar de kans dat we verder helemaal niets meer zullen horen van de mysterieuze investerdeerder, lijkt mij ook niet denkbeeldig. De hele gang van zaken wekt in ieder geval weinig vertrouwen. Maar ach, dat is bij Fotuna eigenlijk nooit anders geweest. We moeten de verwachtingen voor komend seizoen dus maar niet al te hoog stellen.

Het huidige seizoen is intussen uitgelopen op een complete deceptie. Op verplaatsing is de balans alleszins redelijk met 20 punten, maar in eigen huis zijn de prestaties deerniswekkend te noemen. Na 18 thuiswedstrijden moeten we het doen met één luttele overwinning, 9 behaalde punten en 10 gemaakte doelpunten. Een schandalig resultaat, dat op geen enkele wijze te rechtvaardigen valt. En dan hebben we het nog niet eens over het spel dat de ploeg van Peter van Vossen, nochtans binnengekomen met de belofte aantrekkelijk te gaan votballen, in de meeste van die wedstrijden heeft laten zien.

We mogen dus hopen dat de ploeg de laatste wedstrijden van het seizoen nog probeert een beetje vermaak te bieden, te beginnen vanavond tegen Jong PSV. Dankzij een actie onder basisscholen zijn de tribunes goed gevuld, een goede gelegenheid dus om aan klantenbinding te doen. Maar helaas, Fortuna begint bijzonder lamlendig aan de wedstrijd. En daarin komt de hele eerste helft geen enkele verbetering. Jong PSV-doelman Danny Wintjens wordt slechts twee keer op de proef gesteld. De eerste keer door Fatih Turan uit een vrije trap, de tweede keer door Muhammed Mert me een schot na een lange solo.

Aan de andere kant heeft Ferhat Kaya het weliswaar niet veel drukker, maar de kansen voor Jong PSV zijn wel een stuk gevaarlijker. De Eindhovenaren combineren heel behoorlijk, mede geholpen doordat Fortuna slap en ongeconcentreerd staat te verdedigen. De eerste treffer van de wedstrijd is exemplarisch. Onze verdediging is helemaal uit zijn verband gerukt doordat een paar tegenspelers uit positie lopen. De linksbuiten van PSV ontvangt de bal in het strafschopgebied, waar hij amper gehinderd door Dennis Dengering mag terugleggen op rechtsbuiten Van Overbeek. Die kan aannemen, loopt langs twee Fortunezen en schiet kansloos voor Kaya binnen: 0-1.

In het vervolg van de eerste helft wordt het er niet beter op. Kaya moet nog een keer redding brengen op een knap afstandsschot. En na een half uur valt al de tweede treffer. Opnieuw krijgt de tegenstander veel te veel ruimte. En wanneer er dan ingegrepen wordt, gebeurt dat ongelofelijk klungelachtig. Een Jong PSV’er neem de bal aan in het strafschopgebied, maakt een beweging van de goal weg en vormt verder geen enkel gevaar. Maar Tomas Overhof steekt toch zijn been uit. Hij raakt zijn tegenstander en de scheidsrechter fluit voor strafschop. Leemans schiet binnen: 0-2.

In het vervolg van de eerste helf wordt het er allemaal niet beter op. En ook na rust zit er aanvankelijk geen enkele energie in het spel van Fortuna. Totdat we na acht minuten een vrije trap krijgen aan de zijlijn halverwege de helft van Jong PSV. Overhof legt de bal over alles en iedereen heen voor de voeten van de vrijgelaten Roel Janssen. Die aarzelt niet en schiet direct op doel. Wintjens heeft de bal klem, maar ligt deels over de doellijn. Hij springt razendsnel op, maar de scheidsrechter heeft genoeg gezien: volgens hem heeft de bal de doellijn volledig gepasseerd. Vanuit het niets zijn we weer terug in de wedstrijd: 1-2.

Na die goal heeft Fortuna even een sterke periode, waarin Jong PSV helemaal op eigen helft wordt teruggedrongen. Het doel van Wintjens wordt herhaaldelijk belaagd, we dwingen de nodige corners af. Na één van die corners neemt Jordy ter Borgh een afgeslagen bal ineens op de pantoffel. Wintjens brengt spectaculair redding. Ter Borgh staat ook aan de basis van de volgende kans. Na een goede combinatie ontvangt hij de bal aan de linkerzijlijn. Hij geeft een goede pass in de loop van Seku Conneh. Diens schot gaat net voorlangs.

Daarna gaat het almaar minder met ons offensief. Jong PSV komt weer op adem en weet de bal weer beter in de ploeg te houden. Wij gaan daarentegen steeds gehaaster en steeds slordiger te werk. Ook twe wissels (Jordie Briels voor Kevin Kis en Donny de Groot voor Tomas Overhof) brengen daarin geen verandering. Al krijgt Briels in blessuretijd nog een behoorlijke kans na een diepe ba van de linkerflank. Zijn schot gaat echter recht op Wintjens af.

Overigens had Jong PSV de wedstrijd op dat moment al lang af moeten maken. Kennelijk heeft het eerdere offensief teveel van onze krachten gevergd, want de jonge Eindhovenaren krijgen de laatste tien minuten alle ruimte om te counteren. Dat levert drie hele grote kansen op, maar de eerste keer wordt de bal bij de tweede paal voor een lege goal naast getikt, de tweede keer plukt Kaya de bal van de voet van de spits en de derde keer kan Kaya het schot keren. Helemaal op het einde slaat Jong PSV toch nog toe. Onze verdedigers kijken als verstijfd toe hoe de rechtsbuiten een combinatie opzet, een eindje langs de doellijn wandelt met de bal en vervolgens voorzet op de inlopende Bergwijn. Die mag ongehinderd binnentikken: 1-3.

De scheidsrechter vindt dat een mooi slotakkoord en fluit dus af. We mogen thuisnederlaag nummer twaalf optekenen. En daar is helaas weinig op aan te merken. Op een kortstondig offensief van een minuut of twintig zijn we vandaag wederom de onderliggende partij geweest. De eerste vijftig minuten hebben we voor spek en bonen meegedaan, de laatste tien minuten was de pijp kennelijk leeg. Zo moeten we gelaten accepteren dat ook deze avond weer in mineur eindigt.