Amper 70 uur nadat we vertrokken uit Waalwijk mogen we alweer aantreden voor de volgende wedstrijd. Vanavond komt FC Eindhoven op bezoek. Een ploeg waar we het standaard moeilijk tegen hebben. Ook vanavond hebben we ruim een uur lang niks in te brengen tegen de Brabanders. Maar dan recht Fortuna de rug en buigt via twee treffers van Roel Janssen de wedstrijd alsnog in haar voordeel om. Geen mooie, maar wel wederom een knappe prestatie van de equipe van Ben van Dael.


14 maart 2016

Fortuna toont veerkracht

Fortuna Sittard 2 FC Eindhoven 1

Doelpuntenmakers: 10. Den Buijs 0-1, 66. Janssen 1-1, 76. Janssen 2-1.
Opstelling: Kaya; Briels, Janssen, De Regt, Ospitalieri (46. Mert); Mares, Van Son, Fafiani (72. Saddiki), Schroyen; Lagouireh (83. Lekesiz); Hutten.
Toeschouwers: 1.698.
Scheidsrechter: Dhr. C. Mulder
Geel (Fortuna): Ospitalieri, Mert.

Uw vaste schrijver Peter vertoeft momenteel in Sint Petersburg, aan mij de zware taak om de honneurs voor het wedstrijdverslag waar te nemen. Terwijl Peter geniet van de Russische cultuur en zijn kennis van de Russische taal verder tracht op te vijzelen, vernemen wij dat Fortuna zich op dinsdag 15 maart mag gaan melden bij de licentiecommissie van de KNVB. Of dan een definitief besluit wordt genomen over de toekomst van onze geliefde club valt te betwijfelen. De kans is groot dat de KNVB extra tijd nodig heeft om het plan van aanpak voor de komende drie jaar en de overige financiële stukken te bestuderen alvorens met een uitspraak te komen.

Het spel in Waalwijk was niet bepaald om over naar huis te schrijven. Toch werd er een puntje mee naar Sittard genomen. Vanavond komt er met FC Eindhoven een tegenstander op bezoek waar we het traditioneel moeilijk tegen hebben. Dennis Dengering maakt in ieder geval geen deel uit van het strijdplan van Ben van Dael. Hij kreeg vrijdag een gele kaart en is daardoor geschorst. Zijn plek op linksachter wordt overgenomen door Marco Ospitalieri. Jens van Son keert daarentegen terug van een blessure. Zijn rentree gaat ten koste van Youri Loen.

De wedstrijd is amper twee minuten bezig, wanneer Milan Massop voor zijn eigen dugout neer wordt gehaald. Ik vermoed dat dat gebeurt door Jordie Briels, maar dat weet ik niet zeker. Ik word namelijk afgeleid door het reisverslag van Sjnoeffel. Hij nam tijdens zijn trip naar Engeland onder andere deel aan een rondleiding in het Etihad stadion van Manchester City. Dat het trainingscomplex van City een slordige 250 miljoen Pond heeft gekost, doet onze wenkbrauwen toch wel even fronsen. Met dat bedrag zou Fortuna een eeuw lang haar begroting gedekt hebben…

We zijn inmiddels negen minuten onderweg en Eindhoven is de bovenliggende partij. Ospitalieri verkijkt zich op een diepe bal, waarna de rechtsbuiten van Eindhoven ook Roel Janssen voorbij lijkt te gaan. Ospitalieri herstelt zijn fout, maar doet dat ten koste van een overtreding net buiten ons strafschopgebied. Dario van den Buijs neemt plaats achter de bal, ziet zijn schot van richting veranderen en daarmee de duikende Kaya kansloos achter latend. Tien minuten gespeeld en de stand is 0-1, we hadden ons wel een beter begin van de wedstrijd gewenst.

Twee minuten later lijkt Janssen onrechtmatig gestopt te worden op de helft van Eindhoven. Scheidsrechter Mulder laat echter doorspelen, waarna Ospitalieri vol zijn tegenstander omver knalt om de counter onschadelijk te maken. Een gele prent is zijn beloning.


