Na een spannende derby staat Fortuna ondanks een sterk slotoffensief na negentig minuten met lege handen. In de eerste helft houden de ploegen elkaar in evenwicht, maar weinig alert verdedigen bij een corner voor rust en een dramatische terugspeelbal seconden na rust helpen MVV in het zadel. Daarna heeft Fortuna heel lang nodig om die tegenslag te boven te komen. Een prachtige Anschlusstor van N’Koyi is het begin van een slotfase, die helaas niets oplevert. Een gelijkspel was gezien de spel- en kansenverhoudingen verdiend geweest. Door de nederlaag is de aansluiting met de bovenste plaatsen van de baan. Handhaving in de subtop is gezien het spelniveau in de eerste competitiehelft echter wel een realistisch streven.

14 december 2012

Fortuna verdient meer in spannende derby

Fortuna Sittard 1 MVV 2
Doelpuntenmakers: 40. Stankov 0-1, 46. Schreurs 0-2, 67. N’Koyi 1-2.
Opstelling: Kaya; Hendrickx (88. Vets), Dreesen, Janssen, Schroyen; Voorn, De Boer, Kruijsen (65. Briels); Çevik, N’Koyi, Khalouta (46. Nepomuceno).
Toeschouwers: 10.000
Scheidsrechter: Van Boekel.
Geel: Kruijsen, Hendrickx, Janssen, N’Koyi, De Boer.
Rood: –

In de aanloop naar de grote derby maakte het zittende bestuur van Fortuna zijn terugtreden per 1 januari bekend. Kennelijk zijn Wil Meijers en kornuiten na vier jaar overlevingsstrijd aan het einde van hun Latijn. Dat is niet onbegrijpelijk, want het zijn tropenjaren geweest. Daarbij dreigt het laatste half jaar, met de chaotische taferelen rond Duchatelet en Abdellah, afbreuk te doen aan de grote verdiensten die dit bestuur voor de club heeft gehad. Meijers en Helwig begonnen aan hun karwei als volstrekte outsiders, op een moment dat de commissarissen en de interim-directeur de club al hadden overgeleverd aan Roda en het geloof in een goede afloop minimaal was. Ze zijn de initiators van TOF geweest, dat de krachten wist te mobiliseren die nodig waren om de licentie voor betaald voetbal te behouden en om de ergste financiële gaten te dichten. In het eerste deel van hun missie, zorgen dat de club bleef bestaan, zijn ze dus glansrijk geslaagd. Het tweede deel, de club in stabieler vaarwater brengen, is een te moeilijke opgave gebleken. De erfenis van schulden uit het verleden en een structureel gebrek aan inkomsten hangen nog steeds als het zwaard van Damocles boven het hoofd van Fortuna. En er zijn helaas nog geen tekenen dat er verbetering op komst is. We moeten hopen dat het nieuwe team wel in staat is de bitter noodzakelijke doorbraak te forceren.

Sportief gezien verliep de voorbereiding op de derby zonder al te veel zorgen, al zag Willy Boessen wel twee gerenommeerde namen afhaken. Prince Rajcomar, aan wie zo langzamerhand het predikaat ‘miskoop’ begint te kleven, kampt met een knieblessure, Fernanco Ricksen met een hardnekkige rugblessure. Voor de basisopstelling heeft het gemis van beide spelers echter geen gevolgen. Quin Kruijsen keert na zijn schorsing terug in het elftal. Logischerwijs moet of Kévin Diaz of Ramazan Çevik voor hem plaatsmaken. De keuze van Boessen valt op Diaz, wiens krediet bij de trainer om welke reden dan ook niet heel erg groot is.

