Fortuna begint de derby tegen VVV met veel elan. Onder aanvoering van Andrija Balic worden de Venlonaren onder druk gezet en na tien minuten valt de verdiende openingstreffer. Maar daarna wordt het langzaam minder. In de tweede helft zijn we nauwelijks meer in balbezit en beperken we ons tot het verdedigen van de kleine voorsprong. En dat loopt uiteindelijk verkeerd af. Tien minuten voor tijd is Aleksei Koselev kansloos op een van richting veranderd schot. Dankzij de 1-1 zijn we weer iets dichterbij verlenging van het eredivisieschap gekomen. Maar volgende week thuis tegen NAC volstaat alleen een overwinning om niet onder hoogspanning de laatste drie competitierondes in te gaan.

13 april 2019

Handhaving weer een punt dichterbijspan>

Fortuna Sittard 1 VVV 1

Doelpuntenmakers: 11. Novakovich 1-0, 81. Grot 1-1.
Opstelling: Koşelev; Mac-Intosch, Ramírez, Heerings, Pinto; El Messaoudi, Smeets, Balić, Diemers; Novakovich, Lamprou (86. Dianessy).
Toeschouwers: 9.511.
Scheidsrechter: Bax.
Geel (Fortuna): Ramírez, Smeets.

Na een bijzonder matig optreden in Zwolle wachten Fortuna achter elkaar twee thuiswedstrijden waarin een grote stap gezet moet worden naar nog een seizoen eredivisie. Op Paaszondag komt slotlicht NAC op bezoek. Vanavond wacht ons provinciegenoot VVV. De Venlonaren staan een plaats boven ons op de ranglijst en zijn met drie punten meer nagenoeg, maar nog niet helemaal veilig. Ze treden vanavond aan in een volledig rood tenue, dat herinneringen oproept aan het FC VVV van Stefan Kurcinac en Eddy Sobczak uit de jaren zeventig. Jaren waarin de belangstelling voor de minst aansprekende van onze streekderby’s soms tot grote hoogten steeg. Dat was in de tijd dat beide ploegen streden om promotie naar de eredivisie. Wanneer er niet bijzonder goed gepresteerd wordt, zakt de belangstelling aan beide zijden af naar het niveau van een gewone wedstrijd. Dat is ook vanavond zo: met 9.500 toeschouwers zitten we niet heel ver boven het gebruikelijke aantal toeschouwers.

Bij Fortuna heeft René Eijer na het echec in Zwolle stevig ingegrepen. Het elftal is op vier plaatsen gewijzigd. Op linksback is Michael Pinto weer fit. Marco Ospitalieri start dus op de bank. Rechts in het verdedigingscentrum vervangt Ruben Ramirez de geschorste Branislav Ninaj. En verder zijn er op het middenveld basisplaatsen van Ahmed el Messaoudi en Andrija Balic. Dat gaat ten koste van Lars Hutten en van Lisandro Semedo, die de afgelopen weken vooral na de rust bijzonder weinig heeft laten zien. Balic speelt centraal vlak achter Andrija Novakovich, Mark Diemers speelt meer vanaf links, Lazaros Lamprou wijkt uit naar de rechterflank. Daarbij wisselen de drie trouwens wel regelmatig van positie.

Klaar voor de derby

Hoewel het schaatsseizoen inmiddels al minstens een week afgelopen is, wordt er bij de opkomst van de elftallen een sfeertje gecreëerd dat wel heel erg het stempel ‘Thialf’ draagt. Maar aan alles komt een eind, dus ook aan deze gezelligheid. Na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Bax zitten we gelukkig direct middenin een voetbalwedstrijd. Fortuna speelt de eerste helft naar de Ricksen-tribune en gaat meteen op zoek naar het vijandelijke doel. Dat leidt al in de tweede minuut tot een gevaarlijke aanval. Novakovich legt af op Diemers. Die schiet vanaf een meter of twintig hard en laag in. Keeper Unnerstall ziet de bal laat komen, kan wel nog keren, maar ziet de bal voor de voeten van Balic springen. Balic lijkt de rebound binnen te schieten, maar Unnerstall weet met een reflex nog te redden.

