Voor goed gevulde tribunes maakt Fortuna geen misstap in de strijd om promotie naar de eredivisie. De ploeg van Braga en Hofland blijkt opgewassen tegen de spanning, zet FC Den Bosch in de eerste helft goed onder druk en komt na een half uur dankzij Lisandro Semedo op voorsprong. Na rust gaat het een tijdlang veel moeizamer. Maar het laatste kwartier worstelen we ons onder de druk van de tegenstander uit. Een kopbal van Finn Stokkers zorgt stelt de overwinning een paar minuten voor tijd zeker. Daarmee handhaven we onze voorsprong op NEC. Grote vraag is natuurlijk of dat na maandag, wanneer NEC zijn veelbesproken tweede kans tegen Jong Ajax krijgt, nog zo is.

13 april 2018

Fortuna houdt promotiekansen levend

Fortuna Sittard 2 FC Den Bosch 0

Doelpuntenmakers: 29. Semedo 1-0, 87. Stokkers 2-0.
Opstelling: Özer; Essers, Dammers, Heerings, Ospitalieri (75. Pinto); Cantwell, Hutten, Smeets (16. Saddiki); Semedo, Stokkers, Vidigal (89. Askovski).
Toeschouwers: 8.214.
Scheidsrechter: Mulder.
Geel (Fortuna): Dammers.

Met nog drie speelronden op het programma is Fortuna ondanks het gelijkspel afgelopen maandag in Waalwijk nog volop in de titelrace. Dat is gelukkig niet onopgemerkt gebleven in de Westelijke Mijnstreek. Er zijn vanavond 8.214 toeschouwers, ruim 2.000 meer dan anderhalve week geleden tegen Helmond Sport en een aantal waar de club zich niet voor hoeft te schamen. Fortuna leeft weer in de regio en dat maakt dit seizoen ongeacht de afloop van de promotiestrijd sowieso tot een uitermate succesvol seizoen.

Lange rijen voor het stadion: zo hoort het!

In die promotiestrijd kan Fortuna zich vanavond na het puntverlies tegen RKC geen nieuwe misstap veroorloven. Maandag speelde de ploeg één van zijn minste wedstrijden sinds Claudio Braga en Kevin Hofland aan het roer staan. Wellicht hebben de oplopende titelkoorts en de teleurstelling over de door de KNVB uit de registers geschrapte nederlaag van NEC ons daarbij parten gespeeld. Vanavond is het aan de ploeg om te bewijzen dat ze wel degelijk om kan gaan met de toegenomen druk die de strijd om promotie met zich meebrengt. Braga en Hofland hebben het elftal daarbij op vier plaatsen gewijzigd. Aanvoerder Perr Schuurs is geschorst. Zijn logische vervanger is Kai Heerings, die links in het verdedigingscentrum gaat spelen. Verder krijgen Clint Essers (maandag nog geblesseerd) en Marco Ospitalieri op de backposities de voorkeur boven Christopher Braun en Michael Pinto. En tenslotte krijgt Todd Cantwell op het middenveld de voorkeur boven Dries Saddiki.

De wedstrijd kent een rustige openingsfase, waarbij het eerste gevaar na drie minuten bij ons doel ontstaat. Aykut Özer komt ver zijn doel uit om een diepe bal weg te trappen. Dat lukt niet helemaal: de bal valt pardoes voor de voeten van de tegenstander. De goal is leeg, maar de speler van Den Bosch ontbeert de techniek om daarvan te profiteren. Zijn lob komt uiteindelijk niet verder dan het voorhoofd van Özer, die beheerst weg kopt. Een minuut later is Fortuna voor het eerst gevaarlijk. Lars Hutten pikt een diepe bal op en schiet die langs keeper Leijten in het doel. Helaas heeft de grensrechter voor buitenspel gevlagd. En weer een minuut later brengt André Vidigal na een combinatie met Cantwell Stokkers in stelling. Die produceert echter niet meer dan een gevaarloos rollertje.

Voor rust krijgt Den Bosch weinig ruimte

Na tien minuten krijgt Stokkers na een diepe bal van Ospitalieri weer een kans. Hij mag ongehinderd op de keeper afrennen en legt de bal in de hoek. De grensrechter vlagt opnieuw voor buitenspel, deze keer mag er gerede twijfel zijn over de juistheid van die beslissing. Het initiatief ligt intussen volledig bij Fortuna, dat na een kwartier wel afscheid moet nemen van Jorrit Smeets. Smeets, vanavond aanvoerder, krijgt bij een duel om de bal een trap tegen zijn voet. Met tranen in de ogen maakt hij langs Oost en Riksen-tribune onder luid applaus de aftocht naar de kleedkamer. Saddiki is zijn vervanger, Wessel Dammers neemt de aanvoerdersband over.

Vlak daarna noteren we een volgende kans. Cantwell neemt de bal aan op rechts en geeft vervolgens een fraai pass op de goed naar binnen getrokken Vidigal. Vidigal kruipt voor zijn tegenstander, maar speelt daarna de bal iets te ver voor zich uit. Tegelijkertijd wordt hij licht aan zijn shirt getrokken. Scheidsrechter Mulder vindt het onvoldoende om voor penalty te fluiten. Daarna komt de tot nu toe niet erg opvallende Lisandro Semedo langzamerhand steeds meer in beeld. Na twintig minuten geeft hij een goede voorzet vanaf de rechterflank. De bal belandt via ene omweg bij Cantwell, die echter geen kracht achter zijn schot kan zetten. Een paar minuten later heeft Semedo opnieuw een goede voorzet in huis. Dammers kopt echter naast.