Van Son op weg naar een zachte landing

Op het kwartier spelen doet Fortuna voor het eerst in aanvallend opzicht van zich spreken. Briels wordt aan de rechterkant goed weggestuurd door Van Son. Jordie kiest voor zijn eigen kans en knalt de bal op de vuisten van keeper Ruud Swinkels.

In de volgende tegenaanval reageert diezelfde Briels te laks op een diepe bal. Hij schiet de bal tegen zijn tegenstander Wimilio Vink aan waardoor laatstgenoemde op Ferhat Kaya af kan. Gelukkig schiet Vink veel te gehaast. De bal eindigt enkele meters naast het Sittardse doel.

Jordie bestrijkt de hele rechterflank

Eindhoven blijft de betere ploeg en krijgt rond de 23e minuut twee kansen om de score te verdubbelen. Eerst reageert Nayib Lagouireh te laat wanneer zijn tegenstander mee naar voren sprint. De linksback schiet, maar zijn schot wordt geblokt. Via dat blok komt de bal echter bij een andere Eindhoven-speler terecht. Die zet Thomas Horsten vrij voor Kaya. De lage knal van Horsten wordt door Kaya met zijn voeten uit het doel gehouden.

Tien minuten voor rust loopt voor de derde keer een tegenstander uit de rug van Ospitalieri weg. Deze keer is het Jinty Caenepeel die aan de aandacht van onze linksback ontsnapt. Gelukkig wordt zijn voorzet tijdig door een sliding van Roel Janssen weggehaald.

Even later neemt scheidsrechter Mulder weer een warrige beslissing. Een bodycheck van een Eindhoven-speler wordt door hem weggewuifd als een reglementaire schouderduw. De bal wordt door Eindhoven hard naar voren geknald. Janssen kan de bal met rechts rustig weg werken, maar wordt daarbij door Tom Boere ogenschijnlijk hard op zijn enkel geraakt. Janssen blijft kermend van de pijn liggen en heeft verzorging nodig. Pas als Mulder dat ziet, besluit hij over te gaan op een gele kaart voor Boere.

In de slotseconden van de eerste helft komt Fortuna nog een keer heel goed weg. Op het middenveld is Tibeau Swinnen Van Son, Luc Mares en Raymond Fafiani te snel af. Met een bekeken bal zet hij Caenepeel alleen voor Kaya. Tot onze grote opluchting speelt Caenepeel de bal iets te ver voor zich uit en kan hij de bal in een uiterste poging alleen nog over de achterlijn tikken. Zodoende gaan we rusten met een 0-1 achterstand en daar valt helemaal niets op af te dingen.

Wanneer de arbitrage en spelers het veld op komen voor de tweede helft, blijft een van de grensrechters lange tijd bij het doel aan de zijde van de Ricksen Side staan. Hij blijkt een gaatje in het net te hebben ontdekt en dat moet worden gerepareerd voordat er afgetrapt kan worden. Er gebeurt echter niets, waarna fotograaf Ivo het niet meer aan kan zien en met een rolletje ductape uit zijn tas naar het doel toe sprint. Vakkundig plakt hij het net weer aan elkaar, waarna we verder kunnen met de wedstrijd.


Fotograaf en klusjesman: Ivo

Van Dael heeft de pauze gebruikt om een wissel door te voeren. Ospitalieri stond na zijn vroege gele kaart op pelt en liet zijn man net iets te vaak lopen. Joeri Schroyen zakt een linie terug en Muhammed Mert neemt plaats op het middenveld.

Het lijkt er tevens op dat Lagouireh meer in de aanval gaat spelen, naast Lars Hutten. Fortuna probeert in ieder geval wat meer naar voren te voetballen, maar hanteert daarbij te vaak de lange bal en is nogal onzorgvuldig in de passing.

Eindhoven blijft een goed voetballende ploeg en sterk in de omschakeling van verdediging naar aanval. Na een uur spelen laten ze dat weer zien door een snelle counter uit te voeren. De scherpe voorzet mist alles en iedereen maar wordt door Briels voor de zekerheid bij de tweede paal net naast zijn eigen doel getikt.