Op de Noord-tribune hebben de Tifosi Giallo Verde eveneens een geslaagde voorbereiding achter de rug: het dundoek dat bij de entree van spelers omhoog wordt getakeld, ziet er knap uit. Omdat de Maastrichtse ultra’s dit jaar van deelname aan de tifobattle hebben afgezien, had echter een bescheiden spandoek al volstaan voor een overwinning. Verder gaat de entree (door drie enigszins kolderiek ogende erebogen van groene en gele balonnen) gepaard met het nodige geknal en geflits aan de oostelijke zijlijn, waarvoor we een naburige vuurwerkleverancier dank mogen zeggen. Het laatste wapen om de stemming bij aftrap tot een kookpunt te brengen, is ‘Zitterd Allein’. De Marotte-zanger van dienst zingt ons volkslied met de nodige overgave a capella. Wanneer iedereen na het refrein klaar is om in gejuich uit te barsten, zet hij met evenveel overgave het tweede couplet in. Inderdaad, zo staat het in het boekje. Wanneer hij echter ook nog eens aan een derde couplet begint, maakt begeestering langzaam plaats voor verbazing en hilariteit. Gelukkig had Jo Erens minder inspiratie dan Filips van Marnix van Sint-Aldegonde had tijdens het schrijven van het Wilhelmus. Had ‘Zitterd Allein’ vijftien coupletten geteld, onze zanger had ze allemaal gezongen.

De slepende vertolking van ons volkslied is de spelers kennelijk in de benen geslagen, want van een flitsende opening van de derby is allerminst sprake. Beide ploegen gaan tamelijk voorzichtig te werk, waarbij Fortuna het eerste kwart van de wedstrijd de overhand heeft. We weten de bal behoorlijk goed in de ploeg te houden en slagen er enkele keren via de flanken op te komen. De voorzetten van Khalouta vanaf links en Hendrickx vanaf rechts missen hun doel echter ruimschoots. De eerste echte kans noteren we na een kwartier, wanneer Joeri Schroyen aan een solo begint. Onze linksback steekt het middenveld over, bereikt de rand van het strafschopgebied en haalt uit voor een schot. Keeper Castro kan keren. Een paar minuten later voert Patrick N’Koyi een vergelijkbare actie uit, maar ook zijn schot wordt door Castro uit het doel gehouden.

Verder leidt het overwicht van Fortuna niet tot heel grote kansen. We komen wel een aantal malen in het strafschopgebied, maar zijn niet in staat kansen uit te spelen. MVV stelt daar in het eerste half uur niet meer dan een afstandsschot van Van Hyfte tegenover. Maar MVV krijgt langzamerhand wel meer grip op de wedstrijd. De ploeg heeft meer balbezit en het spel verplaatst zich steeds meer naar onze helft. Acht minuten voor rust krijgt de opgekomen linksback Labylle een behoorlijke kans, maar Kaya weet te keren. Een paar minuten later krijgt MVV de eerste corner van de wedstrijd. De bal komt gevaarlijk ter hoogte van de eerste paal terecht en kan slechts moet moeite worden uitverdedigd. De volgende corner wordt weer strak in ons doelgebied gelegd. Deze keer reageert onze verdediging te laat: Stankov is het eerst bij de bal en kan van dichtbij vrij inkoppen: 0-1 voor de gasten.

Het doelpunt is tegen de verhouding in, maar feit is ook dat MVV het laatste deel van de eerste helft sterker aan het worden was. Die gewijzigde krachtsverhoudingen worden een paar minuten voor rust nog eens bevestigd door een schot van twintig meter van Esajas, dat rakelings naast gaat. Het rustsignaal zal Boessen dan ook niet ongelegen komen. De rust geeft hem de mogelijkheid orde op zaken te stellen en de noodzakelijke personele wijzigingen aan te brengen. We maken ons even zorgen wanneer we zien dat Mark Voss aan een intensieve warming-up bezig is, maar gelukkig staat sterkhouder Kaya ook na de rust gewoon op doel. Aziz Khalouta heeft wel het veld moeten ruimen. De Venlonaar is terechtgekomen in de onvermijdelijke fase waarin de doelpunten en assists niet vanzelf komen en zonder doelpunten of assists is Khalouta voor het elftal eerder een last dan een lust. Voor Khalouta komt Gevaro Nepomuceno in het veld. Waarom Diaz op de bang moet blijven zitten, is zonder nadere uitleg van de trainer onbegrijpelijk.

