Ondanks de hooggespannen verwachtingen vooraf staat Fortuna na drie wedstrijden in het nieuwe seizoen nog steeds met lege handen. Bij rust staan we nog met 1-0 voor, maar als Cambuur de zaken in de tweede helft wat energieker aanpakt, geven we niet meer thuis. Vier schoten van buiten het strafschopgebied vliegen er allemaal in. De 1-4 nederlaag is misschien geflatteerd, maar zeker niet onverdiend. Zowel tactisch als qua mentale instelling klopt er namelijk nog maar weinig van bij Fortuna.

20 augustus 2022

Afgedroogd door Cambuur

Fortuna Sittard 1 SC Cambuur 4

Doelpuntenmakers: 10. Yilmaz 1-0, 47. Breij 1-1, 79. Hoedemakers 1-2, Hoedemakers 1-3, 90. Ter Heide 1-4.
Opstelling: Van Osch; Tirpan (76. Pinto), Guth, Siovas (80. Erdoğan), Cox; Duarte, Ferati; Córdoba (60. Noslin), Gladon (60. Bassett), Yilmaz, Seuntjens.
Toeschouwers: 8.357.
Scheidsrechter: Nijhuis.
Geel (Fortuna): Seuntjens, Erdoğan, Ferati.
Rood (Fortuna): –.

Ondanks de nodige investeringen in de selectie gaan de eerste twee wedstrijden van het seizoen verloren. Die nederlagen tegen Ajax thuis en FC Twente uit zijn op zich geen schande, maar de vertoning in Enschede was wel beneden alle peil. Vanavond krijgen Sjors Ultee en zijn mannen tegen SC Cambuur de kans een ander gezicht te laten zien. Ultee heeft zijn elftal daarbij op twee plaatsen gewijzigd. Burak Yilmaz en Iñigo Córdoba worden fit genoeg geacht om in de basis te starten. Dat gaat ten koste van Tijjani Noslin en Doğan Erdoğan. Fortuna gaat spelen in een 4-2-4-formatie, waarbij Yilmaz samen met Paul Gladon in de spits staat en Córdoba en Mats Seuntjens op de flanken spelen. Op het middenveld speelt Arianit Ferati naast Deroy Duarte als controlerende middenvelder.

Zian Flemming: maar twee seizoen Fortunees, maar door de supporters voor altijd in het hart gesloten.

We zien een levendige openingsfase, waarin zowel Fortuna als Cambuur in de eerste vijf minuten al voor het vijandelijke doel verschijnen. Bangura schiet namens Cambuur hoog over. Namens Fortuna proberen Gladon (op aangeven van Ferati) en Córdoba het. Córdoba start weliswaar van rechts, maar krijgt de vrijheid om ver naar binnen te trekken. Dat zorgt voor verwarring bij Cambuur. Keerzijde daarvan is overigens wel dat Gladon vaak naar de rechterflank moet uitwijken, waar hij gezien zijn kwaliteiten weinig te zoeken heeft.

Burak staat aan de aftrap…

Na tien minuten moet Seuntjens diep op eigen helft aan de zijlijn uitverdedigen. Hij passeert met het nodige risico vier tegenstanders, maar blijft knap aan de bal en stuurt vervolgens de helemaal naar links uitgeweken Córdoba diep. De Spanjaard rukt op over de flank en kijkt vervolgens wie hij de bal kan voorzetten. Bij de eerste paal heeft Gladon een paar tegenstanders meegetrokken, maar bij de tweede paal staat Yilmaz behoorlijk vrij. Daar gaat zijn voorzet inderdaad naar toe. Yilmaz neemt de bal in één keer uit de lucht. Zijn schot is zuiver, maar niet hard. De bal lijkt houdbaar, maar keeper Virginia grabbelt er toch naast: 10e minuut, 1-0.

… en heeft niet lang nodig om toe te slaan.

