Dankzij een eenvoudige 2-0 overwinning nestelt Fortuna zich comfortabel in de middenmoot. Het slap spelende ADO Den Haag heeft geen schijn van kans tegen de ploeg van Ultee, die weliswaar niet groots speelt, maar de wedstrijd volledig controleert, geen enkele kans weggeeft en zelf voldoende kansen creëert. Elf wedstrijden voor het einde moet Fortuna met 31 punten op zak een andere doelstelling zoeken dan het voorkomen van degradatie. Een ongekende luxe.

20 februari 2021

Fortuna heeft geen kind aan ADO

Fortuna Sittard 2 ADO Den Haag 0

Doelpuntenmakers: 26. Semedo 1-0, 79. Polter 2-0.
Opstelling: Van Osch (83. Koșelev); Tirpan (88. Rota), Angha, Janssen, Cox; Rienstra, Tekie (88. Van den Buijs), Flemming; Semedo (74. Hansson), Polter (88. George), Seuntjens.
Toeschouwers: 0
Scheidsrechter: Nijhuis.
Geel (Fortuna): –

De voetbalgeschiedenis staat bol van de sensationele comebacks. Niets mooier dan een legende die na een zwerftocht van jaren terugkeert op het oude honk. Denk aan John Linford, die op 24 november 1990 zijn rentree na vier jaar afwezigheid glans gaf door in één tijd tegenstander Hoeks met een elleboog en heel NEC met een doelpunt te vellen.

Of aan Fernando Ricksen, die op 13 december na een tocht vol hoge pieken en diepe dalen het zwalkende Fortuna bij de hand neemt en naar een onverwachte overwinning tegen RKC leidt. Ook mooi, maar helaas in de vergetelheid geraakt: Fuat Usta die op 10 novemebr 2006 na drie seizoenen in een kebabtent in een uitwedstrijd tegen RBC  twee minuten voor tijd invalt om een 1-0 achterstand te consolideren.

De meest besproken rentree in het Nederlandse voetbal is tot nu toe die van Johan Cruijff in de thuiswedstrijd van Ajax tegen Haarlem op 6 december 1981 geweest. Tot nu toe, want afgaande op de berichtgeving van ESPN gaan we vanavond in voorheen het Wagner & Partner Stadion van Fortuna Sittard een terugkeer beleven, die alle andere rentrees op de Nederlandse velden, die van Cruijff incluis, verre gaat overtreffen. Met name deskundige van dienst Ali Boussaboun kijkt er likkebaardend naar uit en raakt er niet over uitgepraat. Wat zijn we blij dat we getuige mogen zijn van deze historische gebeurtenis, al is het dankzij de ‘powers that be’ niet in het stadion, maar voor de televisie.

Ook DV en RA weten dat ze vanavond iets bijzonders gaan meemaken

Vol verwachting klopt ons hart. Het staat als een paal boven water dat hij iets gaat toevoegen aan het spel van ADO Den Haag. De grote vraag is hoeveel hij gaat toevoegen, of hij dat vanavond al gaat toevoegen en hoelang hij dat vanavond kan blijven toevoegen. Het moet gezegd worden dat Nasser el Khayati de verwachtingen volledig waar maakt. In de derde minuut geeft hij een voorzet op iemand die buitenspel staat (41 keer herhaald door ESPN), een uur later geeft hij een voorzet die net iets achter dezelfde medespeler belandt (34 keer herhaald door ESPN). Na 72 minuten taait hij af.

Zijn vervanger, de al even waardevolle Kishna, levert zes minuten later het eerste schot op doel van ADO af. Een bal van zo’n 25 meter, die een meter over vliegt. Later volgt nog een rollertje. Maar het hoogtepunt van de wedstrijd is toch wel de slimme corner die de ook al zo buitengewoon slimme Vejinovic na een uur neemt. Iedereen denkt dat Vejinovic de bal voor het doel gaat leggen, maar die houdt ons voor de gek door kort te geven op Mokhtar, nog zo iemand die je er graag bij hebt in een degradatiestrijd. Mokhtar heeft een briljante ingeving en legt direct terug op Vejinovic, die bij de cornervlag rustig heeft staan wachten. Buitenspel…

De enige keer dat Kramer Jansen te slim af is

Dat is zo’n beetje alles dat ADO vanavond te bieden heeft. Of we moeten de bijdrage van Arweiler nog meerekenen, die in blessuretijd in het zicht van alles en iedereen, scheidsrechter Bas Nijhuis en zijn VAR klaarblijkelijk uitgezonderd, Martin Angha een trap na geeft. ADO kan ons geen moment serieus in de problemen brengen. Dat is natuurlijk ook onze eigen verdienste. We winnen de slag op het middenveld, zodat ADO weinig anders kan doen dan met lange ballen Michiel Kramer bereiken. En die komt er tegen Angha en Roel Janssen niet aan te pas. Omdat Mickaël Tirpan en George Cox opnieuw een degelijke wedstrijd spelen, komen ook de buitenspelers van Den Haag niet in het verhaal voor.

