In een levendige wedstrijd heeft Fortuna meer moeite met tegenstander Eindhoven dan menigeen van tevoren verwacht had. De Brabanders zitten ons fel op de huid, weten snelle omschakelingen van verdediging naar aanval te voorkomen en slagen er daarmee in de angel uit ons spel te halen. Desondanks had een overwinning erin gezeten, want we komen twee keer op voorsprong. Maar beide keren weet Eindhoven terug te komen. Op de 2-2 uitslag valt uiteindelijk weinig af te dingen. Dankzij dat resultaat zullen we volgende week uit tegen De Graafschap voor de volle winst moeten gaan om de periodetitel te winnen.

20 oktober 2017

Fortuna moet zich tevreden stellen met gelijkspel

Fortuna Sittard 2 FC Eindhoven 2

Doelpuntenmakers: 43. Dianessy 1-0, 57. Lieder 1-1, 70. Askovski 2-1, 81. Deschilder 2-2.
Opstelling: Santos; Braun, Essers (32. Askovski), Dammers, Ospitalieri; Schuurs, Smeets, Saddiki; Dianessy, Stokkers, Vidigal.
Toeschouwers: 5.266.
Scheidsrechter: Teuben.
Geel (Fortuna): Dammers, Dianessy.
Rood (Fortuna): –

Na de thuisnederlaag tegen NEC van twee weken geleden stelde Fortuna een week later direct orde op zaken door overtuigend te gaan winnen in Maastricht. Die overwinning brengt ons dicht in de buurt van de eerste periodetitel. Koploper Jong Ajax doet in de periode voor spek en bonen mee, dus vier punten uit de laatste twee wedstrijden volstaan om die titel in de wacht te slepen. Vanavond kunnen we thuis tegen FC Eindhoven een eerste slag slaan. De successen en het aantrekkelijke spel van Fortuna leveren gelukkig ook een toenemende publieke belangstelling op. Vanavond zitten er volgens officiële opgave ruim 5.000 man in het stadion en dat is zeker niet slecht te noemen.

20 jaar broederschap tussen Sittard en Genk

Wanneer de spelers het veld op komen, worden die toeschouwers getrakteerd op een TIFO-actie die twintig jaar broederschap tussen Sittard en Genk viert. De actie is zo groots opgezet dat het uitvak niet eens aanstalten maakt om een battle aan te gaan. Deze slag is dus alvast voor ons, met dank aan de broeders uit Genk, die, vanavond zo lijkt het althans vanonder de nok van Vak C, in groten getale plaats hebben genomen op de Ricksen-tribune. Meer over de actie overigens elders op deze site.

Door naar de wedstrijd. Sunday Oliseh moet het vanavond stellen zonder Lisandro Semedo, die in Maastricht in extremis een rode kaart pakte. Oliseh vervangt hem door Clint Essers. Dat heeft de nodige omzettingen tot gevolg: Djibril Dianessy schuift door naar rechtsbuiten, Jorrit Smeets van verdedigende middenvelder naar de positie achter de spits en Perr Schuurs naar het middenveld. Diens positie wordt ingenomen door Essers. En hoewel Fortuna enthousiast begint aan de wedstrijd, is het meteen duidelijk dat de vele positiewisselingen hun weerslag op het spel hebben. Met name de opbouw op het middenveld laat te wensen over. Smeets speelt te ver naar voren om zich daarmee bezig te houden, Schuurs komt amper in het spel voor.

Goed gevulde tribunes vanavond

De eerste twintig minuten weten we de tegenstander desondanks behoorlijk onder druk te zetten. Tot grote kansen leidt dat echter niet. Het meeste gevaar komt na tien minuten uit een corner. De bal van André Vidigal gaat laag over de grond lamgs iedereen heen en komt dan voor de voeten van Schuurs. Die schiet van een meter of tien in de hoek. Keeper Swinkels kan echter zonder al te veel problemen redden. Verder steekt Fortuna veel energie in de wedstrijd zonder dat het veel resultaat oplevert.

In de dertiende minuut meldt Eindhoven zich voor het eerst voor ons doel. Wessel Dammers en Marco Ospitalieri geven vrije doorgang aan Kada, maar Miguel Santos komt goed uit en voorkomt erger. Eindhoven krijgt steeds meer grip op de wedstrijd. Het zet ons vroeg onder druk en voorkomt daarmee dat we toekomen aan ons snelle counterspel. Bovendien sluipen er steeds meer slordigheden in ons spel. Kansen blijven dan ook uit. We noteren alleen een schot uit de tweede lijn van Smeets en een lob van Vidigal, maar beide pogingen stellen de keeper niet werkelijk op de proef.

Saddiki bezig aan een solo

Na een half uur besluit Oliseh in te grijpen. Hij haalt Essers naar de kant voor Stefan Askovski. Die gaat op de rechtervleugel spelen, terwijl Dianessy, Smeets en Schuurs weer naar hun vertrouwde positie terugkeren. Die wissel sorteert niet meteen effect. Sterker nog, een paar minuten later krijgt Eindhoven de grootste kans van de wedstrijd. Smeets laat op het middenveld zijn man lopen. Dammers wil die man opvangen, maar heeft niet in de gaten dat Lieder achter zijn rug wegloopt. Lieder wordt met een steekpass op maat bediend, staat vrij voor Santos, maar schiet naast.

Fortuna ontsnapt dus aan een achterstand. Maar de wissel van Oliseh pakt wel degelijk goed uit. Dianessy kan op de positie achter de spits veel beter uit de voeten dan Smeets, die op zijn beurt als echte middenvelder beter tot zijn recht komt.