Balic stuit op Unnerstall

Geen vroege 1-0, wel een corner. Daarvan krijgen we er binnen de eerste vijf minuten vier achter elkaar. Bij de laatste schiet Lamprou de bal met een volley op het dak van de Ricksen-tribune. Een anticlimax na een sterke openingsfase waarin VVV amper van de eigen helft komt. Ook in het vervolg neemt Fortuna het initiatief. Na tien minuten wijkt Novakovich uit naar links. Hij bereikt Diemers, die op zijn beurt Jorrit Smeets in stelling brengt. Smeets heeft ruimte voor een schot, maar de bal belandt ver naast de paal. Even later speelt Smeets Balic met een korte steekpass aan. De Kroaat speelt zichzelf met een sierlijke pirouette vrij in een vol strafschopgebied en lost vervolgens een venijnig schot. Unnerstall redt, maar laat de bal opnieuw los. Novakovich is er als de kippen bij en lift de bal over de doelman heen in het doel: 11e minuut, 1-0.

Novakovich treft wel doel

Op de voorsprong valt gezien de verhoudingen in het veld niets af te dingen. En ook in de minuten na de gaol blijft Fortuna de betere. Maar na een kwartier komt er meer evenwicht in de wedstrijd. VVV is wat meer op onze speelhelft te vinden, maar slecht er vooralsnog niet in gevaarlijk te worden. Onze verdedigers blijven redelijk overeind, al ziet Ramirez na twintig minuten terecht geel wanneer hij zijn tegenstander onderuit moet halen om een kans te voorkomen. Fortuna slaagt er eigenlijk pas na een half uur weer in voor het doel van Unnerstall te komen. Novakovich krijgt een schietkans na slordig uitverdedigen, maar zijn schot mist kracht en zuiverheid.

Iets later kan Susic voor VVV doorbreken over onze rechtervleugel. Hij verschijnt vrij voor Koselev, maar die weet zijn inzet te stoppen. De scheidsrechter fluit bovendien voor hands. Een paar minuten later wordt VVV opnieuw gevaarlijk en nu op reglementaire wijze. Uit een afgeslagen corner belandt de bal op de rand van het strafschopgebied voor de voeten van Post. De Venlose aanvoerder schiet echter naast. Weer een paar minuten later staat Fortuna paniekerig te verdedigen op de rand van het doelgebied. Er ontstaat een scrimmage, maar die leidt niet tot een serieuze doelpoging.

Lamprou baant zich een weg

Ook de laatste vijf minuten voor rust is VVV dreigender dan Fortuna. Het ontbreekt de Venlonaren echter aan overtuiging om het echt gevaar te stichten. Het slotaccent van de eerste helft is voor Fortuna. Pinto en Smeets zetten een counter op over de linkerflank en overlopen Josimar Lima. Uiteindelijk krijgt Novakovich de bal aangespeeld in het penaltygebied. De Amerikaan gaat met veel misbaar tegen de grond. Bax ziet er terecht niets in: hier is sprake van een lelijke Schwalbe. We gaan dus rusten met 1-0.

El Messaoudi grijpt in

De tweede helft begint voor Fortuna zonder al te veel zorgen. Het spelpeil is van een bedenkelijk niveau, er gebeurt amper iets voor beide doelen. Maar VVV gaat na een minuut of tien wat opportunistischer spelen en daar heeft Fortuna moeite mee. We slagen er niet meer in de bal in de ploeg te houden en nodigen de tegenstander daardoor haast uit om ons onder druk te zetten. Spits Mlapa krijgt binnen korte tijd twee kansjes. De eerste keer schiet hij vanuit een moeilijke hoek ver naast, de tweede keer kopt hij recht in de handen van Koselev. Na een kwartier staat Opoku helemaal vrij onze keeper. Die weet knap redding te brengen. Bovendien wordt er na de gemiste kans afgefloten voor buitenspel.