Fortuna komt verdedigend dus nauwelijks in de problemen. Ons aanvalsspel is vanavond niet flitsend, maar goed genoeg om ADO regelmatig in verlegenheid te brengen. Na vijf minuten geeft Sebastian Polter vanaf rechts voor op doel. De bal komt terecht bij Mats Seuntjens. Die kapt zijn tegenstander uit, wil voorzetten, maar kan de bal niet goed kwijt, besluit nog eens te kappen en stuit dan in de korte hoek op doelman Fraisl. Weer vijf minuten later heeft Lisandro Semedo een goede actie in huis, maar ook deze keer is de bezetting voor het doel niet voldoende. En na een kwartier eindigt een fraai opgezette aanval met een harde voorzet van Cox, die bij de tweede paal net gemist wordt door Zian Flemming.

Onze stuurman op het middenveld

Weer vijf minuten legt Cox de bal uit een vrije trap recht voor het doel van ADO neer. Angha is als eerste bij de bal, maar kan niet goed aannemen. Weer een kans verkeken, al zou de steeds sterker spelende Zwitser misschien ook buitenspel hebben gestaan. Maar dik vijf minuten later is het wel raak. Janssen verlegt het spel met een diepe bal naar de aan de zijlijn geplakte Seuntjens. Die houdt de bal goed bij zich en wacht geduldig tot hij een opening ziet. Die is er. Semedo trekt naar binnen en wordt niet opgepakt door de ADO-verdediging. Seuntjens heeft een perfecte dieptepass in huis. Semedo controleert de bal en schiet van een meter of vijftien op doel. De bal wordt licht van richting veranderd, de keeper is kansloos: 26ste minuut, 1-0.

Semedo twijfelt niet…

… en heeft ‘das Glück des tüchtigen’

In het restant van de eerste helft heeft Fortuna genoeg gelegenheid de voorsprong verder uit te bouwen. Een paar schoten van Seuntjens en Polter zijn niet echt gevaarlijk. Een ingestudeerde corner, waarbij Tesfaldet Tekie de bal over de grond terug legt op de naar de rand van het penaltygebied uitgeweken Semedo, zorgt voor meer gevaar, maar wordt niet helemaal perfect uitgevoerd. Een paar minuten voor rust stuurt Flemming Semedo de diepte in. Die sprint naar het doel en legt breed op de mee gerende Seuntjens. Die tikt de bal in het doel. Maar helaas, Semedo staat net buitenspel.

Na rust is de greep van Fortuna op het spelverloop wat minder sterk. ADO geeft noodgedwongen wat meer ruimte weg, maar wij profiteren er veel te weinig van. Het samenspel op het middenveld is net iets te slordig, voorin zijn Polter en vooral Semedo te weinig aanspeelbaar. Na een dik uur lijken we op een grote kans af te stevenen, wanneer Tirpan na een corner van ADO het hele veld oversteekt. Tirpan rukt op tot aan het strafschopgebied en speelt dan Polter aan. Die wordt met een stevige tackle weggeveegd. Vrije trap op de rand van de zestien. Flemming gokt op een opspringende muur, maar de spelers van ADO hebben vandaag nergens trek in, dus de muur blijft stokstijf op zijn plaats staan. Het schot van Flemming smoort daardoor kansloos.

Nijhuis denkt er het zijne van

ADO gaat het laatste kwartier wat opportunistischer voetballen. Vorige week hebben de Hagenaars daarmee in blessuretijd een puntje weten te redden, dus het kan nog altijd misgaan. Maar gelukkig laten we het niet zo ver komen. Met nog elf minuten op de klok onderschept Tekie de bal op het middenveld. Hij stuurt de voor Semedo ingevallen Emil Hansson de diepte in. Die rukt op langs de zijlijn en geeft daarna een prima voor. Bij de tweede paal kopt Seuntjens in. Fraisl redt, maar de rebound valt voor de voeten van Polter. Die laat zo’n Abstauber natuurlijk niet lopen: 79ste minuut, 2-0.

Een ‘Abstauber’…

… die Fraisl tot radeloosheid…

… maar Polter in extase brengt

Daarmee is de zaak beslist. Voor Sjors Ultee het moment om de na een botsing met Janssen geblesseerd geraakt Yanick van Osch te vervangen door Alexei Koșelev. Enkele minuten voor tijd krijgen ook Lazaros Rota, Dario van den Buijs en Leroy George wat speeltijd. In die laatste minuten gaan we nog op zoek maar een derde treffer. Die komt er bijna, wanneer Ben Rienstra Seuntjens diep stuurt. Seuntjens geeft goed voor, Flemming komt een fractie te laat om de bal binnen te glijden. Daarna meldt George zich nog twee keer in de handelingen. Eerst heeft hij een onschuldig schot in huis, daarna legt hij de bal goed in de loop van Rienstra. Die neemt de bal buitenkant voet op de volley. Het schot gaat net naast.

Koșelev maakt zich op voor een invalbeurt

Het blijft dus bij 2-0 na een wedstrijd waarin we amper in de problemen zijn geweest. Waren de verhoudingen in het veld in de voorgaande wedstrijden tegen middenmoters min of meer gelijkwaardig, vandaag was Fortuna in alle opzichten de betere ploeg. Dat toont aan dat er de afgelopen maanden grote stappen gezet zijn. Volgende week spelen we uit tegen FC Groningen. Een club die een paar plaatsen hoger staat en ook meer financiële mogelijkheden heeft. We zijn benieuwd hoe we tegen een tegenstander van dat niveau voor de dag komen.