Na de vroege voorsprong leunt Fortuna achterover. Het laat Cambuur het spel maken en gokt zelf op counters. Cambuur is veel te traag in de opbouw en weet daardoor nauwelijks gevaarlijk te worden. Een vrije trap van Paulissen in de muur is lang het enige wapenfeit van de Friezen. Aan onze kant is Córdoba de opvallendste speler. Na een kwartier gaat een schot van hem recht op de keeper af. Vijf minuten later verovert hij de bal op het middenveld. De bal gaat naar Seuntjens, die zich ontdoet van zin tegenstander en daarna een vrij veld voor zich heeft. Seuntjens wordt onderuit gehaald. Het levert Hoedemakers een gele kaart op. Seuntjens zelf neemt de vrije trap. Hij besluit van meer dan dertig meter op doel te schieten. Met de nodige moeite weet de keeper ten koste van een hoekschop te redden.

Córdoba valt op in de eerste helft

Omstreeks het half uur heeft Fortuna opnieuw een sterke fase. In korte tijd bestoken Yilmaz, Siovas en Córdoba het doel van Cambuur. Een paar minuten later breken we naar een corner van Cambuur goed uit. Yilmaz wint handig een duel om een naar voren getrapte bal en kopt door op Mickaël Tirpan. Die legt de bal vanaf de flank in de loop van de achter Gladon verscholen Córdoba, die vrije doorgang naar het doel heeft. Die neemt de bal echter niet goed mee, waardoor de keeper kan ingrijpen. Daar laten we een grote kans liggen.

Intussen is Cambuur-trainer Henk de Jong niet tevreden over de prestaties van zijn spelers. Hij besluit zeven minuten voor rust tot een dubbele wissel. Invaller Breij stelt Yanick van Osch al na een paar minuten op de proef met een schot in de korte hoek. Dat was het voor de eerste helft. Wat moeten we er van vinden? We hebben een paar aardige aanvallen gezien van Fortuna en zijn zelf nauwelijks in gevaar gekomen. Dus op het eerste gezicht kunnen we tevreden over zijn. Maar tegelijkertijd zijn er ook veel dingen die niet goed gaan. We zijn niet in staat de bal voor langere tijd in de ploeg te houden en kunnen de tegenstander niet onder druk te zetten zonder meteen veel ruimte op het veld weg te geven. En in deze aanvallende opstelling komen we zelfs tegen een traag opbouwende tegenstander al snel een man tekort op het middenveld. Het is dus zeker nog geen gewonnen wedstrijd.

In de opbouw moet veel van Ferati komen

Cambuur speelt na rust een stuk scherper dan de eerste 45 minuten. Dat merkt Tirpan, wanneer hij na een combinatie met Yilmaz over de flank wil opstomen. Hij wordt door Smit met een klein duwtje van de bal gezet. Wanneer scheidsrechter Nijhuis niet fluit voor een overtreding, staat hij niet op om de achtervolging in te zetten of zijn positie als rechtsback weer in te nemen, maar blijft hij mokkend liggen. Ook Yilmaz maakt zich alleen maar druk over de scheidsrechter. Intussen steekt Smit ongehinderd het hele middenveld over. Ferati vangt hem uiteindelijk op, maar doet dat een beetje halfslachtig en als het eigenlijk al te laat is. Daardoor kan Smit ongestoord breed leggen op Breij, die tussen George Cox en Seuntjens in ook al helemaal vrij staat. Breij schiet van 25 meter in de verre hoek. De bal zou voor een wat langere keeper misschien houdbaar zijn geweest, maar Van Osch komt er niet meer aan: 47ste minuut, 1-1.

Balverlies van Tirpan leidt de gelijkmaker in

Het is niet de avond van Seuntjens

Het duurt daarna lang voordat Fortuna weer een beetje in de wedstrijd komt. Het elftal lijkt als los zand aan elkaar te hangen, we hebben geen controle meer op het middenveld en voorin laat de nauwkeurigheid steeds vaker te wensen over. Na tien minuten krijgt Seuntjens na een domme tackle vlakbij het strafschopgebied van de tegenstander zijn derde gele kaart in evenveel wedstrijden. Het is weer eens zo’n avond waarop er bij onze aanvoerder naarmate de wedstrijd vordert steeds minder lukt, de frustraties toenemen en het daardoor van kwaad tot erger gaat.

