Hoewel Fortuna wederom niet bepaald sterk voor de dag komt, trekt de ploeg van Boessen tegen Emmen opnieuw aan het langste eind. Dankzij een mazzelgoal van Nepomuceno halen we een onverdiende overwinning binnen. Met elf punten uit de laatste vijf wedstrijden nestelen we ons comfortabel bovenin een erg brede middenmoot. Maar dat is eigenlijk het enige waar we tevreden over mogen zijn, want verder valt er weinig te genieten in het Offermans Joosten Stadion.


8 november 2013

Armoedig Fortuna heeft alle geluk van de wereld

Fortuna Sittard 2 FC Emmen 0

Doelpuntenmakers: 75. Nepomuceno 1-0, 86. Gulpen 2-0. 83.
Opstelling: Kaya; Hendrickx, Dreesen (36. Zennaro), Janssen, Kis; Voorn, De Boer, Vankan (74. Gulpen); Vlug (63. Nepomuceno), Amoah, Khalouta.
Toeschouwers: 2.102.
Scheidsrechter: Gerritsen.
Geel: Hendrickx.
Rood: –

Na een rustig verlopen week (het enige nieuws is eigenlijk dat de politie haar onderzoek naar het eigen optreden tijdens de wedstrijd tegen MVV ondanks eerdere beloften nog steeds niet heeft afgerond) krijgt Fortuna de gelegenheid om in eigen huis verder te bouwen aan een goede reeks resultaten. Sinds de nederlaag tegen MVV zijn er in drie uitwedstrijden en een thuiswedstrijd acht punten bij elkaar gesprokkeld. Met een overwinning op FC Emmen zouden we ons bovenin de middenmoot nestelen. Dat is voorwaar geen geringe prestatie, want gezien het vertoonde spel zou een klassering in de staart van de ranglijst meer voor de hand liggen.

Voor dat spel loopt ook het publiek in de Westelijke Mijnstreek niet echt warm. In vergelijking met twee weken geleden is het stadion weer wat leger geworden. Volgens officiële opgave zitten er 2.102 toeschouwers, maar daar mogen we er gerust duizend van aftrekken. Als verzachtende omstandigheid mag deze keer het weer gelden, want de hoosbuien nemen vanavond af en toe indrukwekkende vormen aan. Weer voor de echte die hards, dus. Het weer kan trouwens in een weg door als verzachtende omstandigheid voor het vertoonde spel dienen. Het veld ligt er na week vol regen erbarmelijk bij en tijdens de wedstrijd zelf komt de regen soms met bakken uit de lucht vallen. In die omstandigheden is goed voetbal natuurlijk niet mogelijk. De ware voetballiefhebber kan niet anders dan het nodige begrip daarvoor opbrengen.

De eerste tien minuten van de wedstrijd gebeurt er vrij weinig op het veld. Fortuna verschijnt een keer gevaarlijk voor goal wanneer Aziz Khalouta (die de niet helemaal fitte Gevaro Nepomuceno vervangt) de bal krijgt aangespeeld. Hij zoekt de combinatie met Patrick Amoah, die echter wordt neergehaald. Omdat Khalouta vrije doorgang heeft, geeft de scheidsrechter voordeel. Khalouta verliest de bal echter in een duel met twee tegenstanders.

Van de kant van Fortuna moeten we het daar lange tijd mee doen. Halverwege de eerste helft krijgt Jeffrey Vlug de bal bij een solo-actie een beetje gelukkig mee. Zijn schot rolt vervolgens echter langs de paal. Tegen die tijd heeft Emmen de wedstrijd al stevig in handen genomen. Onze backs hebben alle moeite met de buitenspelers. Op rechts geeft Jonathan Hendrickx zijn tegenstander net iets teveel ruimte, op links is Kevin Kis het noorden helemaal kwijt. Kis wordt niet alleen keer op keer overlopen door zijn man, maar handelt ook in balbezit of bij het uitverdedigen bepaald ongelukkig.

Emmen snijdt regelmatig als een mes door de boter door onze verdediging. En ook bij hoekschoppen ogen we niet altijd even solide. Het lijkt allemaal nog erger te worden wanneer onze rots Timothy Dreesen in de branding tenonder gaat. Wat er precies gebeurd, hoeven we eigenlijk niet meer te beschrijven. Het is immers al zo vaak gebeurd. Dreesen blijft kermend van de pijn op de grond liggen, wordt door de verzorger overeind geholpen, strompelt het veld af, oogt intussen meer als een oorlogsinvalide dan als een stoere stopper-spil, hinkelt desondanks terug het veld in, wandelt nog wat met het spel mee en blijft na het eerste noodzakelijke sprintje opnieuw op de grond liggen. De verzorger komt opnieuw het veld in, deze keer is de aftocht definitief.