Toch laat de eerste gevaarlijke aanval nog even op zich wachten. Maar enkele minuten voor rust verovert Vidigal de bal op eigen helft. Hij begint aan een solo, gaat een korte combinatie aan met Smeets en stuurt daarna net over de middenlijn Finn Stokkers diep. Stokkers moet uitwijken naar de rand van het strafschopgebied, maar legt vervolgens goed terug op de inkomende Dianessy. Het schot van Dianessy vliegt dankzij een verraderlijke draai onhoudbaar voor de keeper in de rechterhoek: 43ste minuut, 1-0.

Dianessy heeft zijn salto mortale met succes voltooid

De tribunes ontploffen na de niet helemaal verwachte, maar fraaie openingstreffer. In de slotminuten van de eerste helft wordt Eindhoven nog serieus onder druk gezet. Op slag van rust levert Smeets nog een gevaarlijk indraaiende vrije trap af, maar de bal wordt voorlangs gekopt. We gaan dus rusten met een 1-0 stand.

Na rust probeert Fortuna de voorsprong uit te bouwen, maar het loopt allemaal wat anders dan gehoopt. Het begint allemaal wanneer assistent-scheidsrechter Frans Arnoud Ozinga verzuimt te vlaggen wanneer een Eindhoven-speler de bal buiten de zijlijn aanneemt. Dammers neemt vervolgens het recht in eigen hand en haalt de speler kordaat neer. Hij ziet geel en krijgt een vrije trap tegen. Als de vrije trap genomen is, wordt Lieder, die randje buitenspel staat, even aan zijn hand getrokken door Dianessy. De scheidsrechter fluit voor een penalty en geeft Dianessy geel. Lieder schiet de penalty onberispelijk in: 57ste minuut, 1-1.

Askovski stormt op

Frans Arnoud Ozinga is na die goal het noorden helemaal kwijt. Vier minuten later vlagt hij volkomen ten onrechte voor een ingooi voor Eindhoven. Dat is zelfs de scheidsrechter te bont: hij geeft de bal aan Fortuna. Ospitalieri gooit de bal razendsnel naar Stokkers, die zijn schot op doel echter gekraakt ziet. Weer een paar minuten later ziet Frans Arnoud bij een counter van Eindhoven over het hoofd dat de spits de bal met de hand raakt. Gelukkig spelen de blauw-witten de situatie niet goed uit.

Het spel gaat nu op en neer, waarbij Fortuna licht de overhand heeft. Met nog twintig minuten te gaan stuurt Smeets met een goede pass Stokkers de diepte in. Die schiet van links laag in de korte hoek. De keeper brengt redding, maar de bal springt voor de voeten van de aanstormende Askovski. De Macedoniër schiet de bal van dichtbij hard en hoog tegen de touwen: 70ste minuut, 2-1.

Maar Eindhoven geeft zich niet gewonnen. De Eindhovenaren zijn weer meer op onze helft te vinden en profiteren van de ruimte die we op ons middenveld weggeven. Tot veel meer dan een schot naast leidt het offensief in eerste instantie echter niet. De zaken lijken nog rooskleuriger te worden wanneer het dwaallicht dat de naam Frans Arnoud Ozinga draagt ook onbegrijpelijke beslissingen in het nadeel van de tegenstander blijkt te kunnen nemen. De man kijkt van nog geen meter afstand toe hoe Ospitalieri een bal met zijn achterhoofd over de zijlijn kopt. Ospitalieri heeft zijn plaats in de verdediging al ingenomen en een Eindhoven-speler staat in afwachting van een wissel al bij de zijlijn klaar met de bal in zijn handen, wanneer beide erachter komen dat Frans Arnoud Ozinga de ingooi aan Fortuna gegeven heeft. De verbijstering valt zelfs vanonder de nok van Vak C van het gezicht van de Eindhoven-speler af te lezen.

Maar helaas blijkt Eindhoven het ook zonder de medewerking van Frans Arnoud Ozinga te kunnen stellen. Acht minuten voor tijd begaat Smeets een domme overtreding op het middenveld. De bal ligt op een meter of vijfentwintig van het doel. Scheidsrechter Stan Teuben lijkt de streep voor onze muur een eindje verder dan de voorgeschreven afstand van 9,15 meter te trekken. Maar dat doet verder niets af aan de schoonheid van de trap, waarmee Deschilder de bal in de rechterbovenhoek schiet: 82ste minuut, 2-2.

Santos komt net te laat

Na die nieuwe gelijkmaker is het muisstil in het stadion, maar tenslotte weet Fortuna nog de kracht te vinden voor een slotoffensief. Een paar minuten voor tijd kopt Christopher Braun uit een voorzet van Ospitalieri van dichtbij op goal. Een Eindhoven-verdediger weet de bal echter nog naast het doel te werken. Even later moet Santos nog een dwarrelbal wegtikken onder de lat. En dat is ondanks herhaaldelijk aandringen van Fortuna het laatste wapenfeit van deze wedstrijd.

Teleurstelling

Waar iedereen op meer had gehoopt en misschien wel meer had verwacht, moeten we het dus doen met een punt. Gezien het spelbeeld en de kansen een uitslag waar we vrede mee kunnen hebben. Op inzet en strijdlust was opnieuw niets aan te merken, maar het overdonderende, snelle aanvalsspel waarmee Fortuna in eerdere wedstrijden indruk heeft gemaakt, kwam vanavond onvoldoende uit de verf. Enerzijds door slordigheden in het eigen spel, anderzijds doordat de tegenstander er tactisch goed op ingesteld was. Hopelijk gaat het dinsdag voor de beker tegen Go Ahead en vrijdag, als tegen De Graafschap de beslissing in de periode valt, beter.