Geen gemakkelijk debuut voor Cole Bassett

Uiteindelijk weten we met veel pijn en moeite toch weer wat kansjes bij elkaar te rapen. Na een corner van Cox kopt Gladon de bal voor voeten van Yilmaz. Die schiet onmiddellijk op doel, maar de bal gaat over. Even later zet Ferati met een steekpass Gladon vrij. Die schiet vanuit een moeilijke hoek hard in de korte hoek, maar de keeper redt met zijn voeten. Daarna zien we enkele pogingen van Rodrigo Guth, Deroy Duarte en Tijjani Noslin. De laatste is dan net in het veld gekomen voor Córdoba. Op hetzelfde moment is Cole Bassett Gladon komen vervangen. De jonge Amerikaan lijkt na zijn debuut, weliswaar in een slecht draaiend elftal, niet meteen de man die de zwaktes op ons middenveld gaat oplossen.

Intussen doet Cambuur ook van zich spreken. Sterker nog, de Leeuwardenaren zijn heel dichtbij een tweede treffer, wanneer Uldrikis na een lange solo vanaf de rand van het strafschopgebied een venijnig schot in de rechterhoek lost, dat door Van Osch maar net gekeerd kan worden. Verder krijgt Cambuur nog een handvol kleinere kansen.

Cox een keer ten aanval

Met nog een kwartier te gaan, staat Ferati opnieuw aan de basis van de volgende kans voor Fortuna. Hij weet Yilmaz te vinden in een druk penaltygebied. Die schiet in de draai op doel, maar de poging gaat naast het doel. Daarna zakt Fortuna helemaal door haar hoeven. Duarte verliest de bal ongelukkig op het middenveld. Bassett staat te slapen, Hoedemakers gaat over hem heen en kan de bal oppikken en ongehinderd door een tegenstander van twintig meter op doel schieten. Hij plaatst de bal weliswaar heel zuiver in de hoek en Van Osch wordt lelijk in de steek gelaten door zijn verdedigers, maar dit schot lijkt toch wel houdbaar. Desondanks: 78ste minuut, 1-2.

Een paar minuten later gaat Dimitrios Siovas er weer eens bij liggen. De Griekse veteraan is kennelijk ook dit seizoen niet fit genoeg om een volle wedstrijd te spelen. Erdoğan vervangt hem en valt tijdens zijn invalbeurt vooral op doordat hij een paar keer gevaarlijk de bal verliest en na een stevige charge geel haalt. Eerder is Ivo Pinto al in de ploeg gekomen voor Tirpan. Tot een slotoffensief zijn we helaas niet in staat. Bij Yilmaz is net als bij Seuntjens de pijp leeg, van de rest vallen geen wonderen te verwachten. Het oogt allemaal erg plichtmatig.

Geen gelukkige invalbeurt voor Erdoğan

Enkele minuten voor tijd laat onze verdediging het opnieuw afweten. Sambissa krijgt door slap dekken de kans Hoedemakers op de punt van het strafschopgebied aan te spelen. Diens schot is niet hard, maar Van Osch komt opnieuw tekort: 87ste minuut, 1-3. En laten we de gifbeker dan maar meteen helemaal leegdrinken. In blessuretijd verliezen we de bal op het middenveld. Ter Heide pikt de bal op. Erdoğan zet de achtervolging in, maar kan zich met geel op zak geen overtreding meer permitteren. Pinto komt te laat om een schot te voorkomen. De bal vliegt langs Van Osch in de linkerbovenhoek: 90ste minuut, 1-4.

Erdoğan en Yilmaz weten het: dit was niet goed

Na drie wedstrijden hebben we drie keer verloren en hebben we al tien doelpunten geïncasseerd. Tegen Ajax en FC Twente konden we nog wijzen op de sterkte van de tegenstander, vandaag hebben we met Cambuur een bescheiden ploeg ontmoet, die bovendien een uitermate zwakke eerste helft speelt. Dat die tegenstander ons desondanks met 4-1 afdroogt, moet alle alarmbellen doen rinkelen. Het is onduidelijk hoe we willen spelen, er zijn net als vorig seizoen teveel heilige huisjes en de selectie lijkt weer niet goed uitgebalanceerd. De ommekeer mag niet lang op zich wachten, maar de grote vraag is waar die vandaan moet komen.