Toen het voormalige toptalent Dreesen enige jaren geleden naar Fortuna kwam, was het verhaal dat hij de fysieke belasting van voetbal op het hoogste niveau niet zou aankunnen, maar op een lager niveau zeker nog zou kunnen meekomen. Het eerste seizoen bleek dat ook zo te zijn. Intussen rijgen de blessures zich echter aaneen en mogen we ons gerust afvragen of de fysieke belasting op het huidige niveau al niet te hoog is. Jammer voor Dreesen, die in goede doen beslist van waarde is voor Fortuna. Maar voor mijn gevoel komt een definitief einde aan zijn verblijf in Sittard en wellicht ook aan zijn loopbaan langzamerhand wel in zicht.

De vervanger van Dreesen is Franco Zennaro, die op het middenveld gaat spelen. Yoann de Boer zakt een linie terug. Emmen heeft op dat moment al een keer lat en paal geraakt en is ook verder nog een paar keer dichtbij een treffer geweest. De Drentenaren ontsnappen zelf echter ook , wanneer Patrick Amoah een gelobte voorzet van Khalouta in een keer op de pantoffel neemt. De balvirtuoos uit Woluwe ontbeert ook nu weer net dat beetje geluk dat nu eenmaal nodig is voor een succesvol einde van zulke spectaculaire, maar risicovolle acties. Daarmee blijft het 0-0 bij rust.

Tijdens de rust gebeurt er niet helemaal niets. De jeugd van vv Born zou vanavond een poging doen om de bal door twee ronde gaten in een tussen de doelpalen gespannen net te schieten, maar heeft uiteindelijk zijn kat gestuurd. Helaas zonder opgaaf van reden.Nu blijft de onzekerheid hangen: is het beneden de waardigheid van de jeugd van vv Born om op een omgeploegde akker zonder toeschouwers langs het veld een spelletje te doen? Of bestaat de jeugd van vv Born gewoon uit watjes die niet tegen de regen kunnen?

Na rust verandert er niet veel in het spelbeeld. Emmen is de bovenliggende partij en krijgt de betere kansen. Ferhat Kaya doet zijn werk echter naar behoren.Onze backs blijven na rust overigens wel wat beter overeind. Zeker Hendrickx herstelt zich goed en speelt in de opbouw zelfs prima. Naarmate de wedstrijd vordert, krijgt Fortuna wat meer grip op de wedstrijd. Emmen wordt minder dreigend en we zijn wat meer in balbezit. Dat leidt echter niet tot goede aanvallen, laat staan tot uitgespeelde kansen. En zelfs toevalskansen zitter er niet in.

Boessen probeert met twee wissels toch een doorbraak te forceren. Hij brengt na een uur Nepomuceno voor de opnieuw tegenvallende Vlug. En een kwartier mag Bob Vankan moegestreden naar de kant ten gunste van Lars Gulpen. Met veel goede wil zouden we het goude wissels mogen noemen, want de invallers beslissen de wedstrijd in ons voordeel. Nepomuceno krijgt de bal in de 75ste minuut op rechts voor zijn voeten. Hij kapt naar binnen en schiet maar eens op goal. Dat de bal schiet door een Emmens been de lucht in en valt met een fraaie boog over doelman Van der Vlag heen in de linkerhoek van de goal. Veel mee geluk kun je niet hebben: 1-0.

Emmen probeert vervolgens met een slotoffensief de gelijkmaker af te dwingen. Fortuna doorstaat dat offensief zonder kleerscheuren. Vijf minuten voor tijd krijgen we zowaar nog een goed uitgespeelde aanval te zien. Amoah krijgt de bal iets over de middenlijn, begint aan een rush en legt vervolgens breed op Nepomuceno. Die legt de bal in een tijd naar binnen in de loop van Lars Gulpen. Die raakt de bal net genoeg aan om de keeper op het verkeerde been te zetten: 2-0. En deze keer is op de totstandkoming van de treffer helemaal niets aan te merken.

Daarmee is de wedstrijd in ons voordeel beslist. Dankzij de overwinning springen we in de stand naar een voorlopige negende plaats. We zijn vijf wedstrijden op rij ongeslagen en hebben over die wedstrijden een doelsaldo van acht voor en twee tegen. Prima resultaten, dus. Nu het voetbal nog.