Met Mert in de ploeg heeft ook Fortuna wat meer voetballend vermogen gekregen. Hij stuurt Fafiani goed op rechts de vijandelijke zestien in. De voorzet met rechts van Fafiani mist echter kracht en lijkt achter de meegelopen Hutten te belanden. Hutten komt echter toch in balbezit, wacht goed en geeft de bal dan via een hakbal mee aan de opgekomen Schroyen. Schroyen neemt de bal mee en legt aan voor een voorzet. Die komt echter tegen de hand van Ivo Rossen. Niet echt opzettelijk lijkt me, maar Mulder is onverbiddelijk en wijst naar de stip. Net als vorige week maandag tegen Jong PSV neemt Janssen plaats achter de bal. Voor de dertiende keer achter elkaar weet hij een strafschop te benutten, 1-1.


Nog steeds een 100% score voor Roel!

Fortuna ruikt nu bloed en zet Eindhoven onder druk. Drie minuten na de gelijkmaker dringt Hutten op rechts de zestien binnen met de bal aan zijn voet. Hij kapt zijn tegenstander uit, maar ziet zijn schot geblokt worden. Om nog meer druk te kunnen zetten, brengt Van Dael even later Dries Saddiki voor Fafiani.

Saddiki zorgt mede voor meer onrust bij Eindhoven. Een kwartier voor tijd zorgt die onrust voor een vrije trap aan de linkerkant van het veld. Briels neemt de bal en zoekt bij de tweede paal het hoofd van de kopsterke Ferry de Regt. De Regt wint zijn duel en kopt de bal richting centrum. Daar verrast Janssen zijn tegenstanders door snel in te lopen, hoog te springen en de bal krachtig in de korte hoek te koppen. 2-1!

Fortuna is nog een kwartier verwijderd van een knappe overwinning op de Brabanders, maar dat wordt zeker geen makkelijke opgave. Amper een minuut na de kopgoal van Janssen kan invaller Anil Koc vanaf links op Briels af. Koc drijft naar binnen en schiet de bal hard en laag in de lange hoek. Kaya heeft zijn oude vorm langzamerhand weer terug gevonden en tikt de bal met een uiterste krachtsinspanning uit het doel.


Joeri maakt zich breed

Schroyen zorgt op zijn vertrouwde plek links achterin niet alleen voor aanvallend gevaar. Bij een counter van Eindhoven schuift hij te enthousiast uit, maar mist daarbij de bal volledig. Zijn tegenstander Gervane Kastaneer kan hierdoor vrij richting Fortuna-doel. Kaya treedt echter weer reddend op door het schot klemvast te pakken.

Er staat inmiddels nog 1 minuut officiële speeltijd op de klok en Eindhoven blijft naarstig op zoek naar de gelijkmaker. Bij een hoge voorzet blijft de bal hangen rondom de zestienmeter en komt vervolgens op links bij de geheel vrijstaande Koc terecht. Deze keer hoeft Kaya niet op te treden, de knal van Koc hobbelt voor het doel langs en verdwijnt over de achterlijn.

Ook in de vier minuten toegevoegde tijd weet Eindhoven niet meer te scoren, waardoor de derde overwinning in vier wedstrijden een feit is. Door deze driepunter klimt Fortuna naar de 11e plek op de ranglijst en blijft meedoen om de vierde periode.


Proficiat mannen!

Vrijdag wacht een volgende uitdaging op Spangen. Daar gaan we op bezoek bij koploper Sparta. Dat ook die ploeg niet onverslaanbaar is, bewijst Almere City vanavond. Het Fortuna-legioen zal in ieder geval weer goed vertegenwoordigd zijn op Het Kasteel. Direct na de wedstrijd zijn er al ruim 200 kaarten verkocht.

Voordat het vrijdag is, hopen we echter op positief nieuws vanuit Zeist. Onze toekomst hangt nog steeds aan een zeer dun zijden draadje. Weet Fortuna voor de zoveelste keer als een ware Houdini te ontsnappen of hebben we ons geluk definitief verspeeld?