Fortuna stelt daar aan de andere kant bitter weinig tegenover. Balic heeft een goede actie in huis op de achterlijn, maar zijn voorzet is te hoog voor Lamprou. Uit het vervolg van de aanval krijgt El Messaoudi de bal. Hij soleert het strafschopgebied in en schiet ruim voorlangs. Het spel wordt steeds rommeliger en van een serieus offensief van VVV is inmiddels ook geen sprake meer. Beide ploegen lijden vooral veel balverlies. VVV-trainer Steyn brengt met Seuntjes en Grot wel extra fysieke kracht in de ploeg. De laatste gaat linksbuiten spelen en bezorgt Calvin Mac-Intosch, die tot nu toe redelijk speelde, de nodige problemen. Bij zijn eerste duel zet hij Mac-Intosch zonder moeite van de bal en een paar minuten later is hij hem weer te snel af. Maar gevaarlijk wordt VVV niet.

Diemers in duel

Met nog een klein kwartier op de klok zet Fortuna eindelijk een fatsoenlijke counter op. Pinto onderschept de bal, zoekt de een-twee met Smeets en legt daarna terug op Diemers. Die speelt Novakovich aan. Novakovich legt de bal breed op El Messaoudi, die Lamprou met een pass de diepte in stuurt. Lamprou kan ongehinderd op het doel af rennen en schiet de bal onhoudbaar voor Unnerstall in de rechterbovenhoek: 77ste minuut, 2-0.

Het stadion ontploft, de opluchting is overal te voelen. Ook op het veld. Maar waarom wacht Bax zo lang met aftrappen? Het zal toch niet… Helaas, Bax maakt het bekende gebaar en kent VVV een vrije trap toe wegens buitenspel. Correctie: 77ste minuut, 1-0.

Even dachten we in veilige haven te zijn, maar het tegendeel is waar. Terwijl Fortuna de teleurstelling van de extreem laat afgekeurde 2-0 nog moet verwerken, krijgt VVV een extra adrenalinestoot. Het is een zeer merkwaardig psychologisch bijefffect van de VAR. Voeg daarbij dat de meeste van onze middenvelders op hun tandvlees lopen en meteen is duidelijk dat het een zware slotfase zal worden. En inderdaad, VVV slaat binnen de kortste keren toe. Mac-Intosch laat zich in een duel aftroeven door Opoku. Die legt terug op Grot. Diens schot belandt via het been van Ramirez onhoudbaar voor Koselev in de verre hoek: 81ste minuut, 1-1.

De VAR zwijgt

Na de gelijkmaker moeten we vrezen dat we straks nog met lege handen staan. VVV ruikt dat er meer in zit en blijft de ballen naar voren pompen. Gelukkig gaat dat niet echt met veel finesse gepaard. En gelukkig zijn de Fortunezen bereid al hun krachten aan te spreken om het ene punt te verdedigen. Een paar corners zorgen nog voor de nodige spanning, maar VVV weet uiteindelijk geen serieuze kansen meer te creëren. Het blijft dus bij 1-1 en dat lijkt over de hele wedstrijd gezien een terechte uitslag. Maar wat was het moeizaam in de tweede helft.

Dankzij het punt en de overige uitslagen staan we nu vijf punten voor op plaats zestien. Daarmee zijn we nog niet veilig, maar waarschijnlijk zullen nog drie punten volstaan om ons te handhaven. Het lijkt zaak die punten aanstaande zondag thuis tegen NAC te pakken, want uit het resterende programma (Utrecht uit, Feyenoord thuis, Groningen uit) gaan we waarschijnlijk niet veel punten meer halen. We gaan dus een spannende Pasen tegemoet.