Een strijdbaar Fortuna haalt tegen VVV een verdiend punt en voorkomt daarmee de negende nederlaag op rij. Vlak voor rust zet Roel Janssen ons met zijn vijfde treffer in zes derby’s op voorsprong. Na rust ontstaat er een open wedstrijd, waarin beide ploegen een paar flinke kansen krijgt. Ferhat Kaya houdt met een paar knappe reddingen lang stand, maar moet vijf minuten voor tijd toch door de knieën. Eindstand na een saaie eerste, maar aantrekkelijke tweede helft: 1-1.

21 maart 2015

Eindelijk einde aan nederlagenreeks

Fortuna Sittard 1 VVV 1

Doelpuntenmakers: 40. Janssen 1-0, 84. Platje 1-1.
Opstelling: Kaya; Turan, Dengering, Janssen (52. Linssen), Schroyen; Briels, Overhof; Vanmaris, Vankan (31. Mert), Vlijter (88. Baur); Conneh.
Toeschouwers: 2.780.
Scheidsrechter: Janssen.
Geel (Fortuna): Briels, Vlijter.
Rood (Fortuna): –

Zaterdag 21 maart. Op de eerste dag van de lente staat de laatste van de twaalf Limburgse derby’s in dit seizoen op het programma. Van lente is vandaag amper sprake, van derbysfeer nog minder. De tribunes zijn bijzonder matig gevuld, niet veel beter dan de laatste gebruikelijk bij doorsnee competiewedstrijden. Ook de belangstelling uit Venlo houdt niet over. En dat terwijl de geel-zwarten met oud-Fortunezen Ramon Voorn en Aziz Khalouta in de gelederen een vliegende start hebben gemaakt in de derde periode: drie overwinningen op rij.

Daar kan Fortuna met drie 3-0 nederlagen op rij een puntje aan zuigen. De ploeg van Peter van Vossen is bezig aan een dramatische reeks en kan vanavond clubgeschiedenis schrijven door als eerste negen keer op rij te verliezen. In vergelijking met afgelopen maandag, toen we roemloos ten onder gingen tegen Jong Ajax, heeft Van Vossen het elftal op twee plaatsen gewijzigd. Fatih Turan keert terug van een blessure. Dat gaat ten koste van Kevin Kis, die hoogstwaarschijnlijk bezig is aan zijn laatste maanden in Sittardse dienst. En staat Muhammed Mert naast het elftal. Dat mag verrassend heten, omdat de kleine middenvelder de afgelopen weken als enige in staat is gebleken enige aanvallende impulsen aan ons spel toe te voegen. Voor hem verschijnt Bob Vankan in het elftal. Diens rentree duurt overigens maar een half uur. Daarna moet hij geblesseerd het veld verlaten en maakt Mert alsnog zijn opwachting.

Daarmee is meteen een van de weinige bijzonderheden uit de eerste helft vermeld. Het spel is de eerste 45 minuten van beide zijden bijzonder pover. Fortuna opereert bijzonder voorzichtig met een vijfmans middenveld dat bij balverlies collectief terugzakt richting achterhoede. VVV speelt in een veel te laag tempo om door die dubbele verdedigingslinie heen te breken. In de beide strafschopgebieden valt daarom nauwelijks iets te beleven. Voor VVV noteren we kansen voor Khalouta en Wolters, voor Fortuna halve kansen voor Conneh en Vankan. En dat was het wel zo’n beetje.

Totdat Fortuna vijf minuten voor tijd aan de rechterkant een hoekschop krijgt. Jordie Briels meldt zich daarvoor en legt de bal vervolgens panklaar op het hoofd van Roel Janssen, die ter hoogte van de eerste paal vrij mag inkoppen: 1-0. Met die voorsprong op zak gaan we rusten. Mocht de tegenstand van VVV in de tweede helft even matig zijn als in de eerste, dan zouden we vanavond zelfs enige hoop op een positief resultaat kunnen gaan koesteren.

Even lijkt het erop dat VVV de zaken na rust wat kordater wil aanpakken. De Venlonaren spelen in een hoger tempo en drukken ons ver terug. Tegelijkertijd ontbreekt echter het raffinement om echt open kansen uit te spelen. Het gevaar blijft vooral beperkt tot afstandsschoten en vrije trappen, waarbij Kaya wel steeds vaker in actie moet komen. Al snel na rust krijgen we bovendien een tegenslag te verduren, wanneer Roel Janssen geblesseerd raakt. Nu is het aan Sjoerd Linssen om onze rots in de branding te worden.

Maar Linssen doet eerst voorin van zich spreken. Na bijna een kwartier wordt het doel van Maënpaa in luttele seconden tot driemaal toe op de proef gesteld. Eerst kopt Dennis Dengering na een corner op de vuisten van de keeper. Daarna schiet Seku Conneh de rebound op de lat. Tenslotte lijkt Linssen de bal met een halve omhaal alsnog over de lijn te werken. Maënpaa weet de bal met een onwaarschijnlijke reflex nog over de lat te werken.

Daarna is aan de andere kant het moment gekomen voor Ferhat Kaya om zich te onderscheiden. Omdat VVV er voetballend niet doorheen komt, gaat het meer en meer proberen met diepe ballen Khalouta en Platje in stelling te brengen. De eerste is vandaag volledig afgemeld, de tweede verschijnt in het laatste half uur een keer of vijf voor Kaya. Die brengt de eerste keren goed redding, vooral bij een goed geplaatste schuiver in de lange hoek, die hij met zijn vingertoppen nog net voldoende van richting weet te veranderen.

Vijf minuten voor tijd moet echter ook Kaya zich gewonnen geven, al gaat dat niet zonder slag of stoot. Platje pakt een verloren bal achter onze achterhoede op. Schijnbaar in buitenspelpositie, al doet een discussie tussen Linssen en Turan vermoeden dat de laatste wellicht is blijven hangen en buitenspel heeft opgeheven. Vervolgens gaat Platje ondergehinderd op Kaya af. Kaya brengt wel nog redding, maar ziet de bal langs zich heen rollen. De bal eindigt binnenkant paal en rolt vervolgens over de doellijn. Daar komt Kaya aansnellen om de bal weg te trappen. Naar eigen mening net op tijd, volgens de grensrechter net te laat: 1-1.

Na de gelijkmaker krijgen beide ploegen nog een behoorlijke kans. Voor VVV stelt opnieuw Platje Kaya op de proef, maar die brengr weer spectaculair redding. En bij Fortuna hadden we nog de gebruikelijke solo van Joeri Schroyen tegoed. Die stormt een paar minuten voor tijd van linksback op naar voren, rent het strafschopgebied in en schiet op goal. Het schot gaat deze keer niet in het zijnet, maar over. Met iets meer rust had er wellicht meer ingezeten, want Conneh stond volledig vrij (zij het niet gemakkelijk aanspeelbaar) in het strafschopgebied.

Zo eindigt een in de tweede helft vermakelijke wedstrijd uiteindelijk in 1-1. De schande van een negende nederlaag op rij is de ploeg van Peter van Vossen daarmee bespaard gebleven. Bovendien heeft de ploeg keihard gewerkt om dat resultaat te bereiken. Op de inzet dus geen kritiek. En meer kunnen we dit seizoen waarschijnlijk niet meer verlangen van onze spelers.