Bij de aftrap van de tweede helft hopen we op een offensief ingesteld Fortuna, dat met Sturm und Drang richting de Noord-tribune optrekt. De werkelijkheid is helaas anders. Al zeven seconden na de aftrap staat de 0-2 op de borden. De bal wordt na de aftrap teruggespeeld naar Dreesen, die nog verder terug wil tikken naar Kaya. Hij doet dat echter te zacht. Danny Schreurs verschijnt als een duveltje uit een doosje om de bal op te pikken en binnen te schieten. Schreurs doet daarna gelukkig niet aan misplaatste fijnzinnigheden als niet juichen wanneer je scoort tegen je oude club: hij viert de treffer royaal. De onrespectloze spreekkoren van Fortuna-zijde in de rest van de wedstrijd zijn voor hem trouwens ook ‘all in the game’ en zo hoort het.

De snelle tegengoal slaat Fortuna in eerste instantie helemaal lam. MVV heeft de wedstrijd even helemaal in handen, maar verzuimt door te drukken. Na een minuut of tien herpakt Fortuna zich weer. De spelers doen hun best weer terug in de wedstrijd te komen. Daarbij is N’Koyi de meest opvallende man. Onze spits komt heel vaak aan de bal, lijdt daarna ook vaak balverlies, maar geeft ook regelmatig een goed vervolg aan de aanval. Halverwege de tweede helft krijgt hij de bal op rechts aangespeeld. Hij trekt naar binnen, creëert ruimte voor een schot en knalt de bal vervolgens onhoudbaar voor Castro in de verre hoek: 1-2. De goal komt een beetje uit het niets, maar brengt ons in één klap terug in de wedstrijd.

Fortuna gaat vol vuur op zoek naar de gelijkmaker. Kruijsen maakt plaats voor Briels (over Diaz hebben we het maar niet meer) en Çevik krijgt een vrijere rol. Dat blijkt goed uit te pakken. De kleine Liégeois gaat tussen de Maastrichtse linies zwerven. Daarmee komt er iets meer verrassing in ons aanvalsspel. En verder zorgen ook de hoge ballen nu af en toe voor paniek in de rood-witte verdediging. Ons offensief leidt tot behoorlijke kansen voor Schroyen en De Boer en kleinere kansen voor N’Koyi, Dreesen en Voorn.

Aan de andere kant krijgt MVV op de counter een paar behoorlijke kansen. Zo kan Kaya een diagonaal schot van Esajas nog net met zijn voet van richting veranderen en staat Kaya paraat wanneer een MVV’er vrij voor onze goal verschijnt. Met een knappe tackle op bal weet hij het gevaar ongedaan te maken. Tegen het einde van de wedstrijd heeft MVV zich ontworsteld aan onze druk, maar Fortuna gebruikt de vier minuten blessuretijd voor een laatste wanhoopsoffensief. Daarbij is Niels Vets de leeggespeelde Hendrickx komen aflossen. De huurling van Lierse maakt daarmee zijn debuut in het eerste van Fortuna.

Tussen het door Van Boekel (die een aantal Fortunezen wel heel gemakkelijk een gele kaart gaf) getolereerde tijdrekken van Bram Castro door, weet Fortuna nog ruimte te vinden voor twee goede aanvallen. Bij de eerste aanval speelt Çevik zichzelf knap vrij in het penaltygebied. Hij rukt op tot op een meter of vijf, zou kunnen schieten, maar kiest voor een voorzet. De bal is echter veel te hard, zodat N’Koyi en Nepomuceno geen kans hem te raken. De tweede aanval leidt wel tot een serieuze kans. Deze keer weet Çevik na een klutssituatie Schroyen te vinden. Die kan vrij inschieten, had zichzelf kunnen belonen voor een prima wedstrijd, maar schiet voorlangs. Een laatste ingooi in het Maastrichtse strafschopgebied zorgt daarna niet meer voor gevaar. Het blijft 1-2. Een ongelukkige nederlaag, want een punt was gezien de vechtlust en ook gezien de verhoudingen in het veld zeker verdiend geweest. Wat rest, is de nodige tevredenheid over het optreden van Fortuna, dat ook nu weer een behoorlijk niveau heeft weten te halen. Dat biedt perspectief voor de tweede competitiehelft, want de behaalde 28 punten zijn niet toevallig gehaald.