Vidigal had een penalty verwacht

Den Bosch heeft in deze fase niets in te brengen en is eigenlijk vooral bezig met tijdrekken. RKC heeft echter bewezen dat die tactiek resultaat op kan leveren. Tijd dus voor Fortuna om de ban te breken. En dat gebeurt ook. Ospitalieri zoekt op links de combinatie met Hutten, krijgt de bal inderdaad terug en geeft daarna vanaf de achterlijn een voorzet, die bij de tweede paal terechtkomt. Daar staat helaas geen Fortunies. Een Bossche verdediger is echter zo vriendelijk de bal bij de eerste paal voor de voeten van Semedo te leggen. Die ziet zijn kans, neemt aan en heeft de bal in het doel geschoten voordat Leijten weet wat er gebeurd is: 29ste minuut, 1-0.

Doelman Leijten eindelijk geklopt

Na die achterstand probeert Den Bosch wat terug te doen. Het levert Dammers een gele kaart op, wanneer hij aan de noodrem moet trekken. En het levert Den Bosch in korte tijd ook twee gele kaarten op, de tweede na een stevige tackle op Hutten. Kansen creëren de Brabanders echter niet. Aan de andere kant wordt Fortuna wel nog een keer gevaarlijk. Ospitalieri stormt voor de zoveelste keer op over de linkerflank. Na een combinatie met Vidigal geeft hij een goede voorzet. Bij de tweede paal controleert Semedo de bal. Zijn schot gaat echter over. We gaan dus rusten met 1-0.

Na rust verandert er aanvankelijk weinig in het spelbeeld. Den Bosch speelt weliswaar iets verder van de goal af, maar het initiatief ligt grotendeels bij Fortuna. Na een paar minuten wordt Hutten door Cantwell de diepte in gestuurd. Hutten legt goed af op Semedo, die de keeper met een geplaatst schot kansloos laat. Opnieuw wordt het doelpunt afgekeurd wegens buitenspel. Tien minuten na rust mag Semedo vanaf rechts een corner nemen. De bal draait ver weg van de goal en belandt zo’n beetje ter hoogte van de penaltystip op het hoofd van Vidigal. Diens kopbal zeilt over alle veldspelers heen in de richting van het doel. De keeper is verrast, maar kan er nog een hand tegen zetten. Een verdediger voorkomt daarna met een halve omhaal dat de bal toch nog het doel ingaat.

Even later krijgt Cantwell een open doekje van het publiek, wanneer hij vanuit een onmogelijke positie met een schijnbeweging en een hakje Semedo weet aan te spelen. Maar al snel daarna is de tijd voor dit soort hoogstandjes voorbij. Met nog een half uur te gaan legt Den Bosch een goede combinatie op de mat, die eindigt met een schot naast ons doel. Fortuna verliest de greep op de wedstrijd. We slagen er niet meer in de bal in de ploeg te houden en worden ver teruggedrongen. In de 65ste minuut breekt Den Bosch over onze linkerflank door. De voorzet vliegt gevaarlijk voorlangs ons doel, maar gelukkig staat er niemand klaar om af te ronden. Een paar minuten later wordt de Bossche aanval bijna in stelling gebracht met een strakke pass vanaf het middenveld.

Dammers en Heerings redden de meubelen

Fortuna krijgt het moeilijk, vooral omdat de aanval helemaal niet meer in het spel voorkomt. Twintig minuten voor tijd lukt het eindelijk om een counter op te zetten. Vidigal verovert de bal en speelt Stokkers in de diepte aan. Daarna spelen de twee de aanval niet goed uit. Vidigal komt in eerste instantie niet aan een schot toe en schiet in tweede instantie over. Die gemiste kans zou ons nog zuur kunnen opbreken. Maar in het laatste kwartier recht Fortuna de rug. Michael Pinto vervangt de moegestreden Ospitalieri en zorgt voor meer zekerheid achterin. En we slagen er weer in de bal in de ploeg te houden, waardoor de druk van Den Bosch afneemt. Tien minuten voor tijd stuurt Dammers Semedo weg in de diepte. Semedo trekt naar binnen, speelt daardoor twee verdedigers uit en schiet op doel. De keeper kan redding brengen.

Hutten ziet weer een kans voorbij gaan

Even later legt Stokkers de bal terug op Cantwell. Diens kopbal gaat rakelings naast de goal. En weer iets later heeft Semedo weer een goede actie in huis. Hij speelt Stokkers aan, die goed de bal vanaf de achterlijn goed terugspeelt. Het schot van Semedo rolt net naast de paal. Hutten komt een fractie te laat om de bal toch nog binnen te werken. Maar drie minuten voor tijd is de bevrijdende tweede treffer alsnog een feit. Cantwell mag halverwege de helft van Den Bosch een vrije trap nemen. Hij legt de bal op het hoofd van Stokkers, die hem goed verlengt naar de goal. De bal komt tegen de binnenkant van de paal en springt daarna langzaam en onhoudbaar voor de keeper het doel in: 87ste minuut, 2-0.

Stokkers heeft voor de beslissing gezorgd

Daarmee is de zaak beslist. Stefan Askovski maakt vlak voor tijd nog zijn opwachting, maar kan deze keer niet voor een slotakkoord zorgen. Dat doet er verder niet toe, want Den Bosch wordt ook niet meer gevaarlijk. Fortuna wint volkomen verdiend met 2-0 en blijft daarmee koploper in de Jupiler League. Met nog twee wedstrijden te gaan, blijft de eredivisie dus lonken. Door het gepruts van de KNVB hebben we de zaken echter niet in eigen hand. Komende maandag weten we pas wie de beste papieren heeft: wij of NEC. We kunnen alleen maar hopen op een positief resultaat in Amsterdam. En verder rest ons niets anders dan de twee resterende wedstrijden te winnen. Als we daarin spelen zoals vanavond, dan is de kans daarop heel reëel.